AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tvoj filter je dobar,za sat vremena precisti oko 13 puta vodu u tvom akvarijumu.Ja mislim da ti je ideja da ubacis zivo bilje odlicna.Zasto to mislim..akvarijum treba da predstavlja ndirnuti isecak prirode.A ni u jednoj reci ili jezeru ne postoji plasticno bilje.Kada zasadis biljke i kada se stvori u akvarijumu prirodna ravnoteza filter ti skoro nece ni trebati radice sa minimum kapaciteta.

Nikad u akvarijumu ne može da se stvori prirodna ravnoteža. Zato i služi sva tehnika, izvori svetla, filteri, grejači, kao i najbitnije - zamena dela vode. Filtracija jeste najbitniji deo te opreme, a bez nje bi denitirfikacioni proces bio nemoguć, odnosno toliko mala kolonija bakteriaj bi bila prisutna da bi ubrzo došlo da kritičnog nivoa amonijaka, i veoma malo nitrita i nitrata.
Sam protok filtera i nije toliko bitan koliko je bitna površina naseljena nitrifikacionim bakterijama.
Takođe sam pristalica živog bilja, sa tim možeš samo da dobiješ i na kvalitetu vode, ali i estetski.

Istina je da akvarijum nemoze bez tehnike,moraju se stvoriti identicni uslovi kakvi su u prirodi a sve to nemoze bez tehnike.Ali je istina i dau nekim zemljama sva ta tehika je svedena na minimum.Radjeni su eksperimenti gde nije upotrebljavana tehnika i gde su akvarijumi opstajali u izvanrednom stanju i po nekoliko meseci. Pored sve tehnike pa makar i ona naj savremenija potrebno je mnogo znanja u vezi odgoja i razmnozavanja akvarijumskih ribica.O nitrifikcionim bakterijam si u pravu i slazem se sa tobom.

znači nemoram da menjam pumpu, dobra je? :think: i da ubacim biljkice... samo nikad ne znam koje,:think: i dalje ostajem pri tome da mi se najviše svidjaju mahovine, ali ih nigde ne nalazim, čak sam i sanjala da se otvorio novi pet šop i da tu ima one lepe riccie i kladofore (znam zvuči uvrnuto sanjati to:rumenko:) , ali koje bi još mogla staviti a da lepo izgleda, razmišljala sam da bi mogla staviti dve biljke pozadi koje bi se raširile tako da mi zadnje staklo bude kao prekriveno, ali uglavnom sve biljke idu u visinu, a nije mi nešto visok akv oko 35 cm...:sad2: i tu mahovinu mogu da zakačim na jedan kao mali tunelčić koji imam, i u poslednje vreme kako gledam po raznim sajtovima stalno nalazim neku travu, koju isto podšišavaš kao travu i stavalja se napred, tako da bih možda to mogla... stvarno ne znam... :dash::think: da li neko zna koje su biljke dobre za, da tako kažem, početnika (ne bih neku prezahtevnu biljku koja će mi uvenuti jer ću se tako razočarati i baciću sve xD:hahaha:) i gde da nadjem mahovinu... hvala na strpljenju... :D :) :rumenko:

Reefer ti vec napisao da ti je za bilje potrebna dodatna oprema a to je osvetlenje.Bilje je malo veci problem nego ribice.Trebas imati dobro uradjenu podlogu akvarijuma,podeseno osvetlenje,pa zavisi koju vrstu ribica imas.Neke vrste ribica jedu bilje pa ti bukvalno popasu akvarijum.Moras pronaci bilje koje podnosi priblizno istu temperaturu kao i ribice koje imas.Moras nesto i procitati odnosno informisati se i na kraju najveci oroblem naci ono bilje koje zelis a adekvatno je uslovima koje ti mozes ostvariti u tvom akvarijumu.Zbog svega ovog je nezahvalno nekome preporucivati koje biljke staviti u akvarijum.Sve biljke su dovoljno lepe ako se akvarijum sa njima dobro aranzira.

pa onda ovako da kažem :D u akvarijumu imam 4 moli 2 ksifo 2 coridorisa 3 neonke 7 gupika... koliko znam one ne jedu biljke, još samo od ribica kupići kojeg ancistrusa a kažu da ako ih ne hraniš dovoljno ''malo'' će da izgrickaju listiće (a ja ću da ga hranim)... temperatura je od oko 25, 26, (kažu da je za ove ribe optimalna 24, ali dok je bila na 24 one su sve bile kod grejača, sve dok nisam podesila na 25) , a što se tiče svetla sad imam jednu običnu lampu koja služi kao grejač malom akvarijumu, ali sam takođe kupila i onu neonku ali samo onu šipku, treba još samo da kupim ono na šta se stavlja ta neonka onaj držač ili šta već pošto mi se onaj stari polomio... a gde god sam videla da imaju neonke nisu imali taj držač kao da ga više ne proizvode.. .:(

Ne bi trebali ancistrusi da diraju biljke, a svetlo moraš da središ pre ubacivanja biljaka. Trebale bi elektro radnje da imaju ta "grla" za neonke, a na OTC (Buvljak) ih ima sigurno.
Takođe moraš da razmišljaš i o podlozi za biljke. Po meni, ukoliko ne želiš da se upuštaš u ozbiljnije uzgajanje biljaka, uzmi klasičan kvarcni pesak (ima ga po akvarističkim radnjama). Možda kao dodatak, neku prihranu, tečnu ili u obliku tableta. Da li si iz Beograda, možda?

ivana BK ja bih u tvom slucaju uradio sledece.Mislim da si pogresila sto si u akvarijum ubacila neonke.Neonke traze meku i kiseli vodu.Ja bih umesto njih ubacio nekoliko platika.Samo pazi da ne preteras sa brojem ribica u akvarijum.Grubo mozes racunati da ti za jednu ribicu treba tri do cetiri litara vode a to znaci da max.u 45l mozes staviti 12 do 15 ribica zivorotki sa pratecim ribicama cistacima i algarima.Ja bih u takav akvarijum stavio od bilja milefolium,cabombu,elodea dens.Sijalicu bih stavio od 40w.jer po nekim autorima treba jacina svetlosti 1w po litri.
.

Slažem se sa stevanixom oko izbora riba. Za uspešno držan je neonki je potrebna voda sa nižim pH. Što se tiče "obične" sijalice, ona ima jako nisku temperaturu svetla (od 2500 - 2900K), tj. daje žutu boju koja nije previše dobar izbor za akvarijume, a najviše zato što će doći do značajnije pojave algi po biljkama i opremi. Ja nisam pristalica računanja svetla po snazi u W, već samo PAR jedinice, odnosno svetla raspoloživog za fotosintezu.

Reefer slazem se u potpunosti sa tobom.Vidi se iz tvog izlaganja da poznajes dobro akvaristiku.Ali i ja i ti moramo shvatiti da svi nisu proveli toliko vremena u akvaristici i da ima i pocetnika i da njima treba neke stvari objasnjavati postepeno.Akvaristika je jedno veliko polje,da bi se znala akvaristika kao ti moraju se poznavati dosta nauka i treba biti veliki ljubitelj akvarijumskih ribica i bilja.A za to treba vremena moras priznati.Nekim pocetnicima ceo akvarijum sa opremom i ribicama je manje vrednosti nego jedna kvalitetna sijalica od 6000 - 7000 K.stoje idealno za biljni akvarijum ali nemogu to svi sebi priustiti.
.

Bojim se da će sa klasičnom sijalicom da napravi veću štetu nago korist, a to često otera ljude od ovog hobija. Sama razlika u ceni nije tolika da se ne krene barem sa nekom osnovnom T8 fluo lampom, poput Sylavania Gro-Lux ili Philips Aquarelle, koje se mogu kupiti za nekih 600-700 dinara. Za razliku od skpuljih (ali i High Output) T5 lampi, ne traže elektronske prigušnice, već se postave u stara, klasična kućišta za fluorescentne cevi. čak i da se kupi jedna takva lampa, komplet sa nosačem, grlima i prigušnicom, i zameni se sama lampa, nije previše skupo a dobija se mnogo.
Može se ići i na neku od Philips fluo cevi, koje nisu označene za akvaristike, a imaju boju svetla u poželjnaom opsegu oko 6000 K. One su još jeftinije.

e još jedno pitanje, stakleni somić, ili ti cat fish ili bicirrhis šta već, kog sam dobila pre neki dan na poklon, da li treba da ima društvo svoje vrste, kada god prođem pored pet šopovskog akva oni su svi bili na sredini plivali itd, a ovaj moj je sve vreme iza nekih biljkica, negde zavučen i skriven, da li je to zato što mu treba društvo...?

Nikad u akvarijumu ne može da se stvori prirodna ravnoteža. Zato i služi sva tehnika, izvori svetla, filteri, grejači, kao i najbitnije - zamena dela vode. Filtracija jeste najbitniji deo te opreme, a bez nje bi denitirfikacioni proces bio nemoguć, odnosno toliko mala kolonija bakteriaj bi bila prisutna da bi ubrzo došlo da kritičnog nivoa amonijaka, i veoma malo nitrita i nitrata.
Sam protok filtera i nije toliko bitan koliko je bitna površina naseljena nitrifikacionim bakterijama.
Takođe sam pristalica živog bilja, sa tim možeš samo da dobiješ i na kvalitetu vode, ali i estetski.

Jedan anegdotalni primer. Imam jedan mali 130 litarac koji sam koristio za koješta što mi zatreba, od razmnožavanja bilja, testiranja panjeva do izolacija agresivnih i lečenja bolesnih riba. Kada sam se preselio imao sam toliko posla oko ostalih akvarijuma da sam ovaj totalno zapostavio, preciznije samo sam napunio vodu (preneo sam ga bez vode ali nisam dirao podlogu i bilje) i ubacio ribe koje nisam imao gde drugde da uklopim. Postavka je bila: neki prodac supstrat na dnu, 1-2mm šljunak preko, džumbus kriptokorine, nekoliko komada čokota loze, jedan panj od rečne vrbe, 2 ancistrusa, 2 koridorasa, 2 botie makrakante, 1 regan, 1 barbus odessa i - ništa od opreme. Pardon, dve sylvanie od 18w. Filter nisam imao kad da složim, vazdušna mi je crkla da nisam ni primetio i taj akvarijum je ostao tako na milost i nemilost prirodi. U avgustu će biti dve godine kako stoji tako, ne pipam ga uopšte, samo dolijem vodu koja ispari, i sve funkcioniše. Nisam imao nijedno uginuće, kriptokorina raste taman koliko je treba (čak i sama sebe reguliše, inače se večito patim sa čupanjem i podrezivanjem jer mi obično zaguši ceo akvarijum), algi nema, jedina anomalija je što su se koriji nastanili u površinskom sloju (žive na lišću umesto na dnu) jer ih je zlotvor od regana odjurio sa dna.
Eto, znam da ne treba tako i da treba da me bude sramota, al čisto da pomenem :)

Kolega, lep primer.
Samo što on ide u potvrdu mog posta. Vidiš da akvarijum funkcioniše uz upotrebu tehnike. Da nema izvora svetla, ne bi bilo dovoljno PAR u akvarijumu, tj. ne bi bilo foto sinteze i samim tim bi biljke uginule. Sa njihovim nestankom ne bi bilo potrošača amonijaka-nitrita-nitrata i tu bi se završio životni ciklus za sve u akvarijumu.

Kolega, lep primer.
Samo što on ide u potvrdu mog posta. Vidiš da akvarijum funkcioniše uz upotrebu tehnike. Da nema izvora svetla, ne bi bilo dovoljno PAR u akvarijumu, tj. ne bi bilo foto sinteze i samim tim bi biljke uginule. Sa njihovim nestankom ne bi bilo potrošača amonijaka-nitrita-nitrata i tu bi se završio životni ciklus za sve u akvarijumu.

Jasno, zato sam i rekao da je više anegdotalni primer. Sa jedne strane me je zaista sramota što sam taj akvarijum tako ostavio, sa druge strane mi je izrazito zanimljiv za posmatranje kao nešto najbliže prirodnoj ravnoteži koju sam imao u staklu.
Uz to imam dugogodišnji san o pravljenju manjeg samoodrživog jezerca za ribe i kornjače pa mi ovo nekako uliva nadu da bi to jednog dana (penzija?) mogao uspešno i da sprovedem.

Uh, veoma teško bez ozbiljnih filtera. Prvi problem će ti biti alge koje prekrivaju površinu.
Mada, napraviti jedan solidan filter za jezero nije problem. Čak nije ni skupo previše, tačnije najskuplji deo je jaka povratna pumpa i izolacija.

napokon sam nasla cladophora mahovinu u pet shopu žena je bila zbunjena kako neko uopšte zna za tu biljku jer izgleda kod nas nisu toliko poznate mahovine ili nez ali bila je začuđena ... samo još na nađem pet shop ili odgajivačnicu koja ima riccia mahovinu i :cool::cool:... zna li neko gde ima...

Ako se neko zadesi u NS a treba mu java moss-a ili kriptkorine usteriane, nek mi baci ovde pp pošto imam toga redovno u višku i uvek mi žao da čupam i bacam, a podaviše mi akvarijume.

Back