Alojzije Stepinac

Smatrate li Stepinca za zlocinca?

• Da

• Ne

• Mozda

• Nemam misljenje

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ovo izgeda kao način da se srpskom narodu na temu Stepinac jednom zauvek zapuše usta. Sada izalaze na crtu srpskim kontraargumentima, da bi, kada ih budu odbacili, jednom zauvek stavili tačku na potencijalne srpske optužbe. Čini mi se da je premalo mudrosti sa naše strane u ovome i da ćemo nakon ovoga moći samo da gunđamo.

Ovo izgeda kao način da se srpskom narodu na temu Stepinac jednom zauvek zapuše usta. Sada izalaze na crtu srpskim kontraargumentima, da bi, kada ih budu odbacili, jednom zauvek stavili tačku na potencijalne srpske optužbe. Čini mi se da je premalo mudrosti sa naše strane u ovome i da ćemo nakon ovoga moći samo da gunđamo.

а у међувремену...

U Osijeku je otkriven spomenik Alojziju Stepincu. Postavljanje spomenika pokrenula je neprofitna organizacija Auksilium, a podržao Grad Osijek.
http://www.kurir.rs/region/hrvatska/skandalozno-otkriven-spomenik-stepincu-clanak-2675967

Dačić osudio spomenik Stepincu: Rehabilitacija ustaške NDH
http://rs.n1info.com/a227092/Vesti/Vesti/Dacic-osudio-spomenik-Stepincu.html

Stepinac je tada uzeo geslo In Te, Domine, speravi (U tebe se, Gospodine, uzdam). Nakon posvećenja i odlaska u Beograd, da položi zakletvu kralju, u svom dnevniku je napisao: Posjetio sam sve beogradske katoličke župe. Da je veća sloboda i dovoljno radnika, Srbija bi za 20 godina bila katolička.

Е сад замисли да је та позната Степинчева изрека била истина.
А каквом крцу су Срби били кад је то тачно.

Таман нешто прије тога је Степинац проглашен за "Солунца" (стигао на Солун након пола године откад је Солунски фронт био пробијен). Могли су и мени дати да сам Солунац јер сам посјетио Солун неки 100 година касније.
Обојица смо једнако "заслужни".

Замисли кад Србенде ЛАЖУ са највишег мјеста да би оправдали неке своје фикс идеје? Све за "југославију"..... Лажи, смрад и кретенизми. А онда увијек дође све љепо на наплату. И онда опет ред лажи и "криви мрски душмани".

nešto ne verujem da je baš slučajno ,,malo mudrosti" sa srpske strane.......priča se lepo odvija uz pomoć srpskih vlasti, a onda tačka o stepincu uz pristanaj najvišeg vrha predstavnika srpske države

Ватикан крије документе о Степинцу

Комисија ради свој посао и он још није завршен. Надамо се да ћемо успети да кажемо не само своју већ реалну истину о деловању надбискупа Степинца током Другог светског рата. Наше је да прикупимо доказе, а не знамо како ће друга страна на то реаговати, изјавио је за „Политику” патријарх српски господин Иринеј, поводом окончања четврте седнице комисије коју чине представници Хрватске бискупске конференције и Српске православне цркве.

Ова комисија формирана је у јулу прошле године, са задатком да расветли улогу кардинала Алојзија Степинца током и након Другог светског рата. Папа Фрања је процес проглашења Степинца за свеца зауставио до окончања рада комисије.

„Недоступност ватиканског архива тренутно је највећи проблем у раду мешовите православно-католичке комисије”, рекао је за наш лист патријарх Иринеј, потврдивши тако информације које су процуриле у јавност након последњег заседања комисије у Пожеги 21. и 22. априла: да је делегација СПЦ оштро негодовала што представник Свете столице и модератор ове комисије Бернард Ардуро онемогућава нашим истражитељима приступ ватиканском архиву и увид у документа која су од велике важности за расветљивање истине о деловању Степинца током постојања НДХ.

Хрватски теолог и публициста Драго Пилсел, у ауторском тексту објављеном на порталу „Аутограф”, подсетио је да је српској страни обећано да ће имати приступ документима ватиканског архива и да то обећање мора да буде испуњено.

„Ако се бојкот настави, српским члановима комисије не преостаје ништа друго него да се директно обрате папи, а то не би могло проћи без међународног скандала”, закључио је Пилсел.

Следећи састанак православно-католичке комисије биће одржан у Подгорици 7. и 8. јуна, а разговараће се на тему „Надбискуп Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960”. Стални чланови наше делегације су митрополит загребачко-љубљански Порфирије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки Иринеј Буловић, епископ славонски Јован Ћулибрк, као и амбасадор Дарко Танасковић, стални представник Републике Србије при Унеску.

http://www.politika.rs/scc/clanak/379310/Vatikan-krije-dokumente-o-Stepincu

"Stepinac je bio slabić koji je blagosiljao ustaše"

Alojzije Stepinac je, jednostavno, bio slabić koji nije učinio ni približno koliko se opravdano očekivalo od svešteničke osobe na takvom radnom mestu.

Ovako Julija Koš iz Jevrejske opštine Zagreb komentariše za “Blic” NDH kardinala Alojzija Stepinca dok njegov život i delo razmatra mešovita pravoslavna-katolička komisija na poslednjem sastanku u Rimu.

- Stepinac je bio provincijski katolički biskup od one mršave, žestoko pobožne, asketske vrste, kome se zalomilo da živi u trenutku kojem nije dorastao, pri dolasku na vlast ustaša i njihovog zločinačkog režima. Crkva, po svojoj biti konzervativna bilo u kojem svom ogranku, daje “caru carevo” - pa je stoga Stepinac blagosiljao ustaško oružje i vojnike, pritom otvoreno srećan zbog uspostavljanja hrvatske države - ističe Julija Koš.

Ova komisija trebalo bi prema prvobitnom planu danas da završi istraživanje o Stepinčevoj ulozi pre, tokom i posle Drugog svetskog rata koje traje skoro godinu dana.

Međutim, kako je “Blic” već pisao, srpska delegacija će zatražiti da se rad ove komisije nastavi jer je zbog niza administrativnih prepreka u vatikanskom arhivu istraživanje o životu i delu NDH kardinala praktično na početku. Bez obzira na rezultat rada mešovite komisije, odluku o tome da li će Stepinac postati svetac, doneće papa Franja.
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/stepinac-je-bio-slabic-koji-je-blagosiljao-ustase/3yg4j57

VATIKAN MINIRAO ISTRAGU O STEPINCU Hrvati čine sve da NDH kardinala načine svecem

Zbog opstrukcija Vatikana srpska strana će danas i sutra u Rimu zatražiti da se nastavi rad Mešovite pravoslavno-katoličke komisije koja bi trebalo da rasvetli ulogu vikara Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Kako saznaje „Blic“, istraživanje o životu i delu kontroverznog katoličkog nadbiskupa je tek na početku iako bi danas i sutra Mešovita komisija trebalo da ima poslednji sastanak u prestonici Italije. Razlog za to su brojne administrativne prepreke sa kojima su se srpski istoričari suočili u vatikanskom arhivu.

- Jedan od obećanih uslova prilikom osnivanja komisije bio je dostupnost vatikanskim dokumentima. Međutim, dešavalo se da arhiv ne radi iz nepoznatih razloga, a i kada je bio otvoren, našim istražiteljima je administracija često onemogućavala pristup katalogu i vatikanskoj građi. Zato je posle godinu dana istraživanje i dalje u početnoj fazi - kaže izvor „Blica”.

Podsećanja radi, još krajem aprila delegacija SPC je oštro negodovala zato što predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućava srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana. Problem je, kako saznajemo, i to što se u sedištu Rimokatoličke crkve nalaze samo brošure i literatura zasnovana na istraživanju uloge Stepinca krajem šezdesetih godina 20. veka.

- Stvoreno je jednostrano, iščašeno, vannaučno mišljenje na osnovu istraživanja hrvatskog teologa Juraja Batelje, koji je u tri toma prikazao Stepinca samo kao zabrinutog, zaštitnika, trudbenika... A naša izvorna dokumenta se odbacuju kao komunistički falsifikat. Jedno je montirani proces, a drugo argumenti zasnovani na činjenicama. Hrvati pokušavaju da fanatizovanjem mase kroz medije stvore lažnu sliku prošlosti, a to ukida budućnost. Čak i ako komisija nakon sastanka u Rimu prestane sa radom, istraživanje o Stepincu će biti nastavljeno jer se radi o kontroverznoj ličnosti - objašnjava naš izvor.

Na dvodnevnom sastanku Mešovite komisije u Rimu srpsku stranu predstavljaće mitropoliti Porfirije i Amfilohije, episkop bački Irinej i episkop Jovan. Ova komisija je dosad zasedala pet puta, a nakon skupa u aprilu hrvatski mediji su se praktično utrkivali ko će pre proglasiti Stepinca svecem. Bez obzira na to šta će komisija odlučiti u Rimu, postupak kanonizacije Stepinca je u isključivoj nadležnosti pape Franje.

Zurof: Stepinac ne može biti svetac

Protiv kanonizacije Stepinca ustao je i direktor Centra „Simon Vizental” Efraim Zurof poznat kao poslednji lovac na naciste.

- Stepinac ne može biti svetac. Osoba koja je podržavala ustaše, pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik Anti Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici, ne zaslužuje počasti. Očigledno je da je njegov slučaj komplikovaniji zbog nekih dobrih stvari koje je činio posle rata. Međutim, svako ko je podržavao ustaše ne može biti heroj i ne zaslužuje spomenik - kaže Zurof.

Kraj komisije - istina na jesen

Ukoliko Mešovita komisija odluči da prestane sa radom u Rimu, srpska delegacija će rezultate svog istraživanja objaviti na jesen. „Nastavićemo da se borimo za istinu, pa ćemo rezultate istraživanja o Stepincu prikazati u naučnim časopisima“, kaže naš izvor.

Blaženi kardinal je spašavao Židove i Srbe. To potvrđuje i Dijana Budisavljevič, a i njen muž koji je htio svjedočiti u Stepinčevu korist, ali mu komunisti nisu dali...
Дијана је спашавала српску децу од таквих као што је Степинац.
Она је о Степинцу имала врло лоше мишљење.
Ко каже да је њен муж хтео сведочити а нису му дали?

Alojzije je znao za pogrom i klanja ustaša i nije se direktno suprostavio pavelićevom režimu. Priče o tobož njegovom negodovanju se obično sra.nje, jer mani se negodovanja , već kao svešteno lice koje čestito drži do pravednosti koje vjera nalaže izidji i suprostavi se direktno. Podji sa žrtvama u jamu...

Zločinac katolički

Језуита.

Степинац је свакако био штићеник језуита, али изгледа да је , пре тога, био аустроугарски официр и ..обавештајац .

Алојзије Степинац је, крајем светског рата 1918, побегао,као млади официр у хабзбуршкој војсци, у јединице југословенских добровољаца на супротну страну фронта. Одатле је пребачен на Солунски фронт.

Француска научница Annie Lacroix-Riz је у великом делу о католичкој цркви и фашизму 1996. писала да је Степинац 1918. побегао из хабзбуршке војске и пребачен на другу страну фронта као обавештајац.[1]

[1] Annie Lacroix-Riz: Le Vatican, l’Europe et le Reich de la Première Guerre mondiale à la guerre froide, Paris, 1996, стр. 327.
Степинац 1918. није био свештеник, него професионални официр хабзбуршке армије. Бонифације Перовић у поменутим успоменама је навео како је у Осијеку изразио жуљу да иде у богословију. Студирао у језуитском Germanicumu у Риму, Annie Lacroix-Riz: o.c., стр. 327 наводи како је са 35 година, без искуства постављен за koadjutora („Cum jure successiones“) помоћу Језуита.
https://srbin.info/2015/09/21/stepinac-austrougarska-i-jezuiti/

Садржај, опис и понеки одломак из те књиге могу да се нађу на нету, али не и цела књига.
Ауторка је била професор модерне историје у Паризу https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Lacroix-Riz

couv-2-33ee4-c54c8.jpg

...др Никола Жутић на овом округлом столу наступио је са рефератом „Степинац и Католичка акција“.

Осврћући се, укратко, на успон Степинца пре доласка на место загребачког надбискупа Жутић је поменуо два битна детаља.
Први је његово јављање као добровољца у Југословенску легију, која је знатно допринела да Степинац од Краљевине Југославије добије подршку приликом избора за надбискупа. Жутић је нагласио да се Степинац у добровољце пријавио како би се ослободио заробљеништва код италијанске војске у које је доспео као војник Аустроугарске и да је на Солунски фронт стигао тек децембра 1918, када је рат већ био завршен и није се заиста борио на страни Срба, о чему је писао и хрватски историчар Љубо Бобан.

Други битан детаљ је да се, између два рата Степинац пријавио за студије у језуитски колегијум свеучилишта „Грегоријана“, где борави од 1924 до 1931, чиме практично постаје језуитски штићеник. Тек након тога он долази у Загреб код тадашњег надбискупа Бауера где креће његова убрзана каријера под патронатом језуитског реда. Приликом избора Степинца за загребачког надбискупа од краља Александра скривана је чињеница да је Степинац био језуита, као и да језуити управљају хрватским католичким епископатом, пре свега кроз утицај сарајевског надбискупа Шарића.
http://www.fsksrb.ru/fond-strateske...acija-alojzija-stepinca-izazovi-i-odgovori-2/

Poslednja izmena:
Степинцу и да одузмемо све грехе..он је у најмању руку контраверзна личност...али какав је то народ који таквог проглашава за свеца...зар заиста немају ништа боље?

Ми бре чекамо да се на гробу једног Патријарха Павла деси чудо...

Jeste čuli objašnjenje zašto je Stepinac bio na Solunskom frontu? Zato što je bio zarobljen u Italiji pa kad su pitali ko je Srbin i ko želi da se bori na strani Srbije, da bi se izbavio zarobljeništva, on se prijavio. Verujem da je rekao da je Srbin, što nije ni isključeno, s obzirom da je iz Krašića u Žumberku i ne preziva se StepinEc.

A jel’ to istina da je Stepi nosilac Karađorđeve zvezde? :think:

- - - - - - - - - -

Степинцу и да одузмемо све грехе..он је у најмању руку контраверзна личност...али какав је то народ који таквог проглашава за свеца...зар заиста немају ништа боље?

Ми бре чекамо да се на гробу једног Патријарха Павла деси чудо...

Zamisli kad Pavle nije zaslužio da bude svetac, a Nikolaj jeste… :roll:

Nagradno pitanje

Mz8WzPk.jpg

Da li neko zna ko je ovaj lik, imenom Marijan Jurić, saborski poslanik vladajućeg HDZ-a 1991?

- - - - - - - - - -

Ah, da...

Ustaše na vlasti u Hrvatskoj 1991.

Marijan Jurić, poslanik HDZ u Saboru, 1. avgusta 1991, naziva Srbe gamađu i pozdravlja fašističkim pozdravom uzdignutom rukom "Pro patria!"

Dakle, ne "Minđušar" nego poslanik vladajućeg HDZ-a u Hrvatskom Saboru.

pripisivanje-krivice-srbima-2.jpg

Marijan Jurić, poslanik HDZ u Saboru, 1. avgusta 1991, vatreno zastupa ustaške zamisli, a na kraju govora, u stilu nemačkih nacista, diže ruku visoko ispred sebe:

"Dragi Bog je u svojoj dobroti stvorio sa ljudima i dosta gamadi. Jedna od gamadi je i moljac, koju kad pustite u ormar, zapravo dođe, onda nagrize košulju pa grize posle vestu, grize dalje i grize, grize dok ne izgrize sve. Takvi su i oni koji su došli nama gastarbajteri i ... i ... i da ne ne kažem zagorski izraz dotepenci, naši prijatelji Srbi koje mi uvjeravamo... I oni su grizli nakon svoji kad nikad nisu prešli iz svog Beogradskog pašaluka niti Dunav niti Savu. Grizli su posle osamnaeste godine Vojvodinu, grizu Makedoniju, grizu Crnu Goru, grizu naveliko i Bosnu-Hercegovinu, danas su počeli grizt i Hrvatsku. Bojim se gospodo da ovdje postaje moguće ona srpska granica ... Karlovac... Karlobag-Karlovac-Virovotica. Zar ćemo to mi dopustiti? Zar i mi Hrvati ne znamo se primiti oružja? I zato u ime to, pro patria (za domovinu)!"

Marijan Jurić, poslanik HDZ u Saboru 1. avgusta 1991:

Ali pitam ja te iste Srbe da li bi se oni opametili, kada bi ... ali ovo pitam ... i da li, ne konstatiram ... da li bi se oni opametili kada bi za ubijenog redarstvenika bilo strijeljano deset civila, za ubijenog časnika garde da se strelja sto civila? Meni moja kršćanska katolička vjera ne dozvoljava jer me to fra Stanko Bogeljić naučio da ima zapovjed u onih deset ne ubij, i ona mi ne dozvoljava da kažem da je to ispravno. Ali za mene bi bilo ispravno da za svakog ubijenog hrvatskog redarstvenika deset Srba intelektualaca dobije otkaz u Zagrebu, u Rijeci, u Splitu, u Osijeku. Jer ti intelektualci ne mogu otić u šumu jer oni nisu kao oni neupućeni seljaci s Banije, koji mogu mjesec dana ne prati noge a otić spavat, ali ovi intelektualci moraju. I zbog toga mi moramo takvu donesti uredbu i davati im otkaze jer leglo četnika i protiv ove vrhovništva i vlasti u Hrvatskoj nalazi se u velikim gradovima i to mi tu moramo spriječiti.

Čime bi se meni mnogi opravdali direktori koji zauzimaju vodeća mjesta? Neprovjerene vijesti, ali ja čitam sve novine i istočne i zapadne. Pa kaže u njima da se iz željezare Sisak izvozi 300 specijalnih cijevi od kojih se može praviti [rukom pokazuje pištolj]... odvozi se nafta 63 % više nego što treba Kninu. Što bi, i kažem ponovo da mi moja vjera katolička brani, da ovde kažem da se za spaljeno selo Ćelije trebalo možda spaliti i Bogotu i Mirkovce? Uzdajuć se u demokraciju mi nećemo daleko dogurati. Jer Srbi imali su jednog slijepog pjesnika Filipa Višnjića koji je u svojoj onoj poznatoj pjesmi "Početak buna protiv dahija", a i mi se moramo počet bunit protiv dahija, naveo jedan kaže "svaki svoga subašu ubite". Dragi Bog je u svojoj dobroti stvorio sa ljudima i dosta gamadi. Jedna od gamadi je i moljac, koju kad pustite u ormar, zapravo dođe, onda nagrize košulju pa grize posle vestu, grize dalje i grize, grize dok ne izgrize sve. Takvi su i oni koji su došli nama gastarbajteri i ... i ... i da ne ne kažem zagorski izraz otepenci, naši prijatelji Srbi koje mi uvjeravamo... I oni su grizli nakon svojih... kad nikad nisu prešli iz svog Beogradskog pašaluka niti Dunav niti Savu. Grizli su poslije osamnaeste godine Vojvodinu, grizu Makedoniju, grizu Crnu Goru, grizu naveliko i Bosnu-Hercegovinu, danas su počeli gristi Hrvatsku. Bojim se gospodo da ovdje postaje moguće ona srpska granica ... Karlovac... Karlobag-Karlovac-Virovotica. Zar ćemo to mi dopustiti? Zar i mi Hrvati ne znamo se primiti oružja? I zato u ime to, Pro Patria [Jurić diže desnu ruku u vis].

- - - - - - - - - -

Ovde se vidi plan etničkog čišćenja Srba iz gradova po dubini Hrvatske. Plan vlade HDZ-a i predsednika Tuđmana.

Back