ALS - oštećenje motornog neurona

@Crvendac12 za početak papain i bromelain. to sam ad hoc kupio i sutra mi dolaze. moram proučiti mehanizam detaljnije, no jedno je nauka, drugo komercijala. optimalne stvari se ne komercijaliziraju, nego samo što je popularno, masovno i sl. misliš da je rentabilno proizvoditi liposomalni glutation? nije. a strašna stvar. ljudi radije kupe glutation vulgaris. "isto je glutatijon,al jeptiniji."

Oprostite sto vas ovo pitam,da li se i vama desava kao mom ocu da npr zaplacete iz cista mira,ne desava se cesto ali jako mi je zao zbog toga
meni osobno ne, no to jest tipično za als. kod nekoga smijeh, kod nekoga plač, kod nekoga oboje, kod nekoga niti jedno. ide uz bulbarni oblik, a ako je limb onset, onda kasnije, kad se proširi na govorni aparat, disanje i sl.

@Crvendac12 za početak papain i bromelain. to sam ad hoc kupio i sutra mi dolaze. moram proučiti mehanizam detaljnije, no jedno je nauka, drugo komercijala. optimalne stvari se ne komercijaliziraju, nego samo što je popularno, masovno i sl. misliš da je rentabilno proizvoditi liposomalni glutation? nije. a strašna stvar. ljudi radije kupe glutation vulgaris. "isto je glutatijon,al jeptiniji."
Javi mi kako ide s enzimima.Ti bi trebao napisati neku knjigu/prirucnik tipa ALS iz perspektive oboljelog.

https://alsnewstoday.com/2015/01/27/new-enzyme-may-help-treat-als-by-modulating-inflammation/

hvala crvendac12, ili kako god se zvala. svi als related articles imaju u sebi may help, show promisse i sl. pa ne ubadam to više. zbog takvih stvari sam silne pare već posijao. ostajem pri me, myself & i. sestrična nije loše ako može basati po šoping centru. ostajem pri ponudi za thc. poklonim malo pa ako joj paše, neka si nabavi. barem će imati referencu što je ok, a što ne. moj je vrhunski. plač i smijeh, ili kako bi rekao danijel, suze i smijeh idu uz bulbarni oblik. enzimi dolaze sutra. dok dođe narudžba via iherb iz usa, ove ću već žvaknuti. možda pomogne. činjenica je da mi do sada nešto jest pomoglo, no ne znam što. kao kad sjedneš na mravinjak pa se pitaš koji mrav te uštipnuo. ne znam kakvi su ti odnosi sa sestričnom, no ako ti se angažira, upamti da ne smije zaleći. uvijek nešto... ako se uljulja u stolicu, a kad-tad će kolica doći na red, tada je kao na fliperu - game over.

Negdje sam procitao da kod ljudi kod kojih bolest pocinje u rukama bolest sporije napreduje
individualno. nema pravila. znam ljude koji su dijagnosticirani prije 30 godina (!), mislim 1988., donji motorni neuron, dakle noge. živi. pišu... a vjerovao ili ne, ima i ozdravljenih. kao rukom odneseno. als ima više uzroka. to je više bolesti koje se manifestiraju na isti ili sličan način.

hvala crvendac12, ili kako god se zvala. svi als related articles imaju u sebi may help, show promisse i sl. pa ne ubadam to više. zbog takvih stvari sam silne pare već posijao. ostajem pri me, myself & i. sestrična nije loše ako može basati po šoping centru. ostajem pri ponudi za thc. poklonim malo pa ako joj paše, neka si nabavi. barem će imati referencu što je ok, a što ne. moj je vrhunski. plač i smijeh, ili kako bi rekao danijel, suze i smijeh idu uz bulbarni oblik. enzimi dolaze sutra. dok dođe narudžba via iherb iz usa, ove ću već žvaknuti. možda pomogne. činjenica je da mi do sada nešto jest pomoglo, no ne znam što. kao kad sjedneš na mravinjak pa se pitaš koji mrav te uštipnuo. ne znam kakvi su ti odnosi sa sestričnom, no ako ti se angažira, upamti da ne smije zaleći. uvijek nešto... ako se uljulja u stolicu, a kad-tad će kolica doći na red, tada je kao na fliperu - game over.
Naravno da cu biti uz nju. Zao mi je njenog djeteta. Ima 10 godina,emocionalan je i dosta opterecen njenom bolescu. Niti jedno dijete se ne bi trebalo susresti sa takvim stvarima-bolescu i nemoci roditelja. Bar ne u toj dobi. Stariji sin je poprilicno bezosjecajan i okupiran je sa sobom. Nju to strasno pati. Pokusala sam i tu "uredovati" ali ne ide i odustala sam jer ipak je on njeno dijete i kakav god bio ona ce mu oprostiti. Njen mlađi mi kaze da vjezba s njom ali da je govor dosta los. Ja pak osjecam frustraciju jer sam tip koji se vodi onim "za svaki problem mora postojati rjesenje", a u ovoj situaciji sam potpuno nemocna.
I zaistasam ozbiljno mislila kada sam rekla da trebas napisati nesto u vezi als-a. Imas znanje i nazalost i iskustvo. Nadam se da cemo se jos dugo dopisivati..jer to ce znaciti da smo jos uvijek tu...ti sa svojim "enzimima", a ja u ime svoje sestricine..
I btw Crvendac = Jelena

eh, da... nažalost, ulaziš u bit. srećom, ne na svoja vrata. djeca ostaju sama koliko sam shvatio, ali je tata ovdje. mislim, tamo negdje. to je boleština koja uglavnom ima kartu u jednom smjeru. ne da radi ršum i pokosi oboljelog, nego radi i tektonske pomake u obitelji. mene će obrisati sa lica zemlje. moji starci su sve uložili u mene, dali oboje život za mene, štedjeli, odricali se, a ja klisnuo...
doduše, nisam još i ne svojom krivnjom, ali tko te pita? a trebao sam nekoliko puta. a ja još na nogama. nekako, ali jesam. borim se. domagoj nema nikoga osim 2 muhe i 3 pauka pa ni ne zna kakav mu je glas/govor. solilokviji su mu u glavi, a jedini kompić mu je alter ego. i neki motor koji ga održava.

možda ti i jednom prilikom i ispričam o spoznajama stečenim na mojem als journey. jedino znam da neću završiti sa blaženim aelesičnim pogledom u motornim kolicima okružen žicama, kablovima, kompjutorima, disalicama, peg-ovima, bipap-ovima i sl. sada me jedino interesira uzrok. u toj sam fazi da sam i genetski (komercijalni) test napravio da vidim odakle mi potječe rod. moždane polutke ne samo da su zamijenile mjesta, nego je cijeli mozak i naopačke. rekli bi u tbf - otvorila su mi se vrata nepoznate dimenzije negdje pored Marsa. definitivno imam neku drugu energiju, tijek misli, poimanje, logiku... ako se kojim slučajem izvučem, križam svoj stari život.
lijepo ti je ime, doista.
once upon a time i used to be a deer hunter :-)
nećemo si pobjeći, jel' tako?
koristan link si pejstnula pa sam džentlmenski i podržao.

(No subject)

[Draft]This message hasn't been sent.
Saved on: Sat 7/6/2019 1:53 PM

Pozdrav svima.

Forum pratim več dve godine. Nikako da se registriram. Tek sam sad skupio hrabrosti da se javim.

Imam 55 godina.
2.7. prošlo je dve godine otkako imam diagnozu ALS.
Pre toga javljali su mi se mali grčevi na desnom kažiprstu, jeziku, vratu...male fascikulacija. To je počelo davno. Teško kažem ali ima šest sedam, mozda cak osam godina od prvih grčeva i fascikulacija u desno ruci.
Kad sam sve to opisao neurologinji odmah je znala o čemu se radi. Primjetila je i atrofiju mišiča između palca i kaziprsta.
Tjedan dana bio sam na pretragama. EMG rekao je sve.

Iz Ljubljane sam. Pacient kod doktorice Dolenc.

Sad sam na Scleficu. Uzimam i CBD. THC konzumiram več godinama.

Idem u fitnes, trčam. Na žalost oboje je nekako sporadično. Nema volje. Psiha mi je u genitalijama pa to na žalost nije kontinuirano. Dva, tri tedna radim onda mi se "poremeti sistem" na par dana pa opet radim. DEFINITIVNO se posle fitnesa ili trcanja osecam barem MALO bolje.

Bench press mi je nekakav pokazatelj. Od septembra do danas presao sam s 70 kg na 65 kg.

Zao mi je da ni sam imao kontakta s gospodinom Nikolo. Kad bih ja imao barem dio njegovo optimizma, snage....

Doktorica kaže da imam spinalni oblik. Trenutacno imam probleme s govorom. To je počelo u maju 2015. Na kontroli pre mesec dana predložila mi je da počnem razmišljati o PEG- u. Ja ostao bez teksta.
Živim SKORO ko pre tri, pet, deset godina.

Živim sam. Mislim da se je partnerka uplašila pa me napustila.

Pre dvadeset godina imao sam tumor testisa. Sedam operacija i kemoterapija u dve godine. Posle toga živio sam ko da se nista nije dogodilo. Trcanje, fitnes, ronjenje na dah... Nikakvih posledica.

Psihicki nikad nisam bio u vrhunsko formi. Več dva deset godina sam na antidepresivima.
Sad sam malo lošiji.

Jos nesto. Ni dan danas na mogu shvatiti sta mi se događa. Ko da priča I pišem o nekom trecem.

Jethro. Svaka čast kako razmišljaš, funkcioniras.
Kako razumijem isto razmišljamo o zicama, pegovima, kolicama...

Pozdrav,
Pikl

P. S. ispricavam se zbog mog jezika. U osnovno skoli ucio sam srpskohrvatski.

(No subject)

[Draft]This message hasn't been sent.
Saved on: Sat 7/6/2019 1:53 PM

Pozdrav svima.

Forum pratim več dve godine. Nikako da se registriram. Tek sam sad skupio hrabrosti da se javim.

Imam 55 godina.
2.7. prošlo je dve godine otkako imam diagnozu ALS.
Pre toga javljali su mi se mali grčevi na desnom kažiprstu, jeziku, vratu...male fascikulacija. To je počelo davno. Teško kažem ali ima šest sedam, mozda cak osam godina od prvih grčeva i fascikulacija u desno ruci.
Kad sam sve to opisao neurologinji odmah je znala o čemu se radi. Primjetila je i atrofiju mišiča između palca i kaziprsta.
Tjedan dana bio sam na pretragama. EMG rekao je sve.

Iz Ljubljane sam. Pacient kod doktorice Dolenc.

Sad sam na Scleficu. Uzimam i CBD. THC konzumiram več godinama.

Idem u fitnes, trčam. Na žalost oboje je nekako sporadično. Nema volje. Psiha mi je u genitalijama pa to na žalost nije kontinuirano. Dva, tri tedna radim onda mi se "poremeti sistem" na par dana pa opet radim. DEFINITIVNO se posle fitnesa ili trcanja osecam barem MALO bolje.

Bench press mi je nekakav pokazatelj. Od septembra do danas presao sam s 70 kg na 65 kg.

Zao mi je da ni sam imao kontakta s gospodinom Nikolo. Kad bih ja imao barem dio njegovo optimizma, snage....

Doktorica kaže da imam spinalni oblik. Trenutacno imam probleme s govorom. To je počelo u maju 2015. Na kontroli pre mesec dana predložila mi je da počnem razmišljati o PEG- u. Ja ostao bez teksta.
Živim SKORO ko pre tri, pet, deset godina.

Živim sam. Mislim da se je partnerka uplašila pa me napustila.

Pre dvadeset godina imao sam tumor testisa. Sedam operacija i kemoterapija u dve godine. Posle toga živio sam ko da se nista nije dogodilo. Trcanje, fitnes, ronjenje na dah... Nikakvih posledica.

Psihicki nikad nisam bio u vrhunsko formi. Več dva deset godina sam na antidepresivima.
Sad sam malo lošiji.

Jos nesto. Ni dan danas na mogu shvatiti sta mi se događa. Ko da priča I pišem o nekom trecem.

Jethro. Svaka čast kako razmišljaš, funkcioniras.
Kako razumijem isto razmišljamo o zicama, pegovima, kolicama...

Pozdrav,
Pikl

P. S. ispricavam se zbog mog jezika. U osnovno skoli ucio sam srpskohrvatski.
Pozdrav Pikl,
Dobro dosao na forum. Zao mi je sto se ovdje druzimo. Ja sam se na forum ukljucila zbog sestricne koja ima 43 g i dijagnozu bulbarnog als-a. Jethro1 ima puno znanja i volje za zivotom. Nikola je bio svjetlo u tunelu ovog foruma. Pisi kakvu trenutno terapiju koristis,suplemente i sl.? I, ne brini jezik je sasvim ok- razumijemo te. :-)

Pozdrav Pikl,
Dobro dosao na forum. Zao mi je sto se ovdje druzimo. Ja sam se na forum ukljucila zbog sestricne koja ima 43 g i dijagnozu bulbarnog als-a. Jethro1 ima puno znanja i volje za zivotom. Nikola je bio svjetlo u tunelu ovog foruma. Pisi kakvu trenutno terapiju koristis,suplemente i sl.? I, ne brini jezik je sasvim ok- razumijemo te. :-)

Pozdrav,

Od terapije
Sclefic(Rilutek, Riluzol)
CBD
THC
Mg
C- vitamin.

Bio sam i u Zdenka Dumancica. Bas u njega. Sad povremeno idem u njegovog učenika.

To je to.

Pikl

pozdrav pikl i nažalost, dobrodošao,
kod tebe to jako sporo.
trčiš nakon 2 godine dijagoze? 65 kg benč? govor problem? bolje se osjećaš poslje fitnesa?
hm... nisam se sreo sa ovakvim nečim. doduše, koliko oboljelih, toliko
tipova als.
koliko mg cbd, a koliko thc uzimaš/dan? kako je bilo nakon domančića?
@Crvendac, pliz javi ako je bila kod domancica.

I ja sam razmisljala o Domancicu,da sestru odvedem kod njega. Sta si osjetio tamo?

Ja sam skeptik.
Kod Domancica nesto se događalo.
pozdrav pikl i nažalost, dobrodošao,
kod tebe to jako sporo.
trčiš nakon 2 godine dijagoze? 65 kg benč? govor problem? bolje se osjećaš poslje fitnesa?
hm... nisam se sreo sa ovakvim nečim. doduše, koliko oboljelih, toliko
tipova als.
koliko mg cbd, a koliko thc uzimaš/dan? kako je bilo nakon domančića?
@Crvendac, pliz javi ako je bila kod domancica.
Ja sam skeptik.
Ipak. Kod Domancica nesto sam osjetio. Nesto pozitivno. Probaj.

Diagnoza mi je postavljena pre dve godine. Sve je počelo pre NAJMANJE sedam, osam godina.
Da. Trcim i idem na fitnes.
Kad sam napisano da se osecam bolje posle fitnesa. Tu mislim psihicki. Jace su fascikulacije ali mi je u glavi malo lakse. Na par sati. Ali I to je nesto.
Mogu govoriti, pričati. Mada mi je teže nego pre četiri godine. A ovisi i o danu.
Pevam u nekom cover bandu. To mi je lakse nego govoriti. Naime pevati.

Žiga

Ja sam skeptik.
Kod Domancica nesto se događalo.

Ja sam skeptik.
Ipak. Kod Domancica nesto sam osjetio. Nesto pozitivno. Probaj.

Diagnoza mi je postavljena pre dve godine. Sve je počelo pre NAJMANJE sedam, osam godina.
Da. Trcim i idem na fitnes.
Kad sam napisano da se osecam bolje posle fitnesa. Tu mislim psihicki. Jace su fascikulacije ali mi je u glavi malo lakse. Na par sati. Ali I to je nesto.
Mogu govoriti, pričati. Mada mi je teže nego pre četiri godine. A ovisi i o danu.
Pevam u nekom cover bandu. To mi je lakse nego govoriti. Naime pevati.

Žiga
Aha. Jos CBD I THC.
CBD- 40% dva puta dnevno. Za zrno riže.
THC- koliko stignem(nemojte me grditi).

Poslednja izmena:
Aha. Jos CBD I THC.
CBD- 40% dva puta dnevno. Za zrno riže.
THC- koliko stignem(nemojte me grditi).
40% 2 x dnevno? zrno riže je cca 30-40mg ako je resin od 40%. to je dovoljno za nešto drugo, no ne i za als. 1 ili 2 zrna dnevno? koliko platiš 10ml cbd 40% resin?
thc? ok. rick simpson za rak: kaže 60g u 90 dana i ćao rače.
stvar je u tome da ovo nije rak. nema ozljede tkiva. ne zna se čak ni da li su neuroni mrtvi, ili oštećeni/uspavani. MND znači motor neuron disease, a ne motor neuron death. obzirom da stvarno nema nikakvih lezija, ne vidi se ništa, svaki nalaz je negativan, sklon sam vjeri da je recovery moguć puno temeljitije, nego kod MS. pazi, ms radi rupetine u moždanoj tvari, demijelizirane lezije su bijele rupetine na mri. ms ima puno veću prevalenciju. cca 100 ms: 1 als. tu negdje. osobno mislim da je ms daleko gora bolest, iako nije terminalna i sl. kod als sve izgleda jezivo, no čini mi se da je sve to negdje nadomak i da ne vidimo od drveta šumu.dakle, ako si potpuno zdrav, e onda imaš als. jelte?
doktori pojma nemaju. uče preko pametnih pacijenata. konkretno, ja sam svojoj doktorici prvi slučaj pa me ispituje svaki put.
neurolozi? dijagnostičari. i to isključivo. beskorisni rilutek je odobrila fda sredinom 80tih tek da formalno ima nešto. 0 bodova.
pokušat ću slikovito: čovjek jede ribu, zapne mu kost u grlu, sruši se bez kisika mrtav. dođe doktor na obdukciji i gleda što se sve dogodilo u mozgu kad je čovjek ostao bez kisika i nađe oštećenje ovog, onog, a bogami i onog tamo centra pa to se lijepo napiše u ncbi pod naslovom: utjecaj štuke na centar za ravotežu i disanje.
zalutao sam.
thc jako pomaže kod kašlja i on je bronhodilatator par excellence. stimulira cb1 receptor (kanabinoidni receptor uglavnom u mozgu). cijeli endokanabinoidni sustav je tek otkriveno područje i jako malo se zna o njemu. a to je sasvim nova ravnina/dimenzija u ljudskom tijelu. cbd utječe na homeostazu. regulira je... ima tu svašta za reći. koliko je sve nejasno vezano uz sustav organizma kaže i činjenica da je prije 3 (tri!) godine tek otkriven mehanizam autofagije i za to je čovjek dobio nobelovu nagradu. o čemu mi onda možemo ozbiljno pričati?? o als?

40% 2 x dnevno? zrno riže je cca 30-40mg ako je resin od 40%. to je dovoljno za nešto drugo, no ne i za als. 1 ili 2 zrna dnevno? koliko platiš 10ml cbd 40% resin?
thc? ok. rick simpson za rak: kaže 60g u 90 dana i ćao rače.
stvar je u tome da ovo nije rak. nema ozljede tkiva. ne zna se čak ni da li su neuroni mrtvi, ili oštećeni/uspavani. MND znači motor neuron disease, a ne motor neuron death. obzirom da stvarno nema nikakvih lezija, ne vidi se ništa, svaki nalaz je negativan, sklon sam vjeri da je recovery moguć puno temeljitije, nego kod MS. pazi, ms radi rupetine u moždanoj tvari, demijelizirane lezije su bijele rupetine na mri. ms ima puno veću prevalenciju. cca 100 ms: 1 als. tu negdje. osobno mislim da je ms daleko gora bolest, iako nije terminalna i sl. kod als sve izgleda jezivo, no čini mi se da je sve to negdje nadomak i da ne vidimo od drveta šumu.dakle, ako si potpuno zdrav, e onda imaš als. jelte?
doktori pojma nemaju. uče preko pametnih pacijenata. konkretno, ja sam svojoj doktorici prvi slučaj pa me ispituje svaki put.
neurolozi? dijagnostičari. i to isključivo. beskorisni rilutek je odobrila fda sredinom 80tih tek da formalno ima nešto. 0 bodova.
pokušat ću slikovito: čovjek jede ribu, zapne mu kost u grlu, sruši se bez kisika mrtav. dođe doktor na obdukciji i gleda što se sve dogodilo u mozgu kad je čovjek ostao bez kisika i nađe oštećenje ovog, onog, a bogami i onog tamo centra pa to se lijepo napiše u ncbi pod naslovom: utjecaj štuke na centar za ravotežu i disanje.
zalutao sam.
thc jako pomaže kod kašlja i on je bronhodilatator par excellence. stimulira cb1 receptor (kanabinoidni receptor uglavnom u mozgu). cijeli endokanabinoidni sustav je tek otkriveno područje i jako malo se zna o njemu. a to je sasvim nova ravnina/dimenzija u ljudskom tijelu. cbd utječe na homeostazu. regulira je... ima tu svašta za reći. koliko je sve nejasno vezano uz sustav organizma kaže i činjenica da je prije 3 (tri!) godine tek otkriven mehanizam autofagije i za to je čovjek dobio nobelovu nagradu. o čemu mi onda možemo ozbiljno pričati?? o als?

Jethro. Što se znanja tiče ti si svjetlosne godine ispred mene.
Tako da imam nekoliko pitanja.

Šta znači "resin"?

Da, dva zrna CBD- ja dnevno.

Za sta drugo je onda 40%?

Ne znam tačno šta znači fraza "čao race". Ali ako znači kraj onda se ne slažem s Rickom Sipsonom. Zašto bi bilo tako?

Pozdrav,
Žiga

@Pikl resin je smola (engl.). zrno ima kap recimo. 1 ml ima cca 20 kapi (negdje 20, negdje 30, ovisi o viskozitetu i o koncentraciji). na 10ml je to to 4 grama. dakle, 20 kapi je 400 mg, a 1 kap/zrno je 20 mg. to je dosta malo. za nekakvog zdravog čovjeka je to čak i previše, no ti tretiraš nešto o čemu nitko ne zna puno.
u špricu se stavlja. raste gustoća porastom koncentracije pa nakon npr 25% je prikladnija šprica, jer ne može kroz kapaljku.
40% je ok, no bitni su miligrami, masa cbd. možeš 10 kapi od 4% umjesto 1 od 40%. to je sve.
proučavao sam malo.
https://illegallyhealed.com/keeping-als-at-bay-with-cannabis/ probao ga naći, no u zemlju propao.
evo još jedan primjer
https://www.omicsonline.org/open-ac...a-case-report-2329-9126-1000316.php?aid=91246
nitko ništa ne zna. na oboljelima je da proučavaju. nema clinical trials niti jedan, a do sada je napravljeno cca 15000 istraživanja vezano uz kanabinoide. niti jedan vezan uz als kod ljudi. samo jedan trial je napravljen sa miševima i thc gdje je ustanovljeno da thc produljuje život miševima za 6 dana, a što je ekvivalent ljudskim 3 godine. detalji ne pišu (masa thc i sl.).
ćao rače=pozdrav raku, ćao rak, ode rak, nema ga više...rick simpson tvrdi da je pravi lijek thc, a ne cbd, iako thc i cbd su sinergijski puno jači. slikovito: jedan radnik ne može prenijeti tračnicu od 120 kg za 3 sata, ali dvojica mogu za 5 minuta. u prvom slučaju si platio radnika 3 sata, u drugom 2 x 1 sat. zato svaki cbd ima u sebi barem malo thc (ispod 0,2%). to se naziva full spectrum. pri testiranju na droge si ipak pozitivan. nisi ako koristiš izolat, no to je bezveze. radije broad spectrum, nego izolat.

Je li neko od vas cuo za ovaj lijek ketas(ibudilast) ,vidim prodaje se oko 400e valjda iz kine i japana,ako neko zna neka napise nesto o tom lijeku
bijele tablete od cca 10 mg tvari svaka. gorke. službeno odobren lijek već cca 30 god. lijek je iz japana i južne koreje. koristi se kao pomoć kod astme, ishemijskog udara i pri odvikavanju od alkohola, no od nedavno je i orphan protiv als. topiv je u alkoholu. u ispitivanjima ibudilast-als je korištena doza 2 x 30mg i 2x50mg. pokazao se uspješnim, daleko bolje nego rilutek. ipak, daleko je to od očekivanog. najbolje rezultate je pokazao kod bulbarnog onseta, a onda kod gornjeg motornog neurona. rezultati vidljivi tek kroz nekoliko mjeseci. nabavlja se preko sajta patients like me/social med network. potrebna je preporuka. cijena za 7 mjeseci je cca 2000 eur. potraži, napisano je dosta već.

Back