Upravo tako, i zato čak i postoji šansa u budućnosti da se oni opet nama pridruže, mada nisam siguran da nam trebaju. Dok u slučaju Bugara ne postoji ni promil takve šanse...
Нико се неће придружити Србији или Бугарској. Време етничког национализма је давно прошло. О томе сведоче и југословенски ратови 90-их година 20. века и покушаји Русије да ревидира Руско царство у 21 веку.
Процес глобалне интеграције је почео и нема заустављања. Малим земљама Балкана не преостаје ништа друго него да се уједине са Европом. У супротном, биће вам вечни мрак и сиромаштво.

Нико се неће придружити Србији или Бугарској. Време етничког национализма је давно прошло. О томе сведоче и југословенски ратови 90-их година 20. века и покушаји Русије да ревидира Руско царство у 21 веку.
Процес глобалне интеграције је почео и нема заустављања. Малим земљама Балкана не преостаје ништа друго него да се уједине са Европом. У супротном, биће вам вечни мрак и сиромаштво.
Сада си се излупетао!

Ne brini ti za nas, već smo videli kako su vaše procene pouzdane :kafa:

Србија није повукла своју војску из Битоља после маја 1913. године као што је била прописана аутономија у споразуму, и потписала је са Грчком војни споразум о подели Македоније. Како се ово зове ако не издаја и нож у леђа. Ове грешке су исправљене и историјска правда је победила - Македонија је слободна, а Србија је морала да плати још једну цену, а то је Косово.

Zao mi je sto nema.moderatora ovde da kazni ovakve prizemne nacionalisticke provokacije

Сада си се излупетао!
Не, само знам да ће @veliki krang и @sumljiv_tip постати духовити - управо сам одлучио да их предузмем - и то не узалуд.
Добро се познајемо на форуму... velikikrang је вечити "патриота" који дели своје фантазије на све теме о Бугарима. sumljiv_tip има мало више знања, али је у суштини манипулатор и провокатор.

Косовско-ресавски говори, као и већина назива савремених дијалеката који имају за циљ да обележе политичке границе између две државе не могу бити меродавни. То зна сваки лингвиста. Кладим се да су косовско-моравски говори од пре 120 година веома различити од садашњег српског дијалекта.
Предлажем да нађеш примерак Темског рукописа Кирила Живковића из 1764. године, који садржи текст писан на пиротском диалекту – обрати пажњу како је Живковић насловио овај рукопис и биће ти јасно зашто БАН тврди да су прелазни говори изворно бугарски.

U ovo karti uglavnom je u bugarski ukljucen prizrensko-timocki dijalekt, okrajci resavasko-moravskog koji su se tu nasli, verovatno su tu posledica, kao sto rekoh, nedovoljnog poznavanja srpskog jezika. Ne znam sta su kosovsko-moravski dijalekti, pa ne mogu odgovoriti na tu opkladu. Kosovsko-resavski dijalekt pak, sa svojim cevoropadeznim sistemom malo je postao preambiciozan za danasnje bugarske lingviste, iako su ga nekada redovno ukljucivali u bugarske govore, ali jos uvek se drze prizrensko-timockog.

Da znam kao je Zivkovic tada nazvao narodni govor oko Pirota, takodje znam da Makedonci svoj jeziv ne nazivaju bugarski, vec makedonski, ali im vi to ne priznajete. Pa mi sada reci, kako je bitno kako je Zivkovic pre 260 godinana nazvao narodni govor iz Pirota, a nije bitno kako dva miliona Makedonaca naziva svoj jezik danas? Svakako tvoja intelektualna akrobacija bice ovde jako zanimljiva i humoristicna.

Politikanstvo ove karte ( a i to da predstavlja sadasnje stanje) najbolje se vidi na primeru Kosava i Metohije, iako su dobar deo Srba tamo govorili prizrensko-timocki dijalekt ( koji Bugari svojataju ), oni na ovo karti nisu prikazani. Makar ni enklave koje su ostale, makar da se israfira na karti gde su do skora ziveli pre egzodusa, ne, nista, da se ne zameri albanskoj braci. Ovde se vidi kakva je ovo bedastoca od karte i bugarske nacional-lingvistike.

Poslednja izmena:
То није национализам,већ сама истина – како је прописана у европској историографији.

Istoriografija bi trebalo da bude kao i svaka nauka objektivna i po mogucnost sto vise vrednosno neutralna. Njen posao je da barata raspolozivom faktografijom, ne da odlucuje sta za stanovnike neke teritorije predstavlja sloboda, koja drzava treba da bude nezavisna, ko ima istorijsko pravo na neku oblast. Sve je to poprilicno daleko od savremene istorije i njenog naucnog metoda. Zaista me cudi da tu kao neko ko se predstavlja kao istoricar, ne baratas tako osnovnim konceptima svoje sopstvene nauke.

Не, само знам да ће @veliki krang и @sumljiv_tip постати духовити - управо сам одлучио да их предузмем - и то не узалуд.
Добро се познајемо на форуму... velikikrang је вечити "патриота" који дели своје фантазије на све теме о Бугарима. sumljiv_tip има мало више знања, али је у суштини манипулатор и провокатор.

Ma jok, ja samo zastupam tezu kako su Bugari beznačajna gomila divljaka :kafa:

Da znam kao je Zivkovic tada nazvao narodni govor oko Pirota, takodje znam da Makedonci svoj jeziv ne nazivaju bugarski, vec makedonski, ali im vi to ne priznajete. Pa mi sada reci, kako je bitno kako je Zivkovic pre 260 godinana nazvao narodni govor iz Pirota, a nije bitno kako dva miliona Makedonaca naziva svoj jezik danas? Svakako tvoja intelektualna akrobacija bice ovde jako zanimljiva i humoristicn
Ма не, промашио си поенту - пиротски говори на којима је Живковић писао су у суштини овај косовско-моравски дијалекат.
Друга ствар је што Бугарска не може званично да призна македонски језик – пошто су македонски дијалекти део бугарског језичког простора. Македонцима нико не спори право да свој језик зову македонским, као и да себе зову како год мисле, то је њихово право.

Istoriografija bi trebalo da bude kao i svaka nauka objektivna i po mogucnost sto vise vrednosno neutralna. Njen posao je da barata raspolozivom faktografijom, ne da odlucuje sta za stanovnike neke teritorije predstavlja sloboda, koja drzava treba da bude nezavisna, ko ima istorijsko pravo na neku oblast. Sve je to poprilicno daleko od savremene istorije i njenog naucnog metoda. Zaista me cudi da tu kao neko ko se predstavlja kao istoricar, ne baratas tako osnovnim konceptima svoje sopstvene nauke.
А зашто тако мислиш ? – из наших разговора пре извесног времена закључујем да не можеш анализирати ни лингвистичке ни историографске изворе уопште. Већина извора у 19. веку везаних за бугарски, а самим тим и за македонски језик налази се у руској научној литератури. Ово сам давно рекао, без знања руског језика и читајући само бугарске и српске изворе - истина о језику се не може открити - чак је Јагић писао искључиво и само на руском.
Шта више , никада нисам тврдио да сам историчар по образовању.

Poslednja izmena:
Politikanstvo ove karte ( a i to da predstavlja sadasnje stanje) najbolje se vidi na primeru Kosava i Metohije, iako su dobar deo Srba tamo govorili prizrensko-timocki dijalekt ( koji Bugari svojataju ), oni na ovo karti nisu prikazani. Makar ni enklave koje su ostale, makar da se israfira na karti gde su do skora ziveli pre egzodusa, ne, nista, da se ne zameri albanskoj braci. Ovde se vidi kakva je ovo bedastoca od karte i bugarske nacional-lingvistike.
Поморавље и подручије Тимока никада нису били углавном српске етничке области, већ су чинили изоглоса,који је раздвајао бугарски и српски језички простор - ова граница је још више замагљена у 18. веку. Језичка граница између Бугарске и Србије 1830. године, на пример, допирала је до Призрена. Већ сам говорио о овоме и поставио Гиљфердингов коментар о овом питању
Логично, ове изоглосе су у 19. и 20. веку добиле политички карактер, који наравно, као што сам рекао, више не може имати научну вредност.

Poslednja izmena:
Nekad stvari samo treba svesti na pravu meru, a vi ste taman tamo gde i spadate, to jest na stovarištu propalih nacija. Svakom svoje :whistling:
Уопште нисам уверен да постоје „пропале“ нације. Постоје пропали планови – а један од њих је био везан за уједињење „српских“ земаља 1991. године.
У овом тренутку видимо још један пропали план – обнова „руских“ земаља.
Много ти је тешко да живиш у 19. веку, а кад изађеш на улицу, одеш у Макдоналдс-y и KFC да спонзоришеш вечног непријатеља.
Ти си збуњен Кранге, бежи на запад док још можеш...

Poslednja izmena:
Уопште нисам уверен да постоје „пропале“ нације. Постоје пропали планови – а један од њих је био везан за уједињење „српских“ земаља 1991. године.
Много ти је тешко да живиш у 19. веку, а кад изађеш на улицу, одеш у Макдоналдс-y и KFC да спонзоришеш вечног непријатеља.
Ти ниси наш прави братко, ти си Еунијат!

Pa vidiš, dovoljno je da pogledaš svoju naciju. Propali ste u svakom smislu, mada nije da ste ikada išta imali da ponudite :kafa:

Profesorka na istorijskom odeljenju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Ema Miljković, objavila je u FB grupi protiv deretićevaca da se uopšte ne seća Mitića, a morala mu je predavati.

IMG_20221114_173227.jpg

@Carlin15 @sumljiv_tip

Profesorka na istorijskom odeljenju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Ema Miljković, objavila je u FB grupi protiv deretićevaca da se uopšte ne seća Mitića, a morala mu je predavati.

Pogledajte prilog 1255291
Ако се не сјећа студента на одјељењу историје ФУ којем је предавала, посебно имајући у виду да број студената на том одјељењу није велик, напротив, говори о њој и њеном приступу одабраном позиву.
Узгред и сама објава, ма шта ми мислили о Александру Митићу, је отисак малограђанске малициозности својствен недовршеним људима, не баш примјерено једном професору, но добро, таква времена.

Ако се не сјећа студента на одјељењу историје ФУ којем је предавала, посебно имајући у виду да број студената на том одјељењу није велик, напротив, говори о њој и њеном приступу одабраном позиву.
Узгред и сама објава, ма шта ми мислили о Александру Митићу, је отисак малограђанске малициозности својствен недовршеним људима, не баш примјерено једном професору, но добро, таква времена.
Пре ће бити да добри наш Митке мало сеје брабоњке за собом. Чисто сумњам да би професор заборавио студента, мада све је могуће, не кажем да није.

A možda je i jednostavno čovek nije bio toliko prisutan i redovan student, pa nije ostao u sećanju.

Bio je na gostovanju na HelmCast; voditelj emisije je na sve načine pokušavao da okrene diskusiju u smeru njegovog obrazovanja, uključujući i malo izokola; svaki put kad je od teme Mitić bežao ili okolišao, dok nije odustao jer je video da ne Mitić očigledno ne želi o tome da priča.

Sad, možemo da spekulišemo, ali mora da postoji neki razlog zašto je Mitić tako postupio. Ljudi koji iz struke razgovaraju o toj i toj temi, uglavnom kao otvorena knjiga razgovaraju o svojim iskustvima na polju akademskog obrazovanja. A sve što nam je Mitke na gostovanju kazao jeste da autohtonisti nemaju šanse na državnim fakultetima.

Пре ће бити да добри наш Митке мало сеје брабоњке за собом. Чисто сумњам да би професор заборавио студента, мада све је могуће, не кажем да није.

Dejan Ristić tvrdi da čovek jeste zaista odatle.

Tako da je moguće da jeste zaista diplomirani istoričar, ali, kako da to kažemo...da je bio najslabija karika svoje generacije.

To bi bilo i najkonzistentnije obrazloženje, kao i dalo smisleni odgovor zašto možda on od te teme i sam, nekako, beži kao đavo od krsta.

Back