Ajmo adventisti

tetragramaton

Iskusan
Banovan
Poruka
5.837
Slušao sam ovo i utvrdio da uvaženi doktor iznosi neistinite činjenice (laže). Piše i čita stvari KOJE SE NE NALAZE U BIBLIJI koju on navodno objašnjava drugima. Zainteresovalo me je kako jedan Dr. može tako bezočno lagati i varati slušaoce samo zato što oni ne znaju hebrejski. Ušao sam malo dublje u problematiku. Ceo dan istražijem Postanje 2:7 na Hebrejskom sa raznim tumačenjima. Sad sam shvatio da čovek ne može reći da poznaje Bibliju. Radiša priča svoju-adventističku priču, tako da na netu ima i priča sličnih njegovoj. On tvrdi da je reč mišma hajim (kako ju je on pogrešno pročitao) znači bezličnu božansku energiju. Bog dunuo bezličnu energiju i zemljani blok-ćup-kip oživeo. To je tumačenje mani ga Mito, ali jelte on je doktor pa može da priča šta hoće. Mene je zbunilo to što ja nisam video reč mišmahajim kako je on rekao, ali dubljom analizom shvatio sam da on ne zna hebrejski nego je naučio napamet. Radi se o dve reči NŠMH nešema (dah) koja se koristi i da označi duh života ali i inteligenciju (nad-dušu) i druge reči HJIM hajim (živ) koja generalno označava nešto što je živo, što mrda.Tako da, čak i kad se pravilno pročita na hebrejskom ostaje mesta za svakakva tumačenja, jedno od mogućih bi bilo i ovo: Bog je od čestica materije stvorio telo u koje je udahnuo inteligenciju NŠM i oživeo ga HJM. Prema tome niko ne može da kaže da poznaje Bibliju. Očito da ona ima mnogo slojeva, može da služi i đacima prvacima (kao što je Radiša) a i nama studentima koji se trude da je shvate a ne da papagajski ponavljamo ono što je neko napisao.:zroll:

Gen2v7.GIF

:rtfm:

"Dalje, prema Internet vokabularu (vokabular.org) o reči "adventisti" saznajemo sledeće:

adventisti (lat. adventus = dolazak).

"Ugaoni kamen" ovog pokreta jeste žena po imenu Elena Vajt (Ellen G. White). Vajtova je tzv. "duh proroštva" ovog pokreta i njeni spisi se drže skoro u istoj ravni sa Svetim pismo, tj. "oni su malo svetlo koja otkriva veliko svetlo" - sveća koja nam je potrebna da bi se obasjalo Sunce?! :-) Dakle, Biblija se bez spisa Vajtove ne može ispravno razumeti. Celokupno učenje i praksa adventizma gravitira oko spisa Elene Vajt (vidi "Od subote do Isusa").

Kada se radi o ovom religioznom pokretu onda tu postoje mnoge specifičnosti, ali i problemi koji izdvajaju ovu grupu i čine je različitom od istorijskog hrišćanstva.
Iako (uglavnom) propovedaju spasenje po milosti oni tome dodaju i važnost "ličnog posvećenja" - perfekcionizam koji se postiže kroz držanje Mojsijevog zakona. Pored ovoga, tu su i druga pitanja i problemi u pogledu razumevanja Hristove prirode, čovekove duše, o ishrani, o paklu, o držanju subote, o "istražnom sudu"... a naravno, i oko same ličnosti i dela Elene Vajt, koja u "velikom svetlu Božje Reči" može biti okarakterisana jedino kao lažni prorok."

Jasno je iz Biblije da je Bog rekao da prorok koji je izneo laž, da se nešto nije obistinilo, a rekao je navodno u Božije ime, da se takav smatra lažnim prorokom.Istina pre pripadanja.

Poslednja izmena:
"

Kada se radi o ovom religioznom pokretu onda tu postoje mnoge specifičnosti, ali i problemi koji izdvajaju ovu grupu i čine je različitom od istorijskog hrišćanstva.
Iako (uglavnom) propovedaju spasenje po milosti oni tome dodaju i važnost "ličnog posvećenja" - perfekcionizam koji se postiže kroz držanje Mojsijevog zakona. Pored ovoga, tu su i druga pitanja i problemi u pogledu razumevanja Hristove prirode, čovekove duše, o ishrani, o paklu, o držanju subote, o "istražnom sudu"... a naravno, i oko same ličnosti i dela Elene Vajt, koja u "velikom svetlu Božje Reči" može biti okarakterisana jedino kao lažni prorok."

Jasno je iz Biblije da je Bog rekao da prorok koji je izneo laž, da se nešto nije obistinilo, a rekao je navodno u Božije ime, da se takav smatra lažnim prorokom.Istina pre pripadanja.

I TO ODMA SVE POVEROVAO???

Ovo je pisao neki ko nema poima o Adventistima ili je neprijatelja adventista.

Kao prvo Miler nije bio adventista niti je bio osnivac adventista.

Datume koje pominjes u 1843 , 44. A Advetnisti su zvanicno nastali kao crkva kasnije, i sa tim nastankom Miler nema nista. I nastali su kao crkva tek posle Milera.

ADVENTISTI KAO ORGANIZACIJA; CRKVA, NIKADA NISU PRORICALI I ODREDJIVALI NIKAKVE DATUME.

Milerov pokret je sacinjavao vernike raznih crkava pocev od baptista; metodista itd, iz kojih su kasnije nastalia adventisti ali Miler nema nista sa time.

Ti vernici raznih crkava su bili oni koji su hteli dalje da napreduju u poznavanju Svetoga pisma a ne da budu sprecavani u tome.

Kada su pokusali us vojim crkvama nije im uspelo pa su izasli iz njih otkrivsi jos mnoge istine i napustili su ucaurene zejdnice kojima su pripadali.

Bilo je to vreme posle srednjeg mracnog veka kada je svako znanje bilo nauka ili religija, bilo potiskivano od strane Ppstva.
,
Tako su mnoge istine Svetoga pisma bile zaboravljene i pocele su ponovo na osnovu Pisma da se otrkivaju ljudima kojima je pastvo smrcu branilo pismo.

Jete da su Miler i vernici iz raznih crkava ptrkili Biblijsku sitinu iz Danila koju so potpuno tacno razuimeli osim ishoda.
U to vreme su sve crkve verovale da je Ciscenje svetinje kraj sveta.
U tome je bila Milerova greska i nista vise.

Tada ucenje o nebeskoj svetinji nije bilo jos poznato vec kasnije.

Na primer.

Otrkijes o nekoj osobi, gde je rodjena, kada je rodjena kako mu se zovu roditelji, ima li bracu i sestre kako se on sam zove, gde zivi, stanuje, ali njegovo radno mesto pogresis.

Kasnije i to nadjes ali sve ostalo je bilo tacno.

Tako je bio slucaj i sa Milerom.

Spasenje VEROM TO JEST MILOSCU?

OVO STO SI GORE NAPSIAO JE CISTA I NAJVECA LAZ KOJU SMA IKADA CUO.

Jedini su adventisti koji spasenju Misloscu, to jest verom nista ne dodaju. Sve ostale crkve zajdnice dodaju nesto tome.

I adventisti BAS UCE suprotno nego kako gore pogresno pise DA DRZANJE 10 BOZJIH ZAPOVESTI NIKOGA NEMOZE SPASITI.

Posvecenje je zivot posle, kada je covek primio sapasenje.

Nemoze covek da bude spasen od greha i da nastavi da zivi u grehu.

Ali niti posvecenje niti bilo kakvo drazanje ikakvih zapovesti ili pravila moze coveka spasisti.

SLEDI OBJASNJENJE:

Poslednja izmena:
Tekst je kopiran sa "Sionske trube", stoje navodnici, a daleko od toga da vas mrzim, naprotiv, imam sestru koja je adventista, i jako mi je draga.Sada sam konkretno ustao protiv vas zbog neistine koju iznosite o nepostojanju Pakla.Dakle, preneo sam tuđ stav, jer ja sam ne znam puno o vama, a ponajmanje o vašoj istoriji crkve, sem da niste u pravu u vezi pojedinih stvari iz Biblije.

Delima zakona se niko nece opravdati nego samo verom, mniloscu Bozjom.

Ali bez dela zakona niko nece biti, ostati, opravdan.

STA TO ZNACI?

To znaci ako pocnem da zivim po zakonu 10 Bozje zapovesti a ne verujem u Hrista koji je umro za moje pocinjene grehe, necu biti spasen samo drzanjem zakona.

Dakle potrebno je da verujem u Hrista koji je platio za mene za moje grehe.

A ako ne verujem nemam pokrice za moj greh.

A samo dalje vladanje po zakonu nije pokrice za moje vec ucinjene grehe.

Dakle moja na dalje, dobra dela nikako nemogu da pokriju moje vec ucinjene grehe niti da doprinesu mom opravdanju, vec samo moja vecna smrt gde mene tebe zauvek vise nece biti kao da nismo ni bili, ili VERA U smrt i VASKRSENJE u onoga koji je vec platio za mene ,za tebe, da nemoramo da umremo vecno ako verom prihvatimo to opravdanje od greha.

MOZDA OVAJ PRIMER POMOGNE DA RAZUMES:

Secas se da je Isus cesto govorio u primerima da bi mozda ljudi lakse razumeli?

Dakle, ako sam vozio autom prebrzo nego sto je bilo dozvoljeno i sa time sam prekrsio zakon o saobracaju, i bio pritom slikan i dosla je kazna da to platim.

A ja odlucim da ne platim kaznu i sa time sto cu od sada da vozim strogo po pravilu POSTUJUCI ZAKON NA DALJE mislim da cu onda izbeci kaznu?

I napisem im pismo i kazem od sada cu da vozim po pravilima zakona o saobracaju i sa time cu opravdati svopj predjasnji prekrsaj.

Necu izbeci kaznu sa time.

Kaznu moram da platim.

Recimo da nemam toliko novca jer je kazna velika i brzina kojom sam vozio je bila velika.

A ako neko od onih koji me voli, kaze da ce SE SMILOVATI i platiti kaznu za mene posto recimo ja nemogu jer nemam novca, a ja onda ne verujem da ce taj to uciniti za mene, i sa time to ne prihvatim, kazna nemoze da bude placena a sa time ako se dalje vladam po pravilima saobracaja nemogu da sperem svoj predjasnji prekrsaj.

Dakle ja moram da prihvatim da taj plati za mene kaznu i njegovu milost.

Ali ja kazem policiji onda, on neka plati a ja cu da vozim nedelju dana po pravilima da bi kazna sto bolje bila placena.

DAKLE DA OPRAVDAM PRERSAJ SVOJIM DELIMA I PLACANJEM TOGA KOJI PLACA?

To nema nikakvog smisla jer je kazna tim placanjem placena i moja dalja voznja po pravilu ne pomaze nista.

Dakle moja dalja dobra dela u saobracaju, nemogu nista doprineti vec ucinjenom prekrsaju i kazni koja treba da se plati novcem.

Sto znaci da moja dobra dela u saobracaju i vladanje me ne spasavaju od vec ucinjene kazne, nego samo placanje kazne coveka koji ce plaaiti za mene.

E sada posto sam ja poverovao da ce on to uciniti i on plati to za mene, ja nemogu da kazem da ja dalje verujem u coveka koji je platio pa mogu da vozim verom u njega bez da dalje postujem pravila i zakon saobracaj.

Vec u buducnosti moram da postujem pravila saobracaja.

Dakle ako hocu da ne budem opet kaznjen i da opet budem pod osudom saobracajnog zakona, moram da se nadalje vladam po pravilima!

ALI JA SAM OSLOBODJEN KRIVICE KOJU SAM POCINIO I KOJOM ME OSUDJUJE ZAKON O SAOBRACAJU. DAKLE NESMEM OPET DA PADNEM POD NJU.

Ali moja dalja dobra dela u saobracaju i vladanje nisu nikako mogla da me spasu vec ucinjene kazne nego samo placanje kazne i milost onoga koji ju je platio za mene.

Ali posto sam placanjem nekoga coveka oslobodjen te kazne saobracajnog zakona, da bi i dalje ostao slobodan kazne i slobodan zakona, moram dalje da se vladam po pravilima i zakonu saobracaja.

Ali me to vladanje nije spasilo.

DAKLE VEROM U PLACAOICA I PRIHVTANJEM DA ON TO UCINI ZA MENE; SAM OSLOBODJEN KAZNE;;ALI OSTATI I DALJE SLOBODAN KAZNE NIJE DOVOLJNO SAMO DALJA VERA U PLACAOCA KAZNE;. NEGO U BUDUCNOSTI POSTOVANJE ZAKONA.

Jer onda opet padam pod osudom zakona o saobracaju.

To znaci da se delima zakona necemo spasiti nego samo verom i prihvatanjem, a li bez dela zakona nemozemo biti spaseni zauvek i ostati van zakona van osude?

Poslednja izmena:
Pa ne mrzis nas ti nego tekst koji si naveo je netacan i napsiao ga je sigurno neprijateklj ne prijatelj.

A ti odma postavio takav tekst?

Sta da mislim o tebi onda?

A sta to u vezi pakla ili bilo sta to nismo u pravu iz biblije???

Neznam zasto ti je pakao toliko vazan?
Ima li necega vaznijeg od pakla?

Ali psoto kazes da tu nismo u pravu, voleo bih o tome da prodiskutujem sa tobom ali polako tacku po tacku ne gomilu teksta.

Pa posle i sve oistalos to nismo u rpavu.

Treba izneti javno sitinu.

Ako nismo treba da se iznesu karte na sto pa nek se zna das nismo.

A ako jesno i to treba da se zna.

http://adventisti.info/dl.php?itemid=975&catid=13

Poslednja izmena:
Ovako, ne samo da se opravdavamo verom, već i živimo verom.O tome je posebno naglašeno u poslanici Galatima.Nije li Hristos postao postao naša pravednost?Ne piše li da koji su od zakona da su pod prokletstvom?Ne piše li da će pravednik od vere živ biti?Ne piše li da ako pravednost kroz zakon biva, da onda Hristos uzalud umre?Nije li nas Hristos iskupio od kletve zakonske?Nismo li Duha Svetoga primili kroz propoved o veri?Ako je Hristos postao naša pravednost ne bi li onda trebali ostati verovati Hristu da je On naša pravednost?Zar nije Hristos platio za sve naše grehe?

Zar nerece da ces o paklu?

A ko je rekao da nezivimo dalje verom?

Znaci poverujemo u Hrista da bi se spasili a posle ne verujemo vise u njega?

Pa ko uci takve smesne stvari?

Pises neke stvari kao da nisi razumeo moj primer gore?

Kletva zakonska sta je to?

Kada si vozio brzo pa te uhvatili onda si pod kletvom zakona o saobracaju (pod krivicom).
A posto je neko platio za tebe kaznu nisi vise pod kletvom, (kaznom?.
Ali ako nastavis da vozis brzo bices opet pod kletvom (kaznom).

Ti nam gorer ustvari kazes da pod kletvom zakonskom znaci da smemo da posle placene kazne dalje da vozimo brzo, to jest nismo vise obavezni da pazimo na brzinu?

To jest Hristos nas je oslobodio zakona 10 zapovesti i sada smemo da rardemo ubijamo lazemo cinimo preljubu?

Oslobodjnei smo smemo?
Reci ces da ipak nesmemo?
Pa kako smo onda oslobodjeni ako nesmemo?

OSLOBODJENI SMO KRIVICE KOJOM NAS TAJ ZAKON GONI, VECNE SMRTI A NE DA GRESIMO.

I NA KRAJU; KO JE REKAO DA SE ZAKONOM OPRAVDAVAMO???????????????

To bi bilo isto kao da kazes u mom primeru gore a to sam jasno objasnio:

JA CU OD SADA DA VOZIM PO RPAVILIMA ZAKONA O SAOBRACAJU I SA TIME CU PLATITI KAZNU.

Policija ce reci prijatelju plati ili u cuzu.
A posle kako ces da vozis to je tvoj problem radari su posatvljeni.

Poslednja izmena:
Zar nerece da ces o paklu?
A ko je rekao da nezivimo dalje verom?
Znaci poverujemo u Hrista da bi se spasili a posle ne verujemo vise u njega?
Pa ko uci takve smesne stvari?
Pises neke stvari kao da nisi razumeo moj primer gore?
Kletva zakonska sta je to?
Kada si vozio brzo pa te uhvatili onda si pod kletvom zakona o saobracaju (pod krivicom).
A posto je neko platio za tebe kaznu nisi vise pod kletvom, (kaznom?.
Ali ako nastavis da vozis brzo bices opet pod kletvom (kaznom).
Ti nam gorer ustvari kazes da pod kletvom zakonskom znaci da smemo da posle placene kazne dalje da vozimo brzo, to jest nismo vise obavezni da pazimo na brzinu?
To jest Hristos nas je oslobodio zakona 10 zapovesti i sada smemo da rardemo ubijamo lazemo cinimo preljubu?
Oslobodjnei smo smemo?
Reci ces da ipak nesmemo?
Pa kako smo onda oslobodjeni ako nesmemo?
OSLOBODJENI SMO KRIVICE KOJOM NAS TAJ ZAKON GONI, VECNE SMRTI A NE DA GRESIMO.
I NA KRAJU; KO JE REKAO DA SE ZAKONOM OPRAVDAVAMO???????????????
To bi bilo isto kao da kazes u mom primeru gore a to sam jasno objasnio:
JA CU OD SADA DA VOZIM PO RPAVILIMA ZAKONA O SAOBRACAJU I SA TIME CU PLATITI KAZNU.
Policija ce reci prijatelju plati ili u cuzu.
A posle kako ces da vozis to je tvoj problem radari su posatvljeni.
Već sam pisao o Paklu, a samo je površno odgovoreno.Nisi odgovorio da li su baš svi pogrešno preveli i protumašili Bibliju, nisi odgovorio zašto onda pozivati ljude na pokajanje ako nema večne kazne.Ima tu još puno toga, i biće uskoro.
Znam ja da se ne opravdavaš zakonom, razumeo sam te, ali ti dalje pokušavaš živeti po zapovestima, umesto po veri, što je pogrešno.To ne znači da ću od sada da živim u grehu, već, da ću da verujem u Hristovu pravednost koja mi je data kao dar, i Njegovu savršenu žrtvu.Ako je Hrist naša pravednost, zašto bih onda pokušao da uspostavim svoju, koju nemam, jer sva naša pravda je kao prljava haljina.To ne znači da smo bezakonici, i da ćemo slobodno da činimo greh.U 6:14Rimljanima kaže da nismo pod zakonom nego pod blagodaću, tj, zakon više nema nikakvu funkciju za vernike, već samo za nevernike da ih dovede do vere. U 6:15. , Pavle pita hoćemo li grešiti sad kad nismo pod zakonom nego pod blagodaću, i obraća se vernima.Zašto ih pita tako nešto, ako je zakon još uvek potreban?Galati 3:24-25 kaže da je zakon samo vaspitač, i da nam više nije potreban kada se pojavi vera.
Dakle, neću grešiti zato što sam zahvalan za učinjenu milost i za ljubav prema "platiocu", a ne zato da me ne bi stigla kazna.

Gde si pisao o paklu?

Kako svi pogresno rpeveli Bibliju?

Imamo originalne spise i u njima se proverava.

Postoje nke greske i one su poznate.

Zasto pozivati ljude na pokajanje?

Pa zasto ih pozivati na pokajanje ako posle samo veruju a anstave da grese?
cega su se to pokajali?

Neko ko prihvati hrista i moli ga da mu oprosti grehe mora da se pokaje od tih greha.

Zato je pokajenje.
I zato akos e ne pokaje bice unisten u paklu na kraju sitorije ovoga sveta.

Pa ne pokusvam da zivim po zapovestima.

TO NIKO NEMOZE NITI JE USPEO.

Jesi li ti uco za obracenje za silu bozju za nove misli za zakon koji bog urezuje u nase misli?

Jesi li ti cuo za Boga koji cini u nama da hocemo i cinimo po njegovoj volji?

Ti kazes da netrebana dalje psotovati zakone u saobracaju vec samo verovati u onbogfa koji je paltio za bivsu kaznu ali nastavljamo dlaje da krsimo zakon o saobracaju?

STA ZA TEBE ZNACI ZIVOT VEROM?

UKIDA LI VERA BOZJI ZAKON?

SMES LI DA LAZES KRADES CINIS PRELJUBU UBIJAS?

PA JA NIDGE NISAM REKAOD A SE ZAKON DRZI DA NAS NEBI STIGLA KAZNA.
ALI AKO SE KRSI STICI CE NAS.
Zakon se nemoze drzati svojom silom i pravdom.

Bozja sila nas menja i daje nam zivot u skladu sa zakonom.

Zapazi da ti kazes da nema zakona a opet ga ima.

Zakon je tu da nam ukaze ako sagresimo i ako agrseimno padamo pod njegovu osudu.

Znas li da gde nema zuakona nema ni osude za greh.

Ali ako ga ima onda mozemo biti osudjeni.
Sto zanci da je zakon tu ali nas vise ne tereti jer je krivica placena.
Ali nije sa time uklonjen.

Bog cini u nama svojom silom da zivimo po njegovoj volji ne nasi napori.

Heb 8:10 Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.

Heb 10:16 Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;

DAKLE NE SAMO DA SAM CRTAO I OBJANJVAO EVO OPET:

Nikakvo drzanje zakona nas ne spasava niti cini Pravednima niti se zakond rzi da bismo postali pravedni.

Zivot u skladu sa zakonom se ostavruje Bozjom silom, pomoci.
Sa time sto Bog ugradjuje u obracenika karater koji je u skladu sa zakonom.
Zivot u skladu sa zakonom nije da bis e spasili, vec zatos to smo vec spaseni i opravdani.

Zar cemo posle toga opet gresiti i ukaljati hristovu pravednost koja nam je uracunata?

A ako je zakon ukinut, na osnovu cega nas i ko moze ponovo osuditi ako napustimo Boga?

Dakle ako osoba koja je predala svoj zivot zivi u skladu sa Bozjom voljom a mi kazemo eto spasava se delima zakona?

Pa kako ta osoba onda treba da zivi da to nebi rekli?
Da pocne da laze , krade ubija otima cini preljubu ima druge Bogove psuje Boga klanja se slikama i predmetima?

O TADA ON OCIGLEDNO NE ZELI DA USPOSTAVI SVOJU PRAVDU PO ZAKONU???

Poslednja izmena:
"Nikakve dakle sad osude nema onjima koji su u Hristu Isusu, i ne žive po telu nego po Duhu".(Rim 8-1)'Može li jasnije?

"Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev.A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč.I po mnogom većanju usta Petar i reče: Ljudi braćo! Vi znate da Bog od prvih dana izabra između nas da iz mojih usta čuju neznabošci reč jevanđelja i da veruju.I Bog, koji poznaje srca, posvedoči im i dade im Duha Svetog kao i nama.I ne postavi nikakve razlike među nama i njima, očistivši verom srca njihova.Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti?(Dela 15:5-10)
Dakle, ovi "dobronamerni" fariseji koji su poverovali hteli su novim učenicima, vernicima reći da pošto su poverovali, sada treba da drže zakon, baš kao i vi, ali evo odgovora.To isto su radili i u Galatiji.
"Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz dela zakona ili kroz čuvenje vere?Tako li ste nerazumni? Počevši Duhom, sad telom svršujete?Tako li uzalud postradaste? Kad bi bilo samo uzalud!Koji vam dakle daje Duha i čini čudesa među vama, čini li delima zakona ili čuvenjem vere?"(Gal 3:2-5)
Pavle se obraća vernicima koji su počeli da drže zakon, i čuj reakciju.Ako si pošten čovek, videćeš da to što ti pokušavaš da dokažeš, da nije po Pismu.Kad stigne vera, zakon više nema svrhu.On je isključivo za nevernike.
"Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini."(Gal 3:10)Jel moguće da ne vidiš šta kaže Novi Zavet o držanju zakona, da moram da se ponavljam 10 puta?Ako hoćes da držiš zakon, pod kletvom si, proklet si.
"Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu"(Gal 3:13) Ako nas je Hristos iskupio od kltve zakonske, zašto se opet vraćate pod zakon, iako vam je jasno da ga niko ne može održati?
"Ovo pak velim: zavet, koji je od Boga potvrđen za Hrista, ne odbacuje zakon, koji je postao posle četiri stotine i trideset godina, da ukine obećanje.Jer ako je nasledstvo od zakona, onda već nije od obećanja, a Avraamu obećanjem darova Bog.Šta će dakle zakon? Radi greha dodade se dokle dođe seme koje mu se obeća, i postavili su ga anđeli rukom posrednika.(Gal 3:17-19)
"A pre dolaska vere bismo pod zakonom čuvani i zatvoreni za veru koja se htela pokazati.Tako nam zakon bi čuvar do Hrista, da se verom opravdamo.A kad dođe vera, već nismo pod čuvarom."(Gal 3:23-25)
Jasno je da kad je došla vera, zakon više nema nikakvu funkciju.Ali vi ste nametnuli vernicima da drže zakon.Zakon uvek prati kazna, ako prekršiš subotu, bićeš kamenovan.Ako zakon ne ispunjavaš 100 posto, onda si prestupnik zakona.Otpao si.
Ali postoji život po višem zakonu:"26 Jer ste vi svi sinovi Božji verom Hrista Isusa".Ako si postao dete Boga, koji te voli, i koga ti voliš, zar ti onda treba zakon da bi te motivisao da ne grešiš? "Malo kvasca ukiseli sve testo."
"Ako li vas Duh vodi, niste pod zakonom."
Može li jasnije?Zakon više nema nikakvu funkciju, čak iako se iza toga navodno krije dobar motiv.

"A ako je zakon ukinut, na osnovu cega nas i ko moze ponovo osuditi ako napustimo Boga?
Dakle ako osoba koja je predala svoj zivot zivi u skladu sa Bozjom voljom a mi kazemo eto spasava se delima zakona?
Pa kako ta osoba onda treba da zivi da to nebi rekli?
Da pocne da laze , krade ubija otima cini preljubu ima druge Bogove psuje Boga klanja se slikama i predmetima?"

"Ukinuvši telom svojim zakon sa njegovim zapovestima i propisima, da oba sazda u samome sebi, u jednoga novoga čoveka, stvarajući mir."(Ef 2:15)

Treba da živi po Duhu, iz ljubavi a ne po slovu zakona.Naravno da će te osoba davati dobra dela, ali kao posledicu vere, i ne zato da bi bila, ili osigurala, već zato što jeste spasena....,tako da zakon tu nije potreban, on je što sam jasno dokazao ispunio, i završio svoj posao za verne.Ako sagreši, a ne pokaje se, biće jako disciplinovana, i ovo ti kažem iz iskustva.Postaće joj gorak hleb koji jede."Koji je to sin koga otac ne kažnjava?" Neće prestati da bude dete Božije, ali će trpeti velike sankcije.

Znaci tu smo!!!

Subota je problem!

Vazi. A vi ubijate li ili kradete lazete li?

AKO TO NE CINITE ONDA DRZITE ZAKON:

A ako ubijate i kradete onda ste pod verom!

Znas li ti da zakopn 10 Bozje zapovesti nije nikako ukinut.
Ukida li vera Bozji zakon?

Niposto.
O tome cu ti pisati danas i ono sta si kod Pavla pogresno razumeo.

Ono to ti pricas je protivurecno.
Zakon ukinut a ipak sve sto zakon brani nesmte da krstite?

Pismo ili poslanica Jakovljeva je pisana izmedju 40 i 100 Posle Hrista.

Dakle mnogo godina posle Hristove smrti.

Dotle su apostoli trebalo jasno da uce da je Zakon ukinut.

Medjutim sta kaze Jakov?

9 Ako li gledate ko je ko, greh činite, i bićete pokarani od zakona kao prestupnici;
10 Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,

Komntatori to jest prevodioci originlanog teksta jasno kazu da se tu radi o 10 Bozje zapoivesti.
Jakov jasno kaze ako jednu od tih azpovesti prekrsimo krivi smo za sve 10.

Jedan od katolickih komentara na strani 687.kaze sledece:

Ocigledno je jakovu poznati ucenje apostola Pavla o veri i delima i da se ono od nekih zlopotrebljava.
TAKO DA LJUDI ZELE DA SE SPASU SAMO VEROM BEZE DELA.
I zato Jakov pise sledece:

14 Kakva je korist, braćo moja, ako ko reče da ima veru a dela nema? Zar ga može vera spasti?
15 Ako, na primer, brat i li sestra goli budu, ili nemaju šta da jedu,
16 I reče im koji od vas: Idite s mirom, grejte se, i nasitite se, a ne da im potrebe telesne, šta pomaže?
Jak 2:19 Ti veruješ da je jedan Bog; dobro činiš; i đavoli veruju, i drhću.
21 Avraam otac naš ne opravda li se delima kad prinese Isaka, sina svog, na oltar?
22 Vidiš li da vera pomože delima njegovim, i kroz dela svrši se vera?
23 I izvrši se pismo koje govori: Avraam verova Bogu, i primi mu se u pravdu, i prijatelj Božji nazva se.
24 Vidite li, dakle, da se delima pravda čovek, a ne samom verom?
25 A tako i Raav ***** ne opravda li se delima kad primi uhode, i izvede ih drugim putem?
26 Jer, kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dobrih dela mrtva.
Jakov 2. 14-26.

Na koja to tacno dela Jakov misli i pod kojim propisima se ona svrstvaju, on kaze par stihova unapred:

9 Ako li gledate ko je ko, greh činite, i bićete pokarani od zakona kao prestupnici;
10 Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,

Za Jakova Bozji zakon 10 zapovesti nisu nikako ukinute.

Naravno da nas drzanje zakona ne spasava ali ako nemamo dela zakona u nasem zivotu, to pokazuje da nismo u zajednici sa onim koji nas spasava i da on ne cini svoija dela kroz nas.

Pogresno shvatanje apsotola Pavla moze da dovede u krjanosti kao i u njegovo vreme a i danas kao sto vidimo.

Kaos to za Jakova 10 Bozje zapovesti nisu bile ukinute nisu ni za Pavla a niti za ostale apsotole.
To cemo tek videti.

Isto kao sto je Jakov znaod a neki zloupotrebljavaju i nerazumeju pavlove poslanice koje idu u dubinu tako je to znao i apostol Petar pa kaze sledece:

PETAR POZNAJE SVA UCENJA PAVLA I ON KAZE ZA PAVLA:

2.Pet 3:16 Kao što govori (Pavle) o ovome i u svima svojim poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao.

Poslednja izmena:
Pavle kaze sledece:

1.Tim 1:8 A znamo da je zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.

Pavle govri o 10 Bozje zapovesti za koje po nekima, kaze navodno da su ukinte da su dobre?

Pa dobre su jer nisu ukinute.

Ali pavle govori od va zakona koji neki ne razlikuju.

I taj zakon koji je ukinut je ovaj:

Heb 10:1 Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.

Ne samo Pavle nego i svi apostoli su jasno razlikovali ova dva zakona.

Jedan koji se netreba vise drzati i jedan koji treba.

Onaj koji ne treba koji je ukinut je Ceremonijalni zakon sa celim sluzbenim sistemom i zrtvama koji je ukzaivao na Hrista i bio senka stvarnosti.
Kada je stvarnmost dosla Hristos, taj zakon nije vise imao svojeg znacenja.

Ali Bozji moralni zakon 10 zapovesti je ostao.

To cemo jos potvrditi!

Secamo se da je Bog posbno dao 10 zapovesti izgovrivsi ih svojim glasom svom narodu i nista vise, i napsisvasi ih svojim prstom pokazavsi njihovu posebnost i vecnost:

Zapazimo sta ovde kaze:

5.Mo 5:22 Te reči izgovori Gospod svemu zboru vašem na gori isred ognja, oblaka i mraka, glasom velikim, i ništa više, nego ih napisa na dve ploče kamene koje mi dade.

To je bio poseban zakon odvojen od ostalih propisa i nista vise.

Taj zakon je bio izdvojen od ostalih propisa i stavljen u kovceg zaveta, ali knjiga sa ceremnijlanim propisima itd nije.
Ona je stajala pored kovcega u vetinji nad svetinjama.

Koveceg je mesto na kome se Bog javljao i predstavljao je Bozji presto na zemlji na kome Bog sedi a zakon u kovcegu 10 zapovesti su bile TEMELJ NJEGOVE VLADAVINE.

Osatli propisi kao kraktotrajni su stjali pored.

PAVLE JE KAO I OSTALI APOSTOLI UCIO DA TAJ ZAKON VISE NIJE POTREBAN ALI NE I 10 ZAPOVESTI:

Apg 21:21 A doznali su za tebe da učiš otpadanju od zakona Mojsijevog sve Jevreje koji žive među neznabošcima, kazujući da im ne treba obrezivati dece svoje, niti držati običaje otačke.

Taj zakon koji vise nevazi se naziva Mojsijev zakon

NASTAVICE SE:

Poslednja izmena:
Pa, ja sam ti već tamo jasno dokazao da je za vernike zakon ukinut, neću da se ponavljam, pogledaj gore.Ponavljam, to ne znači da smo sada bezakonici.Subota je samo primer,tj, argument na gore tvoju tvrdnju kako se ti ne trudiš da držiš zakon.Dela su posledica vere, to je apsolutno tačno, ali se njima niti opravdavamo niti posvećujemo, već Jakov govori da nije dovoljno da ti samo kažeš kako veruješ, treba da postoji i plod tvog verovanja.

SADA ONO NAJVAZNIJE BIBLIJSKI TEKST GDE APOSTOLI JASNO 10 BOZJE ZAPOVESTI NAZIVAJU POSEBENIM VAZECIM ZAKONOM MISLECI SAMO NA 10 ZAPOVESTI JER SU JASNO UPOREđENA DVA ZAKONA STAROZAVETNI ZAKON I 10 ZAPOVESTI KAO POSBENI ZAKON !

Ovde ćemo JASNO videti kako apostoli prave razliku između ZAKONA 10 Bozje zapovesti I ZAKONA u koji spada OBREZANJE.
I ocigledno je da taj ZAKON deset Bozje zapovesti sada drže I neznabosci koji su uceni od apostola ali koji žive po duhu tog zakona I sa time osuđuju telesne jevreje kojid rze slovo zakona to jest krse taj zakon I ti n neznabosci su sami pravi duhovni jevreji jer su u skladu sa zakonom jer je zakon urezan u njihovo srce i to je pravo obrezanje.

17. Ali ako ti sebe zoves Jevrejinom, oslanjas se na ZAKON I hvalis se Bogom,

18. znaš njegovu volju I prosuđuješ šta je bolje, jer dobijas pouku iz ZAKONA,

19. I ako si uveren da si vodja slepima, svetlost onima koji su u tami,

20. vaspitac nerazumnih, ucitelj nejaci, koji u ZAKONU ima olicenje znanja I istine,

21. zašto dakle, ti koji ucis druge, samog sebe ne poucis? koji propovedas da netreba KRASTI, sam krades.

22. Ti koji govoris da se ne čini PRELJUBA sam cinis preljubu. Ti kome su odvratni IDOLI, pljackas hramove.

23. Ti koji se hvalis ZAKONOM krseci ZAKON ne postujes Boga

24. kao sto je I zapisano: zbog vas se među paganima huli na Bozje ime.

25. obrezanje ima vrednost ako izvrsavas ZAKON. Ali ako KRSIS ZAKON, tvoje OBREZANJE je postalo neobrezanje.

26. ako se ,dakle, NEOBREZANI pridržava odredbi ZAKONA, zar se njegovo neobrezanje neće smatrati obrezanjem?

27. Tako će onaj ko nije telesno obrezan a ISPUNJAVA ZAKON, suditi tebi koji krsis ZAKON, iako imaš i slovo ZAKONA i obrezanje.

28. jer nije Jevrejin onaj ko je to samo spolja, niti je pravo OBREZANJE spolja, na telu.

29. Nego Jevrejin je onaj koji je to iznutra, a pravo obrezanje je obrezanje srca., Duhom ne slovom. Takav ne dobija pohvalu od ljudi, nego od Boga.
Rimljanima 2.17-29.

DA OBJASNIMO:

1 Deo:

17. Ali ako ti sebe zoves Jevrejinom, oslanjas se na ZAKON I hvalis se Bogom,

18. znaš njegovu volju I prosuđuješ šta je bolje, jer dobijas pouku iz ZAKONA,

19. I ako si uveren da si vodja slepima, svetlost onima koji su u tami,

20. vaspitac nerazumnih, ucitelj nejaci, koji u ZAKONU ima olicenje znanja I istine,

Apostol Pavle piše Jevrejinu. KOJI TO ZAKON Pavle OVDE POMINJE U 17 do 20 stiha? 10 Bozje zapovesti koje se nazivaju POSEBNO SAMO ONE ZAKON, VIDECEMO TO ODMAH NIZE DOLE.

21. zašto dakle, ti koji ucis druge, samog sebe ne poucis? koji propovedas da netreba KRASTI, sam krades.

PAVLE NE CITIRA CEO ZAKON 10 BOZJE ZAPOVESTI ALI SAMO NEKE ZAPOVESTI POKAZUJUCI NA KOJI ZAKON MISLI i pominje samo one zapovesti koje jevrejin krsi, krseci tako sav zakon deset Bozje zapovesti, PA POMINJE ovde u 21 stihu, 8 zapovest NE KRADI zapovest druge ploce zakona koja govori o postovanju ljudi.

22. Ti koji govoris da se ne čini PRELJUBA sam cinis preljubu. Ti kome su odvratni IDOLI, pljackas hramove.

OVDE PAVLE u 22 stihu POMINJE 7 zapovest ne čini preljube sa druge ploce zakona koja govori o postovanju ljudi. I 1 i 2 zapovest nemoj imati drugih bogova to jest idola i negradi sebi slika idola i ne klanjaj im se. To su zapovesti sa prve ploce zakona koja govori o postovanju Boga.

23. Ti koji se hvalis ZAKONOM krseci ZAKON ne postujes Boga

24. kao sto je I zapisano: zbog vas se među paganima huli na Bozje ime.

Pavle kaže u 23. i 24 stihu da se jevrejin hvali tim zakonom 10 BOZJE ZAPOVESTI ali ih ipak krsi.
I tako daje povoda paganima da hule na Boga videci kako oni sami grese a govore o pravdi.

25. obrezanje ima vrednost ako izvrsavas ZAKON. Ali ako KRSIS ZAKON, tvoje OBREZANJE je postalo neobrezanje.

25. STIH JE KLJUCAN ON NAM JASNO POKAZUJE RAZLIKU IZMeđu 10 BOZJE ZAPOVESTI KOJE PAVLE NAZIVA POSEBNI ZAKON I OBREZANJE KAO POSEBAN ZAKON I IZ OVOG STIHA SE JASNO VIDI DA OBREZANJE NIJE DEO OVOG ZAKONA O KOME PAVLE GOVRI to jest 10 BOZJE ZAPOVESTI.

26. ako se ,dakle, NEOBREZANI pridržava odredbi ZAKONA, zar se njegovo neobrezanje neće smatrati obrezanjem?

26. STIH OPET RAZJASNJAVA receno I KAžE DA SE NEOBREZANI NEJEVREJIN DRZI TOG ZAKONA 10 BOZJE ZAPOVESTI IAKO JE NEOBREZAN ON NEKRSI ZAKON STO NIJE OBREZAN JER JE OVDE JASNO REC O POSEBNOM ZAKONU 10 BOZJE ZAPOVESTI U KOJE OBREZANJE NESPADA VISE.
Ali ovaj neobrezani je ustvari kao obrezani i bolji od obrezanog jer živi po zakonu 10 BOZJE ZPOVESTI nasuprot OBREZANOM JEVREJINU KOJI JE OBREZAN ALI KRSI POSEBNI ZAKON 10 BOZJE ZAPOVESTI.

27. Tako će onaj ko nije telesno obrezan a ISPUNJAVA ZAKON, suditi tebi koji krsis ZAKON, iako imaš i slovo ZAKONA i obrezanje.

27 STIH OPET POTVRDJUJE IAKO NEKO NIJE OBREZAN A ISPUNJAVA TAJ POSEBNI ZAKON 10 Bozje zapovesti,KOJI APOSTOLI OCIGLEDNO RAZLIKUJU OD CEREMONIJALNOG ZAKONA U KOJI SPADA OBREZANJE. TO JEST neobrezani drzi 10 BOZJE zapovesti. Da će ON OSUDITI JEVREJINA KOJI IMA OBADVA ZAKONA I ZAKON 10 ZAPOVESTI I OBREZANJE KOJE SPADA U DRUGI ZAKON KOJI OCIGLEDNO VISE NEVAZI TO JEST CEREMONIJLANI ZAKON.
Pavle naglasava i kaže koji imaš slovo zakona kao posebni zakon i obrezanje koje nesvrstava u taj zakon.
JER OVAJ NEOBREZANI DRZI DUH ZAKONA NE SLOVO ZAKONA.
NJEMU JE ZAKON UREZAN U SRCE; TO JEST ON JE DOBIO OBRACNJEM KARAKTER KOJI JE U SKLADU SA ZAKONOM I ZATO ON MOžE DA ZIVI PO ZAKONU silom Bozjom NAMESTO JEVREJINA KOJI POKUSAVA DA DRZI SLOVO ZAKONA SVOJOM SILOM A NE USPEVA U TOME.

28. jer nije Jevrejin onaj ko je to samo spolja, niti je pravo OBREZANJE spolja, na telu.

29. Nego Jevrejin je onaj koji je to iznutra, a pravo obrezanje je obrezanje srca., Duhom ne slovom. Takav ne dobija pohvalu od ljudi, nego od Boga.
Rimljanima 2.17-29.

28.29 STIH KAžU DA JE JEVREJIN ONAJ KOJI JE USTVARI IZNUTRA OBREZAN A NE SPOLJA.
PRAVI JEVREJIN JE ONAJ KOJI DRZI DUH ZAKONA NE SLOVO ZAKONA.

Poslednja izmena:

Back