Alojzije Stepinac

Smatrate li Stepinca za zlocinca?

• Da

• Ne

• Mozda

• Nemam misljenje

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Подсећање на активности надбискупа геноцида над Србима:

Загребачки надбискуп Алојзије Степинац је од првих дана Другог светског рата здушно благословио стварање „нове католичке државе“, како је он често називао НДХ. 12. априла 1941. године састаје се са генералом усташке војске, Славком Кватерником, по проглашењу НДХ. Надбискуп Алојзије Степинац се први пут састао са Антом Павелићем одмах по његовом повратку 16. априла 1941, четири дана након проглашења НДХ и изразио пуну подршку усташкој новооформљеној држави.

Загребачки надбискуп др Алојзије Степинац је на Ускрс 1941. године поново објавио формирање НДХ и том приликом је у име Ватикана благословио усташког поглавника Анту Павелића. Тада је, између осталог, рекао: „Док Вас ми срдачно поздрављамо као главу НДХ, ми молимо Бога Звезда да да свој небески благослов Вама, вођи нашег народа“. Већ 28. априла 1941. године Степинац је написао „пасторално писмо“ у коме је позвао фратре и свећенике да подржава и брани нову католичку државу Хрватску.

Одмах по успостављању власти, Усташе крећу са остваривањем својих планова ликвидације српског становништва, с чиме је Степинац био упознат, јер су се егзекуције изводиле јавно. Алојзије Степинац је уз сагласност и под надзором опата Јосипа Рамира Марконеа, папског легата у НДХ, сазвао нову Бискупску конференцију у Загребу од 17. до 20. новембра 1941. која је била посвећена прелазима Срба Православаца у католичку веру.

498px-Ante_Paveli%C4%87_and_Alojzije_Stepinac.jpg

Алојзије Степинац у писму папи Пију XII у писму од 18. маја 1943. године наводи да је у НДХ покрштено најмање 250.000 православних Срба. Покрштавање је вршено насилно, јер многи Срби нису имали избора, могли су или да буду покрштени или да буду убијени. Доста их је, чак и поред покрштавања побијено.

Za tebe je isto i da je Stepinac i Karitas i da su pomogli i da nisu pomogli Diani, ti ne vidis nista ''afirmativno'' :dash:
Дакле пошто за податак да је Дијанин муж хтео да сведочи у корист Степинца не постоје никакви иоле валидни извори сем изјава неке редитељке у скорије време онда то можемо да одбацимо као неосновану тврдњу и манипулацију, па ако се појави нешто ново ти постави да видимо до тада можемо даље.

Сада ми реци шта је за тебе Степинац пошто браниш његов лик и дело а ниси се изјаснио још увек, јел он усташа, сарадник окупатора, злочинац, спасилац, светац, добра или лоша личност?

Дакле пошто за податак да је Дијанин муж хтео да сведочи у корист Степинца не постоје никакви иоле валидни извори сем изјава неке редитељке у скорије време онда то можемо да одбацимо као неосновану тврдњу и манипулацију, па ако се појави нешто ново ти постави да видимо до тада можемо даље.

Сада ми реци шта је за тебе Степинац пошто браниш његов лик и дело а ниси се изјаснио још увек, јел он усташа, сарадник окупатора, злочинац, спасилац, светац, добра или лоша личност?
Za Dijaninog muza postoje podaci samo treba da se nadje izvor, tako da to ostaje kao tvrdnja. Inace oko Diane Budisavljevic se otkrilo dosta novih stvari, recimo da je njen muz bio licni lekar od Pavelica.
Kako ja to ''branim lik i delo Stepinca'' ? To je uvreda za mene ! Ja branim lik i delo Stepinca, zato sto sam izneo istorijske cinjenice i misljenje istoricara kako iz Hrvatske i Srbije ? Znaci kada ja iznosim istorijske cinjenice ja ''branim Stepinca '' ???!!!
Ja sam svoje misljenju o Stepincu napisao na 25.stranici
https://forum.krstarica.com/threads/alojzije-stepinac.306149/page-25

Само толико, а како га нема онда нема сврхе о томе ни дискутовати.
Извор да је био лични лекар А.П.?
Иначе је био лекар, хирург, па је вероватно и павелића лечио као и многе друге, али овде ср тврди нешто друго.
Проблем је што то нису чињенице које износиш, а оне све иду у прилог одбрани Алојзија а не нападу на њега.
Видим да си свашта постављао али не знам шта је лично твоје мишљење а шта је мишљење других са везица које си дао, па буди љубазан разјасни и то.

Иначе је био лекар, хирург, па је вероватно и павелића лечио као и многе друге, али овде ср тврди нешто друго.
Не знам ко је то блебнуо (претпостацљам да се мисли на Јулија Будисављевића) да је био "лични поглавников љекар".
Како си и примијетио, он бјеше хирург и тако нешто тврдити је ван памети.
Чуо јесам од Саве Штрпца (овдје) гдје на 2:30 каже "лијечио је и Павелића". Значи "лијечио је и...", што вјероватно (а и Саво је озбиљан човјек, не би себи дозволио да нешто непромишљено каже) јесте тачно.

Не знам ко је то блебнуо (претпостацљам да се мисли на Јулија Будисављевића) да је био "лични поглавников љекар".
Како си и примијетио, он бјеше хирург и тако нешто тврдити је ван памети.
Чуо јесам од Саве Штрпца (овдје) гдје на 2:30 каже "лијечио је и Павелића". Значи "лијечио је и...", што вјероватно (а и Саво је озбиљан човјек, не би себи дозволио да нешто непромишљено каже) јесте тачно.
Sada iili jeste ili nije muz od DB lecio pavelica i bio njegov licni lekar ( hirurug ) ?

Само толико, а како га нема онда нема сврхе о томе ни дискутовати.
Проблем је што то нису чињенице које износиш, а оне све иду у прилог одбрани Алојзија а не нападу на њега.
Видим да си свашта постављао али не знам шта је лично твоје мишљење а шта је мишљење других са везица које си дао, па буди љубазан разјасни и то.
Kako to da je bas muz od Diane B. lecio Pavelica i bio njegov licni hirurg tj doktor , a ne neko drugi ?
Mi govorimo o istoriji , i istorijskim cinjenicama. Nisam ja to izmislio.
Postoje cinjenice koje sam ja izneo da je Stepinac pozdravio nastanak Ndh i je 45( vec kada se znalo ko ce da dobije rat ) u katolickom list slavio ''obljetnicu Ndh'', da Stepinac do ubistva svoga brata od ustasa, apsolutno ga ne zanima sta se desava u Logorima Ndh....to su stvari koje ga napadaju kako ti kazes.
Ali takodje sam izneo i cinjenice da je Stepinac pisao Pavelicu pisam kada su ubijeni katolicki svestenici u Jasenovcu, da je Jasenivac ljaga za Hrvatsku, i da se tek posle ubistva brata od strane ustasa da se ukljuci u pomoc sapsavanje srpske dece ( to je rekao Miljan Koljanin sa Instituta za uporednu istorije Srbije ) sto po tebi ide u prilog Stepincu.
Istorija uzima sve cinjenice, bez obzira da li se one nekome svidjaju ili ne.
Cak i nas poznati poznavalac istorije Miroslav Lazanski kaze da je Stepinac bio jako kontravezna licnost.
Cak i mediji u Srbiji pisu ono sto ide u ''prilog odbrane'' ( kako ti kazes ) Stepincu I kako ti kazes
Stepinac spasavao Jevreje?
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=06&dd=06&nav_category=167&nav_id=169995
ŠOKANTNE TVRDNJE KATOLIKA: Stepinac spasao decu i Jevreje!
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2682683/sokantne-tvrdnje-katolika-stepinac-spasao-decu-i-jevreje
Ja sam na ovoj temi na 25.stranici napisao i zakljucak tj sta je mislim o Stepincu, ali ti ne citas sta ja pises, ja ne tajim, tako da cu ovde da napisam i tebi i drugima.
Stepinac nije nikoga ubio, nije naredio da se neko ubio, i nije bezao 45. Od ubistva brata od strane ustasam tek onda se ukljucio u akcije protesta i spasavanja srpske dece i Jevreja, ali i dalje podrzava Ndh. Goldstain kaze Stepinac je mogao i morao da uradi visi, a svi njegovi protesti su bili jako mlaki.
Prema tome ja podrzavam presudu koja je doneta na sudjenju Stepincu 1946 u Ime Naroda, a to je :
Da je Stepinac proglasen krivim zbog saradnje sa ustaskim rezimom !!! Saradnik ustaskog rezima !

Јулије је био хирург, лечио је многе па могуће и Павелића ништа то није нереално.Ја сам питао ко тврди да је био лични Павелићев лекар, извор за ту информацију, ко год да је то изјавио мора да има доказе за ту тврдњу.Такође од чега је лечио Павелића, није ми познато да је Павелић уопште био болестан тако да један хирург мора да га лечи.
Ниси ти то измислио него си пренео такву информацију а да ли је она истинита или није о томе и расправљамо.
За многе не постоје докази да су иког убили или наредили да се убије па су нацисти или фашисти попут самог Павелића, Недића, Љотића......
Да ли је Степинац за тебе усташа и фашиста или није?

Јулије је био хирург, лечио је многе па могуће и Павелића ништа то није нереално.Ја сам питао ко тврди да је био лични Павелићев лекар, извор за ту информацију, ко год да је то изјавио мора да има доказе за ту тврдњу.Такође од чега је лечио Павелића, није ми познато да је Павелић уопште био болестан тако да један хирург мора да га лечи.
licni lekar je obicno lekar opste prakse i koji najcesce ima svoju privatnu ordinaciju ,
ako je julije bio hirurg onda nije bas realno da je bio pavelicev licni hirurg .

informaciju o "zelji da julije svedoci na sudjenju" izneo je neki svaba kriticar dianinog dnevnika ....

"По аустријском писцу и аутору романа Дијанина листа, Вилхелму Куесу, Факсимил рукописа Дијаниног дневника није објављен, као ни дијелови који се тичу Дијаниног приватног живота. Он је без успјеха преко Дијанине унуке покуао да дође до рукописа. Тако објављен дневник критикује као проблематичан са научне стране и констаује да не знамо шта у оригиналу пише и шта нам је издава дневника ускратио. [5] У тако објавеној књизи је наведено да је Јулије био спреман свједочити у корист одбране, на суђењу Алојзију Степинцу.

Ниси ти то измислио него си пренео такву информацију а да ли је она истинита или није о томе и расправљамо.
За многе не постоје докази да су иког убили или наредили да се убије па су нацисти или фашисти попут самог Павелића, Недића, Љотића......
Да ли је Степинац за тебе усташа и фашиста или није?
Stepinac nije polozio ustasku zakletvu i nije pripadao ustaskom pokretu, znaci ne moze da bude ustasa, Stepinac je bio klerofasista.

Poslednja izmena:
Stepinac nije polozio ustasku zakletvu i nije pripadao ustaskom pokretu, znaci ne moze da bude ustasa, Stepinac je bio klerofasista.
pa kakve veze ima sto nije polozio zakletvu ako ih je sve vreme podrzavao sa pozicije u kojoj je bio kao vodeci u katolickoj crkvi u hrvatskoj ?
to je kao na sudjenju da kazes ,
gospodine sudija ja ovu gospodju nisam silovao, ja sam je samo drzao za noge dok su gospoda pavelic i kvaternik sve drugo uradili.
on je sa svog mesta uradio koliko je mogao da podrzi taj pokret, tu je njegova osnovna zlocinacka aktivnost.

Дакле нема доказа, или их бар ми не знамо, да је Јулије био постављен за личног Павелићевог лекара.
А положио је заклетву Мусолинију па је зато фашиста, каква ти је ово логика!

Americka istoricarka jevrejskog porekla
dr.sc. Esther Gitman, ne spominje da je Stepinac podrzavao Ndh.
jesi li ti odgledao ovo sto si postavio ?
u 17 minuti ona kaze , najveci uspeh stepinca je sto italijani nisu vratili jevreje ustasama u ndh !!!
pa koji je to uspeh oterati ljude sa svojih ognjista i time se hvaliti ?
uostalom to je valjda zasluga samih italijana a ne stepinca sto nisu vraceni u ndh.
i sto je obecao katolkinjama da njihovi muzevi jevreji nece zavrsiti u logorima , OBECAO , kao dokaz toga ona nigde ne kaze i koliki je broj ljudi iz tih mesovitih brakova stvarno stradao .

osim toga ona prica o ignorisanju informacija a sama ne uzima u obzir sve ono sto je isti taj stepinac cinio od pocetka nastajanja ustaske ndh, gde je podrzao rasne zakone koje su doneli, ignorise desetine i stotine hiljade pravoslavaca koji su pod pretnjom zivot ili smrt presli u katolicku veru itd itd.
ona se bavi zidovima i stepincem, a vecinski stradalac ustaske ndh tj srpski narod u njenim pricama se NE POMINJE osim u onoj recenici gde za stepinca kaze pa svi su to bili hriscani i nije bilo potrebe da se drugi put krste ,
ignorisuci uslove pod kojim je sve to ipak radjeno . a svi dobro znamo pod kojim uslovima je to bilo.

pominje i one titule "pravednika" koje dodeljuje jad vasem, ignorisuci pravila po kojima se neko odredjuje likom koji tu titulu moze da nosi a koje stepinac ne ispunjava i to im je dato na znanje oba puta kad su stepinca kandidovali za tu titulu.

primer ove gospodje kao dokaza stepinceve blazenosti me nije i dalje ubedio u dobre namere i dela ustaskog vikara stepinca.

pa kakve veze ima sto nije polozio zakletvu ako ih je sve vreme podrzavao sa pozicije u kojoj je bio kao vodeci u katolickoj crkvi u hrvatskoj ?
to je kao na sudjenju da kazes ,
gospodine sudija ja ovu gospodju nisam silovao, ja sam je samo drzao za noge dok su gospoda pavelic i kvaternik sve drugo uradili.
on je sa svog mesta uradio koliko je mogao da podrzi taj pokret, tu je njegova osnovna zlocinacka aktivnost.
Kako mozes da postanes ustasa, ako ne polozis ustasku zakletvu ?
Stepinac nikoga nije silovao, niti je pomagao u silovanju.
Jer Stepincu nije bio cilj kao ustasama da pokolje Srbe, nego daih prekrsti.

Дакле нема доказа, или их бар ми не знамо, да је Јулије био постављен за личног Павелићевог лекара.
А положио је заклетву Мусолинију па је зато фашиста, каква ти је ово логика!
Imao dokaza da je Julije bio Pavelicev licni doktor nego hirurg.
Ko je polozio zakletvu Musoliniju ???
Stepinac nije bio u ustasko pokretu, ne mozes sada da izmisljas. Na sudjenju Stepincu utvrdila na osnovu dokaza da je on bio saradnik ustaskog rezima.

jesi li ti odgledao ovo sto si postavio ?
u 17 minuti ona kaze , najveci uspeh stepinca je sto italijani nisu vratili jevreje ustasama u ndh !!!
pa koji je to uspeh oterati ljude sa svojih ognjista i time se hvaliti ?
uostalom to je valjda zasluga samih italijana a ne stepinca sto nisu vraceni u ndh.
i sto je obecao katolkinjama da njihovi muzevi jevreji nece zavrsiti u logorima , OBECAO , kao dokaz toga ona nigde ne kaze i koliki je broj ljudi iz tih mesovitih brakova stvarno stradao .

osim toga ona prica o ignorisanju informacija a sama ne uzima u obzir sve ono sto je isti taj stepinac cinio od pocetka nastajanja ustaske ndh, gde je podrzao rasne zakone koje su doneli, ignorise desetine i stotine hiljade pravoslavaca koji su pod pretnjom zivot ili smrt presli u katolicku veru itd itd.
ona se bavi zidovima i stepincem, a vecinski stradalac ustaske ndh tj srpski narod u njenim pricama se NE POMINJE osim u onoj recenici gde za stepinca kaze pa svi su to bili hriscani i nije bilo potrebe da se drugi put krste ,
ignorisuci uslove pod kojim je sve to ipak radjeno . a svi dobro znamo pod kojim uslovima je to bilo.

pominje i one titule "pravednika" koje dodeljuje jad vasem, ignorisuci pravila po kojima se neko odredjuje likom koji tu titulu moze da nosi a koje stepinac ne ispunjava i to im je dato na znanje oba puta kad su stepinca kandidovali za tu titulu.

primer ove gospodje kao dokaza stepinceve blazenosti me nije i dalje ubedio u dobre namere i dela ustaskog vikara stepinca.
Tema je o Stepincu, uzimaju se sve price, a posle te price idu kroz sito i reseto, da se vidi sta odogovara istorijskim cinjenicama.

Back