Ah taj Deretić...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dr Bobe ili drbobe,ovo me podseti na reči Franje Tuđmana: Pavelić je bio vrsan državnik i osnivač moderne hrvatske države, a greške ustaškog režima(sic!) treba zanemariti i posmatrati ih u povjesnom kontekstu".Dr Bobe ovu vašu , vizavi Dedijera, predlažem za "provalu meseca".Šta, po vama, moral i etičnost nisu bitni?! Pa, Dedijer je sam sebe dezavuisao!

Radić u ulozi Pavzanija
"Istorija zanesenjaka i pokvarenjaka", "Glas javnosti", 14. decembar 2003.

Pod ovim naslovom objavljen je članak u "Glasu Javnosti" od 14. decembra iz pera Aleksandra Arežine, a u vezi sa knjigom profesora Radivoja Radića "Srbi pre Adama i posle njega". U tom članku kao i u pomenutoj knjizi napad je izvršen na moju ličnost i na srpsku istorijsku školu uopšte.

Davanje ovakvih kvalifikativa u jednom javnom glasilu svima onima koji imaju drukčije znanje i pristupe istoriji od gospodina Radića je odraz nemanja ne samo akademske uglađenosti nego ni običnog građanskog vaspitanja. U nedostatku naučnih argumenata i stvarnog poznavanja istorije, potežete za ovakvim kvalifikativima parfema uglednim naučnicima i javnim ličnostima to podleže zakonskom poravnjanju. Nikada se do sada u srpskoj javnosti nije pojavila tako primitivna kleveta koja nema nikakvog utemeljenja u nauci o kojoj je reč.

Primitivno

Pitamo se kako je to moguće da tamo neki profesorčić Radić, koji je napisao jedan budalasti paškvić, nalazi toliko podrške kod pojedinih novinara i glasila. Taj vaš kvalifikativ "zanesenjaci i pokvarenjaci" odnosi se na sve antičke istoričare bez razlike, na celu vedsku književnost, na sve ranohrišćanske pisce sabrane u "Patrologiji", na celu srpsku književnu tradiciju srednjeg veka, na celu dubrovačku književnost, na stotine uglednih svetskih naučnika osamnaestog i devetnaestog veka, na veliki broj uglednih slavista, na sve srpske istoričare do Berlinskog kongresa: Rajić, Branković, Milojević, Srećković, Lazić i na sve učene ljude i pisce obnovljene Srpske istorijske škole kojih danas ima preko dve stotine. Valjda ne mislite da ćete da uništite sve to vašim primitivnim grdnjama koje samo pokazuju vaše komplekse niže vrednosti i neukosti.

Gospodin Radić je sada u ulozi Pavzanije, jednog mladića niskog porekla i ranga koji je 336. godine u Vodeni pitao gostujućeg grčkog sofistu Hermokrata: Kako ja mogu postići da moje ime potomstvo spominje"? "Ubistvom onog koji čini velika dela, pa će potomstvo uz njega pominjati i tebe" - odgovorio je Hermokrat. Taj Pavzanija je ubio cara Filipa u pozorištu u Vodeni te godine. Biće da je profesor Radić oboleo od Pavzanijevog sindroma. Gospodin Radić će ostati poznat potomstvu kao i Pavzanija, samo sa tom razlikom što on ne može ubiti Filipa, a ako hoće da pravi svoje "filipke" moraće da ide sve redom od Herodota do Jovana. Biće mnogo fačku goveđa glava.

A sada o Nemanjinom ocu Desi, za koga Radić kaže da on nije bio to, nego neki Zavida. O Nemanjinim precima najviše su zahvali Dubrovčani jer su sa njima trgovali, sklapali razne ugovore i sarađivali. Tako Mavro Orbin kaže: "... Desa vladaše u Humu, sve do Kotora, i u Gornjoj Zeti nazivajući se banom, vojvodom... Vojvoda Desa je imao tri sina, Miroslava, Nemanju i Konstantina i oni bejahu pametni ljudi i dobri ratnici. Kad je on umro, pokopan je u Trebinju, u crkvi Sv. Petra u Polju."

Konstantin Jireček, jedan od vodećih nordista, kaže za Nemanju: "Narod je zaboravio njegove prethodnike i pretke. Izvori čak ne spominju ni imena njegovih roditelja... Prema istraživanju Kovačevića, otac Nemanjin bio je Zavida, ličnost inače nepoznata."

Vladimir Ćorović, takođe jedan od uglednih nordista, kaže: "Otac Nemanjin izgleda da se zvao narodnim imenom Zavida. Koliko se dosad zna, on nije bio ličnost od većeg značaja."

"Učeni" nordisti

Dok Jireček ne zna za Zavidu, Ćorović misli da je to nadimak, "narodno ime". Može se pretpostaviti da je Ćorovićevo mišljenje moglo biti tačno i da je Desa imao nadimak Zavida, ali to nije i dokazano. Uostalom Zavida nije moglo biti ime nego i samo nadimak jer ta reč u starom srpskom jeziku ima tehničko značenje i ona se održala sve do danas u istočnoj Srbiji. Reč zavid označava razliku u vidljivosti na horizontu.

Đurađ Branković daje Desi nadimak "Homilat". I ova reč je iz starog srpskog jezika i znači da se neko gega pri hodu, pa bilo da je cotav ili to čini iz navike. Čudi me da to nisu primetili naši "učeni" nordisti i proglasili da je ime Nemanjinog oca Homilat.

Sada da se osvrnemo na razloge skrivanja imena Nemanjinog oca Dese. Jireljek kaže da je to ime - Zavida otkrio Ljubomir Kovačević. Pa to je onaj zloglasni falsifikator koji je uz Ilariona Ruvarca švrljao i brljao po srpskoj istoriji podešavajući je prema dnevnim potrebam akajzerovog Beča.

Podvala

Kada je na Berlinskom kongresu dat mandat Austro-Ugarskoj da okupira Bosnu i Hercegovinu, rečeno je Srbima da više ne gledaju preko Drine i preko Dunava. Kao što se vidi iz navoda Orbina, Desa je bio gospodar Huma i Gornje Zete, to jest Hercegovine i sahranjen je u Trebinju. E baš te činjenice je trebalo nekako falsifikovati i izbrisati iz istorije jer kako će Bečlije ubeđivati Srbe da ta teritorija nije srpska, nije Srbija kada je to zemlja Nemanjinog oca koji je tu i sahranjen. Kako da se negira da je to Nemanjina očevina i i nije Srbija. Bečlije su radosno trljale ruke i svakako bogato nagradile genijalnog "pronalazača".

Jireček pere ruke od tog pronalaska, a Ćorović iako očito svestan podvale, pokušava da nekako spasi svog kolegu nordistu. Sada se pojavio neki Radić koji kaže meni da sam ja pseudoistoričar koji ne zna da je Nemanjin otac Zavida, a ne Desa. Bravo gospodine Radiću, samo napred, predstavite se ko ste, a ja ću vam pomoći da vas narod dobro upozna.

Gospodin Radić pominje samo jednu moju knjigu u kojoj je našao ovakvu grešku, a ja čekam da Vi nađete ovakve greške i u drugim mojim knjigama. Dajte kritiku moje Antičke Srbije molim Vas, Vi ćete kao vizantolog, odnosno bizantolog znati izbizantisati to.
Dr Jovan I. Deretić
Beograd

Po tekstu se da zakljuciti da je taj Radic totalni beskicmenjac.
Kome li taj moze biti neki profesor.?!

Po tekstu se da zakljuciti da je taj Radic totalni beskicmenjac.
Kome li taj moze biti neki profesor.?!
Pa studentima na državnim fakultetima...

Od 1994. zaposlen je na Filozofskom fakultetu kao docent, a od 2007. je redovni profesor i šef Seminara za vizantologiju.

Istoriju vizantije predavao je na Filozofskom fakultetu u Prištini od 1992. do 1997. godine.

Predaje i na Filozofskom fakultetu u Banjaluci od jeseni 1994. godine

I na Filozofskom fakultetu u Nišu od jeseni 1999. godine.

... ti mislio – kursadžijama, kao ovaj što je pisao tekst po kome ti kao nešto zaključuješ. ;)

Eh,to se zove sinekura-predavati na svim fakultetima kao da ne postoje drugi profesori,ali Radić je član uticajne stranke i mlati pare kao orahe,što ne pusti nekog mlađeg,pa kakva su to predavanja kad čovek zuji kao muva na sve 4 strane sveta.Kad stigne da spremi predavanje!? No, RR je poznat kao nenadmašan resavac,i reinterpretator, a da nije napao Deretića za njega niko ne bi ni čuo,on se ukrcao kao parazit na Deretićev brzi voz i trubli li trubi.Kakav RR, pa jeste li ga čitali u P.Zabavniku? Sve prepisano,bar da je reinterpretirano.Inače, završio je studije kao mlad i perspektivan kadar u 30 godina, a posle je resavski doktorirao i uhvatio se Deretića i jednog izuzuzetno uticajnog političara u čijoj izdavačkoj kući objavljuje svoje pamflete. Ali,i kolege su ga provalile i o njemu misle sve najgore.Na stranu što je vređao sve autohtoniste,bez argumenata.I,da se zna, Deretić je pre svega gospodin, vaspitan, on se nikada nije spustio na RR nivo.

Eh,to se zove sinekura-predavati na svim fakultetima kao da ne postoje drugi profesori,ali Radić je član uticajne stranke i mlati pare kao orahe,što ne pusti nekog mlađeg,pa kakva su to predavanja kad čovek zuji kao muva na sve 4 strane sveta.Kad stigne da spremi predavanje!? No, RR je poznat kao nenadmašan resavac,i reinterpretator, a da nije napao Deretića za njega niko ne bi ni čuo,on se ukrcao kao parazit na Deretićev brzi voz i trubli li trubi.Kakav RR, pa jeste li ga čitali u P.Zabavniku? Sve prepisano,bar da je reinterpretirano.Inače, završio je studije kao mlad i perspektivan kadar u 30 godina, a posle je resavski doktorirao i uhvatio se Deretića i jednog izuzuzetno uticajnog političara u čijoj izdavačkoj kući objavljuje svoje pamflete. Ali,i kolege su ga provalile i o njemu misle sve najgore.Na stranu što je vređao sve autohtoniste,bez argumenata.I,da se zna, Deretić je pre svega gospodin, vaspitan, on se nikada nije spustio na RR nivo.

A u kojoj je stranci taj R.Radic.

Dr Bobe ili drbobe,ovo me podseti na reči Franje Tuđmana: Pavelić je bio vrsan državnik i osnivač moderne hrvatske države, a greške ustaškog režima(sic!) treba zanemariti i posmatrati ih u povjesnom kontekstu".Dr Bobe ovu vašu , vizavi Dedijera, predlažem za "provalu meseca".Šta, po vama, moral i etičnost nisu bitni?! Pa, Dedijer je sam sebe dezavuisao!

u oravu ste ,ja sam i naglasio,da se nije "petljao" sa Titovom biografijom,ostao bi "upamćen".:super:

Jer to mislis na Germane ,olicene u trecem rajhu , jer samo su oni koristili te metode pre, i za vreme drugog svetskog rata.
Ne, već na ove naše. Pravilima njihovog foruma su jasna:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=6738973&postcount=42

Što bi se Germani brinuli o čistoti rase naroda najstarijeg. Valjda je, prema najnovijim "istorijskim činjenicama", najstariji srpski narod.

To su "dokazali" ovi što uživaš u njihovim "naučnim dostignućima".

Kakvi sad Germani? Ti, bre ništa ne čitaš ovde... Pročitaš neku rečenicu i – bup!

A čiča, danas u 18:54, svetli, li svetli...

Poslednja izmena:
ljubo šta tebi nije jasno???reci već jednom pa da završimo.
Meni nešto nije jasno? Svašta...

Doktore, i ti, izgleda, ne čitaš šta se piše ovde.

Kakve, bre, veze sa istorijskom naukom ima ko je danas u kojoj stranci? Sad je Radić u G17 Plus, pa i zato nije dobar istoričar.

Te "resavac", te predaje na tri fakulteta, pa i zato ne valja? Pa, nije, bre, on učitelj pa da mora da radi sa decom svakoga dana po četiri-pet časova!

Ovaj, neki "prof. dr", pa diskvalifikuje čoveka na osnovu nekakvih "sinekura-predavanja" na osnovu pripadnosti uticajnoj stranci. Ima zvanje koje donosi dobar prihod a u kome se gotovo ništa ne radi.

Od 1994. zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, predavao na Filozofskom fakultetu u Prištini od 1992. do 1997. i na Filozofskom fakultetu u Nišu od jeseni 1999. godine.

A G17 Plus osnovan 1997. godine kao nevladina organizacija ekonomskih stručnjaka...

E, jedino ovaj Niš... ako mu Zoran Živković sredio da predaje i tamo.

Lupaju ko maksim po diviziji, pa pitaš mene šta mi nije jasno.

Ovoga foliranata1 upućujem na link mog posta u kojem sam iskopirao pravilnik foruma povampirenih fašista, on me pita da li mislim na Germane i Treći Rajh.

Koji vam je, bre... prvi, očigledno nije...

Ljubo bre što se nerviraš, radi se o tome da je u Srbiji jedan čovek RR zauzeo mesta za njih najmanje 4 i da zbog takvih mladi ne mogu da se zaposle jer stari drže sinekure.I,pitam ja tebe,očinski,bi li on drmao tolike pare da mu patron nije uticajna stranka.Bre,pa u Srbiji su se profesori hranili iz kontejnera i sad,evo došli novi,a ovaj violentni Hercegovac zauzeo sva radna mesta i tutnja li tutnja, a obećaše na hiljade radnih mesta - i ti sutra da otvoriš fakultet u Palanci,došao bi RR da predaje, a vizantolog R.Petrović, gde li je,pa on treba da predaje bar na jednoj katedri,al,ne može od RR da se opasulji!

Prvo, Radivoj Radić ne predaje istoriju Vizantije na svim ovim fakultetima i univerzitetima zato što "drži monopol na tržištu", nego je malo kadrova sposobnih da predaju istoriju Vizantije, a i oni se slabo prihvataju toga. Primer je trenutno stanje na Filozofskom u Nišu. Radivoj Radić zvanično ne predaje Vizantiju tamo od 2006. godine kada je asistent prof. Bojana Krsmanović doktorirala, a on jedva dočekao da joj ustupi mesto jer ima prilično puno obaveza. Međutim, oktobra 2007. god. ona je otišla na specijalizaciju u Nemačku, a niko drugi od vizantologa nije hteo da pristane da radi kao zamena.....nego su njega molili da prihvati bar to da vodi samo ispit, što je uspeo da ugura nekako u svoje brojne obaveze. Tako će biti do oktobra, do Bojaninog povratka, kada opet ona preuzima to mesto. No, kako god bilo, ko nije slušao njegova predavanja, nema pojma šta je propustio.

@AKHENATON

Pozdravljam Te, druže... odavno Te nije bilo ovde... :lol::lol::lol::lol::lol:

@vandalija

Kolega,

Poslednji put Vam se obraćam iskreno uvažavajući Vaše godine.

Već sam napisao: Poštovanje mladjih mora da se zasluži. Biologija tu ne pomaže.

Ja oca imam. Nemojte da mi upućujete očinska pitanja i nemojte da mi se direktno obraćate.

I moderator ovog podforuma Vas je u vezi sa tim opomenula. Vi ni to niste uvažili niti prihvatili.

Moje strpljenje nije bezgranično i ako ne uvažite ove moje reči, vrlo brzo ćete se češati i tamo gde Vas ne svrbi.

Vi, sada je očigledno, pripadate ovoj vrsti forumaša:

Trolovi su osobe koje se pojavljuju na internet forumima sa jednim ciljem - da izazovu pažnju. Sam pojam je preuzet iz skandinavske mitologije a zanimljivo je da je na sudjenju koje je 'eBay' (najveća internet licitatorska kuća) imao pred Vrhovnim sudom SAD, ime povezano sa Orkama, da bi se mladjim generacijama približilo šta su to zaista trolovi.

Način na koji trolovi izazivaju pažnju i provociraju nije bitan i zavisi samo od umešnosti trola i vrste diskusije na forumu. Mogu da budu duhoviti, napadni, bezobrazni, vulgarni a mogu i da pronadju slabu tačku nekog korisnika i da ga na taj način isprovociraju. Njihove postove je ponekad gotovo nemoguće ignorisati, naročito ukoliko predstavljaju neki lični napad. Zbog toga trolovi napadaju iznova i ne prestaju sve dok postoji reakcija na njihovo pisanje. Trol prestaje jedino kad vide da ga svi ignorišu. Zbog toga je verovatno najcitiranija rečenica na internet forumima 'Do not feed the troll' (ne hrani trola).

Šire: http://zorangrbic.googlepages.com/

Poslednja izmena:
Jao, ovo za trolove je genijalno,od srca sam se nasmejao pa mi je ispala proteza na tastaturu,Miljkoviću pa ti si čist genije,gde nalaziš sve ove podatke,pa ti si umrežen ko kiborg,ti si srce sistema!To je jedno, a drugo je da se u diskusijama ne služiš argumentima nego javnim pretnjama što govori o jednom profilu agresivnog Šumadinca ili Lugijanca koji živi kraj Morave a ne zna da pliva.Nek si ti meni živ i zdrav kad si me ovoliko nasmejao.Zbog toga menjaj nick u Olijev mlađi burazer. I,kakva je ovo privatizacija foruma sa ovim egipatskim faraonom Akhenatonom? Bre Ljubo majstor si za opsenu! Nego, jesi li sa Akhenatonom obišao Visočke piramide?

Moze li ovaj drug Miljkovic nesto poucno i konstruktivno da kaze na temu istorije i porijekla Srba, koja je kako vidimo, prilicno mutna, a da nas malo postedi svoje "duhovitosti", koja je, kako vidimo, zalosna...
Kolega,
Po broju postova vidim da si se skoro uključio na Forue Krstarice. Ako pažljivije pročitaš ovaj moj post na koji si reagovao, ali i neke ranije, verujem da ćeš shvatiti da moja žalosna "duhovitost" nije nikakvo zamajavanje drugih, već se branim od nasrtaja dementnih staraca, koji pamte samo sebe iz ranog detinjstva, pa bi se igrali loptom, ali bez pravila, malo fudbal, pa malo basket, odbojku, rukomet...

A, zna se, u ove poslednje tri igre veština je u baratanju loptom uz pomoć rukom, a u fudbalu kada se ruka upotrebi, onda sudija svira kazneni udarac.

I, napiši svoje godine u javnom profilu da se ne vadiš na njih ako su ti poodmakle ili ako si mnogo mlad pošto se nisi uključio u priču ničim konstruktivnim, već si direktno prozvao mene i ustremio se na moju "duhovitost". Za tebe važi isto, kao i za ovoga dole: nemoj da tražiš djavola jer ćeš imati problema sa svrabom. ;)

Jao, ovo za trolove je genijalno,od srca sam se nasmejao pa mi je ispala proteza na tastaturu,Miljkoviću pa ti si čist genije,gde nalaziš sve ove podatke,pa ti si umrežen ko kiborg,ti si srce sistema!To je jedno, a drugo je da se u diskusijama ne služiš argumentima nego javnim pretnjama što govori o jednom profilu agresivnog Šumadinca ili Lugijanca koji živi kraj Morave a ne zna da pliva.Nek si ti meni živ i zdrav kad si me ovoliko nasmejao.Zbog toga menjaj nick u Olijev mlađi burazer. I,kakva je ovo privatizacija foruma sa ovim egipatskim faraonom Akhenatonom? Bre Ljubo majstor si za opsenu! Nego, jesi li sa Akhenatonom obišao Visočke piramide?
Ovaj tvoj post ću priaviti moderatoru. Nastavljaš da mi se direktno obraćaš prozivanjem i direktnim ili eufemističkim vredjanjem. Forum ima svoj pravilnik ali postoji i nepisani kodeks forumaša, čije formulacije nisu definisane, ali ih pametni i dobronamerni ljudi znaju i poštuju.

A trolovi? Pa, vidiš, ja sam tekstove o forumima, a pogotovo o načinu komuniciranja na njima i pravilima ponašanja, našao i iskopirao u svom računaru čim sam se prvi put zaleteo u neku raspravu kao slon u staklaru.

Te Grbićeve tekstove sam iskopirao u svom računari i često im se vraćam da ne bih upadao u neke jalove priče i da bih se neprestano učio normalnom ponašanju na forumu.

Naišao sam i na ovaj post kolege Tomcilo, na adresi http://juznatribina.net/vbforum/showthread.php?t=366.

"mozda ce ovo neko shvatiti kao provokaciju, ali to stvarno nije namera. U poslednje vreme ima dosta vredjanja na svim temama, jebanja majki, prozivanja, pa kada cemo da definisemo kako cemo se ponasati na TRIBINI (sto pokusavaju da rade ljudi koji vode tu tribinu), onda je red da se dogovorimo i kako cemo se ponasati na FORUMU, ako vec hocemo da budemo ozbiljni

kodeks ultra forumasa:

1. Redovno posecuje forum, cita i odgovora u vecini topica
2. Spreman je da shvati da je osnovni cilj foruma razmena misljenja, saslusa i ne vredja tudje misljenje, ali ga i ne prihvata obavezno, vec ga rusi argumentima
3. Spreman je i na to da njegovo misljenje ne bude prihvaceno, da bude sruseno argumentima, a ne shvata to kao uvredu ili prozivku, ne namece ga po svaku cenu
4. Postuje svaku odluku webteama i ne pokusava da se mesa u nju, ne kritikuje je, ne koristi licne veze
5. Uvrede, prozivke, psovke na racun drugim ne smeju biti u forumskom recniku

predlog:

mozda ce ovo neko shvatiti kao provokaciju, ali to stvarno nije namera. U poslednje vreme ima dosta vredjanja na svim temama, jebanja majki, prozivanja, pa kada cemo da definisemo kako cemo se ponasati na TRIBINI (sto pokusavaju da rade ljudi koji vode tu tribinu), onda je red da se dogovorimo i kako cemo se ponasati na FORUMU, ako vec hocemo da budemo ozbiljni."

A ti, umesto da bar malo zaviriš na sajt Zorana Grbića, pročitaš ono što se odnosi na tebe i ispadne ti proteza na tastaturu.

Pa, piši čoveče bez proteze jer će ti, sva je prilika, često ispadati, ali od muke. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back