A sto svi imaju tako lose misljenje o wikipediji? Jeste da svako moze da pise tamo, ali nece i svacije ostati tamo napisano vec ce se modifikovati a mozda i iizbrisati ako ne odgovara objektivnoj istini i ako nema preciznih podataka i navedene kvalitetne literature.
Nije bas tako lako napisati wikipedija clanak, pogotovo za neku gorucu temu koja izaziva rasprave medju ljudima. Ko je ucestvovao ozbiljno u uredjivanju wikipedije zna to. I postoji ogromna grupa ljudi koja pregleda sta ej napisano i uredjuje ukoliko nadje cak i najmanji zarez da nije na pravom mestu.
Niej bas tako wikipedija crna kako sto se misli. Projekat je zamisljen kao jedna velika skupina istine i znanja bez reklama i finansiranja sa strane a ne neki senzacionalisticki sajt gde se pise sve i svasta da bi se trolovali ljudi.
Ја сам један од уредника Википедије: на четири језичка пројекта имам укупно преко 700 својих сопствених чланака написаних и преко 100 000 измена.
Изузетно сам добро упућен у функционисање Википедије и оно што се лоше мисли и Википедији је тек врх леденог брега.
Википедија се уређује по дневно-политичком, пропагандном и демократском принципу.
О спорним питањима се гласа или уводе компромиси.
У преводу то значи да се Википедија не бави чињеницама већ износи тренутно већински став уредника једног чланка, а тај став се разликује од времена до времена, од града до града, од земље до земље.
Годинама су уредници Википедије покушавали да скрену пажњу тако што би унели неку потпуну глупост у чланак и гледали колико ће времена требати да се то примети и чланак измени. Најчешће је реч о годинама.
Осим тога, с обзиром да је Википедија значајан ресурс у пропагандном рату, постоје специјализована фирме и компаније које за новчану надокнаду уређују чланке у складу са жељама својих клијената.
Један од добрих примера колико је Википедија заправо лоша је WikiProject Kosovo, који финансирају западне организације које су параван за западне обавештајне службе, а састоји се од уношења чланака по диктату привремених власти у Приштини. У овом пројекту се велича шиптарски шовинизам, а они чланци који остану непромењени у односу на диктат привремених власти у Приштини добијају новчане награде у износу од 500 до 10000 евра.
Википедија на српском језику је на пример, подељена на кланове, где сваки клан тера неки свој став и у међусобним обрачунима доста подсећају на понашање хулиганских група навијача.
Википедија је много црња него што можеш да замислиш.