Alergija

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
87.330
Alergija je netipična, preterana reakcija organizma na određenu supstancu iz okoline koja je za većinu ljudi potpuno bezopasna.
Ta supstanca koja izaziva reakciju naziva se alergen.
Najčešći alergeni su polen, prašina, grinje, dlake životinja, određene namirnice, lekovi, kao i ubodi insekata.

Do alergije dolazi kada dođe do poremećaja u funkciji imunološkog sistema.
U normalnim okolnostima, naš imuni sistem štiti organizam od štetnih mikroorganizama /virusa, bakterija, parazita/ tako što stvara antitela _ specifične proteinske molekule koje prepoznaju i uništavaju strane supstance. Kod alergičnih osoba, imuni sistem greškom prepoznaje bezopasne materije /kao što su polen ili određene vrste hrane ili neki lekovi/ kao opasne i pokreće preteranu odbrambenu reakciju.

Kada organizam dođe u kontakt sa alergenom, imuni sistem proizvodi posebnu vrstu antitela koja se zovu imunoglobulini tipa E /IgE/. Ta antitela se vezuju za ćelije u telu koje oslobađaju hemijske supstance poput _histamina.
Upravo histamin izaziva simptome alergije _ svrab, crvenilo, oticanje, kijanje, curenje nosa, suzenje očiju ili osip na koži. U težim slučajevima može doći i do _anafilaktičkog šoka_, koji je ozbiljna i potencijalno životno opasna reakcija.

Alergija se često javlja u porodicama i može se nasledno prenositi s kolena na koleno. Osoba koja ima jednog roditelja alergičnog ima veći rizik da i sama razvije alergiju, a ako su oba roditelja alergična, taj rizik se dodatno povećava.

Sa medicinske tačke gledišta, alergije se dele prema mestu i načinu ispoljavanja
_Respiratorne alergije /alergijski rinitis, astma/ izazvane polenom, prašinom, životinjskim dlakama.
_Kožne alergije /urtikarija, ekcem, kontaktni dermatitis/ koje se javljaju nakon kontakta sa određenim supstancama.
_Alergije na hranu, najčešće na mleko, jaja, orašaste plodove, morsku hranu, pšenicu i sl.
_Alergije na lekove i ubode insekata, koje mogu izazvati ozbiljne reakcije.

Lečenje alergija obuhvata više pristupa. Najvažniji korak je izbegavanje alergena _ sprečavanje kontakta sa supstancom koja izaziva reakciju.
Kada to nije moguće, koriste se antihistaminici, kortikosteroidi i lekovi za smirenje imunološkog odgovora. U nekim slučajevima primenjuje se i imunoterapija /hiposenzibilizacija/, kojom se organizam postepeno navikava na alergen, kako bi se smanjila osetljivost.

Život sa alergijom može biti izazovan, naročito ako su simptomi hronični.
Potrebna je disciplina, praćenje stanja i redovan kontakt sa alergologom. Ipak, uz pravilno lečenje i odgovarajući način života, većina osoba sa alergijama može voditi potpuno normalan i aktivan život.

Da li ste vi alergični na nešto. Kako se nosite sa alergijama i kojim metodama ublažavate simptome.

Ja sam već godinama alergičan na ambroziju, i bio sam pio ksizal, ali sam prešao na niksar = bilastin. Antihistaminici. Sad je pre neki dan počeo alergijski kašalj na prašinu, vlagu, zagađenje. Užas. Možda ću morati i pumpicu. Sad me smiruje jedan niksar dnevno, videću dalje ovih dana šta ću.

Ja sam već godinama alergičan na ambroziju, i bio sam pio ksizal, ali sam prešao na niksar = bilastin. Antihistaminici. Sad je pre neki dan počeo alergijski kašalj na prašinu, vlagu, zagađenje. Užas. Možda ću morati i pumpicu. Sad me smiruje jedan niksar dnevno, videću dalje ovih dana šta ću.
Odeš prvo na alergo probe pa ti onda alergolog prepiše terapiju. Kod lekara opšte prakse po uput i onda redom.

Za pumpicu ću ići, ako budem morao, hvala ti.
,,,pumpica ti je zadnja opcija,,,
,,, pre toga uradi sve alergotestove,,, mora negde da pokazhe pozitivni rezultat pa da znash na chemu si ,,,
,,,većim delom alergeni se daju subcutano, tako da ni to nije neshto posebno,,,
@Skafander druzhe uradi te alergotestove da tebi bude bolje , da se nađe istinski uzrok i da se spasish od ovog stanja,,,

Onda nije alergija al reakcija mnogo lici na alergiju. Isprva nisu znali sta je, jel osoba nema problema sa alergijama.
posto se to desilo i to prilicno burno, suzili su na vakcinu - dakle sta bi moglo onda to da bude?

Može da bude i alergija , ali ne zbog aktivne supstance same vakcine.
Alergijska reakcija na vakcinu protiv grip može da se javi, ali je vrlo retka. Ipak, zavisi od toga
#_na koje materije je osoba osetljiva i
#_na kojoj je podlozi vakcina proizvedena. Evo nešto malo o tome
Jajna vakcina /klasična vakcina/
Ova vrsta najčešće može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji imaju alergiju na proteine jajeta, jer u tragovima mogu ostati u vakcini.
Simptomi mogu biti: _osip, _svrab, _crvenilo, _otok, #_u težim slučajevima i anafilaktička reakcija vrlo retko_#
Danas su te količine proteina jajeta izuzetno male, pa većina osoba s blagom alergijom na jaja može bezbedno da primi ovu vakcinu, ali uz nadzor lekara.
Postoje još dve podloge/ načina koje i nisu toliko bitne za ovakve slučajeve.
Da zaključimo , alergija je / moguće/ nastala , ne zbog vakcine već zbog pratećih supstanci u njoj , i još jedna situacija, alergija je nastala u sklopu nepoznatog uzroka koji je bio prisutan u fazi primanja vakcine, deshava se i to .
U ovoj rašimonijadi jedino važno je da _vakcina nije konkretni uzročnik alergije, uzrok mora da se traži na drugo mesto.

Не играј се. Можеш да узмеш бронходилататор грешком па да добијеш тахикардију. Друга врста пумпица су кортикостероди. Обе користе хронично оболели од бронхитиса и астме. То није лек против алергије. Пробаћу да се сетим неког антихистамитика новије генерације.

uzgred budi receno u domu zdravlja je bilo vakcina ali im je istekao rok upotrebe.

Pocinjem da bivam anti-vakser ;) Previse je koincidencija da ne bi bila zavera.
Шта је то антиваксер? Да ли је то онај ко по принципу методологије науке, преиспитује све што је наука постигла до тог тренутка? ;)

Не играј се. Можеш да узмеш бронходилататор грешком па да добијеш тахикардију. Друга врста пумпица су кортикостероди. Обе користе хронично оболели од бронхитиса и астме. То није лек против алергије. Пробаћу да се сетим неког антихистамитика новије генерације.
Hvala ti, za sada mi pomaže ovaj nixar, on ima bilastin. I dalje kašljem ali iskašljavam. Ma smeta mi i prašina i vlaga i otrovi CO: dimnjaci, kola, cigare. Užas. Kad nisam pio niksar, onda nisam mogao da iskašljem, a zujalo, škripalo u plućima, pa da se ugušiš od kašljanja, pa nagon na povraćanje, pa neka polu nesvest, hladan znoj. Pa umor i malaksalost od naprezanja. Jbg. Inače su mi pluća osetljiva. I zbog ambrozije i kad se prehladim pa se obavezno spusti na pluća. Sad kao jako vodim računa da se ne prehladim. I pritvorim prozor dok spavam. Ako nađeš još neki lek, ti reci.

Можеш да узмеш бронходилататор грешком па да добијеш тахикардију. Друга
,,,u određenim slučajevima alergije bronhodilatatori mogu da pomognu,,,jer kad nastane alergijska reakcije veoma chesto dolazi do bronhospazam,,,i zato oni mogu biti korisni kada alergijska reakcija izazove bronhospazam ili astmatichni napad,,,ali stvar je u tome shto ne reshavaju uzrok alergije,,,
,,,primarno na tome mora da se radi,,,pronalazhenje i uklanjanje uzroka,,,

Hvala ti, za sada mi pomaže ovaj nixar, on ima bilastin. I dalje kašljem ali iskašljavam. Ma smeta mi i prašina i vlaga i otrovi CO: dimnjaci, kola, cigare. Užas. Kad nisam pio niksar, onda nisam mogao da iskašljem, a zujalo, škripalo u plućima, pa da se ugušiš od kašljanja, pa nagon na povraćanje, pa neka polu nesvest, hladan znoj. Pa umor i malaksalost od naprezanja. Jbg. Inače su mi pluća osetljiva. I zbog ambrozije i kad se prehladim pa se obavezno spusti na pluća. Sad kao jako vodim računa da se ne prehladim. I pritvorim prozor dok spavam. Ako nađeš još neki lek, ti reci.
Разумем те, али немој на своју руку да пијеш. Узимај калцијум, то обично дају уз антихистаминик. Можда треба да пробаш неки лек старије генерације, али боље види с лекаром. Уради алерголошке пробе, ако ниси. Можда постоји нешто, за шта ја не знам јер нисам лекар.

,,,u određenim slučajevima alergije bronhodilatatori mogu da pomognu,,,jerkad nastane alergijske reakcije veoma chesto dolazi do bronhospazam,,,i zato oni mogu biti korisni kada alergijska reakcija izazove bronhospazam ili astmatichni napad,,,ali stvar je u tome shto ne reshavaju uzrok alergije,,,
U kući je na primer uzrok što kupatilo nema prozor nego onaj mali aspirator/ventilator pa ne izvuče svu vlagu posle kupanja, a ne zatvorim vrata od kupatila da bi ipak i u kupatilu bilo malo vazduha. Pa kad pritvorim prozor u dnevnoj sobi, bude više ugljendioksida, prašine, itd. A ne mogu stalno na kip ili kant jer je hladno pa potrošim struju na grejanje. Hehe Mada još uvek ne uključujem grejanje jer komšije greju i jugozapadna je strana. Pa bude fino. A i ne volim previše toplo. Mada budem pokriven i ležim ali i dalje u majici i šorcu.

,,,u određenim slučajevima alergije bronhodilatatori mogu da pomognu,,,jer kad nastane alergijska reakcije veoma chesto dolazi do bronhospazam,,,i zato oni mogu biti korisni kada alergijska reakcija izazove bronhospazam ili astmatichni napad,,,ali stvar je u tome shto ne reshavaju uzrok alergije,,,
То сам и Скафандеру написала. Једном сам се гушила због прехладе и одем код пнеумофизијатра. Дао ми је теофилин па сам се после гушила од прехладе и од тахикардије, а добила сам и температуру. Скафандеру можда треба субдоза кортикостериода кад има тежак акутни напад, али ја нисам доктор, што сам му и рекла па нека се саветује са више лекара.

U kući je na primer uzrok što kupatilo nema prozor nego onaj mali aspirator/ventilator pa ne izvuče svu vlagu posle kupanja, a ne zatvorim vrata od kupatila da bi ipak i u kupatilu bilo malo vazduha. Pa kad pritvorim prozor u dnevnoj sobi, bude više ugljendioksida, prašine, itd. A ne mogu stalno na kip ili kant jer je hladno pa potrošim struju na grejanje. Hehe Mada još uvek ne uključujem grejanje jer komšije greju i jugozapadna je strana. Pa bude fino. A i ne volim previše toplo. Mada budem pokriven i ležim ali i dalje u majici i šorcu.
A napolju smog, kola, loženje, cigare, opšte zagađenje...

То сам и Скафандеру написала. Једном сам се гушила због прехладе и одем код пнеумофизијатра. Дао ми је теофилин па сам се после гушила од прехладе и од тахикардије, а добила сам и температуру. Скафандеру можда треба субдоза кортикостериода кад има тежак акутни напад, али ја нисам доктор, што сам му и рекла па нека се саветује са више лекара.
Možda neki aminofilin i lemod solu, to su moji dobijali kad je bilo kritično.

Može da bude i alergija , ali ne zbog aktivne supstance same vakcine.
Alergijska reakcija na vakcinu protiv grip može da se javi, ali je vrlo retka. Ipak, zavisi od toga
#_na koje materije je osoba osetljiva i
#_na kojoj je podlozi vakcina proizvedena. Evo nešto malo o tome
Jajna vakcina /klasična vakcina/
Ova vrsta najčešće može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji imaju alergiju na proteine jajeta, jer u tragovima mogu ostati u vakcini.
Simptomi mogu biti: _osip, _svrab, _crvenilo, _otok, #_u težim slučajevima i anafilaktička reakcija vrlo retko_#
Danas su te količine proteina jajeta izuzetno male, pa većina osoba s blagom alergijom na jaja može bezbedno da primi ovu vakcinu, ali uz nadzor lekara.
Postoje još dve podloge/ načina koje i nisu toliko bitne za ovakve slučajeve.
Da zaključimo , alergija je / moguće/ nastala , ne zbog vakcine već zbog pratećih supstanci u njoj , i još jedna situacija, alergija je nastala u sklopu nepoznatog uzroka koji je bio prisutan u fazi primanja vakcine, deshava se i to .
U ovoj rašimonijadi jedino važno je da _vakcina nije konkretni uzročnik alergije, uzrok mora da se traži na drugo mesto.

_osip, _svrab, _crvenilo (pecati / povrsine) - lekar opste prakse kaze da ne prepoznaje reakciju, dermatolog specijalista je pregledao/ispitao pacijenta - nalaz je reakcija na sezonsku vakcinu protiv gripa (valjda posle ispitivanja)

ne znam cime je tretirana pretpostavka antihistaminici, vitamini. Osecala se dobro ali osip ne prolazi danima iako se smanjuje gradualno u boji (osip je po svim delovima tela) posle 3 dana prijavljuje samo odredjeni zamor ali se oseca dobro i svrab se smanjio. Ali i dalje ima pecate (pomenuto - postaju bledji, bili su intenzivniji u crvenoj boji.

Back