Alojzije Stepinac

Smatrate li Stepinca za zlocinca?

• Da

• Ne

• Mozda

• Nemam misljenje

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Alojzije Stepinac od samog stvaranja podržava Ndh. Njega apsolutno ne zanima šta se dešava sa Srbima. Stepinac sa Pavelićem ima dosta dobre odnose do dana od kada je stvorena Hrvatska Pravoslavna crkva, kada je Stepinac pobesneo. O tom dogadjaju je pričala Višnja Pavelić ćerka Ante Pavelića. Tu je već njihov dobar odnos počeo da se hladi.
Zatim sledi dogadjaj koji će da promeni sve. Ustase ubijaju brata od Stepinca koji je bio simpatizer partizana, a ustaše otprilike u isto vreme ubijaju sedam katoličkih sveštenika u Jasenovacu, i tada Stepinac počinje da protestvuje, gde dolazi do prve svadje izmedju njega i Pavelića.
Puno konkretnije je progovorio o Jasenovcu u pismu Paveliću od 24. veljače 1943. godine kad je doznao za umorstvo sedmorice slovenskih svećenika:
“Iz svega moram zaključiti, da su svi poubijani. Reći će se, da su bili protudržavno raspoloženi. Zašto nisu izvedeni pred sud? Ovo je sramotna ljaga i zločin, koji vapije u nebo za osvetom, kao što je sramotna ljaga čitavi Jasenovac za Nezavisnu Državu Hrvatsku. Čitava javnost, a napose rodbina ubijenih traži zadovoljštinu, odštetu, izvođenje krvnika pred sud. Oni su najveća nesreća Hrvatske!”
....
Kako je rat odmicao, Stepinac i Pavelić postajali su sve dalji. Kad je poglavniku rekao: “Ne može se istrijebiti sa zemlje Cigane ili Židove, jer ih se smatra inferiornom rasom”, Pavelić ga je nakon prijama pred ustaškim dužnosnicima nazvao “magarcem i balavcem”, te ga više nije pozivao na protokolarne svečanosti.
https://www.slobodnadalmacija.hr/no...ijebiti-ljude-pavelic-ti-si-magarac-i-balavac
Stepinac je spašavao pojedince, ali tek nakon što su mu ustaše ubile brata
https://www.tportal.hr/vijesti/clan...oDM3W-P4TYQL6-7OrlD0rFjklTUBg5XQMXcANBGnf-vuI
Znači tek kada su Stepincu ustaše ubili brata i kada su poubijali sedam katoličkih sveštenika, tek tada je bio spreman da se protestvuje, a pre toga nije imao potrebu da se buni, jer je sve bilo uredu ?!
Kada je Diana Budisavljević koja je spasavala srpsku decu iz logora došla da traži pomoć od Stepinca, prvo je rekao da ne možeo on tu ništa da uradi, tek posle ubistva brata i katoličkih sveštenika, tek onda je bio spreman da pomogne Diani Budisavljević i da se uključi u spasavanju dece iz Logora, i on je dao tu svoj doprinos, što se i spominje u dokumetarnom filmu
Dijanina deca / Diana’s Children 1:03:15
Što se Stepinca tiče, postoje zapisi. Diana se susretala s njim nekoliko puta, ljutila se na njega jer je smatrala da može više, ali odigrao je jednu krucijalnu ulogu krajem 1942. i to se u filmu spominje. Ono što je zanimljivo,
Dianin suprug želio je svjedočiti u korist Stepinca, ali tužitelj Jakov Blažević to nije prihvatio.”
https://narod.hr/kultura/video-reda...Y1NO2bljcQThTVh54r0rqnZrWbjH-9gDmUNXM1FJ-Vc4g
Goldstein: Stepinac je mogao i morao učiniti više
Goldstein je pročitao pismo Stepinca Anti Paveliću u kojem Stepinac podiže glas protiv ubijanja Srba bez da im se dokaže krivnja zbog koje su zaslužili smrt. Pavelić mu ništa nije odgovorio, a Stepinac nije dalje inzistirao, a Goldstein smatra da je
mogao i morao više
. Kao drugi primjer Goldstein je naveo drugo pismo Paveliću u kojem Stepinac traži da se humanije postupa s ljudima, naročito sa starijima, ženama i djecom, koji se odvode u logore;
a nije bilo niti jedne riječi o tome koliko je nehumano djece i ženu voditi u logore. To je ono što ja tvrdim da nije učinio dovoljno. Trebao je to javno reći
, smatra Goldstein.
https://www.hrt.hr/309702/vijesti/o...MBcBdQvGsSwcOrwfQTfyukpQGCapFfMT4LqwzwgLsNuKk
Katolički list koji se pojavljuje s datumom od 12. travnja 1945., dakle u posljednjim tjednima rata, slavi četvrtu obljetnicu NDH s velikom Pavelićevom slikom na naslovnici. To je potpuno neprihvatljivo i u tome leži golema i neposredna odgovornost nadbiskupa Stepinca.
https://www.portalnovosti.com/ivo-g...BBlCnaAEoSyVxeYbDxsX0NhcPYt4YmPoOqit-bKiUCkzs
Alojzije Stepinac je podržavao Ndh, zbog ubistva brata i sedam katoličkih sveštenika od ustaša, rešio je se sveti i prkosi Paveliću. Za razliku od Diane Budisavljevic čiji su motivi bili humani, motivi Stepinca su bili lični tj sitno sopstvenički, na taj način što spasavam Srbe i Jevreje , ja sada nerviram Pavlića. Vodio je lični rat protiv Pavelića, ali radi i podržavao Ndh, bez obzira što se kačio sa Pavelićem.
Istorijske činjenice su da Stepinac nije naredjivao ubistva, nije ubijao, da je čak učestvovao u spasavanju srpske dece, i da su njegovom intervencijom spaseni neki Srbi i Jevreji, ali on je podržavao sistem Ndh od početka do kraja, i kao takav je osudjen.
Tu takodje treba da se spomenu i nasilna pokrštavanja.
bg17d.png

bg17e.png

Ali kakav koncept teme, kao neupitno se postavlja da je taj čuveni humanista i filantrop Lojze spasavao Srbe i jevreje, pa se potom traži razlog zbog čega se odlučio na takav čin, sve navodno prkoseći ustašama i rizikujući sopstveni život :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:

Samo što nije napisano da mu se napravi spomenik u Beogradu, Banja Luci, Vukovaru i Kninu , a i u Beču ne bi bilo zgoreg, i tamo je par stotina hiljada Srba

Prilikom razmatranja njegove kanonizacije bio je presudan jedan zapisnik sa pregovora gde Nemci kažu da treba da nasele 400.000 Slovenaca u Hr, na što je Stepinac rekao da može , ali da se Hrvatska očisti od Srba

Pa sad mogu se proturati svakavi fabrikati i poluistine ... On je bio to što je bio . A to jedan bolestan um
Ako je za tebe dnevnik Diana Budisavljevic fabrikat i poluistina, onda uredu...

Savo Štrbac isto laze ?
On je jos i dodao da je muz od Diane Budisavljevic bio lekar od Pavelica.

Pa uz 100 činjenica plasiraju se 2 laži i sve ok, onda sve dobija legitimitet. Već viđeno.

Pazi super bi bilo da se može ova tvoja teza "progutati" pa onda Stepinac svetac, Hrvati zadovoljni, Srbi glupi u neznanju i mir , ali ne može , šta da se radi I zato ima drugo rešenje

Dakle Stepinac je zločinac , ne može biti svetac i hrvati to treba da prihvate . Srbi zadovoljni, hrvati znaju istinu i zadovoljni i opet super i mir

Nisi razmišljao o ovoj opciji-istine?

Pa uz 100 činjenica plasiraju se 2 laži i sve ok, onda sve dobija legitimitet. Već viđeno.

Pazi super bi bilo da se može ova tvoja teza "progutati" pa onda Stepinac svetac, Hrvati zadovoljni, Srbi glupi u neznanju i mir , ali ne može , šta da se radi I zato ima drugo rešenje

Dakle Stepinac je zločinac , ne može biti svetac i hrvati to treba da prihvate . Srbi zadovoljni, hrvati znaju istinu i zadovoljni i opet super i mir

Nisi razmišljao o ovoj opciji-istine?
Da li si procitala uvodni tekst ? Da li si pogledala klipove ?
- Postoje istorijske cinjenice da je Stepinac posle ubistva rodjenog brata i sedam katolickih svestenika od strane ustasa odlucio da pomogne Diani Budisavljevic, i da je intervenisao za neke Srbe i Jevreje da se oni puste.
- Stepinac bez obzira na sve on je ceo rat saradjivao sa ustaskim rezimom, kao takav je krivac.

Da li si procitala uvodni tekst ? Da li si pogledala klipove ?
- Postoje istorijske cinjenice da je Stepinac posle ubistva rodjenog brata i sedam katolickih svestenika od strane ustasa odlucio da pomogne Diani Budisavljevic, i da je intervenisao za neke Srbe i Jevreje da se oni puste.
- Stepinac bez obzira na sve on je ceo rat saradjivao sa ustaskim rezimom, kao takav je krivac.

Postoje istorijske činjenice dokazane , ne ove plasirane i meni neproverive da je Stepinac tražio da se Srbi isele sa teritorije NDH , tadašnje

A u kontekstu ove druge tvoje tvrdnje, ne vidim čemu ova prva , šta mene briga što je neki lik kome su ubili brata bio idejni tvorac da bude ubijeno min 30-tak pripadnika moje familije (17 bliskih) - od nerođene dece (u majčinom stomaku bukvalno) do staraca i što su moji i babe i dedovi i njihovi roditelji imali ceo život traume od te ideje tog nazovi sveštenika

Ako je i intervenisao za neke, za stotine hiljada je intervenisao da budu ubijeni

Budi ljubazan pa nam ne serviraj priče o tom nesretniku i zločincu .

Postoje istorijske činjenice dokazane , ne ove plasirane i meni neproverive da je Stepinac tražio da se Srbi isele sa teritorije NDH , tadašnje

A u kontekstu ove druge tvoje tvrdnje, ne vidim čemu ova prva , šta mene briga što je neki lik kome su ubili brata bio idejni tvorac da bude ubijeno min 30-tak pripadnika moje familije (17 bliskih) - od nerođene dece (u majčinom stomaku bukvalno) do staraca i što su moji i babe i dedovi i njihovi roditelji imali ceo život traume od te ideje tog nazovi sveštenika

Ako je i intervenisao za neke, za stotine hiljada je intervenisao da budu ubijeni

Budi ljubazan pa nam ne serviraj priče o tom nesretniku i zločincu .
Ovde pdf istorija i raspravlja se o istorijskim cinjenicama, one mogu da se ne svide meni, da se ne svide tebi, ali je su cinjenice da je spasio neke , a stotine drugih da nije intervenisao.

Ovde pdf istorija i raspravlja se o istorijskim cinjenicama, one mogu da se ne svide meni, da se ne svide tebi, ali je su cinjenice da je spasio neke , a stotine drugih da nije intervenisao.

Zašto bi se raspravljalo o nekom zločincu ?
.
Uzgred mnogo ljudi sa ovih prostora genetski nosi strah od pominjanja imena tih zlikovaca kao i njihovih lica , pa je shodno tome i pokretanje tema o tom ljudskom otpadu i svojevrsni mobing nad potomcima njihovih žrtava . Pri tome traume nisu posledica propagande, već stvarnih proživljenih života naših predaka, i strahova koji su opstali usled pokušaja kao što je tvoj.

Zašto bi se raspravljalo o nekom zločincu ?
.
Uzgred mnogo ljudi sa ovih prostora genetski nosi strah od pominjanja imena tih zlikovaca kao i njihovih lica , pa je shodno tome i pokretanje tema o tom ljudskom otpadu i svojevrsni mobing nad potomcima njihovih žrtava . Pri tome traume nisu posledica propagande, već stvarnih proživljenih života naših predaka, i strahova koji su opstali usled pokušaja kao što je tvoj.
Ono sto sam ja napisao o Stepincu, samo sam citirao sta je receno u filmu Dijanina deca, koji je bio emitovan na RTS. Tako da to nije moj ''pokusaj'', nego pokusaj onoga ko je napravio dokumentarni film Dijanina deca, gde preziveli svedoci pricaju o spasavanju, gde se i spominje istorijska cinjenica da se Stepinac ukljucio u akciju spasavanje srpske dece.

Ono sto sam ja napisao o Stepincu, samo sam citirao sta je receno u filmu Dijanina deca, koji je bio emitovan na RTS. Tako da to nije moj ''pokusaj'', nego pokusaj onoga ko je napravio dokumentarni film Dijanina deca, gde preziveli svedoci pricaju o spasavanju, gde se i spominje istorijska cinjenica da se Stepinac ukljucio u akciju spasavanje srpske dece.

Vidiš neka od te Dijanine dece su data na usvajanje hrvatskim, katoličkim porodicama

Pa tako sada gledamo "posledice" - jedna glumica ime joj je Božidarka i neko germanizovano prezime bila je jedno od te dece, naravno njeno pravo ime i prezime je tek kasnije saznala
Rodila je dvoje dece - sin je bio u vojsci te hrvatske 1991 i smatrao neprijateljima narod svoje majke , kćer joj je glumica , udata za nekog lika koji nosi muslimansko ime i prezime (verovatno je i on neki miks ) na svom instagramu ona je ponosna na svog brata "branitelja", on šeruje slike o "srebrenici- da se ne zaboravi" ali je legitimno da je glumica zaboravila genocid nad porodicom njene majke .
To čak ne sme otvoreno ni pomenuti, već je taj deo njenog porekla nešto što je samo neka nesrtena okolnost .
I da dodam uredno vitla šahovnicom (ispod koje je njena majka ostala siriče ) i ponosi se što je hrvatica .

Da su ta deca vaspitavana da budu šta jesu , bila bi to druga priča, ali naprotiv, ona su postala svoja suprotnost. I sva, ali gotovo sva su dobila hrvatski identitet sa stidom što su deca onih koji su ubijeni ..

To je isto strašan zločin, ravan ubistvu.

Nemoj molim te da se hvatamo tih tema, jer prezir koji tada osetim prema hrvatima ide do gađenja , a ne volim takva osećanja .

Vidiš neka od te Dijanine dece su data na usvajanje hrvatskim, katoličkim porodicama

Pa tako sada gledamo "posledice" - jedna glumica ime joj je Božidarka i neko germanizovano prezime bila je jedno od te dece, naravno njeno pravo ime i prezime je tek kasnije saznala
Rodila je dvoje dece - sin je bio u vojsci te hrvatske 1991 i smatrao neprijateljima narod svoje majke , kćer joj je glumica , udata za nekog lika koji nosi muslimansko ime i prezime (verovatno je i on neki miks ) na svom instagramu ona je ponosna na svog brata "branitelja", on šeruje slike o "srebrenici- da se ne zaboravi" ali je legitimno da je glumica zaboravila genocid nad porodicom njene majke .
To čak ne sme otvoreno ni pomenuti, već je taj deo njenog porekla nešto što je samo neka nesrtena okolnost .
I da dodam uredno vitla šahovnicom (ispod koje je njena majka ostala siriče ) i ponosi se što je hrvatica .

Da su ta deca vaspitavana da budu šta jesu , bila bi to druga priča, ali naprotiv, ona su postala svoja suprotnost. I sva, ali gotovo sva su dobila hrvatski identitet sa stidom što su deca onih koji su ubijeni ..
Bozidarka Frajt
https://www.imdb.com/name/nm0289676/
untitled.png

NE DAJ BOŽE NIKOM STRAHOTE KOJE JE PREŽIVELA MOJA MAJKA BOŽIDARKA FRAJT
Šta danas kao zrela žena mislite o životnom putu svoje majke, koja je preživela Kozaru i ostala siroče? Možete li zamisliti da ijedno dete u 21. veku prolazi kroz nešto slično?
- Ne daj bože! Strahota, nasilje, siročad... Nikad više ne ponovilo se...
https://www.kurir.rs/zabava/pop-kul...san-covek-i-zivotu-na-relaciji-zagreb-beograd
U Hrvatskoj film Dnevnik Diane Budisavljevic je pobedio, publika je posle filma ustala i aplaudirala osam minuta, a fllm General ( o Gotovini ) je prosao katastrofalno, debakl.
Film redateljice Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević trijumfirao je na 66. filmskom festivalu u Puli. Osvojio je tri najvažnije nagrade: Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala, nagradu Zlatna vrata Pule za najbolji film po izboru publike koja mu je dala gotovo maksimalnu ocjenu od 4,9. Uz to, Budisavljević je dobila Zlatnu arenu za režiju. I dok oko nagrade publike nije bilo dvojbe, s velikim zanimanjem očekivala se odluka stručnog žirija s obzirom na to da je konkurencija bila vrlo jaka, posebice zbog toga što je u njoj bio i film General Antuna Vrdoljaka.
No, stručni žiri naprosto nije mogao zaobići činjenicu da je Dnevnik Diane Budisavljević izazvao toliko emocija kod gledatelja da su oni nakon projekcije osam minuta pozdravljali autore standing ovationom. Gledatelji su prepoznali da je to filmsko djelo u čijem podnaslovu stoji ‘najbolji ljudi u najgorim vremenima’, na krajnje iskren, pošten i istinit, umjetnički vrhunski način, prikazao ljudsku humanost i hrabrost, ali i ono najgore u ljudima, u jednoj od najgorih epizoda hrvatske povijesti. S obzirom na temu, mnogi tu nagradu već tumače kao nešto puno više od samog priznanja za umjetničku vrijednost tog filma.
https://www.telegram.hr/price/dana-...ecu-iz-logora-ndh-sad-je-u-puli-osvojila-sve/

Back