Muž (46 god.) obolio od ALS-a, dijagnoza 28.9. EMNG potvrđen nažalost, 3 doktora, bulbarni onset, ostali gotovo svi krvni nalazi uredni, likvor i sl.sve uredno, tipično als-ovski. Dvoje djece u osnovnoj školi.
Razlika u EMNG iz travnja 2021 i rujna, vidi se napredak na blago početno oštećenje DMN donjih ekstremiteta (kojeg u 4.mjesecu nije bilo), iako on još ne osjeća ništa osim fascikulacija, a DMN gornjih ekstremiteta umjereno do srednje teško oštećen. Teško ga se razumije, slina se stvara, osuda, ali ne znaš kad će i na koji način sve završiti.
Trenutno pije sve do čega smo mogli doći –
Alsemol druga kutija zasad bez ikakvih nuspojava, dali nam Amyzol zbog salivacije, nije ga na kraju pio s obzirom na vrstu lijeka… On još radi, vozi, sporazumijeva se na poslu putem mejla, jede miksano većinom, puno jogurta mu paše, osim sendviča kojih se ne može odreći… Pije ujutro
prepeličja jaja (kao izvor prirodnih aminokiselina – japanska kura, dar moje prijateljice),
vitamn C liposomalni/iako mi farmaceutkinja koju znamo kaže da može bilo koji C,
ADE i
omegu3 u sklopu 5ml norveškog ribljeg ulja (Moller's tran cod liver oil, može se kupiti sada u Zg – 250 ml
https://www.mollers.com/hr/ ),
vitamine B, cink i inulin u sklopu dodatka Cogny (
https://www.adenanatura.hr/proizvodi/calma/ stavljam link da možete pogledati sastav), kod Stribora Markovića uzeli preparat koji sadrži
Q10, alfalipoičnu i šafran (Ilica 9), pije
ashwagandu u prahu, uz jelo
kurkumin, između svega negdje i
probiotike (Gaia, ali može bilo koji zbog crijevne flore i povezanosti s nastankom ALS-a, o svemu se većinom pisalo na formu). Dobio na recept
protein sirutke, ali da mu stvara dodatnu slinu pa to rijetko pije. Dobio na recept
ensure za ALS i pije ih jer su velik izvor proteina koji mu trebaju, dobio nekoliko kila, inače mršav 180cm-66kg, žilav, sportski tip, ali nije aktivni sportaš.
Testiran na Rebru na gensku SOD1 mutaciju, čekamo oko 2 mjeseca rezultate. U slučaju pozitivne mutacije, može se dosta jednostavno dogovoriti preporuka koju bi neurolog dao za compassionate use (milosrdno korištenje) lijeka Tofersen (tvrtka Biogen), ali nekako su mi za to male nade. Čula sam se s ljudima iz Biogena, oni šalju lijek, ali mora se potvrditi mutacija, rezultati dobri, već je na forumu pisalo…
Ide
1x tjedno na B12 injekcije, ruke i noge još su u dobrom stanju, zasad.
Ako nekom mogu pomoći, eto popisa što sve pije... Bili smo u šoku, a sada živimo život koliko se god može normalnije zbog djece...
Ovaj forum od početka je velik izvor informacija, hvala vam ljudi...