Веома коректно , веома уздржан став на многим местима где би многи троливали одржао је свој критичан став.
Битнија ствар је оно око дорске химне значајније је Пеан , Песни испеани , песма , писма , пјесма.
Боље да су то искористили за наслов медијски него Пек јер је Пек и златоносна река по којиј носе име Пикези или Пицензи спорни Илири уз Тимохи и Мизи.
Рекао бих коректно људи кад чују акценат реагују на оно наше снобовско није БЕОграђанина није акценат неки мејнстрим говор.
Међутим највећи генији наше књижевности и науке потичу из малих средина и провинција Дучић село око Требиња , Тесла , Пупин
Не заборавимо да је та зфрава сељачка интелигенција подигла Србију као државу са првом аграрном реформом у Европи сем франсцуске револуцијњ за време Милоша Обреновића.
Штета штои сам рекао већ што мислим да Шаргић заузима веће место него што му припада рекао бих да квари причу.
Не треба се ићи против Порфирогенита јер је то компромис Дејтон , Версајски мир. На срећу није лош извор има много тога што је објавио што је изгубљено сасвим небитно да ли је творац читавог дела или није неких поглавља то није битно све ствари могу и да се докажу и преко њега да се он не одбаци.
На пример код Хрватског анонима (хрватске редакције лпд) Готи се не помињу после праве сеобе Гота. Време почетка списа је боље урадио за време кесара у Констинопољу дакле време настанка источног царства.
Друго у време Бладина долази неки пук силан и јак и бројнији од "Гота" за које не каже да су Готи који су у договору са Кесаром дошли и наметнули данак и завладали затеченим Словенима поправише све што су уништили вредни и марљиви Словени и живљаху у љубави и слози.
Време које описује јако подсећа на Порфирогенитову причу уопште не помиње Готе нити је Бладин Гот већ плаћа харач Словенима који су у договору са Кесаром дошли и населили источну Далмацију.
Дакле време више личи на Јустинијана и све би било логичније да је тако међутим Ираклије је тај који је заправо наследио јако мало царство око Цариграда успео је покорити Словене и наметнути власт као и Песијанце чија држава престаје и да постоји. Сасвим оправдано да има култ легенди везан за њега није ни чудо да су овакви списи стигли до Порфирогенита.
Он је цар који је увео грчки као службени , реформу тематског система који је био застарео још из доба Диоклецијана са мало заоставштине Јустинијана сасвим природно за ово грчко царство да за њих почиње прича одатле.
Да почиње олд првог српског архонта који је добио већу титулу јер је поразио Бугаре у трогодишњем рату. То је за њих први српски владар који улази у њигхов племенити круг.
Јако је упитно да ли је Порга уопште архонт из 7. или крајем 8.-9 века.
Без обтира на то нема проблема Ираклије
Међутим праве грешке и једни и други и они коју га натурају и они који га одбихјају и говоре негативно о Порфирогениту загризли су прву сламчицу која им одузима легитимитет. Сви су извори негде корумпирани мало на западу знају то историчари али ћуте али многи по мало померају те границе али то морају радити мудро неприметно испод радара.
Дакле ако погледамо на хисторију готово свака емисија мора подвуци теоретицаре древних астронаута који изувају некад глупости на предшколском нивоу. али јак лоби много кинте и њихова теорија иде одмах иза званичне без подругљивости и подсмеха а ја бих некад умро од смеха.
Дакле оно како сам ја разумео
@Kole11 и неке друге све то може да се покрене и постане респектабилно и да се не заобиђе и не одбаци Порфирогенит.
Овде се око Хазара јако зајебао! Дакле тотално непотребно и не дај Боже да је тако! Има гомоиле хрипћанских богомоља које су претворене у Синагоге и сад су под Унеско заштитом.
Бугарси су се отгли њихове власти и видиш шта су научили мењање идентитета крађа материјалне културе и дела и наметнуто њихово име.
Идентитет варира ако се културолошки постави питање Словени ако се постави политички владари Словена , Хазари , Хрвати.
Не либе се да украду и српско да је дошло до тога да су спаљивали књиге на српском за време првог светског рата.
Хиландар је опстао само захваљујући Александру Обреновићу који је скупио средства да га откупи иначе су хтели да га узму Бугари.(готово да јесу) Иначе би данас имали проблем као Македонци докативати да Срби нису Бугари.
Ко има уво да чује нека чује....нема оружија ..нема вируса ....има крађа идентитета и историје.......
Крупније рибе једу ситније рибе , ми смо ситне рибе али нисмо глупи. треба то да искористимо.