AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako je bolest odmakla, nema im spasa. Nisi ranije spominjao bolest. Probaj sa lekovima. To je bolest koja nastaje i zbog stresa, filtera... Najčešće se prenosi sa drugih. Česta je kod riba iz uvoza. Ne bi smela da se dešava kod savesnih i dobrih prodavaca.
Ajde sad da ti dam savet, mada malo kasno. Kad kupiš ribu, nemoj da ubacuješ i vodu u kojoj je došla, već samo ribe. Nikad ne znaš šta ima u toj vodi. Ako ti ne uspe sa lekovima (ne kažem da ne probaš) najvažnije da ne odustaneš. Pehovi su se svima dešavali, pa i meni u početku. Uči na greškama!
Isključi filter prilikom tretmana vode (izvadi akvivni ugalj, ako ga imaš). Poštuj količinu leka koja je propisana (nema ono od viška glava da zaboli neće). Temperaturu vode podigni, kao što si predložio.
Ubuduće izbegavaj uvoznu ribu, to ti je sve polu mrtvo i nakljukano sa lekovima.

Po uputstvu iz leka pise da treba pojacati aeraciju aq kada se lek ukapa u vodu. E sad, ja kada pustim pumpu sav moguci mulj se digne sa dna, haos u aq. Do sada je radil i dalje i radi filter SA pumpom. E sad, da li stvarno ugasiti filter ova 3 dana koliko se lek koristi ili ne i da li da pustim pupu da radi koja pravi haos?

Pozdrav...
Procitao sam sve postove od pele27 i sale.k. Uzeo sam aq od 70l., i dalje ne znam za koju
vrstu ribica da se odlucim, da li ciklide ili neke druge(mada ne znam koje druge).

Akvarijum od 70l ti je mali za ciklide (sve ispod 200-250l je za njih malo). Eventualno bi mogao da ubaciš jedan par centralno američkih ciklida, što ti iskreno savetujem, ili tanganjika školjkaše, koji su malo teži za držanje a i nisu toliko atraktivni za držanje (za početnike).
Moj savet ti je da uzmeš jedan par "nigrosa" (ili još bolje 4,5 komada, pa gledaš kako će ti se par izdvojiti). To ti je vrsta centralno američkog ciklida koja je fenomenalna za početnika. Lepa je riba, ima crno bele štrafte po telu zbog čega je zovu još i robijaš s tim da se kod ženke stomak boji u crvenkastu boju i dobijaju blagu boju po perajima. Postoji i čisto bela varijanta, ali po meni manje atraktivna. Riba je vrlo izdržljiva (kao i većina ciklida) i nećeš imati problema koje je Pele imao. Inače ta vrsta je mrest mašina. Znači kad se upare mrestiće se na dve nedelje STALNO. Prelep je prizor (po meni najlepši u celoj akvaristici) gledati kako ciklidi, a naručito "ameri" brane malce. Uješće i tebe (naravno ne jako) ako budeš stavljao puno ruke u akvarijum dok su tu malci. Pored toga ima još par vrsta ciklida koje bi mogao da držiš, ali moj ti je savet da kreneš sa ovima. Meni su još uvek omiljena vrsta.
Znači ubaciš sitan pesak, granulacije 2-3mm na dno (otprilike 1/10 ukupne zapremine u aq, u tvom slučaju oko 7 kg), staviš im neki panjčić, najbolje mangro ili već neki drugi koji pronađeš po petšopovima, neki kamen, možeš i neku tvrđu biljku, npr. nanu ili apologeton, i napraviš im neku pećinicu/ce da mogu da ulaze u nju i mreste se. Ja u tu svrhu koristim kokosov orah, na kom napravim rupu prečnika desetak cm, iz kog nožem izvadim "meso" i kratko prokuvam ljustu. LEpo je bućneš u akvarijum. Izgleda super prirodno i uklapa se sa panjevima i travom. Možeš i dva tri kamena da složiš tako da lepo naprave neku pećinu. Ciklidi jako vole da kopaju (i zbog toga su mi super) po podlozi, tako da eventualne biljke moraš zašititi kamenom ili ih privezati koncem, gumicom...
Znači napravi setup, pusti filter u rad dve nedelje i ubacuj ribu.
Ako se ipak opredeliš za neku drugu ribu (sitnije ribe, tipa neonke, gubike...) imaš već dosta napisano, ali slobodno pitaj ako te nešto zanima.
pozdrav!

Hvala Sale za ovo malo predavanje. Ubacio sam pesak, posadio sam neke 4 biljke(neznam kako se zovu, 2 su zelene i 2 su bordo to jest liske), sipao sam vodu(prokuvanu), upalio sam filter. Primetio sam sitne mehurove po staklu, ali jutros ih nije bilo. Za sada voda je cista. Videcu za neki panjic.
Treba li ubaciti malo hrane, za ciklide "tetra ciklid" ako se nevaram. Samo neznam koja hrana ide za
ove sitnije. Kuli kuli, borac i nigrosi mogu li zajedno. Hvala jos jednom.
Pozdrav...

Poslednja izmena:
Nema na čemu. Panjevi su super, daju lep izgled aq. U suštini ne treba mešati ciklide i neciklide. Ciklidi imaju zube (vrlo male) i dosta su teritorijalniji od ostalih riba, pa druge ribe uglavnom stradaju. Botiu sam video u ciklidinim aq, ali borac tu nema šta da traži. Pored botie možeš ubaciti i čistače za staklo, lepljivce, i to najbolje ancitruse.
Obavezno zaštiti korenje biljaka, tako što ćeš staviti neko kamenje na njega. Ciklidi dosta kopaju, pa da ne propliva. Super što si se opredelio za nigruse, nećeš zažaliti. Ubaci jedno 4-5 komada, da ti se izvuče jedan lep par, koji će te redovno obradovati sa mrestom.
Od hrane ja ti preporučujem tetra diskus (sve i da se ne opredeliš za ciklide. U slučaju da uzmeš sitnije ribe, malo ga usitniš prstima). Ne treba da se unapred potapa, za razliku od ciklidi sticksa (koji više prlja vodu). Ubaci malo hrane odmah u aq, ubrzaćeš cikliranje. Ako nemaš ubaci i jednu vazdušnu pumpu, i pusti je u rad odmah.
Odakle si? Mogu ti možda pomoći da nađeš nigruse, i još neke ribe.

Pozdrav Sale, nisam jos ubacio ribice. Ponovo sam vadio vodu, posto sam stavio neki humus
ispod pa preko njega vratio pesak, posadio sam ponovo biljke. Napravio sam i co2 sa flasom,
kvascem i secerom. Voda je se izbistrila lepo, mogao bih vec da ubacim lepljivca i muljasa,
samo ne znam da li po jednog ili vise komada.Inace sam iz Cacka. Ima 5,6 radnjica sa ribicama,
malo manjih pa se malo raspitujem ko ima najzdravije ribice, a moze to za nigruse jesu li oni dosta
skuplji od ovih drugih... Poz..

Nigrusi nisu skupi, možeš ih verovatno i dobiti besplatno od nekog ko ih ima (mreste se ko ludi).
To za co2 difuzor ti je dobra varijanta, i ja sam se razmišljao da napravim isti. Ako ga staviš, nemoj stavljati raspršivač vazduha (eventualno u filter ako imaš odvojen) pošto se talasanjem vode brzo gubi co2.
Pošto vidim da ozbiljno misliš da sadiš bilje (podloga i difuzor) možda ti nigrusi i nisu najbolje rešenje. Mnogo vole da kopaju.Poseti sajt aqarium.rs , pa ćeš videti dobru ponudu bilja i riba koje se dobro slažu sa njima. Možda bi ti ramireziji bili interesanti i neki kribenzisi.

Što se tiče aq u BG bar ne bi trebalo da bude problem nabavka. Moj savet PETCENTAR.

Pozdrav!

Pozdrav Sale!! Dugo me nije bilo.. I htedoh pre neki dan da ti napisem kako nam je akvarijum ekstraaaaa..stvarno je voda bila nestvarno cista..medjutim provalio sam da je voda kao zuta sva, odvratna..a u stvari u pitanju je staklo koje se isprljalo..i nikako da kupimo onaj magnet za pranje stakla..sve nesto zajmimo pa vracamo..
Nego, opet se nesto desava u aq..ne znam sada da li su te stvari normalne ili ne..ali eto tek tako silver molly (jedna od dve) se nesto zesce smorila i sumnjam da joj nema spasa..eno je sada vec ceo dan sa glavom na povrsini a telo joj onako 'visi'..znaci uopste nije onako vodoravna hahahah ne znam kako drugacije da se izrazim..telo joj konstantno visi nadole i deluje mi nekako gotovo..da ne deluju puzevi na ribice? Abnormalno ih puno ima, a sa druge strane mi je zao da ih gnjecim..nikako da kupim botiu, mada cujem od nekih ljudi da tek po neki primerak radi posao, a druge uredno bleje i ne sluze svrsi iako nije bas dzabe..tako da ne znam..inace su ostale ribe, da kucnem u drvo potpuno ok..

Nigrusi nisu skupi, možeš ih verovatno i dobiti besplatno od nekog ko ih ima (mreste se ko ludi).
To za co2 difuzor ti je dobra varijanta, i ja sam se razmišljao da napravim isti. Ako ga staviš, nemoj stavljati raspršivač vazduha (eventualno u filter ako imaš odvojen) pošto se talasanjem vode brzo gubi co2.
Pošto vidim da ozbiljno misliš da sadiš bilje (podloga i difuzor) možda ti nigrusi i nisu najbolje rešenje. Mnogo vole da kopaju.Poseti sajt aqarium.rs , pa ćeš videti dobru ponudu bilja i riba koje se dobro slažu sa njima. Možda bi ti ramireziji bili interesanti i neki kribenzisi.

Što se tiče aq u BG bar ne bi trebalo da bude problem nabavka. Moj savet PETCENTAR.

Pozdrav!

Filter je odvojen, ne palim ga stalno ponekad kad neko dodje, malo lepse izgleda.
Evo kako to izgleda,
2dkhm50.jpg

siri je inace nego na slici, desno je co2, biljke mnogo dobro napreduju
cini mi se da preko noci porastu. Hvala za savete. Poz...

Filter koji vrti, čisti vodu drži stalno uključen, ali raspršivač vazduha, ako ga imaš, stavi u filter, da ti ne talasa površinu vode u aq, i na taj način ne "izbacuje" co2 iz vode.
S obzirom na difuzor i dobru podlogu, možeš i mnogo gušće da ga zasadiš, lepo će da izgleda, i brzo će da raste. Još jedino obrati pažnju na rasvetu. Ne znam da li si pisao o tome. Stavi bar dve neonke (moj predlog: nazad glo lux, napred philips aquarel). Gro lux podstiče rast bilja, od aquarela ribe dobijaju lepu boji.
Sve u svemu, lep aq, pozdrav

Filter koji vrti, čisti vodu drži stalno uključen, ali raspršivač vazduha, ako ga imaš, stavi u filter, da ti ne talasa površinu vode u aq, i na taj način ne "izbacuje" co2 iz vode.
S obzirom na difuzor i dobru podlogu, možeš i mnogo gušće da ga zasadiš, lepo će da izgleda, i brzo će da raste. Još jedino obrati pažnju na rasvetu. Ne znam da li si pisao o tome. Stavi bar dve neonke (moj predlog: nazad glo lux, napred philips aquarel). Gro lux podstiče rast bilja, od aquarela ribe dobijaju lepu boji.
Sve u svemu, lep aq, pozdrav
Cao! Koliko ja vidim, Sale ti si ovde glavni, pa imam pitanje za tebe. Sta mogu staviti sa ribama-papagajima? Imam akvarijum od 100 l skoro dve godine. Trenutno imam 2 papagaja (od pocetka), 2 mala oskara (od nedavno), jednog cistaca i jednog skalara (bilo 5, pojeli ih papagaji). Nisam bas nesto upucena, pretposlavljam da neke manje ribice ne dolaze u obzir. Osim toga, odusevljena sam ovim papagajima, najradje bih ubacila jos koju, pa me zanima i u kojim bojama jos postoje i gde se mogu nabaviti. Hvala!

Ne znam baš da li sam glavni, ali u svakom slučaju me najmanje mrzi da pišem:)
Ti više u aq od 100l ne možeš da stavljaš ribe, bar ne dok je takav sastav riba. Prvo skalar tu nema šta da traži, izvadi ga, stradaće. Drugo, oskari su sad mali i slatki, ali oni brzo rastu i prerasce ti dimenzije tog aq i krenuce sr.... Ne znam da li si nekad videla koliki oskari mogu da narastu:D To su velike i agresivne ribe, i zahtevaju aq od bar 250l. Ako si se vec opredelila za papagaje drzi njih. U toj litraži možeš da ubaciš još par komada (ima da se nađu pored tih crvenih, standardnih, žuzi, plavi, ljubičasti ali dosta retko). Možda bi trebala da znaš da su to potpuno veštačke veštačke ribe. "Proizvode" Singapurci ukršanjem više vrsta riba, "boje ih" raznim hranama i šalju kod nas. ta riba je nesposobna da se razmnožava sama. Ali dobro, stvar ukusa.
Znači, izvadi skalara i oskare (uskoro će ti pocepati papagaje). Ubaci još par papagaja, i možeš sa njima eventualno par komada malawi ciklida, npr. l.karleuse (oni žuti ciklidi sa crnim perajima) i uzivaj.

Prilozi

• color-parrot-cichlid.jpg
    color-parrot-cichlid.jpg
    23,4 KB · Pregleda: 15
Hm! Toga sam se i bojala. A te iste oskare mi je predlozio covek koji prodaje ribice i kod kojeg sam i papagaje uzela. A ja slusam trgovca! :) Neka oskara jos malo, posto su sad skroz mali, pa cu ih se nekako resiti. Videla sam nedavno 2 bas velika primerka i izgledaju mi jezivo!
A sto se tice boje papagaja, znam da su vestacke i cula sam da se boje razlicitom hranom, ali ja moje hranim obicnom i ne gube boju, uvek su jednako narandzasti. Gore pomenuti lik mi je takodje rekao da ih hranim mlevenim mesom! Nisam cula da to neko radi, pa nisam ni poslusala. Ja cu izgleda morati da menjam dobavljaca i savetodavca! :) Sad ne znam da li da mu poverujem da mogu da ubacim jos i delfine i da li im je dovoljna temperatura 24 stepena?
Hvala na odgovorima! Pozdrav!

Oskare možeš da hraniš goveđim mesom (srcem), za papagaje ti ne savetujem. Postoji posebna hrana za njih, od Sere, koja im izražava tu boju. Ja ti savetujem da nabaviš Tetra diskus, odlična hrana i lepo će ti bojiti ribe. Taj aq je premali za delfine, mučićeš ih. To je riba koja voli da živi u jatu i dnevno preplivava velike površine (pa zahteva velike aq). Trebala bi da ubaciš grejač i podigneš temperaturu u aq na 26 stepeni. Videćeš, i ribe će ti biti dosta aktivnije. Za oskare kako hoćeš, ali videćeš brzo će narasti. Hrani papagaje hranom pogatom karotinom (nešto od ovoga što sam ti naveo ili Tetra pro color-om), da ne bi krenuli da crne ili dobijaju crne fleke po telu (zna da se desi). Za društvo im preporučujem ili još papagaja ili 3-4 yeloa - žuće (pravi naziv Labidochromis caeruleus). Pozdrav!

Prilozi

• L.caeruleus.jpg
    L.caeruleus.jpg
    27,5 KB · Pregleda: 6
Pozdrav, Sale! Samo imam jedno pitanjce..kupio sam neke dve-tri vrste hrane za ribice i pomesao im i tako im dajem. Listici, neke larve (valjda komaraca, rekose mi) i nesto usitnjeno, ne znam sta je. E sad me zanima da li postoji neka hrana koja im se daje izmedju obroka, nesto kao poslastica? Vidjao sam svasta kod prodavaca..ali pola toga ne znam sta je i kako se daje..sto se prodavaca tice treba kupiti sve i davati im stalno. Aj reci sta i kako..pozzz

Pozdrav!
Ja bas ne praktikujem da mesam hrane, jer na taj nacin riba moze da bira da jede samo jednu vrstu hrane stalno (probere od onoga sto das). Ne znam da postoji neka posledica:)
Cesta, pocetnicka, greska je da se ribama da previse hrane. Na taj nacin se riba prejeda (nije zdravo) i visak hrane, raspadanjem prlja vodu.
Jedno od vaznih stvari koje treba da upamtis je da za ribe ZDRAVIJE da su gladne nego site.
Pusti trgovce, i mamu bi ti prodali;)

Tacno, evo kako izgleda akv., kada se pretera sa hranom :
qn5qh4.jpg

a ovakav je bio mirisao na svezinu
4l6bus.jpg
.

Zamenio sam vodu pre tri dana(20%), to su te pocetnicke greske.
Sada ih hranim jednom dnevno i vrlo malo(pojedu za 5 min.)
Pozdrav...

Botia je jatna riba, pa bi ti trebalo bar jedno 4, 5 komada da urade posao. Kada se uzimaju biljke dobro bi ih bilo proprati (kratko) kroz hipermangan, zarad zaštite od puževa. Čuo sam (ne savetujem) da su neki ljudi taj problem rešavali sa bateriom, tako što su puštali struju malog inteziteta u vodu. Valjda ne štaši ribama, a puževe ubija. Ne znam da li ovo radi i ne savetujem. Kad se nakupe vadi ručno, ali će ti uvek ostati. z:p Pozdrav!

Back