ALBANAC ILI SHIPTAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro, ali zbog čega je problem da isti termin upotrebljavamo i međusobno i pred strancima?

da pokusam da ti odgovorim,jednom sam sa jednim srbinom iz mitrovice razgovarao o ovoj "temi", i kaze on
-ako pred srbinom kazem albanac, to znaci da ga ja postujem, i onda me moj sagovornik gleda podozrivo, kao, ja sa njima surujem, odrzavam kontakte i sl.
to je otprilike bio njegov odgovor. a ja sam ga razumeo sta je hteo reci. narocito sto zivi na kosovu

Pa i treba da se poštujemo, glupo je da se neko toga stidi. Evo sad ću baš jednom Albancu kojeg poštujem poslati nešto ... taaaako, sređeno, ako sve bude u redu biće izvesnih promena u mom profilu...

Poslednja izmena:
ma ne interesuje sta si po poreklu jer vidim koja si g. danas.ne voli te ceo svet i nema potrebe da filozofiras.

xheki očigledno voli da vredja.Kad nekome pusti poruku ove sadržine.to je ok, a ako neko kaže da je on šiptar e tu već nastaje problem.Po meni Albanac ili Šiptar sasvim je svejedno, ne vidim razloga da su uvredjeni zbog toga.Ali ne dozvoljavam da NAS SRBE NEKI xheki naziva g....... Jako nekulturno i necivilizovano.Hoće u Evropu a sunarodnike sakojima( kako sam razumela iz pojedinih tema) živi danas na Kosovu naziva pogrdnim imenima. Baš ''EVROPSKI '' .

xheki očigledno voli da vredja.Kad nekome pusti poruku ove sadržine.to je ok, a ako neko kaže da je on šiptar e tu već nastaje problem.Po meni Albanac ili Šiptar sasvim je svejedno, ne vidim razloga da su uvredjeni zbog toga.Ali ne dozvoljavam da NAS SRBE NEKI xheki naziva g....... Jako nekulturno i necivilizovano.Hoće u Evropu a sunarodnike sakojima( kako sam razumela iz pojedinih tema) živi danas na Kosovu naziva pogrdnim imenima. Baš ''EVROPSKI '' .

uh..... jedva nadjoh gde sam to napisao.......
http://forum.krstarica.com/threads/207472
tu sam se obracao licno "velikom misliocu" Conte-u za koga bih te zamolio da procitas njegove postove da vidis kakve izraze koristi i sve ces shvatiti.

tu sam se obracao licno "velikom misliocu" Conte-u

dobar je on forumas bio, jes da je znao da etiketira albance, ali se desavalo da lepi etikete svima, tako da se ja licno nisam obazirao na njegove postove previse. procitam post, nasmejem se ako je nesto smesno, i zaboravim [ono "nasmejemse" vazi pod uslovom da ne pretera]

Zeleo bi da ovde razmenimo misljenje o tome dali su albanci i siptari isto, jer nase komsije kad ih zovemo siptari oni se ljute, kazu da su albanci a oni sami sebe nazivaju siptarima pa koja im je fora? :lol:
Nadam se da ce nam na to odgovoriti i sami Albanci ili Siptari neznam sta su mozda su jedno te isto?!:lol:

1.Albanci velikim slovom
2.Siptari velikim slovo(mada nisu zasluzili veliko slovo)
3.da li odvojeno
4.ne znam odvojeno

Isti *****...Neko ih zove i ptarsi

dobar je on forumas bio, jes da je znao da etiketira albance, ali se desavalo da lepi etikete svima, tako da se ja licno nisam obazirao na njegove postove previse. procitam post, nasmejem se ako je nesto smesno, i zaboravim [ono "nasmejemse" vazi pod uslovom da ne pretera]

Promašio si temu.CONTE nije tema. I ti si dobar forumaš, zalepiš i ti po neku onako uzput.Čisto da se čovek nasmeje, ali nemoj da preteruješ.Jedan smajli za tebe ,vidim da ih obožavaš 8)

pa ne bi se moglo ni za vas reci da ste uvek u temi a da budem iskren ni ja a ni mnogi drugi na ovom forumu.jer mi balkanci smo takvi vidimo tudje greske a svoje ne.

Smesno, ti svoj primer uzimas u ime celokupnog Balkanskog naroda?
U buduce govori o sebi i svom narodu ako nezelis da pricas o vasim manama onda se hvali ako imate cime da se pohvalite!
Pozdrav,:rtfm:

Smesno, ti svoj primer uzimas u ime celokupnog Balkanskog naroda?
U buduce govori o sebi i svom narodu ako nezelis da pricas o vasim manama onda se hvali ako imate cime da se pohvalite!
Pozdrav,:rtfm:

ne samo svoj primer nego primer nego primer poslednjeg pisaoca posta onda sebe i mnogih drugih ucesnika na ovom forumu.procitaj barem dvaput post pre nego sto pises jer ocigledno malo teze kapiras.
a sto se tice pisanja u ime naroda za to nemam pravo ni ja za svoj a ni ti za tvoj ako ne znas taj nacin obracanja drugima je odavno prevazidjen.
a tvoje rezon da kao albanac nemam cime da se pohvalim govori najvise o tebi i tvojim shvatanjima pa bih te zato zapitao imas li se ti kao srbin cega postideti.ja kazem da imas i to mnogo cega i zato za ono za sta bi se mogao pohvaliti je u senci onoga cega bi se trebao stideti.pozdrav.

Zeleo bi da ovde razmenimo misljenje o tome dali su albanci i siptari isto, jer nase komsije kad ih zovemo siptari oni se ljute, kazu da su albanci a oni sami sebe nazivaju siptarima pa koja im je fora? :lol:
Nadam se da ce nam na to odgovoriti i sami Albanci ili Siptari neznam sta su mozda su jedno te isto?!:lol:

to ti je ista ona fora sa grcima....grci sebe zovu helenima a njih su grci zvali rimljani....i to je ostalo do danas....e tako je i sa siptarima....sad ne znam zato bas siptari ali isto je kao i za grke....

ne samo svoj primer nego primer nego primer poslednjeg pisaoca posta onda sebe i mnogih drugih ucesnika na ovom forumu.procitaj barem dvaput post pre nego sto pises jer ocigledno malo teze kapiras.
a sto se tice pisanja u ime naroda za to nemam pravo ni ja za svoj a ni ti za tvoj ako ne znas taj nacin obracanja drugima je odavno prevazidjen.
a tvoje rezon da kao albanac nemam cime da se pohvalim govori najvise o tebi i tvojim shvatanjima pa bih te zato zapitao imas li se ti kao srbin cega postideti.ja kazem da imas i to mnogo cega i zato za ono za sta bi se mogao pohvaliti je u senci onoga cega bi se trebao stideti.pozdrav.

Meni je dovoljno samo jednom da pročitam post, naravno ako je razumljivo napisan.Ovaj čitam evo nekoliko puta pa ne razumem šta si hteo da kažeš.Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ukapirala sam vi nemate zbog čega da se stidite, a Bogami ni sa čim da se ponosite.A što se teme tiče opširna je ima dosta podnaslova koji se provuku tokom diskusija. Mada CONTE stvarno nema veze sa ovom temom, nije ni Albanac a ni Šiptar.

U društvenoj strukturi srednjovekovne Srbije razlikuju se dve kategorije "Albanaca". Jedno su Albanci kao gradsko stanovništvo, a drugo - albanski stočari, etnička skupina kao socijalna grupa. A u prvom slučaju prava ili povlastice albanskog gradskog stanovništva regulisani su propisima gradskih statuta. U toj kategoriji albanskog stanovništva nema nikakve diskriminacije u odnosu na drugo stanovništvo - Srbe, Romane ili Sase. Njihova prava i obaveze određeni su socijalnim redom i statusom a ne etničkom pripadnošću...
Jos tada su pocele podele na one koji su bili u Albaniji , kao gradsko stanovnistvo i na Siptare na Kosovu pretezno - stocari...

Tako da i danas lako mozete da vidite medju njima ko je pripadao ili sada pripada gradjanima a ko stocarima. Ovi prvi se razlikuju , od drugih, sto vole da kazu Crnogorci:
Ka Arbanas i ka Shiftar....

Severni Arbanasi katolici i Crnogorci slave uglavnom iste praznike: Đurđevdan, Markovdan, Nikoljdan, Jovandan, Aranđelovdan, Petrovdan, Petkovdan, Šćepandan, Gospođindan, Trojčindan itd. Skoro sva crnogorska bratstva, čiji preci su doseljeni iz Severne Arbanije, koja je u doba srpskog carstva bila naseljena Srbima i Arbanasima, slave Nikoljdan, kao ranije Malisori. Svako pleme, ponegdje i bratstvo, kod oba naroda, ima danas svoju slavu. Malisorska plemena, umesto ranije zajedničke slave zimskog sv. Nikole, uzela su druge, da bi se mogla uzajamno posećivati. Ipak nisu konačno napustila staru slavu, već i danas o njoj vrše manje pripreme i pale slavsku sveću...

Dok kod Siptara na Kosovu to nije slucaj, vec bi uoci slava, ili na dan slave domacinima napadali kucu, stale, palili sena............., u mnogo slucajeva desavala su se i ubistava, pucanja u ledja nevinim clanovima domacinstava i to obicno dece ili staraca....

Eto opet razlike...........

@nesho...., ne delim isti narod. Oni su odavno razliciti po svim pitanjima i stvarima!!!

Austrija pocetkom 20 veka je pocela da ih ujedinjuje, ali ko ih zna, zna i da nemaju veze jedni s drugima.

Za vreme ručka Arbanasi i Crnogorci dižu više zdravica. Naročito su značajne dvie, domaćinu kuće i u slavu božju i krsnog sveca.
Kod Crnogoraca glavni gost, stojeći na nogama, gologlav, lomi pogaču i govori prvu zdravicu.

Albanske zdravice su kraće i jednostavnije od crnogorskih, koje su sadržajnije, sa više rečeničnih obrta i određenih fraza. Jedni i drugi piju obilato, Albanci više rakiju, a Crnogorci vino, čemu svakako treba tražiti poreklo u religioznim običajima klasičnih naroda, Rimljana i Grka. Bregasori u Štoju još se i polivaju rakijom. Običaj je kod jednih i drugih da domaćin gologlav poslužuje goste, podstiče ih da jedu i piju, i određuje kad će se što doneti na trpezu, koja je stalno puna. U Albanaca domaćin, prilikom iznošenja mesa, stavi glavu, kao najviše poštovani komad, takozvani "sramni zalogaj", u znak počasti, pred glavnog gosta. Ovaj je iz istog razloga pomiče pred drugoga, obično do sebe, drugi pred trećega, i tako ona ponajčešće obiđe čitavu trpezu unaokolo dok ne dođe ponovo pred glavnog gosta ako je on odlučno ne odbije.

Ako su u čelu trpeze sveštenik i glavni gost, obično im domaćin unapred podeli glavu ili pak iznosi dve. Albanci pevaju u trpezi, pojedinačno ili udvoje, povremeno izlaze pred kuću i pucaju. Običaj je u oba naroda da proriču budućnost u plećku zaklanog brava ili u kokošinju kobilicu. Prvo gledaju koliko je jaka tvrđava, odnosno država, pa onda sudbinu ukućana, napredak u stoci i berićet u usevima. Ako se ukaže neki udes, gost ga prećuti radi spokojstva ukućana. Običaj je u Albanaca da muškarci prilikom odlaska čašćavaju žene u kući novcem, ranije po groš-dva, a domaćin ih isprati. Na zalasku kuće oni zovu glasno domaćina i pucaju, na što se ovaj odaziva i puca....

Iz ovih navedenih podataka o slavama (koje sam skratio jer bih mogao da pisem do sutra), koje su samo jedan mali, zajednički deo u životu Severnih Albanaca i Crnogoraca, jasno se vidi koliko su tesne veze između ova dva naroda na području običaja. Širim i dubljim proučavanjem njihova života i stvaralaštva, kao i ostalih balkanskih naroda, utvrdiće se između njih jače veze, koje čine jedinstvo i celinu Balkana u svima oblastima duhovne i materijalne kulture...

E ali? Kod Siptara to nije slucaj na Kosmetu. Oni negiraju njihovo poreklo govore da su poreklom Iliri i da imaju pravo upravo jednom Crnogorcu da uoci slave ni manje ni vise, nasavsi ga samog i iznenadivsi , uguraju flasu u anus i polome je......

Pa zar su oni slicni sa Albancima koji slave na Severu Albanije slavu upravo ka moji pradjedovi, djedovi, otac?

Ako vi ne vidite razliku onda , dzabe se trudim, i trosim svoje vreme....

Poslednja izmena:
Po albansko-crnogorskoj tradiciji preci svih malisorskih plemena, osim jednog dela Gruda, doseljeni su iz Crnogorskih Brda ili Bosne. Otuda se Hoti dovode u vezu sa Vasojevićima i Piperima, Kastrati sa Kučima, Klimenti sa Kučima i Piperima, a Škrelji sa Bosancima. Etničko mešanje albanskog i srpskog stanovništva, koje je vršeno putem međusobnog orođavanja i seoba u jednom i drugom pravcu, znatno je doprinelo sličnosti ili pak istovetnosti mnogih običaja, osobina, karakteristika,ponasanja....

Koliko sam upucen do sada nijedan Albanac nije nacinio neku podlost ni Crnogorcima ni Srbima, ne u vecoj meri ili da to njima bude, zadatak, smernica, zadovoljstvo.........

Dok kod Siptara na Kosmetu.............., ako ne znate, vratite se jedan vek unazad pa do dan danas. Ko je to sve radio Srbima i Crnogorcima na KOsmetu , Albanac iz Albanije ili Siptar sa Kosmeta. Ko je na kraju trgovao zivim ljudima i njihovim organima, popalio 500 crkvi i manastira sto ni Turci nisu uradili, i pobili preko 5000 ljudi. Ko je silovao, palio, otimao , proterivao........., pola Evrope zagadio narkoticima???

Ko?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back