Kod nas je problem u celokupnom drustvu, bahatost se primecuje u svakom segmentu ovog drustva, od neljubazne prodavacice do frustriranih klinaca.
Za sve je uvek neko drugi kriv, odgovornost jednostavno vise ne postoji! Mogu slobodno da kazem, ko do sada nije poludeo taj nije normalan.
Nedavno sam rastavljao neke klince koji su se potukli u kaficu, dovoljno je reci da je bilo dva sata ujutro a oni maloletni i pijani, pitam se cemu taj
zakon o prodavanju alkohola maloletnicima postoji kad nema ko da ga sprovede, da li roditelji vide tu decu, kad se vracaju iz grada i kakvi se vracaju.
Pokusavajuci da ih rastavim dobih pesnicu u glavu i jednu dobru masnicu, sad se pitam sta mi je to trebalo...
Evo opis jedne Skandinavske zemlje u kojoj je zakonom zabranjeno tuci decu i mislim da se to u dobrom procentu postuje.
Jedina razlika izmedju njih i nas je ogromna a zove se postovanje zakona!
Naime nema sanse da maloletnik udje u neki kafic, diskoteku i slicno, klinci ko i svugde pokusavaju da se dosete i zaobidju
zakon pa posudjuju pasose od svojih starijih drugara, ili rodbine, ali ako osoblje primeti da to nije tvoj pasos sto se uglavnom
i primeti e onda se taj pasos oduzima i salje u policijsku stanicu, pa vlasniku pasosa odvale takvu kaznu da mu nikad vise ne
padne na um da ga posudi nekom. Da ne pricam kako je nemoguce u trgovini kupiti alkohol ako nisi punoletan.
Sledeca stvar je u pirotehnici, kod nas je ratno stanje mesec dana pre N.Godine kao i mesec posle. U ovoj zemlji je zakonom
dozvoljena upotreba pirotehnike samo na dan doceka N.Godine i to u trajanju od 18-02h, mogu potvrditi da se i to jako postuje.
Ako je policija na putu i snima radarom, nema sanse da ce neko da ti blica tj da te obavesti, ako ti njima blicas cude se sta ti je.
Jednostavno ljudi zele da postuju zakon, jer je logicki da je taj zakon tu da ih zastiti i odrzi neki red u drustvu.
Kod nas ne postoji kolektivna svest, kukamo na politicare a oni su deo nas, nisu stigli iz Somalije nego su deo naseg drustva.
Nase drustvo ih je odgojilo, skolovalo, stvorilo ih takvim kakvi su, ta deca su sutra buducnost Srbije, neki od njih ce da kroje
sudbinu ostatku stanovnistva. Usli smo u zacarani krug, svaka nova generacija je zatrovana u startu. Ja sam i sam zagovornik
odgoja dece bez batina, ali narod u Srbiji nije u mogucnosti da tako odgaja decu, sistem nije dostigao taj nivo. Ako dete ne moze
da kupi alkohol, da udje u nocni klub, da kupi petarde na ulici, itd, ti kao roditelj vec imas manju brigu i smanjenu mogucnost da
dodjes u poziciju da moras batinati dete.
Red, rad i disciplina su uslovi za zdravo drustvo, nase drustvo ima od tog samo rad, disciplina i red su za sad naucna fantastika,
bahata deca su samo slika celog drustva. Posto smo izgleda nesposobni da promenimo stanje u zemlji ostaje nam da ovako
kukamo, piskaramo i u cudu se cudimo sta nam se desava, kao sto se i sam postavljac teme nasao u cudu, koje je cudo koliko
i sneg u zimskim danima.