Веома коректно , веома уздржан став на многим местима где би многи троливали одржао је свој критичан став.
Битнија ствар је оно око дорске химне значајније је Пеан , Песни испеани , песма , писма , пјесма.
Боље да су то искористили за наслов медијски него Пек јер је Пек и златоносна река по којиј носе име Пикези или Пицензи спорни Илири уз Тимохи и Мизи.
Рекао бих коректно људи кад чују акценат реагују на оно наше снобовско није БЕОграђанина није акценат неки мејнстрим говор.
Међутим највећи генији наше књижевности и науке потичу из малих средина и провинција Дучић село око Требиња , Тесла , Пупин
Не заборавимо да је та зфрава сељачка интелигенција подигла Србију као државу са првом аграрном реформом у Европи сем франсцуске револуцијњ за време Милоша Обреновића.

Штета штои сам рекао већ што мислим да Шаргић заузима веће место него што му припада рекао бих да квари причу.
Не треба се ићи против Порфирогенита јер је то компромис Дејтон , Версајски мир. На срећу није лош извор има много тога што је објавио што је изгубљено сасвим небитно да ли је творац читавог дела или није неких поглавља то није битно све ствари могу и да се докажу и преко њега да се он не одбаци.

На пример код Хрватског анонима (хрватске редакције лпд) Готи се не помињу после праве сеобе Гота. Време почетка списа је боље урадио за време кесара у Констинопољу дакле време настанка источног царства.
Друго у време Бладина долази неки пук силан и јак и бројнији од "Гота" за које не каже да су Готи који су у договору са Кесаром дошли и наметнули данак и завладали затеченим Словенима поправише све што су уништили вредни и марљиви Словени и живљаху у љубави и слози.
Време које описује јако подсећа на Порфирогенитову причу уопште не помиње Готе нити је Бладин Гот већ плаћа харач Словенима који су у договору са Кесаром дошли и населили источну Далмацију.

Дакле време више личи на Јустинијана и све би било логичније да је тако међутим Ираклије је тај који је заправо наследио јако мало царство око Цариграда успео је покорити Словене и наметнути власт као и Песијанце чија држава престаје и да постоји. Сасвим оправдано да има култ легенди везан за њега није ни чудо да су овакви списи стигли до Порфирогенита.
Он је цар који је увео грчки као службени , реформу тематског система који је био застарео још из доба Диоклецијана са мало заоставштине Јустинијана сасвим природно за ово грчко царство да за њих почиње прича одатле.
Да почиње олд првог српског архонта који је добио већу титулу јер је поразио Бугаре у трогодишњем рату. То је за њих први српски владар који улази у њигхов племенити круг.
Јако је упитно да ли је Порга уопште архонт из 7. или крајем 8.-9 века.

Без обтира на то нема проблема Ираклије

Међутим праве грешке и једни и други и они коју га натурају и они који га одбихјају и говоре негативно о Порфирогениту загризли су прву сламчицу која им одузима легитимитет. Сви су извори негде корумпирани мало на западу знају то историчари али ћуте али многи по мало померају те границе али то морају радити мудро неприметно испод радара.

Дакле ако погледамо на хисторију готово свака емисија мора подвуци теоретицаре древних астронаута који изувају некад глупости на предшколском нивоу. али јак лоби много кинте и њихова теорија иде одмах иза званичне без подругљивости и подсмеха а ја бих некад умро од смеха.

Дакле оно како сам ја разумео @Kole11 и неке друге све то може да се покрене и постане респектабилно и да се не заобиђе и не одбаци Порфирогенит.

Овде се око Хазара јако зајебао! Дакле тотално непотребно и не дај Боже да је тако! Има гомоиле хрипћанских богомоља које су претворене у Синагоге и сад су под Унеско заштитом.
Бугарси су се отгли њихове власти и видиш шта су научили мењање идентитета крађа материјалне културе и дела и наметнуто њихово име.
Идентитет варира ако се културолошки постави питање Словени ако се постави политички владари Словена , Хазари , Хрвати.
Не либе се да украду и српско да је дошло до тога да су спаљивали књиге на српском за време првог светског рата.
Хиландар је опстао само захваљујући Александру Обреновићу који је скупио средства да га откупи иначе су хтели да га узму Бугари.(готово да јесу) Иначе би данас имали проблем као Македонци докативати да Срби нису Бугари.

Ко има уво да чује нека чује....нема оружија ..нема вируса ....има крађа идентитета и историје.......
Крупније рибе једу ситније рибе , ми смо ситне рибе али нисмо глупи. треба то да искористимо.

Poslednja izmena:
Битнија ствар је оно око дорске химне значајније је Пеан , Песни испеани , песма , писма , пјесма.

Nije nikavo „pean“; Mitić je operisan od starih Grka i njihovog jezika.

Reč o kojoj se radi je paian (iliti preciznije, paián).

https://lsj.gr/wiki/παιάν

Izvorna reč verovatno *paîwa,*pawía („duvati“).

Poslednja izmena:
Nije nikavo „pean“; Mitić je operisan od starih Grka i njihovog jezika.

Reč o kojoj se radi je paian (iliti preciznije, paián).

https://lsj.gr/wiki/παιάν

Izvorna reč verovatno *paîwa,*pawía („duvati“).
Нисам сигуран ни да је оно што су поставили са британске енциклопедије неистина. Ако је предгрчка реч онда сасвим природно да је могла мењати контекст на грчком. Јер се овде ради о упиту на реч и добило се широко објашњење шта та реч све значи на грчком и како се трансформисала.
Не бих ја ту ништа одузимао поготово што Прагрци Македонце зову сторуким који су већ тада били распоређени у стотке и на фаланге као и Дорци уопште ово ратовање је за Ахејце и остале Грке била новина тотална наравно и Спартанци на крају је прихваћено.
Сећам се једне грчке речи око које су се сви мучили око изговора јер није припадала грчкој лексици па је Тандори избинарио дорско слово и вокал који је ушао у грчки језик.

Суштина приче колико смо ми наследоили од староседеоца толико су и Грци мало више кроз интернационализам империју где су се могли само удаљити од изворних етничких структура на своме тлу која су образовала Хеладу. Затим долази Рим и епоха латинског.
Не искључујем никакву могућност да смо ми могли у говору сачувати много речи староседаелаца и осталих тако да је то већ и ушло и у сам црквенословенски.

Суштински човек је искрен није злоћа има много недоследности и нелогичности у званичном концепту у којем остајемо ускраћени за многе одговое.
Да није било панславизма да се историја другачије конципирала као хибридна култура коју свака држава има и подразумева код нас се развила током панславизма идеја и кроз ДАИ о испражњеној земљи и Словенима који долазе и говоре само словенски и не виде ништа од антике осим разрушених опустелих тврђава.

Мислим конкретно на ово али Ивана МАлешевић је ово још богатије објаснила на једном клипу.

FmIWmJ5.jpg

Y7K7wYR.jpg

Нисам сигуран ни да је оно што су поставили са британске енциклопедије неистина. Ако је предгрчка реч онда сасвим природно да је могла мењати контекст на грчком. Јер се овде ради о упиту на реч и добило се широко објашњење шта та реч све значи на грчком и како се трансформисала.
Не бих ја ту ништа одузимао поготово што Прагрци Македонце зову сторуким који су већ тада били распоређени у стотке и на фаланге као и Дорци уопште ово ратовање је за Ахејце и остале Грке била новина тотална наравно и Спартанци на крају је прихваћено.
Сећам се једне грчке речи око које су се сви мучили око изговора јер није припадала грчкој лексици па је Тандори избинарио дорско слово и вокал који је ушао у грчки језик.

Суштина приче колико смо ми наследоили од староседеоца толико су и Грци мало више кроз интернационализам империју где су се могли само удаљити од изворних етничких структура на своме тлу која су образовала Хеладу. Затим долази Рим и епоха латинског.
Не искључујем никакву могућност да смо ми могли у говору сачувати много речи староседаелаца и осталих тако да је то већ и ушло и у сам црквенословенски.

Суштински човек је искрен није злоћа има много недоследности и нелогичности у званичном концепту у којем остајемо ускраћени за многе одговое.
Да није било панславизма да се историја другачије конципирала као хибридна култура коју свака држава има и подразумева код нас се развила током панславизма идеја и кроз ДАИ о испражњеној земљи и Словенима који долазе и говоре само словенски и не виде ништа од антике осим разрушених опустелих тврђава.

Suština je da Mitić nema pojma ništa o antičkoj Grčkoj i njihovoj kulturi i da se služi istim manipulacijama kao i ostali.

Svi iz te iste buljumente ponavljaju jedan te isti pristup; prvo, ne uzmu grčki, već latinski tj. latinsku transkripciju grčkih reči. Pa onda ne uzmu uopšte antičko doba, već srednji vek. I tako čitaju starogrčke reči; na stranom jeziku i hiljadu godina mlađem.

To je tipična manipulacija koja se koristi tako što se traži neki oblik reči koji je što moguće sličniji našoj nekoj reči. Tako je to učinio Mitić sa paián, a voditelj je sličnu stvar napravio sa reči koílē, koju je pročitao ko tobož' „kele“. E sad, pošto „kele“ zvuči mnogo sličnije našoj reči „cele“, hajde da se pravimo kao da nije zapravo koile. :roll:

To je isto što i obmanjivanje javnosti tj. plasiranje dezinformacija. Potpuno istvar npr. rade sa Haîmos-om, krsteći ga kao, tobože, nekakav „Hem“, a sve sa ciljem veštačkog približavanja (što je više moguće) našem jeziku. Zamisli da neki Albanac krene srednjovekovni srpski jezik tumačiti prvi kroz albansku transkripciju, a onda kroz albanski književni standard 21. veka. Eto, to je ono što su i Mitić i voditelj ovde učinili.

Mitić može biti dve stvari; ili zlonameran, ili neznalica uglavnom operisana od istorije. Ako nije ovo prvo, kao što ti tvrdiš, a što naravno može biti tačno, onda može slobodno da iscepa tu svoju diplomu sa niškog Filozofskog fakulteta, ako sam dobro razumeo da je ima, jer ne vredi ni pišljiva boba. Nije morao učiti starogrčki jezik za vreme svojih studija; ako je polagao istoriju antičke Grčke morao je ovakve stvari znati, jer je reč o bukvalno nečem najosnovnijem; što se zapravo uči i u gimnazijama. A kad dodamo Mrnavićev Vita Iustiniani, one gluposti oko gotskog prevoda Biblije, veknu (!) i još celi niz ostalih stvari koje ne znam kako su mu samo mogl pasti na pamet da izgovori pred kamerama koje snimaaju, zaista jedini je zaključak da je Mitić bukvalno korak unazad, jer nije ni izbliza ni na nivou drugih autohtonista; Goran Šarić bi njime verovatno pod mogao obrisati.

Poslednja izmena:
Suština je da Mitić nema pojma ništa o antičkoj Grčkoj i njihovoj kulturi i da se služi istim manipulacijama kao i ostali.

Svi iz te iste buljumente ponavljaju jedan te isti pristup; prvo, ne uzmu grčki, već latinski tj. latinsku transkripciju grčkih reči. Pa onda ne uzmu uopšte antičko doba, već srednji vek. I tako čitaju starogrčke reči; na stranom jeziku i hiljadu godina mlađem.

To je tipična manipulacija koja se koristi tako što se traži neki oblik reči koji je što moguće sličniji našoj nekoj reči. Tako je to učinio Mitić sa paián, a voditelj je sličnu stvar napravio sa reči koílē, koju je pročitao ko tobož' „kele“. E sad, pošto „kele“ zvuči mnogo sličnije našoj reči „cele“, hajde da se pravimo kao da nije zapravo koile. :roll:

To je isto što i obmanjivanje javnosti tj. plasiranje dezinformacija. Potpuno istvar npr. rade sa Haîmos-om, krsteći ga kao nekakav „Hem“, a sve sa ciljem veštačkog približavanja našem jeziku.

Mitić može biti dve stvari; ili zlonameran, ili neznalica uglavnom operisana od istorije. Ako nije ovo prvo, kao što ti tvrdiš, a što naravno može biti tačno, onda može slobodno da iscepa tu svoju diplomu sa niškog Filozofskog fakulteta, ako sam dobro razumeo da je ima, jer ne vredi ni pišljiva boba. Nije morao učiti starogrčki jezik za vreme svojih studija; ako je polagao istoriju antičke Grčke morao je ovakve stvari znati, jer je reč o bukvalno nečem najosnovnijem; što se zapravo uči i u gimnazijama. A kad dodamo aferu Upravda, veknu, one gluposti oko gotske Biblije, jedini je zaključak da je Mitić bukvalno korak unazad, jer nije ni izbliza ni na nivou drugih autohtonista.
Мој утисак је да је искрен али да погреши. Да је човек спреман на дијалог и да би вероватно под аргуменима прихватио многе ствари.
Сад теби сам рекао као смо причали имаш знање веће од просечних и неких надпросечних историчара. То природно повуче у човеку мало више стандарде за знање. Мени је велика штета што не објавиш нешто , почнеш скромније теме и на крају капиталне. Заиста мислим да би била велика штета да остане само на овоме. Сад мораш мало и прогледати кроз прсте неке грешке које праве сви. Ти се испекао жестоко и са знањем и праксом овде где су те неистомишљеници што прави што направљени опет померали да испитујеш испочетка проналазиш и истражујеш то те је обогатило на ниво сајбер али није баш реално очекивати то од свакога. Свако према ономе колико му је дато и колико подржавају његови капацитети.

Мени је жао што те неки не разумеју и не искористе на исти начин јер их стално супротстављаш са аргументима они могу то искористити да прочитају нешто на шта упућујеш и ревидирају неке ставове али се то на жалост не дешава.

Не могу разумети твоју игру да иако им задајеш проблеме и нервозу заправо их и учиш ако би те тако схаватили заправо би просперирали.
Опет неки њихови поступци тебе натерају на инат да почнеш и ти онда реаговати другачије....и зачарани круг.....али се забављамо лудо и играмо.:ok::hahaha:

Хвалоспев (/ˈpiːən/) је песма или лирска поезија која експримира тријумф захвалности. У класичној антици га обично изводи хор, али изгледа да су неки примери намењени индивидуалном гласу (monody - песма у којој једна особа оплакује смрт друге). Потиче од старо-грчког παιαν (такође παιηων или παιων), „песма тријумфа, свака свечана песма или појање“. „Паеон“ је такође било име божанског лекара и епитет („презиме“) Аполона.

пеан • мушки род - песма захвалница за победу (првобитно управљана Аполону); песма похвалница, песма у славу, песма радосница.

У данашњем модерном грчком језику реч пеан има значење (пеан • мушки род (медицина) хируршки инструмент, хируршка клешта којима се зауставаља крв код пререзаног крвног суда.

Хвалоспев (/ˈpiːən/) је песма или лирска поезија која експримира тријумф захвалности. У класичној антици га обично изводи хор, али изгледа да су неки примери намењени индивидуалном гласу (monody - песма у којој једна особа оплакује смрт друге). Потиче од грчког παιαν (такође παιηων или παιων), „песма тријумфа, свака свечана песма или појање“. „Паеон“ је такође било име божанског лекара и епитет („презиме“) Аполона.

Пеан • мушке песме захвалности за победу (првобитно управљана Аполону); песма хвале, песма славе, песма радости.

» Пеан • мушки род (модерни грчки језик) - (медицина) хируршки инструмент, хируршке пинцете које заустављају крв из пресеченог крвног суда.

R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, p. 1142

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    432,1 KB · Pregleda: 9
Мој утисак је да је искрен али да погреши. Да је човек спреман на дијалог и да би вероватно под аргуменима прихватио многе ствари.
Сад теби сам рекао као смо причали имаш знање веће од просечних и неких надпросечних историчара. То природно повуче у човеку мало више стандарде за знање. Мени је велика штета што не објавиш нешто , почнеш скромније теме и на крају капиталне. Заиста мислим да би била велика штета да остане само на овоме. Сад мораш мало и прогледати кроз прсте неке грешке које праве сви. Ти се испекао жестоко и са знањем и праксом овде где су те неистомишљеници што прави што направљени опет померали да испитујеш испочетка проналазиш и истражујеш то те је обогатило на ниво сајбер али није баш реално очекивати то од свакога. Свако према ономе колико му је дато и колико подржавају његови капацитети.

Мени је жао што те неки не разумеју и не искористе на исти начин јер их стално супротстављаш са аргументима они могу то искористити да прочитају нешто на шта упућујеш и ревидирају неке ставове али се то на жалост не дешава.

Не могу разумети твоју игру да иако им задајеш проблеме и нервозу заправо их и учиш ако би те тако схаватили заправо би просперирали.
Опет неки њихови поступци тебе натерају на инат да почнеш и ти онда реаговати другачије....и зачарани круг.....али се забављамо лудо и играмо.:ok::hahaha:

Ti si u pravu i ja nekada dopustim sebi da budem preoštar pa se ponekad pokajem.

Ali hajde sad ovako.

Čovek ima 40 godina; akademski je građanin. Studirao profesionalno istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu i diplomirao. U javnosti se predstavlja kao čovek od struke i u tom svojstvu dolazi kao gost na jednu društvenu mrežu, na kanal koji prati veliki broj građana. Po iskustvu i predstavljanju trebalo bi da je čovek koji se i posebno interesuje za Grčku i napisao i celu knjigu na tu temu...

I on dođe, na emisiji koja je posvećena toj temi...dakle nije neki usputni podatak, o nekom efemernom pitanju, već ono što ni trebalo da je tema, za šta se podrazumeva da se unapred pripremio i što bi trebalo da je ono čime se on i bavi...

Kaže VEKNA, BEKOS, dakle to naše bre. I ovako tumači...starogrčke reči..

...

giphy.webp

Ti si u pravu i ja nekada dopustim sebi da budem preoštar pa se ponekad pokajem.

Ali hajde sad ovako.

Čovek ima 40 godina; akademski je građanin. Studirao profesionalno istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu i diplomirao. U javnosti se predstavlja kao čovek od struke i u tom svojstvu dolazi kao gost na jednu društvenu mrežu, na kanal koji prati veliki broj građana. Po iskustvu i predstavljanju trebalo bi da je čovek koji se i posebno interesuje za Grčku i napisao i celu knjigu na tu temu...

I on dođe, na emisiji koja je posvećena toj temi...dakle nije neki usputni podatak, o nekom efemernom pitanju, već ono što ni trebalo da je tema, za šta se podrazumeva da se unapred pripremio i što bi trebalo da je ono čime se on i bavi...

Kaže VEKNA, BEKOS, dakle to naše bre. I ovako tumači...starogrčke reči..

...

giphy.webp

Нисам запазио да се књига уопште спомињала али сам приметио да је водитељ агресивно набацивао неке своје интриге за које је тражио потврду.
Нисам приметио да се упецао на то. Нити је водитељ то радио да би га опецао већ чини ми се да је ултраатохтониста .
Посдестио ме је на онај интервју када је Шаргић био упоран као стеница да извуче од Шарића признање да је Александар Македонски Срблјанин.
Шарић је вешто избегаовао да се изјасни. Овде ми се чини да није спремао питања већ водитељ водио причу у свом смеру а овај тачно видим да неке ствари није спремао већ говори из главе , доста неких корисних података је избацио кроз разне ове клипове.
Међутим Шаргић је медијски трол који провлачи грабуља етимологију овај Бекос сам сигуран да је његово масло!
Нема оне форе илирски ратови су почели 300 год. пре не трајали су 200 година са Дачанима и 300. Сад највеће битке су се десиле почетком н.е.
Док је био водитељ био је скромно чедно дете пуно интересовања и простодушности када је ту пала нека кинта одма друга прича.
Прича о Богомилима Патеранима и Павлићанима са таквом надобудошћу као декан на Платоновопој академији.
"Немој да вас неко лаже да вам прича дакле ову ссу заиста основне ствари"..
Онда у једној причи Александар Митић каже да је није завршио да мора прикупити материјала на пта ће Шаргић " То ћу ја да ти заврим опуштено".:rotf:

Благи Боже која кратка памет дуг језик једва да наклапа српски.
Требају му часови српског.
Овај колико је надобудно глуп има да се кандидује за пррдседника.
Дакле џаба аутохтонизам џава Алекссндар Митић кад један овакав ретард може с њима да пише књиге и да се бави историјом. Све је почело једног мрачног дана када је чуо да су у суседном селу живели Трибали.

Боже какве оскудице памети , говора , пристојности..учтивости..основне културе...Јој Боже...

@Mrkalj @Perdida @КРЦУН

Овај ће наредне године да се кандидује за Вучића..

Јој Боже ко све може у Србији да пише књиге а да не зна ни да говори српски....

Rečeno baš kao pravi pripadnik ove verske manjine.

Do 09:07.

- u nemačkoj istoriografiji doseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo je odbačeno još od 1990-ih godina (za vreme raspada Jugoslavije i sankcija protiv SRJ, ni manje ni više)
- jedini podatak je ponavljanje dokazanog lažova Srboljuba Živanovića koji priča o nekakvoj knjizi koju je poklonila njegova pokojna supruga Narodnoj biblioteci Srbije. Šargić je pokušao izvući iz njega nešto preciznije podatke; u Mitićevoj priči to postaje sad više nekakvih različitih zbornika
- nemačka istoriografija prihvatila je (to se vidi i u tim misterioznim zbornicima teze Maria Alineija (da se ne lažemo, ime je samo nasumično ubačeno)
- teze Alineija o paleolitskom lingvističkom kontinuitetu prihvaćene si u i Italiji, kao i u drugim zemljama Evrope

Ako neko uspe na bilo koji način da sazna bilo od Živanovića bilo ovog gospodina kako li se zove ta knjiga (ili sad već nekoliko???) bilo bi divno. :ceka: Mada, pretpostavljam da se drži na nivou opskurnosti iz straha od velikih razočaranja odnosno raskrinkavanja nekih stvari.
Zasto mislite da je Srba Zivanovic lazov? To je teska optužba. Znam čoveka licno, nikad ga je bi nazvao tako!

Zasto mislite da je Srba Zivanovic lazov? To je teska optužba. Znam čoveka licno, nikad ga je bi nazvao tako!

Secirali smo i proveravali njegove brojne izjave na ovom forumu, više puta.

Bilo da govorimo o toj knjizi Nemačke akademije nauka i umetnosti kojoj niko ne zna naziv i koji je navodno njegova pokojna supruga poklonila bibloteci Narodnog muzeja u Beogradu (ili Narodnoj biblioteci Srbije) ili o izveštaju komisije u kojoj je on učestvovao a koja se bavila terenskim ispitivanjem jasenovačkog logora, njegove se tvrdnje nisu pokazivale kao tačne.

Jedan od njegovih bližih saradnika, Vladimir Umeljić, u jednoj komisiji u kojoj je sam Živanović ključna ličnost, bukvalno je napisao da je Živanović lažov ali samo zato što revizionisti razni lažu u vezi ustaških žrtava, pa onda on želi da suprotnim lažima (u drugom smeru) napravi kontrabalans, jerbo bi navodno dve laži koje se potiru trebalo da dovedu do nekakve srednje istine, tako da nije to što sam napisao zapravo uopšte teška optužba, već nešto što nije sporno čak ni u krugu Živanovićevih pristalica i apologeta.

Благи Боже која кратка памет дуг језик једва да наклапа српски.
Требају му часови српског.
Овај колико је надобудно глуп има да се кандидује за пррдседника.
Дакле џаба аутохтонизам џава Алекссндар Митић кад један овакав ретард може с њима да пише књиге и да се бави историјом. Све је почело једног мрачног дана када је чуо да су у суседном селу живели Трибали.

Боже какве оскудице памети , говора , пристојности..учтивости..основне културе...Јој Боже...

@Mrkalj @Perdida @КРЦУН

Овај ће наредне године да се кандидује за Вучића..

Јој Боже ко све може у Србији да пише књиге а да не зна ни да говори српски....
https://youtu.be/XOkbmAM4LuE?t=73

Да буде ствар још гора нема никаквог противљења Вилсона југослевенској идеји будући да му је пријатељ и ментор за ово питање био Михајло Пупин ја нигде нисам видео да је ни пупин био поборник антијугословенске идеје.Пупин је заслужан за средства која је издвајала САД за Србију.

Што се тиче онога што је рекао Американцима мислим да нема никакве везе са оним што Шаргић говори.

“U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi.

Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom.

U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama. I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao i za cilj kojem su se posvetili.”
— Vudro Vilson, predsednik Bela kuća, jul 1918.

Back