O tome je dosta pisano u temi USTAŠKI ZLOČINI koja je zaključana a izgleda i obrisana (pošto ne mogu da je nađem),tu se nalazlo najviše tekstova o ovim zločinima i tu si mogao da pročitaš i o tome što si pitao (pisao sam o tome)
Ukratko - posle sloma Kozare (ofanziva 1942) gotovo celokupno stanovništvo je pobijeno i odvedeno u logor Jasenovac u logoru je međutim postojao jedan problem,
gde smestiti decu ?
Pod vođstvom i na preporuku maksa luburića (tadašnjeg zapovednika logora Jasenovac osnovan je logor za decu Jastrebarsko
( jedini logor ne svetu namenjen deci).
Posle sloma Kozare ubijeno je oko 70 000 dece približno i dečaka i devojčica ostali su završili u logoru za decu da bi bili vaspitavani kao najodanije ustaše (luburićevi janičari).
Nadzor su vršile časne sestre pošto je logor za decu bio u jednom katoličkom ženskom samostanu i njima je bilo povereno vaspitavanje dece u katoličkom duhu,deca su nosila ustaške uniforme,radila na manastirskom dobru,zlostavljana su batinama i većina ih je pomrla od bolesti i maltretiranja.
Kao najverniji dokaz ostao je dokument o spiskovima sahranjene dece koji je napravio lokalni grobar da bi naplatio svoje usluge,zatim mnogo fotografija,popis hrvatskog crvenog krsta koje su napravile dobre žene iz Zagreba i na taj način spasile od zaborava ubijenu decu a živima pružili mogućnost da pronađu roditelje posle rata (međutim malo je bilo preživelih).
Mislim da još uvek postoji spomenik koji predstavlja lik majke svoj toj deci i nalazi se i dan danas u Jastrebarskom verovatno u blizini manastira koji je nekad bio u vlasništvu nekog austrougarskog grofa,eto onako na brzinu,iz glave

nešto napisah a ako te interesuje nešto više pročitaj knjigu Rat i deca Kozare i sve ostalo od istog autora koji je i sam bio u tim logorima, ostao kao živi svedok i odlučio da svoj život posveti da ta deca ne ostanu zaboravljena.