Agresivnost i frustracije maloletnika

Tvoj, i ne samo tvoj problem je sto se osvrces na posledicu a ne na uzrok.
Ako zelis da resis problem, eliminisi uzrok.

Jedno je kad sumnjas , drugo je kad znas.

Nije vazno samo misljenje deteta. Treba ga razumeti.

Postupaj sa decom upravo onako kao bi ti voleo da sa tobom veci i jaci postupaju

1. овде је тема последица, па сходно томе о томе и причамо
2. величина слова које користиш не чини поруку паметнијом.
3. како би ти волео да са тобом поступају "већи и јачи" ако прекршиш закон? Убиство? Физички напад?

1. овде је тема последица, па сходно томе о томе и причамо
2. величина слова које користиш не чини поруку паметнијом.
3. како би ти волео да са тобом поступају "већи и јачи" ако прекршиш закон? Убиство? Физички напад?

Imas problem s razumevanjem i zakljucivanjem. Moras biti daleko ozbiljniji; Sve to uzimas isuvise nemarno, da ne kazem aljkavo. Ako si takav i u vaspitavanju, a verovatno jesi, onda su ti rezultati krajnje oskudni. Treba da se trudis.

Slova ne cine poruku pametnijom nego je naglasavaju. (Zbog toga su i stavljena tu. Sta mislis o tome).

treba se truditi da postupas sa ljudima onako kako bi voleo da oni postupaju s tobom (u datoj situaciji).
Postupaj tako i ti u odnosu na tebe i bices daleko manje u konfliktu sa samim sobom

Onda svi lepo decu na povodac (sto sam vidjao po gradu) pa kao pse da ih setamo... tako im sigurno nece pasti na pamet da istrce na put.... pa necemo morati ni da im objasnjavamo.

I ne mozemo sa decom postupati kao sto bi zeleli da sa nama postupaju jaci .... jer je dete dete, a covek je covek.

Tresko ti da objasnjavas?
Lakse ti da ga zviznes.
A posle kad ono zvizne nekog treceg, onda sta?

Stavi se u poziciju deteta. Tako ces ga razumeti. Kad ga razumes, bice ti daleko jasnije kako da se postavis.
Zamisli da si dete u datoj situaciji. Kako bi voleo stariji da te poduci da budes dobar. E tako kako bi voleo, tako cini.

Poslednja izmena:
Tresko ti da objasnjavas?
Lakse ti da ga zviznes.
A posle kad ono zvizne nekog treceg, onda sta?

Stavi se u poziciju deteta. Tako ces ga razumeti. Kad ga razumes, bice ti daleko jasnije kako da se postavis.
Zamisli da si dete u datoj situaciji. Kako bi voleo stariji da te poduci da budes dobar. E tako kako bi voleo, tako cini.
I šta reče, koliko dece imaš, koliko ti je iskustvo u vaspitavanju dece ?

Postoji.

Nego na cemu ti meni konkretno zameras? Nemoj da mi obilazis kao kisa oko Kragujevca. Sta te zulja?
Ne zameram ti. Samo mislim da nisi u pravu da decu ne treba kažnjavati fizički. A na čemu ti meni zameraš ? Šta tebe žulja ?
Inače , moje iskustvo sa decom je mnogo veće od vaspitavanja dvoje sopstvene dece jer radim sa decom, uglavnom agresivnom i loše vaspitanom.

Ne zameram ti. Samo mislim da nisi u pravu da decu ne treba kažnjavati fizički. A na čemu ti meni zameraš ? Šta tebe žulja ?
Inače , moje iskustvo sa decom je mnogo veće od vaspitavanja dvoje sopstvene dece jer radim sa decom, uglavnom agresivnom i loše vaspitanom.

Sve zavisi od slucaja do slucaja.
Tvoja situacija je delikatna. Verovatno imas dva , tri puta vise dece nego sto je potrebno. Tvoji uslovi su jako nepovoljni.

Tvoj posao trazi poprilicnu strucnost i umesnost.Pukim fizickim kaznjavanjem neces postici velike rezultate.

Pa ako radis u obicnom vrticu, verovatno radis sa deset i vise, sto je previse da svakom pojedinacno poklonis dovoljno paznje i LJUBAVI.
Vidim, nisi čitao temu od početka. Ja radim sa pirotehnikom, replikama oružja a imam dozvolu i za vatreno oružje i eksplozive. Pa prema tome i odgovarajuću obuku, višegodišnje iskustvo i opremu za sve pomenuto. Agresivne i frustrirane maloletnike ne možeš preokrenuti, ali možeš ublažiti njihove osobine ili se kao jedinka zaštititi svojim ponašanjem od njih. Njima ne možeš zabraniti da rade to što žele, ali ponekad možeš da ih usmeriš na drugačiji put tako da oni nisu ni svesni šta si uradio.

Nisam mogla da verujem da su svi maloletnici zaštićeni pre zakonom tj da ih npr komunalna policija ne može legitimisati - nego mora da zove Interventnu da to oni urade ako uopšte uspeju da ih zadrže da ne pobegnu z:shock:

Ne mogu da verujem da mi stariji više poštujemo uniformisana lica nego dečurlija koja treba svaku stariju osobu od sebe da poštuje (a kamoli uniformisane)... :aha:

Izgleda da je došlo vreme (što reče jedna osoba) da se bojimo dece i njihovog ponašanja z:cry: Užas, u šta će takvi izrasti? U monstrume? z:cry:

Možda i kod kuće imaju monstrume, kad smo već kod starijih i poštovanja...

Back