Aikido i Realni Aikido reopen

Aikiđuđucu je prvi naziv koji je Morihej Uešiba koristio za svoju veštinu koju je tokom vremena razvijao i kasnije nazvao Aikido.Proto oblik Aikidoa.

totalno netacn0!> O-sensei je IZ Aiki-Jujutua napravio AIKI-DO-bas iz razloga sto se mu se nisu svidjale brojne ovrede i smrtonosn etehnike...Tj Aikido mu dodje kao blaza varijanta Aiki-jujutsua...Ali se izgled stvari okreecu u kontra smeru ebg :)

totalno netacn0!> O-sensei je IZ Aiki-Jujutua napravio AIKI-DO-bas iz razloga sto se mu se nisu svidjale brojne ovrede i smrtonosn etehnike...Tj Aikido mu dodje kao blaza varijanta Aiki-jujutsua...Ali se izgled stvari okreecu u kontra smeru ebg :)

On je trenirao mnogo veština ali glavna koju je trenirao je bila AikiĐuĐucu. Kasnije je na osnovu nje i ostalih veština koje je trenirao kreirao svoj sistem Aiki Budo. Termin Aikido je dao jedan od njegovih učenika a on ga je prihvatio. Sve tehnike iz tih ranijih vremena se mogu naći i u današnjem Aikido-u samo zavisi kod kojih majstora i koja varijacija.

To što je nešta brutalnije ne znači da je bolje.I ja mogu uzeti mačetu i ići unaokolo kao Džejson iz Petak 13. ali to me ne čini boljim borcem.
Uješiba je bio za bezbroj svetlosnih godina ispred Sokaku Takede.Aikido nije blaža varijanta, nego kompletnija varijanta, koja ti omogućava da se boriš na širi način.Možeš se oslanjati na brutalniju ili pametniju strategiju, Aikido sve to sadrži u sebi.Izbor pojedinca.

Da ne spominjem koliko mi je odbojan izraz O'Sensei.Lik se zvao Morihej, prezimenom Uešiba, osoba kao i svaka druga.Nikad ne koristim taj izraz, nego samo Uešiba.
U Japanu to je naprosto obična titula-osnivač neke nove veštine.Nažalost kad se takve titule O'Sensei, sensej, šifu, pojave u Srbiji ili drugim zapadnjačkim zemljama poprimaju ogavan zadah idolatrije o čemu sam pisao na drugoj temi.

Poslednja izmena:
DSCN2321.jpg

Sve je ovo lepo, ali u praksi se ja mislim ne hvata ruka, na ovakav nacin, niti ces protivniku da pruzis svoju ruku, da bi ga "sproveo".Zato je Ljuba i napravio Real Aikido, jednostavnije i efektivnije.

Zašto je onda pokojni Vračarević kopirao te tehnike kao i taj hvat? Uzgred zar se njegova veština nije zvala Realni Aikido odnosno tako se i dalje zove ono što podučava njegova ćerka.

Poslednja izmena:
Kod Ljube sam vezbao davne 1974 god, i ni tada nisam bio zadovoljan onim sto sam naucio.Jednostavno osetis, da se moze i bolje.verovatno da je i Ljuba kao svaki nas covek sto bi uradio, "mozgao", kako da stvori sistem, koji bi imao efikasnost i Brzinu.Pise da je znao i Dz, Dzicu i zato taj sistem i jeste Hibrid sistem..Odabrao je i precistio tehnike, i napravio Sistem, koji ima svoju vrednost,a to opet zavisi od onoga koji vezba.Logicno je da su neke tehnike iste ili slicne, jer hvat kao hvat ima u svakoj vestini.Cak i kod mene u Uechi Ryu , ima hvatova, samo mi drugim tehnikama zavrsavamo.I takav kakav je Real Aikido se vezba u svetu i to je priznanje pokojnom Ljubi da je bio u pravu i uspeo da svetu ponidu nesto sto ima efekta.
Najbolje je kada covek ode na trening i odradi i vidi da li radi ili ne radi.
Ovde je Real A. i Sambo, i za Samoodbranu je okej:

Kod Ljube sam vezbao davne 1974 god, i ni tada nisam bio zadovoljan onim sto sam naucio.Jednostavno osetis, da se moze i bolje.verovatno da je i Ljuba kao svaki nas covek sto bi uradio, "mozgao", kako da stvori sistem, koji bi imao efikasnost i Brzinu.

Samo što na onom snimku što sam postavio u pozadini stoji WCRA dakle on taj hvat koristi u vremenu kada je već uveliko forsirao "svoju veštinu" što znači da ništa nije menjao nego samo prekopirao i to u pojedinim slučajevima dosta loše.

Pise da je znao i Dz, Dzicu i zato taj sistem i jeste Hibrid sistem.
.

U njegovoj biografiji piše i da je počasni član MMA, ma šta god to značilo.

Odabrao je i precistio tehnike, i napravio Sistem, koji ima svoju vrednost,a to opet zavisi od onoga koji vezba.Logicno je da su neke tehnike iste ili slicne, jer hvat kao hvat ima u svakoj vestini.

Kao što se da videti nije prečistio tehnike nego ih loše kopirao i interpretirao. Problem je u tome što na kraju zavisi isključivo zavisi od vežbača da li će uspešno primeniti tehnike na pravilan način.

Cak i kod mene u Uechi Ryu , ima hvatova, samo mi drugim tehnikama zavrsavamo.I takav kakav je Real Aikido se vezba u svetu i to je priznanje pokojnom Ljubi da je bio u pravu i uspeo da svetu ponidu nesto sto ima efekta.

Realni Aikido se vežba na istoku jer je pokojni Vračarević imao vojne veze i to je jedina istina.

Najbolje je kada covek ode na trening i odradi i vidi da li radi ili ne radi.

Pa onda idi i treniraj sa njima ponovo možda su promenili nešto od 1974. ili ipak nisu.

Ovde je Real A. i Sambo, i za Samoodbranu je okej:

Ovaj snimak je već bio nekoliko puta, bez Sambo-a, i opet stoji da sve što rade dobro je iz Aikido-a a sve što rade traljavo je loše prekopirano iz Aikido-a plus nekoliko nepotrebnih poteza i pokreta.

Samo što na onom snimku što sam postavio u pozadini stoji WCRA dakle on taj hvat koristi u vremenu kada je već uveliko forsirao "svoju veštinu" što znači da ništa nije menjao nego samo prekopirao i to u pojedinim slučajevima dosta loše.

.

U njegovoj biografiji piše i da je počasni član MMA, ma šta god to značilo.

Kao što se da videti nije prečistio tehnike nego ih loše kopirao i interpretirao. Problem je u tome što na kraju zavisi isključivo zavisi od vežbača da li će uspešno primeniti tehnike na pravilan način.

Realni Aikido se vežba na istoku jer je pokojni Vračarević imao vojne veze i to je jedina istina.

Pa onda idi i treniraj sa njima ponovo možda su promenili nešto od 1974. ili ipak nisu.

Ovaj snimak je već bio nekoliko puta, bez Sambo-a, i opet stoji da sve što rade dobro je iz Aikido-a a sve što rade traljavo je loše prekopirano iz Aikido-a plus nekoliko nepotrebnih poteza i pokreta.

Aikido me vise ne zanima, ono sto mi je trabalo to sam zapamtio.
Imam utisak da ti sa svojim znanjem Aikidoa, ne verujes u realnost ljubinog aikidoa, ili si trenirao sa njima i nisi nista dobro video ili je to tvoje Subjektivno misljenje?Da li se moze znati da li jos uvek teniras Aikido i koliko dugo?
Koliko ja znam R.Aikido se vezba u vise zemalja u svetu.Imao sam prilike da razgovaram sa Vladimirom Djordjevicem koji ima centar u Americi,a pored bivsih republika jugoslovenskih , je zastupljen u sledecim zemljama:
Kanada, Brazil, Izrael, Gvineja, Austrija, Francuska, Grcka, Bugarska, Rusija, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Uzbekistan, Ukrajina.
Znaci nije kako ti pises samo na istoku, prakticno po celom svetu ga ima.
S obzirom da je osnovan 1993, logicno biu bilo da ga ima svuda posle 2 decenije.
Zamolio bih te da iskomentarises sledeci klip:

Технике са горњег видеа могу да прођу једино против комплетних идиота, свако са елементарним знањем руковања са ножем или штапом би измасакрирао оног ко покуша да се брани на начин како је то горе приказано. Нападање са ножем одозго, и то замахујући иза главе, па то се више ни у филмовима не користи јер су и они сконтали колики је лажњак. Нападач се при сваком замаху толико заноси и губи равнотежу да није ни потребно нешто посебно радити да би исти пао и поломио се. Дакле, за одбрану од онаквог нападача вам може послужити та вјештина која је приказана у видеу, али вам у суштини ни она није потребна ако нисте тотални идиот, попут тог који вас напада. Против неког ко иоле зна шта ради вам је боље да бјежите него да покушате нешто од горе приказаног, иначе бисте могли гадно страдати.

Технике са горњег видеа могу да прођу једино против комплетних идиота, свако са елементарним знањем руковања са ножем или штапом би измасакрирао оног ко покуша да се брани на начин како је то горе приказано. Нападање са ножем одозго, и то замахујући иза главе, па то се више ни у филмовима не користи јер су и они сконтали колики је лажњак. Нападач се при сваком замаху толико заноси и губи равнотежу да није ни потребно нешто посебно радити да би исти пао и поломио се. Дакле, за одбрану од онаквог нападача вам може послужити та вјештина која је приказана у видеу, али вам у суштини ни она није потребна ако нисте тотални идиот, попут тог који вас напада. Против неког ко иоле зна шта ради вам је боље да бјежите него да покушате нешто од горе приказаног, иначе бисте могли гадно страдати.

На жалост људи гледајући овакве клипове бивају уверени да такво извођење техника стварно може да помогне чак и против нападача ван сале...
А довољно је само рећи партнеру да се не намешта после изведеног напада већ да одмах настави кретање и напада друге мете...

Aikido me vise ne zanima, ono sto mi je trabalo to sam zapamtio.

Blago tebi :D .

Imam utisak da ti sa svojim znanjem Aikidoa, ne verujes u realnost ljubinog aikidoa, ili si trenirao sa njima i nisi nista dobro video ili je to tvoje Subjektivno misljenje?Da li se moze znati da li jos uvek teniras Aikido i koliko dugo?

Postavlja se pitanje šta je zapravo Realni Aikido osim nekolicine loše kopiranih tehnika iz Aikido-a, Đudo-a i ne znam ni ja više iz čega. Verujem ja da je Ljuba nekome mogao da slomi ruku obzirom da je čovek bio crni pojas u Đudo-u ali zašto je onda kreirao Realni Aikido, zašto se nije držao Đudo-a? Umesto da se držao Đudo-a on je pokušao da od Aikido-a napravi Đudo pritom ubacujući sve i svašta i na kraju je dobio monstruma koji ne liči ni na jedno od navedenog. Dovoljno dugo treniram da ukapiram neke stvari kako funkcionišu.

Koliko ja znam R.Aikido se vezba u vise zemalja u svetu.Imao sam prilike da razgovaram sa Vladimirom Djordjevicem koji ima centar u Americi,a pored bivsih republika jugoslovenskih , je zastupljen u sledecim zemljama:
Kanada, Brazil, Izrael, Gvineja, Austrija, Francuska, Grcka, Bugarska, Rusija, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Uzbekistan, Ukrajina.

Te sve sale po zapadu vode po jedan čovek ako više i vode klubove, pogotovo pošto je u Francuskoj neprikosnoven Tisier i pored njega trenirati RA bi bila smejurija. Koliko se sećam taj klub u Izraelu je valjda ogranak iz Rusije a ne iz Srbije kao i svi ostali klubovi po istoku.

Znaci nije kako ti pises samo na istoku, prakticno po celom svetu ga ima.
S obzirom da je osnovan 1993, logicno biu bilo da ga ima svuda posle 2 decenije.

A ona čuvena priča da imaju stotine sala na zapadu? Na kraju se to svede na par sala koje vode po jedan čovek ako ih više i vode.

Zamolio bih te da iskomentarises sledeci klip:

Braca faca si dodelio osmi dan, barem je jači od Sigala :rotf: .

Poslednja izmena:

Back