Албанци нису Илири

Opštepoznata činjenica je da albanski dvoglavi crni orao potiče od Đurđa Kastriota Skenderbega, a kao i dvoglavi orlovi srednjevijekovnih srpskih vladara vuče porijeklo od vizantijskog dvoglavog orla... Kakvi te Međani spopali?! To je narod veoma srodan antičkim Persijancima i nema nikakve direktne veze njih i modernih balkanskih naroda... eto zato sam rekao da si lupio...

Najviše volim da negiram "opštepoznate činjenice".
"od vizantijskog dvoglavog orla" a Vizantija je preuzela dvoglavor orla od poromaka Međana (ne mogu ovo sto posto tvrditi jer nisam baš familjaran sa Arzebejdžanskim).
A Medjani ili njihovi potomci su se graničili sa Kavkaskom Albanijom.
E sad na ove prostore je mogao doći na dva načiana: preko Vizantije ili prko poznatih seoba koje povezuju ova dva prostora.
Ussvojeno je mišljenje da je stigao preko Vizantije, jer ga nemamo kod Srba i Albanaca, pre pojave kod Vizantinaca. Međutim šta ako je postojao, a nije sačuvan trag?

Poslednja izmena:
dobro je da se iznose saznanja i predpostavke, ali argumenti su odlucujuci.

Pitanja povezana sa genetikom, lingvistikom,.... kulturoloskim odlikama, mogu da se odnose na sve narode Balkana, i sire.

Do 1043 godine, na Balkanu nije bilo ni jednog jedinog "Shkipitara" (Albanca).

Ako neko raspolaze sa nekom konkretnom "informatsijom" da nije tako, dobro je da je iznese.

Jel to beše godina kada su Pečenjezi prešli Dunav?

"od vizantijskog dvoglavog orla" a Vizantija je preuzela dvoglavor orla od poromaka Međana (ne mogu ovo sto posto tvrditi jer nisam baš familjaran sa Arzebejdžanskim).
E sad na ove prostore je mogao doći na dva načiana: preko Vizantije ili prko poznatih seoba koje povezuju ova dva prostora.
Ussvojeno je mišljenje da je stigao preko Vizantije, jer ga nemamo kod Srba i Albanaca, pre pojave od Vizantinaca. Međutim šta ako je postojao, a nije sačuvan trag?
Znači po tebi postoji varijanta da su Kastrioti usvojili dvoglavog crnog orla od Međana koji su živjeli skoro hiljadu i po godina prije njih, a ne od svojih komšija koji žive u isto vrijeme?!

Nisam uopšte stručnjak za grbove i heraldiku, ali znam da dvoglavog orla baštine razni narodi i plemena još od Hetita, ali se dobro zna porijeklo srpskog i albanskog dvoglavog orla...

P.S.
Ne kontam šta znači ovo "nisam baš familijaran sa azarbejdžanskim"!

Znači po tebi postoji varijanta da su Kastrioti usvojili dvoglavog crnog orla od Međana koji su živjeli skoro hiljadu i po godina prije njih, a ne od svojih komšija koji žive u isto vrijeme?!

Nisam uopšte stručnjak za grbove i heraldiku, ali znam da dvoglavog orla baštine razni narodi i plemena još od Hetita, ali se dobro zna porijeklo srpskog i albanskog dvoglavog orla...

P.S.
Ne kontam šta znači ovo "nisam baš familijaran sa azarbejdžanskim"!

Pa o dvoglavomorlu Međana, invformisao sam se sa Arzebejdžanskih sajtova, uz pomoć google prevodioa, tako da postoji mogućnost lošeg tumačenja.
Govorim o potomcima Međna i (ili) naslednicima njihove kulture. Recimo ta oblast je, u jednom trenutku, bila pod kontrolom Pečenjeza, koji su kasnije prešli Dunav i napali Vizantiju. Pripisuju im formiranje naselja pečenjevci kod Leskovca. Ne znam, ali postoji mogućnost da je sa njima blo i pleme Albana ili Shkipitara koje je pošlo iz te kavkaske Albanije i Shirvanshaha.
Obrati pžnju na Maday i Skif.
hist_map_02_e.jpg

Poslednja izmena:
Kad smo već kod lupanja...
Ovde možeš videti da su Albanci jedna genetska mešavina, kao, uostalom i svi narodi. Struktura slična drugim narodima u regionu, sa izuuetkom specifičnih J2 i R1b hg, koje su, izgleda najzastupljenije u regionu Kavkaza.
Boldovano, Nisam primetio da Skeljzena ima još negde na Balkanu, a lako je dokazivo da masa toponima ima isti koren kao i u rimsko vreme. Dakle ove reči nisu sa Balkana (Tetua jeste, ali ima još nekih drugih koja nisu).

cuj...te fore sa tom mesavinom slova i brojeva koju plasira nauka,koja ima uporista u realnom prostoru i vremenu,koliko i teorija o provlacenju kamilosa kroz iglene usi,ostavi za nekog drugog,hoces reci,da su sipci dosli od nekud......moza delom i jesu,te se smesali sa nekim stanovnistvom,koje je najverovatnije zivelo u primorju danasnje albanije...drac,valona,elbasan...e sad,da li to sto ih je doveo manijak...ili pedofil ili davitelj,menja nesto u njihovom stanju ovde,jer su i srbi dodjosi,koferasi,na balkanu...nema nigde toponima milosav.dragisa,tomanija ili milutin,u vreme rima na ovim prostorima......niti pomena tim imenima.....
nista vece pravo,srbi nemaju ovde na balkanu,od sipaca....jeli tako? srpski markeri pak kazu..po toj tvojoj nauci,da bi 60% srba,trebalo da ode kuci,u anadoliju,a ne da bude u evropi....jeli tako?

cuj...te fore sa tom mesavinom slova i brojeva koju plasira nauka,koja ima uporista u realnom prostoru i vremenu,koliko i teorija o provlacenju kamilosa kroz iglene usi,ostavi za nekog drugog,hoces reci,da su sipci dosli od nekud......moza delom i jesu,te se smesali sa nekim stanovnistvom,koje je najverovatnije zivelo u primorju danasnje albanije...drac,valona,elbasan...e sad,da li to sto ih je doveo manijak...ili pedofil ili davitelj,menja nesto u njihovom stanju ovde,jer su i srbi dodjosi,koferasi,na balkanu...nema nigde toponima milosav.dragisa,tomanija ili milutin,u vreme rima na ovim prostorima......niti pomena tim imenima.....
nista vece pravo,srbi nemaju ovde na balkanu,od sipaca....jeli tako? srpski markeri pak kazu..po toj tvojoj nauci,da bi 60% srba,trebalo da ode kuci,u anadoliju,a ne da bude u evropi....jeli tako?

Nije tako, ali nema veze.
Nikoga ja ne teram sa Balkana, već pokušavam da rekonstruišem dogadjaje.

Ussvojeno je mišljenje da je stigao preko Vizantije, jer ga nemamo kod Srba i Albanaca, pre pojave kod Vizantinaca. Međutim šta ako je postojao, a nije sačuvan trag?

Dvoglavi crni orao je postojao pre no sto su ga koristili clanovi roda KastriotU (poreklom Mesareti).
Orla je koristila porodica "Mushata" ("Lepih") - "Angela", koja je vladala Epirskim despotatom koji je u to vreme bio tretiran kao "Zapadna Vizantija".

dobro je da se iznose saznanja i predpostavke, ali argumenti su odlucujuci.

Pitanja povezana sa genetikom, lingvistikom,.... kulturoloskim odlikama, mogu da se odnose na sve narode Balkana, i sire.

Do 1043 godine, na Balkanu nije bilo ni jednog jedinog "Shkipitara" (Albanca).

Ako neko raspolaze sa nekom konkretnom "informatsijom" da nije tako, dobro je da je iznese.

Skipetara nikako nije bilo, jer to etnicko ime u to vreme nije bilo toliko rasprostranjeno, niti u funkciji etnonima.

Da samih Albanaca nije bilo do 1043...nije valjda da si ti jedan od onih koji vjeruje u onu glupu teoriju o seobi pod Georgijem Manijakom iz Italije???

Skipetara nikako nije bilo, jer to etnicko ime u to vreme nije bilo toliko rasprostranjeno, niti u funkciji etnonima.

Da samih Albanaca nije bilo do 1043...nije valjda da si ti jedan od onih koji vjeruje u onu glupu teoriju o seobi pod Georgijem Manijakom iz Italije???

Dali su dosli preko Italie, ili je to bio samo jedan deo, a drugi da su se spustili dolinom Morave, i treci islamizirani sa prostora oko Smirne, da su dovedeni od strane Turaka, za mene je tako reci ireleventno.
Ono sto znam je da su ovi "novi" Albanci dosli sa prostora danasnjeg Azerbedzana i Dagestana, a da na prostor gde je vladao Samuil, i onom koji je obuhvatala Ohridska Arhiepiskopija formirana 1018 od strane Vasilia II Makedona, do 1018 godine, nije ih bilo.

Dali su dosli preko Italie, ili je to bio samo jedan deo, a drugi da su se spustili dolinom Morave, i treci islamizirani sa prostora oko Smirne, da su dovedeni od strane Turaka, za mene je tako reci ireleventno.
Ono sto znam je da su ovi "novi" Albanci dosli sa prostora danasnjeg Azerbedzana i Dagestana, a da na prostor gde je vladao Samuil, i onom koji je obuhvatala Ohridska Arhiepiskopija formirana 1018 od strane Vasilia II Makedona, do 1018 godine, nije ih bilo.

To je prilično neozbiljno. Za razmatranje o tako ozbiljnim pitanjima, pišeš da je za tebe irelevantno. :dash:

Na osnovu čega znaš da su došli tada tu? Gdje si to pročitao? Koji su ti izvori?

ma nema izvora,sem mrznje koju mi gajimo jedni prema drugima...ako su albanci iz aerbejdzana i uopste istocnog kavkaza...onda pripadaju iranskim skupinama naroda...ukoliko su pak sa zapadnog kavkaza te severnog..onda su turanski narod..a ocigledno je da nisu ni jedno ni drugo

pricate o istoriskim problemima kao da su to "kruske".

Niko nije rekao da se radi o iskljucivom poreklu sa Kavkaza.

Poreklo Shkipitara (Albanaca) je varlo kompleksna stvar, ali ne i neresiva.

Ali cinjenica je da su danashnji Shkipitari (Albanci) na danashnje prostore dosli sa Kavkaza.

Zahebavas?

Alba ne dolazi iz albanskog jezika tako da je irelevantno za diskusiju o Albancima.

Tacno "alba" (belo) ne dolazi iz danasnjeg albanskog jezika, ali to ni u kom slucaju ne znaci da nije rec koju su koristili ALBANI (pelasgisko pleme) koje je sa prostora danashnje Tesalije, krajem XIV veka pre nase ere preselilo na prostor kasnije formirane Albanie sa Kavkaza.

To je prilično neozbiljno. Za razmatranje o tako ozbiljnim pitanjima, pišeš da je za tebe irelevantno. :dash:

Na osnovu čega znaš da su došli tada tu? Gdje si to pročitao? Koji su ti izvori?

Ne da nije neozbiljno, vec je sasvim ozbiljno.

Megjutim za mene je irelevantno.

Kad su dosli, i kako su dosli, o tome ima vise istorijskih zapisa. Na osnovu tih zapisa izneo sam i moje misljenje.

Fakt je da nije bilo ni Shkipitara, ni Albanaca, ni pod kojim drugim imenom, ni imaginarnim,
na Balkanu pre 1018 godine.

Ne da nije neozbiljno, vec je sasvim ozbiljno.

Megjutim za mene je irelevantno.

Kad su dosli, i kako su dosli, o tome ima vise istorijskih zapisa. Na osnovu tih zapisa izneo sam i moje misljenje.

Fakt je da nije bilo ni Shkipitara, ni Albanaca, ni pod kojim drugim imenom, ni imaginarnim,
na Balkanu pre 1018 godine.

cek,ja pricam i kruskama,a ti preskaces najvaznije stvari...prvo,ukoliko su dosli sa kavkaza,kojoj grupi naroda pripadaju??? za juznoslovenske narode se zna,da su sloveni,i kada su dosli,tamo se mora znati i za siptare

koji zapisi govore o dolasku albanaca? odkud to da ih nema pre 1018?

cek,ja pricam i kruskama,a ti preskaces najvaznije stvari...prvo,ukoliko su dosli sa kavkaza,kojoj grupi naroda pripadaju??? za juznoslovenske narode se zna,da su sloveni,i kada su dosli,tamo se mora znati i za siptare

D-1 je velikovlaški autohtonista, smatra da je potomak Pelazga i da su Pelazgi svi i svuda i sve pouzeše od njih.

1. "ukoliko su dosli sa kavkaza, kojoj grupi naroda pripadaju??? "

"turlitava" kojoj grupi jela pripada ?

2. "odkud to da ih nema pre 1018?"

zato sto jednostavno pre 1018 godine ne postoji niti jeadan jedini podatak koji bi i imaginarno neki balkanski narod mogao da poveze sa Shkipitarima.

Ako imate neku, bilo kakvu informaciju o njihovom prisustvu na Balkan pre 1018 godine, iznesite.

Back