AI-кратија

Poruka
12
Сведоци смо експлозије вештачке интелигенције на свим пољима.

Неслућени технолошки развој омогућио је да вештачка интелигенција преузме чак и поље креативне индустрије где се сматрало да ће се најкасније, а можда и никад пробити.

Вештачка интелигенција преузима и насложеније прорачуне из домена природних наука.

Услед тог процеса, многи стручњаци су већ проглашени за технолошке вишкове, а у најави су нова масовна отпуштања у не тако далекој будућности.

Е, сад, пошто видимо да читав тај процес има свесрдну подршку политичара, пословног света и невладиног сектора, а свесни смо да та нека занимања и нису баш нека ракетна хирургија и да свакојаких преплаћених шабана има у тим водама, шта мислите о идеји да вештачка интелигенција замени политичаре, директоре, шефове, народне посланике, НВО активисте и политичке аналитичаре?

Неслућени технолошки развој омогућио је да вештачка интелигенција преузме чак и поље креативне индустрије где се сматрало да ће се најкасније, а можда и никад пробити.

Вештачка интелигенција преузима и насложеније прорачуне из домена природних наука.

Услед тог процеса, многи стручњаци су већ проглашени за технолошке вишкове, а у најави су нова масовна отпуштања у не тако далекој будућности.

Е, сад, пошто видимо да читав тај процес има свесрдну подршку политичара, пословног света и невладиног сектора, а свесни смо да та нека занимања и нису баш нека ракетна хирургија и да свакојаких преплаћених шабана има у тим водама, шта мислите о идеји да вештачка интелигенција замени политичаре, директоре, шефове, народне посланике, НВО активисте и политичке аналитичаре?
Наравно да хоће. Увођење блокчејн технологије у систем јавних набавки у Србији би могло имати значајан утицај на корупцију.

Наравно да хоће. Увођење блокчејн технологије у систем јавних набавки у Србији би могло имати значајан утицај на корупцију.
Не волим ти ја те крипто форице. Чим је нешто крипто, ту су ти одмах закулисне радње.
Ја сам за транспарентност.
Довољно је само укинути готовинске уплате - само електронски и све као на длану.

Kao sto je internet postao neminovnost, tako ce i uprava zajednice da se preseli u algoritme - ista vrsta neminovnosti. Kostace energetski, ali je pretpostavka da nece biti toliko skupo kao sad.

Не волим ти ја те крипто форице. Чим је нешто крипто, ту су ти одмах закулисне радње.
Довољно је само укинути готовинске уплате - само електронски и све као на длану.

kripto ugovori u blokchainu i jesu cista i proverljiva transparentnost. I to nema nikakve veze sa valutama.
Za neko jos vreme, bice ukinut novac sve zajedno. O tom kad dodje.

Немаш ти појма. Али код Балканаца је сасвим нормално да буду технофоби. Тако су и први компјутери дочекани на нож и тада је била популарна прича ''ма неће те канте радити, видећеш када се будемо вратили на ручно''.

Човече, није ту реч о крипту, већ о блокчејну као технологији. Он служи као дигитални печат, не знам како да ти нацртам, све што се упише више не може да се мења ни брише. У јавним набавкама би то значило да је све трајно транспарентно и нико не може накнадно да крије или мења податке.

Ако хоћеш да се бавиш крипто тржиштем, где глупи, сиромашни и финансијски неписмени Американци и Кинези улажу и њихове институције, онда се пребаци на подфорум економија.

Za neko jos vreme, bice ukinut novac sve zajedno. O tom kad dodje.
Пропашће и крипто тржиште, али не преко ноћи, где данас има скоро 20 хиљада активних крипто валута, односно опстаће само пар најјачих, јер свет иде ка једној или пар дигиталних валута. Као што су нестале многе националне фиат валуте европских држава и замењене евром.
У Кини више нема фиат валута (кеш), картице се готово и не користе и то је оно што чека и остатак света.

Kao sto je internet postao neminovnost, tako ce i uprava zajednice da se preseli u algoritme - ista vrsta neminovnosti. Kostace energetski, ali je pretpostavka da nece biti toliko skupo kao sad.
Унутар блокчејн екоситема има много промена, па тако постоје блокчејнови који су мање или више енергетски ефикасни.
Ја не познајем блокчејн који је у систему неког здравства, градске управе или слично, као што постоји у неким државама, али у крипто свету, најмање енергетски ефикасан је Биткоин, који је јако конзервативан, децентрализован и ограничен.
Иначе је могуће да неки пројекат пређе на други блокчејн који је енергетски ефикаснији, то је рецимо успео Етеријум, али то је био процес који је трајао 5 година. Енергетски најефикаснији је Солана ... када причамо о 10 најпознатијих са највећом тржишном капитализацијом.

Ми као држава каснимо у свему, тако рецимо многи у Србији су добили дигиталне телефонске централе, када им је коначно прикључен ф.телефон, јер градске власти Тита и Милошевића (почетком 90их) нису биле способне да уведу свима фиксни телефон, тако да су неки одмах улетели у ''нову'' технологију, тако је било и са увођењем интернета. Просто нисмо могли да почнемо са старом технологијом, јер је већ била превазиђена када смо ми почели да је уводимо.
Тако ћемо прескочити дигитализацију, добар део државних институција и даље користи папир, свеске, оловку, гумицу, белило, резач и улетећемо у блокчејн, јер више нико се неће бавити централизованом дигитализацијом.
Или ћемо остати Вучићева пећина која касни два корака за светом. Као рецимо када су неке институције морале под притиском грађана омогуће електронски пријем поште, Вучићеви пајтоси су се сетили да све иде преко мејла. :lol:
Ти пошаљеш неки захтев, жалбу, поднесак на мејл те државне институције, тамо седи пар њих, штампају твоју молбу (опет се троши папир) онда опет печатирају, опет се лупају печати и штамбиљи и опет све циркулише преко папира.
Ти добијеш само поруку да је твој мејл обрађен, али ако нешто хоћеш да добије електронски, онда шипак, мораш пешке да завршиш на шалтеру и опет печати.

Poslednja izmena:
Ai moze da resi korupciju, smanji administraciju i politicare na 10% trenutnog broja.
Odlicna ideja.
Администрацију можеш да смањиш у оној мери у којој си модернизовао ту институцију. Не говорим о фантомским СНС фирмама, кол центрима и измишљеним агенцијама које можеш комплетно да затвориш.

Што се тиче политичара, то су паразити и ту можемо доста уштедети, рецимо број републичких посланика смањити са 250 на бар 150, број градских одборника дупло, такође војвођански парламент и све те дупле непотребне институције на северу.

Back