Al Pacino

opet da napomenem-U SCAREFACE odlična
gluma,aL loša američka propaganda,tj pljuvačina Kube,film ima 2 oštrice.....prva psihološka propaganda(film počinje pljuvanjem Kastra),o egzodusu na Floridu,tj pravi politički razlog je sasvim drugačiji...Robijaši su pušteni pod uslovom da odu iz zemlje,što su ovi protumačili kao bezanje....Onda-kada su tako lepo dali politički azilat,da ispadnu velikodušni,lika Al Paćina polako krenu da crne,jer ipak on je Kubanac,za njih niža rasa....a krv nije voda......ovo mi je bio maturski-iz psihologije sa dobrim osvrtom na politiku-'Scareface-mač ostavlja dobre ožiljke'psihološki teror kroz sedmu umetnost

Slazem se da u filmu ima propagande te vrste.
Meni sam film nikad nije bio nista posebno, nikakvo remek delo ili nesto slicno.
Najsvetlije tacke filma su Pacinova gluma i muzika koju je radio Giorgio Moroder.

naravno da je film prazan, na momente i dosadan, možda i propaganda.

ali je činjenica da 10-100 hiljada ljudi godišnje pobegne sa Kube, takodje sportisti čim odu na neko prvenstvo van države 70% ih se ne vrati. itd

Obozavam Kubu... I smetalo mi je (u scarface-u) to shto je uvertira neka antipropaganda... Mada je bilo i toga, jer sam jako mnogo chitao o kastru... I dan danas po USA ima antikastristichkih pokreta, a jedna od glavnih je sama rodjena sestra od Fidela... Al, kasniji razvitak filma mi je jako pouchan... Uz, naravno fenomenalnu glumu... Obozavam taj profil glumca, pravi baja... Uz De Nira i Marlona Branda broj 1...

kao glumac je vrh, najbolji, najbolji je u god fateru, sva 3 dijela..i scarface...

U godfatheru? ne bih rekao... sta reci za Branda koji je nenadmasan glumac...ili u drugom delu za de nira...mislim da je al zasijao tek u trecem delu GF-a sto ne znaci da je u ostalim bio los ali nije mogao doci do izrazaja zbog boljih glumaca poput navedenih...

U godfatheru? ne bih rekao... sta reci za Branda koji je nenadmasan glumac...ili u drugom delu za de nira...mislim da je al zasijao tek u trecem delu GF-a sto ne znaci da je u ostalim bio los ali nije mogao doci do izrazaja zbog boljih glumaca poput navedenih...

Slazhem se... Mislim i da je De Niro bolji glumac, al mnogi mijeshaju dobru glumu sa nekom osobinom koju Pacino posjeduje... Ta neka osobina ga chini bajom u svakom filmu, dok je De Niro kompletniji glumac...
Iskreno, obozavam obojicu, al najvishe Branda!!!

Znate sta ja mislim.... Bas se dvoumim da li da kazem, ali recicu pa sta bude. Bas po pitanju ovoga: "al mnogi mijeshaju dobru glumu sa nekom osobinom koju Pacino posjeduje... Ta neka osobina ga chini bajom u svakom filmu, dok je De Niro kompletniji glumac..."

Nadam se da znate za Pacinove probleme na pocetku karijere koji se ticu njegovog fizickog izgleda.
Za one koji ne znaju- producenti su ga smtrali ruznim i ulogu Majkla bi, da su ljudi iz Paramaunta isterali svoje, igrao Robert Redford ili Voren Biti, bas iz tog razloga. Pacino se zbog odbijanja na mnogobrojnim kastinzima za Kuma dvoumio da napusti glumu.
Pitate se otkud mnogobrojni kastinzi.... Kopola je hteo samo Pacina i zvao ga mnogo puta da glumi pred producentima, kako bi ih ubedio da je on dobar za tu ulogu. Producenti su ga u lice vredjali, cak ga je jedan nazvao "small troll". Omalovazavali su ga u svakom smislu i to je dotle islo da je na jednoj audiciji od muke zaboravio tekst i izleteo napolje bez reci.

E sad, meni je licno Pacino bio simpatican u mladosti, mozda cak i lep. Ali je u tom svetu show biznisa morao da pobedi svoj izgled, za koji su ljudi iz Holivuda mislili da nije dovoljno dobar.
Mislim da je on mnogo vise radio na šarmu i trudio se da bude faca bas zbog toga, u fazonu "Nisam lep kao Voren Biti, ali cu zato da sebe izgradim u frajercinu, u šmekera"
Cista fizicka lepota i šarm su, slozicemo se, dva razlicita pojma.

Dok je De Niro na primer osoba koju bas briga sta ljudi misle o njegovoj pojavi. Videli ste ga na U.S Open-u :) Lik je stalno u "I don't care" fazonu. On je pre svega koncentrisan na glumu i ne trudi se da kroz uloge publici predstavi sebe licno kao facu. E sad, on nije imao te probleme sto se fizickog izgleda tice koje Al jeste.
Naravno, nije ni De Niro nikad vazio za lepotana, ali nisu mu bas ni pricali da ne moze da dobije ulogu jer je ruzan. Jos je s druge strane u privatnom zivotu svojevremeno imao velikih uspeha kod belosvetskih lepotica i vazio za švalercinu....

Poenta moje price je sledeca - Mislim da je Pacino MORAO da radi na svom šarmu, da sebe izgradi kao šmekera, facu samo zbog tih problema koje je imao u pocetku. E sad, naravno da on te osobine sigurno poseduje i privatno. Da ih ne poseduje, ne bi mogao da ih izmisli :) Ali, istice ih na velikom platnu, dok ih neko drugi zadrzava za privatni zivot i interpretaciju uloge vidi na drugi nacin i stavlja pri tom akcenat na druge stvari.

Pod ovim naravno ne mislim nista lose kad je Al u pitanju. To je neko moje misljenje. Samo sam videla neku vezu izmedju njegovih pocetaka i ponasanja u kasnijim godinama svoje karijere.

E, javio bi se ranije, ali sam tek sada video ovo!
Al je imao malo veci nos i izrazene jagodice. To je za blesave producente bilo dovoljno da misle da nece uspeti zbog toga. Ali, koliko god to smetalo za Kuma (naravno da to misle samo producenti) to je tako dobro iskoristeno u Scarfaceu i recimo u Serpic-u. U prvom glumi manijakalnog bosa, a udrugom dobrodusnog neiskvarenog pandura i jednostavno, obe uloge su savrsene! Ne treba uopste komentarisati kakav je smeker u filmu Frankie and Johnny! Sto se tice njegovog sarma mislim da ga je uvek imao, a narucito u poznim godinama.
E sada, ne znam da li neko zna, ali prvu ponudu da radi KUMA dobio je Sergio Leone! Na pitanje ko bi najvise lezao za Majkija, naravno, odgovorio je Al i samo Al. Kasnije se predomislio da bi napravio svoje vidjenje kriminala filmom Bilo jednom u Americi i odradio je vrhunski.Ima jos jedna stvar, najvaznija! Al pacino ima "nastup" koji su kao sto sam vec pomenuo uvideli Lumet i De Palma, a De Niro ima grimasu koju koristi kada god moze i to mu lezi boli glava!! Ja bi to opisao kao neki polu smeh i neka polu zamisljena faca! 'Ocu da kazem da svaki glumac ima nesto karakteristicno, samo je pitanje ko ce to da otkrije i kako ce to glumac da iskoristi. Siguran sam da onaj ko voli De Nira zna o cemu pricam!

P.S. Licno ja imam nekoliko slika Pacina od pre par godina i to na nekim bitnijim mestima gde jednostavno ne moze da se prepozna koliko ne brine o sebi i koliko je zapusten. Mnogo vise nego De Niro na US Openu! :)

Ma Al je pican, mozda mu je plasticni hirurg bio na odmoru, ili tako nesto :) Ne mogu da verujem da on sebi dopusta da se pojavi zapusten :) Covek je opterecen svojim izgledom, cak se i kvarcuje. Inside the actors studio je uradio sav iskvarcovan :) U principu, nije ni vazno, zezam se :)

Ma pazi, ovi u Holivudu traze savrsenstva. Mada se ja nikad nisam lozila na savrsenstva, meni je uvek zanimljiviji neko ko ima šarma i bas nije savrsen u pogledu atraktivnosti.
Po nekom mom misljenju, Al je bio lep u mladosti. U Serpiku mi je sav simpa, pa i u Kumu i u mnogim drugim filmovima. Coveku nista nije falilo, nego su oni debili. Posle su ga ti isti producenti grlili i ljubili kad je Kum doziveo uspeh.... Jok, svi treba da budu zive kopije Kena ... Ti sabloni me tako nerviraju :)

Ipak je to shto De Niro ne forsira sebe u filmovima pravi kvalitet... Nisam znao za Pacina da je imao problema, al da je mali i gadan... :)

Slazem se ovo za De Nira. A Al jeste nizak, sto nije ni vazno, ali nije gadan :)

JekaiGeorge:
"@Quiet Rebel
Imam taj snimak Inside the actors studio, i stvarno je iskvarcovan. Ja pomislila nesto in snimak nije u redu, boje..Kad ono, vidi vraga.."

Pa kazem ja ... Ma voli Al da se licka. Sam je rekao da je kao student izgubio posao razvodnika u pozoristu, jer se stalno ogledao :) A i cesto se podvrgava plasticnoj hirurgiji. Mislim na poslednje vreme naravno.

Snimanje novog De Nirovog i Pacinovog filma, koji se zove "Righteous Kill" je zavrseno. Film je sada u procesu post-produkcije.
Na net je pusten promotivni video. Znaci, to nije pravi trejler, jer film jos uvek nije prosao kroz proces montaze. Videcete da promo-video sadrzi i neke scene sa snimanja filma. U pitanju je video koji sluzi tome da ljudi cisto vide kako ce neke scene od prilke izgledati. Znaci, ovo nije nista zvanicno, niti konacno, nije pravi trejler vec promo-video.

Evo linka

Al pacino - Uz Roberta De Nira jedan od najmocnijih, najtalentovanijih, najuticajnijih i najupecatljivijih glumaca u tzv. post-Brandovskoj generaciji glumaca. Prvu glavnu ulogu imao je u filmu "Panika u Nidl Parku", a publiku je pridobio fantasticnom ulogom ratnog heroja Majkija Korleonea u filmu "Kum", kao i sa svojom neverovatnom transformaciom od manijakalnih narko bosova i pokvarenih policajaca ("Lice sa oziljkom", "Regrut"), do postenih, osecajnih, porodicnih ljudi, kao i postenih policajaca, spremnih da zrtvuju zivot za pravdu (Frenki i Dzoni, Serpiko). Kod svih ovih uloga je podjednako dobro iznosio publici njihove najsvetlije i najmracnije strane licnosti. KOD VRHUNSKIH PACINOVIH ULOGA, COVEK TACNO MOZE DA VIDI KAKAV NE TREBA DA BUDE, A SA DRUGE STRANE DA VIDI KAKAV BI TREBALO DA BUDE, ILI BAR TOME DA TEZI! Ne moze da se ne primeti koliko je neverovatno, dobro i uspesno izveo "racvanje" uloge u filmovima Kum i Serpiko (u pocetku vrlo slicne, a posle veoma razlicite), gde nas uverava da on ne podleze uticajima okoline ako to nije ispravno, pa makar to bili i njegovi najblizi, ili sa druge strane, da ce ostati posten, makar na svojim ledjima nosio teret svih korumpiranih i bezosecajnih "sluga" drzave.
Sa svojim karakteristicnim crtama lica (sjajnim upalim ocima i izrazitim jagodicama) i izvanrednim talentom za "eksplozivne govore" (u saradnji sa reziserima Brajanom De Palmom i Sidnijem Lametom to najbolje manifestuje), postaje glavna zvezda 70-ih godina igrajuci mnostvo zamisljenih, samostalnih i lukavih likova.
"Prelazak na sledeci nivo" u svojoj karijeri Al dozivljava sa filmom "Strasilo" iz 1973, gde glumi labilnog skitnicu koji u svom lutanju i traganju za izgubljenom srecom nailazi na drugog, isto odbacenog i sa njim sklapa pravo prijateljstvo.
Dve godine posle ovog filma, 1975, dolazi uloga gnevnog pljackasa banaka biseksualca Sonija u filmu "Pasje popodne", gde je Pacino na trenutke tragican, a u isto vreme nesvesno komican, dobijajuci paznju medija trudeci se da finansira "partnera" u promeni pola. Licno smatram da je ovo jedno od najboljih ostvarenja u bogatoj karijeri ovog izvanrednog glumca.
Nakon filma "Lice sa oziljkom", konacno je mislim shvacen potencijal pacinovih "eksplozivnih govora." U kasnijim projektima, vecina rezisera mu ostavlja dosta prostora da tim govorima "vlada ekranom." E, tek 1992. usledilo je nesto najbolje, nesto gde je u isto vreme glumio grubog i ocajnog pukovnika na ivici samoubistva, a u isto vreme i obicnog coveka, mekanog, osecajnog, dobrodusnog i uplasenog od zivota. Usledio je film "Miris zene" koji Al Pacinu doneo dugo ocekivanog oskara (zasluzio je on njega puno ranije). Celih 137 minuta ostavljeno je njemu, samo njemu i njegovim govorima kojima je napravio klasik od ovog filma. Retko ko tako dobro kao Pacino glumi u jednom filmu 2 krajnosti. Mozda samo njegov kolega i "veciti rival" Robert De Niro, ali opet na svoj podjednako dobar nacin.
Pacino je imao izvesnu pauzu u periodu od 1985. godine do 1989. godine, kada se desava uspesan povratak filmovima "More ljubavi" i manje popularnim, ali pravim vrednim zivotnim filmom "Frenki i Dzoni". Takodje i 1990. godine ima odlicnu ulogu u filmu Dik Trejsi, kojom pravi parodiju na svoje predjasnje gangsterske uloge, a jos svoje glumacke gracioznosti pokazuje u filmu Dejvida Memeta, "Glengarry Glen Ross."
Po meni, Al Pacino je zabelezio svoje najbolje ostvarenje u filmu "Lice sa oziljkom." Tim filmom je tacno pokazano na koje sve nacine moze moc da se stekne, a isto tako da se izgubi, a sa njom i zivot. Odusevila me je i njegova uloga u filmu "Djavolji advokat", gde u poslednjih 20 minuta filma pokusava da nas ubedi da je sam djavo. Da sam ga negde video posle tog monologa, pobegao bi glavom bez obzira:)! Svakako, treba pogledati i filmove "Don Brasko", "Karlitov put", "Karlitov put","Gradska skupstina"...

O MAESTRALNOJ GLUMI OVOG COVEKA MOZE DA SE PISE, PISE I PISE, ALI NEMA POTREBE BAS MNOGO, DOVOLJNO JE VIDETI GA!

Tekst je u potpunosti posvecen jednoj devojci... prepoznace se ona...

Film koji si ti naveo kao "Panika u Nidl parku" je kod nas preveden kao "Panika u parku droga" i pod tim nazivom je poznat, da ne bude zabune :)

Evo sta bih ja jos mogla da dodam, a da o Alu nije receno.

Rodjen je u juznom Bronksu 1940. Roditelji su mu se razveli i otac je napustio porodicu kad je Al imao 2 godine (isti slucaj sa De Nirom)
Majka mu umire kad je imao 22 godine. Ziveo je sa dekom i bakom. Porodicu je izdrzavao deda, koji je po profesiji bio moler. Alov nadimak iz detinjstva je Sonny, kako se i zove lik koji je tumacio u filmu "Pasje Popodne".

Al je poznat kao jedan od retkih Americkih glumaca koji iza sebe ima bogatu pozorisnu karijeru. Dosta vremena i paznje je posvecivao radu u pozoristu. Nagradjen je najprestiznijom pozorisnom nagradom "Toni", koja bi bila pandam Oskaru, za predstavu "Da li tigar nosi kravatu?". Veliki je ljubitelj Sekspirovih komada i cesto igra Sekspira u pozoristu. Mi, koji na zalost nemamo priliku da odemo do Brodveja i vidimo ga uzivo, smo u to mogli da se uverimo zahvaljujuci filmu "Mletacki Trgovac", gde je po mom misljenju bio fascinanatan, i u potpunosti dominantan u odnosu na ostale glumce, koji su, cudne li ironije, poreklom Englezi :)
Eto, Englezi ceo zivot igraju Sekspira i to im je prvi adut kad treba da se pohvale nekako, a posle dodje lik iz Bronksa i potpuno ih zaseni :)

Evo jedne anegdote vezane za Alovu predstavu od pre par godina. Situacija je tako "Pacinovska" :)
U toku predstave gospodji, koja sedi u prvom redu, zazvoni mobilni telefon. Ona zvonjavu ignorise, verovatno nadajuci se da ako tako uradi niko nece provaliti da bas njoj zvoni telefon. Medjutim, telefon ne prestaje da zvoni :) Al silazi sa bine, prilazi gospodji, uzima joj tasnu i iz tasne telefon, javlja se na telefon i kaze: "Ovde Al Pacino, pokusavam da glumim!" :)
I u publici naravno aplauz :)

Pauzu od 4 godine, koju je Shile pomenuo, je napravio licno pogodjen neuspehom filma "Revolucija". Al je imao problema sa bolestima zavisnosti - alkoholizmom i drogom. Prica se da je cetvorogodisnja pauza mozda i posledica toga.
Ja sam pre par godina, tacnije '98 ili '99, citala u Total Filmu jedan mnogo dobar intervju sa njim, gde šaleći se na svoj racun kaze da je dok se lecio od alkoholizma i narkomanije poceo mnogo vise da pusi i da je konzumirao po 100 cigareta dnevno. Pa je kad se izlecio od ova dva poroka upao u treci :) Sad, da bi ostavio duvan, pusi neke medicinske cigarete na bazi bilja, koje se zovu "Honey Rose". I secam se izjave: " Super su cigare, izgledaju ko joint, kad me klinci vide na ulici kazu- Ljudi, Al duva travu" :)

Ja sam se trudila da napisem nesto sto bi vam bilo zanimljivo i o cemu nije pisano ranije.
Pacina licno smatram zivom legendom svetske kinematografije i covekom koji je u zivotu sam pomocu svog rada, truda i talenta prelazio nezamislive prepreke.
Meni najdraze njegove uloge bi bile u filmovima "Pasje popodne" i "Miris Zene". Odgledala sam 98% njegovih filmova i verujte izbor mi nije bio ni malo lak :)
Covek zraci neverovatnom harizmom. Svidja mi se njegovo samopuzdanje, jer prave legende su ljudi od kojih mozes nesto i da naucis pored toga sto uzivas gledajuci njihove filmove.
De Niro i on su moji omiljeni glumci, tako da mogu da pricam o Alu i njegovim filmovima jos mnogo, ali nek za sad ostane na ovome :)

Obozavam ga ponajvise iz razloga jer je zivi i vecni dokaz da talenat pobedjuje sve prepreke koje mediokriteti, surovost sveta u kome zivimo, i glupi ljudi mogu nekome da postave. A to nisu bezazlene prepreke, to su predrasude koje vec odavno postoje kao pravila i nalaze se svuda oko nas. E pa, jedan Sonny iz Bronksa je dokazao da prave vrednosti u ovom ludom svetu mogu da dodju do izrazaja i ostanu vecne!

Ja znam za jednog momka koji ocajnicki zeli da bude novi Al Pacino. A to je Kolin Farel.

Skroz kopira Alov imidz, pa cak i stil odevanja. Pusta neke bradice kao Al, ma niko ne moze da me ubedi u suprotno. Decko obozava Pacina i zeli da bude kao on.

Samo ima jedan problem - nikad nece biti kao Al, nema potreban talenat......

Back