ALS - oštećenje motornog neurona

Jelena tvoje reci su me pogodile do suza, jer cinjenica je da sam se i ja pronasla u tvojoj prici i da i mene ceka isto. Ista je situacija i sa mojom mamom i nadam se da ci i ona proci kao i tvoj tata, sada se samo molim Bogu da se sto manje muci. To mi je i najteze u celoj ovoj situaciji. Sto je jos gore i kod nje su sve vidljivija pogorsanja. Sada zaista tesko prica i tesko zvace. Jos uvek moze sve da guta ali jako tesko. Pocela su i podrhtavanja misica.
Zaista se pitam sve cesce zasto ovaj Bog dozvoljava da se ljudi ovako muce i to oni koji to nicim nisu zasluzili!!!!

- - - - - - - - - -

Postoji homeopatski centar u Ukraini, koji navodno leci ALS,moja pooznanica se uspesno resila depresije,Ja nisam probao homeopatske lekove !
Koristim aminokiseline i to ima u spisku moji suplementa http://www.lama.rs/sport/twinlab-amino-fuel-liquid-948ml.html a obavezno koristim NAC http://www.lama.rs/vita/twinlab-nac-br-n-acetyl-cysteine-60kapsula.html
Ortoza za vrat koju su ti predlozili,khm , mozda ima nessto slicno kod nas,kucaj u pretrazivac “Cervikalne ortoze” ili ortopedska pomagala.

Nikola ja nista nisam znala o ovim preparatima, da li bi to i ja mami trebala da nabavim? Da li to svako moze da pije i da li pre toga treba da se konsultuje sa nekim?
Puno pozdrava i hvala unapred.

Nikolab, danas je mom tati posle nekoliko meseci lutanja u Beogradu na kliničkom centru dijagnostikovana bolest ALS. Još sam u šoku i ne mogu da dodjem sebi. Htela bih da stupim u kontakt sa Vama da mi kažete gde ste se vi lečili. koja je je to privatna klinika koju spominjete...sve me interesuje. Najlepše hvala!

Zao mi je Vaseg tate i znam da je ovo jedan od najgorih trenutaka u zivotu ali verujte mi morate sto pre da dodjete sebi jer mora neko da se bori sa tim i ono sto je najbitnije ne dozvolite da ovo vreme provedete u suzama nego se trudite da sto vise vremena provedete zajedno.

Kakvi su simptomi vaseg tate? Koji je problem imao pa ste dosli do ALS?
pozdrav

Nikola ja nista nisam znala o ovim preparatima, da li bi to i ja mami trebala da nabavim? Da li to svako moze da pije i da li pre toga treba da se konsultuje sa nekim?
Puno pozdrava i hvala unapred.

Suzana poslao sam ti e mail sredinom aprila, sa informacijom o Ruskim preparatima, koje sam poceo da koristim.
Preparati su prirodni i Ja nisam nikog konsultovao, a koliko znam ni ostali koji koriste preparate!

Jedan od problema koji Vas može zadesiti,a da se ne spominje kao simptom ALS-a,je preterano znojenje,bez obzira na godišnje doba! Dobar narodni lek za preterano znojenje je čaj od Žalfije. Potrebno je uveče popiti šolju čaja bez šećera ili nekog drugog zaslađivača! Počele su vrućine,inače sam usporen,sad funkcionišem kao usporeni puž :) Jedan od saveta lekara je izbegavati začinjenu hranu. Jaki začini mogu da vas teraju na kašalj u toku jela ili posle jela, a mogu da izazovu neku vrstu gušenja! Odskora sam iz jela izbaco slatku mlevenu papriku jer me je terala na kašalj ........... !

Danas doktorka nije radila pa nismo mogli da smestimo mamu na odeljenje. Danas je dva puta imala napad guselja, na hitnoj su nam rekli da joj dam samo inhalaciju fizioloskim rastvorom da tako izdrzi do sutra i u slucaju da krene da se gusi da joj bukvalno uduvam vazduh u pluca. Iskreno se nadam da ce je sutra primiti jer zaista je ovo zastrasujuce, bojim se da u nekom trenutku necu moci da je vratim na normalno disanje. Inace na plucima nema nista, sve je u redu.
Da li je moguce da bolest toliko brzo napreduje, naglasavam da su njoj krenule tegobe sa govorom u maju mesecu ove godine. Da li je moguce da tom brzinom napreduje da vec sada ima problem sa disanjem. I da li opste postoje slucajevi kod kojih se javlja iskljucivo taj problem jer ona nikakav drugi problem nema.
Ja se jos uvek nadam da je mozda nesto drugo u pitanju, mada ima sve vise i vise dokaza koji upucuju na ALS, zaista je tesko gledati nekog koga toliko volike kako se tako muci.
U celoj situaciji mama i ne zna za dijagnozu pa moram maksimalno da budem oprezna dok objasnjavam doktorima dijagnozu da ona ne bi nista primetila. To za sada uspeva ali bojim se da na ruzan nacin ne sazna a sa druge strane ne znam kako bih joj tako nesto saopstila.
Osecam se sebicno sto je ove samo zalim i trazim savete ali zaista je tesko sa bilo kim razgovarati na ovu temu, a jos gore je to sto retko ko bilo sta zna u vezi sa tim, pa i kada kazem ljudima oni me samo sazaljevaju sto onda dovodi do jos gorih emocija.
Kako se vi borite sa tim?
Puno pozdrava svima

Draga Suzana, moja porodica mama sestra i ja se isto suočavamo sa tim problemom . Naime, nas tata je bolestan. Kod njega su se prve smetnje javile kao otezani govor jos novembra 2012. Mi smo u to vreme mislili da je tumor najgore moguce oboljenje. Tata je krenuo na pretrage, jedan pregled, drugi pregled, jedan skener, magnetna rezonanca itd, da bi mu se krajem januara pocetkom februara uspostavila dijagnoza lakši moždani udar od kog se lečio do da tako grubo kazem do pocetka maja 2013. S obzirom da ot de terapije za moždani udar nije bilo nikakvog pobosljanja tata je prvi izrazio sumnju da je nesto drugo u pitanju. Ponovo smo krenuli po lekarima tako da smo s ti čajem okolnosti naišli na jednu doktorku koja je izrazila sumnju da se radi o Miasteniji Gravis. Mesec dana kasnije tata je dobio uput i prebacen na KC BG, gde mu je radjen emgn, zatim vadili su nesto iz kičme, zatim snimali su grudni kos i radili analizu krvi, na osnovu svega toga njemu je dijanostikovan ALS. ON ce sutra ako da Bog biti pusten kuci, stavljen je na listu cekanja za Rulotek. Eto kako je kod njega ALS napredovao. On jos uvek ima super motoriku toliko dobru da moze da svira gitaru. Jedino sto je problem to je govor, on ne moze da izgovori tri reci zajedno i razgovetno. U zadnjih da kazem 20 dana je osetio poteškoće sa gutanjem, ali i dan danas hvala Bogu jede samostalno, samo sporije. A da vrlo bino, kod njega je jos kao simptom izraženo ne kontrolisan smeh i plac. Kada pokusa nesto da kaze njemu krenu suze a s druge strane covek bi pomislio da se smeje, bez glasa samo pracenim sa jednim kratkim "aaa". Gušenja hvala Bogu nema.

Potpuno te razumem kako se osećaš, mi smo se suočili sa ALS -om pre tri dana, sestra je juce razgovarala sa tatom i saopstila mu je o cemu se radi. Kako je to izvela ja ne znam. Ali bolje sto je to uradila ona jer je to uradila na najbolji i najblazi moguci nacin, za razliku od doktora koji su imali stav "pacijenta treba uspavati". Mozda sam previse gruba ali u tom smislu su se ophodili sa nama.

Mi sada ganjamo lek NUEDEXTA za koji smo culi da je pokazao rezultate vrlo povoljne kod ALS .-a pacijenata sa Gore navedenim simptomima, da olakšava kontrolisanje emocija, govor i gutanje.

Kada je tacno tvoja mama primetila prve znake? A kada je dijagnostikovan ALS?

Nikola ako procitas ovu moju poruku, hvala ti puno, od tebe smo jako puno saznali i ti si nas motivisao za dalju borbu. Moja sestra ce te kontaktirati putem tvog maila.

Pozdrav i svako dobro svima.

NUEDEXTA je lek za emocije-smeh,plač i poboljšanje govora,cena leka u USA je 600$. Lek je u drugoj fazi ispitivanja kod ALS obolelih i nema upotrebnu dozvolu FDA. Po mišljenje nekih neurologa lek je na nivou lakih droga i negativno utiče na mozak! Da ne znam ovo sve odavno bih nabavio lek!!!

NUEDEXTA je lek za emocije-smeh,plač i poboljšanje govora,cena leka u USA je 600$. Lek je u drugoj fazi ispitivanja kod ALS obolelih i nema upotrebnu dozvolu FDA. Po mišljenje nekih neurologa lek je na nivou lakih droga i negativno utiče na mozak! Da ne znam ovo sve odavno bih nabavio lek!!!

Nikola, drago mo sto ste se javili, dali ste sigurni u ovo sto ste rekli o Nuedexti? Ja se trenutno nalazim u Nemackoj i danas sam bila u jednoj apoteci gde su mi rekli da se lek moze naruciti i da kosta 750€. S obzirom da su nemci strogi po uvodjenju novih lekova mislim da ne bi dozvoli ovu mogucnost ukoliko je lek opasan.

Ja sam o leku procitala na ovom linku: http://www.stop-als.de/index.php?option=com_content&view=category&id=1&layout=blog&Itemid=50

konkretno: NUEDEXTA ist ein Medikament gegen den so genannten pseudobulbären Affekt (abgekürzt PBA, unkontrolliertes Lachen oder Weinen), der bei manchen Patienten mit Amyotropher Lateralsklerose oder anderen neurodegenerativen Erkrankungen auftritt. In den USA ist es seit einigen Jahren zugelassen, jetzt hat das zuständige Gremium auch der europäischen Gesundheitsbehörde EMA empfohlen. In der Regel folgt die EMA diesen Empfehlungen mit einer Zulassung innerhalb der nächsten drei Monate.

Interessant ist das Medikament aber auch für ALS-Patienten, die nicht an PBA leiden. Es gibt nämlich eine Reihe von Berichten über Patienten, bei denen die Annahme von NUEDEXTA auch die Probleme beim Sprechen und Schlucken vermindert haben. Durch weitere klinische Studie in den USA soll dieser Ansatz weiterverfolgt werden.

http://blogs.als.net/post/Nuedexta-getting-more-than-emotional.aspx

ja bih volela da pomognem tati koji inace upravo ima taj problem koji ne moze da kontrolise. Istog trenutka kad pokusa nesto da kaze on se smeje i place u isto vreme. On to ne moze da kontrolise.

Nikola takodje bih Vas molila za tu listu lekva u PDF formatu koji imate, citiram Vas:" Kad već pričamo o lekovima i lečenju,ovih dana se poput požara širi informacija o *deanna protcol* među pripadnicima ALS zajednice! Reč je o sledećem: Deanna je obolela od ALS-a,njen otac ,doktor, sastavio je listu lekova kojim je značajno usporio progresiju bolesti.Imam taj spisak(PDF file),poslao mi Deanin otac,ako je neko zainteresovan nek se javi!"

moja E-Mail adresa je jonalu@live.de

Hvala vam puno!!! Vi ste saborac mog tate i moje porodice!

moram da se nadovezem na poruku koju sam vec poslala ali jos uvek nije objavljena. NUEDEXTA je sad odobrena od FDA i ima ga prodaji naravno potreban je recept. Za cenu ste upravu Nikola tu je izmedju 600 i 700 $ to sam jos koliko u prethodnih par dana proverila sa dobrim covekom iz Cikaga koji eto spreman da pomogne i da se zauzme, a kao sto sam rekla u Nemackoj moze da se naruci za "simbolicu" cenu od 750€

Neudexta ima odobrenje FDA za emocije-smeh i plac,ali NE i za poboljsanje govora i gutanja kod ALS-a! Za to sto dobijate cena je previsoka to kazu i ameri skojima sam u kontaktu.Ako je toliko lose emotivno stanje Vaseg oca onda mu je neurolog trebao dati nesto od sl.lekova:
- Amitriptilin 10-150 mg
- Litium karbonat 400-800 mg
- L-dopa 500-600 mg
Poslacu vam "deanna protcol" i par linkova sa informacijama iz prve ruke o leku NUEDEXTA !

Dragi nas saborce Nikola,

sada Vam se obracam putem foruma jer mozda ove informacije koje ovde budemo izmenili i jos nekom budu od koristi.
1. Naime za Amitriptilin nismo dobili recept od dr. Stevic sa KC-a, Ona je je rekla da su to enzimi i da to tati nije potrebno!!!
2. kontaktirala sam ALS Istrazivacko udrzenje u Hanoveru, Ulmu i Berlinu. Iz Hanovera sam dobila odgovr da bi Amitriptilin bio dobro i vec provereno resenje. A sto se tice Nuedexte ( ko o cemu ja o Nuedexti) oni tajlek koriste ali jako - jako retko (nije su mi rekli ni probaj ni nemoj).
Iz Ulma sam dobila zeleno svetlo za Neudextu ali samo uoliko tata pati od nekotrolisanog smeha/placa o cemu smo mi vec ovde diskotovali.
Moja poradica i ja smo se slozili sa onom Vasom izrekom - treba sve probati ali ne treba previse ocekivati - tako cemo i uraditi. Probacemo i naravno obavesticemo sve posetioce ovog foruma o rezultatitama.

Nikola, procitala sam ovde na forumu, ne znam vise na kojoj stranici je to bilo, ali sam izdvojila taj Vas post i sad bih Vas molila da mi objasnite razliku izmedju ALS i Progresivne bulbarne paralize, bulbarne i psuedobulbarne paralize?Jer ja to nisam bas najbolje shvatila.

A evo i tog Vaseg posta, citat: " - Progresivna bulbarna paraliza - Klinički postoje znaci bulbarne i psuedobulbarne paralize sa dizatrijom, disfagijom, slabošću i fascikulacijama jezika, hipesalivacijom. Tok bolesti je determinisan stepenom progresije bulbarne slabosti. I kod ove forme bolesti moguća je progresija u ALS. Dijagnoza se postavlja isključenjem drugih bolesti sa primarnom lokalizacijom u moždanom stablu."

Hvala Vam unapred na odgovoru!!!

Pozdrav Nina

- - - - - - - - - -

Zdravo Szana, pratila sam i Vase postove ovde.

Recite mi kako Vam je mama?

Pozdrav!

Kad je u pitanju lečenja simptoma ALS-a tu zaista imam dobar izvor iz nekoliko KC.
Berlin ima izuzetno dobru kliniku,ispričaću Vam jednu zanimljivost:
-vodeći čovek pomenute klinike je krajem 2010g. izjavio………….. oboleli od ALS-a su vitke i nadprosečno inteligentne osobe !!!! Moj komentar je bio:
-doktore Vi to pokušavate da nas tešite u fazonu nema veze što Vam mozak ne funkcioniše za pokrete,važno da ste pametni, mislim ……… koji crnjak …….. !!!

Odgovor:

Bez obzira na početne simptome i znake, progresijom bolesti dolazi do manifestacija
udružene lezije centralnog i perifernog motornog neurona sa postojanjem izražene slabosti
ektremiteta, asimetrične hipotrofije /atrofije predominanto distalnih mišića ekstremiteta,
naročito ruku, brojnih fascikulacije u oštećenim mišićima, hiperefleksije, klonusa,
patoloških refleksa, spasticiteta, predominanto na nogama. Istovremeno dolazi do
manifestacija bulbarne i pseudobulbarne paralize sa dizartrijom do anartrije, disfagijom do
afagije, slabošću i hipotorfijom jezične muskulature sa fascikulacijama, pojačanim
mandibularnim, palatinalnim i faringealnim refleksima, afektivnom inkontiencijom.
Kardinalni znak progresije bolesti su znaci slabosti respiratorne muskulature sa razvojem
respiratorne insuficijencije.

Kod moje mame je vidno pogorsanje govora, jos uvek je razumemo ali ponekad je zaista tesko, narocito ako je neka duza rec u pitanju. Jos uvek moze da zvace i guta ali je i to otezano.
Trudimo se da svi budemo pozitivni i da joj pomognemo koliko god je to moguce. Inace ona se u cetvrtak vraca iz banje pa nameravam da je odvedem kod te doktorke da vidimo za te ruske preparate.

Moja mama pije Zoloft za depresiju jer je kod nje narocito u pocetku bolesti bila jako izrazena, mada nisam sigurna da li je to bilo samo zbog bolesti ili i zbog nekih privatnih problema ali u svakom slucaju taj lek uzima kao redovnu terapiju. Inace rilutek je pila do pre nedelju dana ali ga nema vise i pitanje je kada ce ga biti na klinici.

Negde sam pricitala da kada se jednom krene sa lekom ne bi trebalo praviti pauzu, na klinici kazu da nije nista strasno, zaista ne znam sta raditi u toj situaciji i da li je neophodno naci lek na neki drugi nacin ako ga uopste trenutno i ima u zemlji?
Nikola ako znate nesto o ovome molim Vas obavestite nas.

Pozdrav

PS. Nikola ako mozete samo da mi odgovorite i na pitanje da li vi primecujete bilo kakve probene od kada pijete te ruske preparate.

Kad je u pitanju lečenja simptoma ALS-a tu zaista imam dobar izvor iz nekoliko KC.
Berlin ima izuzetno dobru kliniku,ispričaću Vam jednu zanimljivost:
-vodeći čovek pomenute klinike je krajem 2010g. izjavio………….. oboleli od ALS-a su vitke i nadprosečno inteligentne osobe !!!! Moj komentar je bio:
-doktore Vi to pokušavate da nas tešite u fazonu nema veze što Vam mozak ne funkcioniše za pokrete,važno da ste pametni, mislim ……… koji crnjak …….. !!!

Odgovor:

Bez obzira na početne simptome i znake, progresijom bolesti dolazi do manifestacija
udružene lezije centralnog i perifernog motornog neurona sa postojanjem izražene slabosti
ektremiteta, asimetrične hipotrofije /atrofije predominanto distalnih mišića ekstremiteta,
naročito ruku, brojnih fascikulacije u oštećenim mišićima, hiperefleksije, klonusa,
patoloških refleksa, spasticiteta, predominanto na nogama. Istovremeno dolazi do
manifestacija bulbarne i pseudobulbarne paralize sa dizartrijom do anartrije, disfagijom do
afagije, slabošću i hipotorfijom jezične muskulature sa fascikulacijama, pojačanim
mandibularnim, palatinalnim i faringealnim refleksima, afektivnom inkontiencijom.
Kardinalni znak progresije bolesti su znaci slabosti respiratorne muskulature sa razvojem
respiratorne insuficijencije.

Dobro jutro Nikola,

Ja nisam razumela vase objasnjenje - razliku izmedju pseudobulbarne paralaze - bulbane paralize - i ALS-a. Da se nadovezem na Vas crnjak : mozda meni mozak ne radi posto nemam problema sa extremitetima. ( ne znam dali da se smejem ili da placem).

Nikola ja sam svesna sledecih stvari : da je bolest individualna, da ne postoje dva coveka na planeti kod kojih se bolest razvija identicno, da su pocetni smiptomi kod svakog razliciti ali da u celu tu individualnost ubacim i sledece da moj tata hvala Bogu od kako je primetio prve znake - da nazovem bulbarne paralize - a to je bilo pre 8 meseci kod njega se nije nista promenilo, nije dobio nikakve druge simptome. Disanje super! Gusenja nema! Nikakve slabosti ni u rukama, ni u ledjima ni u nogama, spavanje odlivcno! Ok, svesna sam ja i da se svakim novim danom stanje moze promeniti, ali ne mogu a da ne postavim pitanje da nije greska?

Sta ako je u nasem slucaju samo bulbarna paraliza ili pseudobulbarna paralaize - ne znam razliku izmedju ove dbe samo znam da i jedna i druga imaju daju simptome koje moj tata ima. Dali je moguce da je doslo do greske? Dali oba tipa ove paralize moraju da budu povezani sa ALS-om? To mi nije jasno ako biste mohli samo malo prostije da mi objasnite kako bih vas razumela.

Hvala Vam puno.

BTW el imate neki predlog kako doci do Nuedexte izgleda da je nas kontakt "zakazao"... :(

@ Suzana

Na klinicu su Vam rekli istinu,vezano za Rilutek, nista strasno …………. Ali ako tvoja majka ima neki psihicki problem,nervozu itd zbog nedostatka Riluteka to nikako nije dobro!

Pre nego sto sam poceo da koristim Ruske preparate kod mene je doslo do progresije,kako to znam!? Pogorsanje kod mene prati nenormalno zevanje i to tokom sna,tako da mi krajevi usana ispucaju i pojave se male flekice krvi. Takodje sam imao problem sa disanjem,prilikom izdisaja posredini grudi proizvodio sam zvuk slican zvuku kad macka prede !!!! Kod takvog stanja pojacam suplemente koje koristim npr.NAC sa 1200mg na 1800mg …….. koriscenjem preparata taj zvuk je nestao,Bogu hvala disem punim plucima,dobro spavam,jedem,SpO2 (zasićenost krvi kiseonikom) je 98% ………………… ali nemogu reci da je to samo zbog preparata,koristio sam i suplemente,pomogli jesu koliko ne znam, vazno da sam OK !!!!

Cestitam svima Novu godinu.
Ovo je prvi put da sam kao odrasla osoba molila Deda Mraza da mi ispuni samo jednu zelju a to je da izleci moju mamu. Ja verujem da cuda ipak postoje i da je moguce da se dese.
Inace mi smo potrazili i misljenje drugih lekara kao sto sam vec napisala, mama je bila do Sofije a ide sutra opet da i tamo ispitamo i cujemo njihovo misljenje. Na prvom pregledu doktorka je rekla da misli da nema bas pouzdanih dokaza da je u pitanju ALS i ja se iskreno nadam da je u pravu, ali svakako cemo ispitati sve opcije.

Dche79 zao mi je tvoje mame i znam kroz sta prolazis jer sam i ja pre mesec dana bila suocena sa istim problemom. Slazem se sa Nikolom da postoji i zivot posle dijagnoze ali isto tako znam da nista vise nije isto. Od trenutka kada shvatimo koliko je sve to relativna stvar i da ga danas imas a sutra nemas, covek pocne mnogo vise da ga ceni.
Ono sto mene trenutno bodri i inspirise to je saznanje da zivot treba ziveti danas. Niko od nas ne zna sta ga ceka sutra i zato iskoristite danasnji dan maksimalno, uradite sve ono sto mozete i sto smatrate potrebnim, provedite vreme sa ljudima koje volite i pokazite im koliko ih volite, jer sutra ce mozda biti kasno.
Zivite zivot danas, i zivite vi njega a ne on vas!
Veliki pozdrav svima.

Suzana u ovom postu ste spomenuli da Vam je mama bila na pregledu u Sofiji u Bugarskoj. Dali biste bili ljubazni da mi posaljete tacnu adresu klinike kao kontakt podatke, ime i prezime neurologa koji je pregledao Vasu mamu. Zelim da zakazem pregled za svog tatu. moja E-Mail adresa je jonalu@live.de
Ja sam izludela vise! Molim se Bogu i nadam se da je greska. U svemu vidim i trazim nelogicnosti.

Hvala Vam unapred puno!

P.S kako je Vasa mama?

@ Nikola, Vi imate moju adresu pa ako Vi imate podatke ove klinike molim Vas javite mi.

Pozdrav!!!

Koliko sam ja shvatila do sada najbitniji je MNG test i mislim da je to jedini aparat kojim se moze utrvditi da li je u pitanju ALS. Kod mame je sve do marta bio negativan pa smo se tesili da je u pitanju samo PLS ali onda je u martu pokazao i MNG da je bolest prerasla u ALS.
Isto su nam rekli i u Sofiji. Potrudicu se da u toku dana saznam podatke i da Vam prosledim.

Nikola i moja mama ima problem sa zevanjem i to vec par godina unazad i mnogo pre nego sto smo saznali za ALS i naravno zbog toga ima problem sa ranicama na usnama ali ima pesto i rane u ustima jer se desava da se cesto ugrize u toku noci. Ista situacija je i sa disanjem kao sto je bilo i kod Vas.
Nisam razumela samo sledece da li suplemente koristite u okviru tih ruskih preparata ili posebno na svoju ruku. Ako koristite posebno da li bi mogli da mi kazete sta pa da i ja dam mami ako ikako to moze da joj pomogne.

Mama danas zavrsava sa banjom pa bi je odvela na pregled za te ruske preparate. Predpostavljam da mora da se uradi neki pregled ili bar konsultacija da bi videli sta i kako treba da se radi?

I zaista mi je drago da Vam je bolje i hvala Vam od srca sto svoja znanja delite sa nama kako bi i mi mogli da pomognemo nasima.
Puno pozdrava
@ Suzana

Na klinicu su Vam rekli istinu,vezano za Rilutek, nista strasno …………. Ali ako tvoja majka ima neki psihicki problem,nervozu itd zbog nedostatka Riluteka to nikako nije dobro!

Pre nego sto sam poceo da koristim Ruske preparate kod mene je doslo do progresije,kako to znam!? Pogorsanje kod mene prati nenormalno zevanje i to tokom sna,tako da mi krajevi usana ispucaju i pojave se male flekice krvi. Takodje sam imao problem sa disanjem,prilikom izdisaja posredini grudi proizvodio sam zvuk slican zvuku kad macka prede !!!! Kod takvog stanja pojacam suplemente koje koristim npr.NAC sa 1200mg na 1800mg …….. koriscenjem preparata taj zvuk je nestao,Bogu hvala disem punim plucima,dobro spavam,jedem,SpO2 (zasićenost krvi kiseonikom) je 98% ………………… ali nemogu reci da je to samo zbog preparata,koristio sam i suplemente,pomogli jesu koliko ne znam, vazno da sam OK !!!!

Koristio sam razne masti za ranice ali za mene je najbolja Nivea krema,omeksa kozu I nema pucanja na krajevima usana,samim tim ni ranica.
Uz suplemente koje korisim vec vise od godinu I po dana koristim I Ruske preparate.
Za poboljsanje disanja jako dobar je extrat belog luka i persuna,pored mog iskustva sa ovim extratom potvrda stize od mojih ALS poznanika iz Kine,Engleske,Slovacke…..itd. http://www.explode.rs/imuno-i-biljni-suplementi/sci-garlicparsley-100-k kod ovog extrata je izdvojen miris belog luka!

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Kako se koristi? Koja kolicina i koliko puta?

Koristio sam razne masti za ranice ali za mene je najbolja Nivea krema,omeksa kozu I nema pucanja na krajevima usana,samim tim ni ranica.
Uz suplemente koje korisim vec vise od godinu I po dana koristim I Ruske preparate.
Za poboljsanje disanja jako dobar je extrat belog luka i persuna,pored mog iskustva sa ovim extratom potvrda stize od mojih ALS poznanika iz Kine,Engleske,Slovacke…..itd. http://www.explode.rs/imuno-i-biljni-suplementi/sci-garlicparsley-100-k kod ovog extrata je izdvojen miris belog luka!

- - - - - - - - - -

Back