Agresivnost i frustracije maloletnika

A šta sam trebala da uradim? :dontunderstand:
Moguće, ispadneš lud i loš čovek ako te agresivan klinac udari a ti njemu kažeš da je nevaspitana stoka...i po spisku :aha: verovatno sam pukla u tom momentu :aha:
Neki muškarac bi ih verovatno nečim gađao ili jurio da im opali dve roditeljske :aha:
Ali tešim se da će naići jednom na neku lujku ;) (u pozitivnom smislu) pa da dobiju lepo prave batine od žene koja je karatista ili slično - mislim da posle toga nijednu ženu više ne bi dirali :ljutko:

Ja se sve slažem sa tobom, i stvarno ne znam šta bih mogao pametno da ti kažem...situacija je krajnje grozna...u takvom si položaju da ne znaš šta da radiš...
Pa dok ne nalete na nekog ko će ih fizički prevaspitati neće se smiriti...al' oni uvek i biraju nekoga, gde znaju da mogu...

Meni je iskreno zao sve dece, Oni imaju rdjave primere u roditeljima, nastavnicima, okruzenju i ulicu.
Ko se sa njima bavi? Koji prostori i aktivnosti su njima dostupni? Samo zabrane i prekori. Ajde da neko
konacno pocne brinuti o toj deci. Uvek je bili i rdjavih , ali ovo je epidemija. Pa zar roditelj nije odgovoran
za to sto cini njegovo dete. Izvinite, neka organi privedu roditelja, pa neka odlezi... za one koje uhvate.
Pa neka novine ,TV to objavljuju pa da vidimo hoce li se neko trgnuti. Ovako, novaca nemaju, kupuju 2l.piva
i ona mala flasica alkohola, opiju se i eto belaja.... Pa jel tako? Kuci im je grozno... roditelji se samo svadjaju
pa oni i nemaju bas nekog izbora. I mi smo bili grozni . Ja imam 50 i vise godina, i bilo je svasta, al malo smo
se bar bojali nekoga i necega. Roditelji beskrajno lazu za njih - cine im medvdju uslugu . I tu se zaista moraju
napraviti ostri rezovi od strane drzave. Drugog izlaza nema. Pa nesretnici su neprekidno pijani , valjda im
tako lakse, verovatno su tada bitni i zensko i musko. Pa njih niko ne postuje. Oni kao nista i ne znaju, a to
su , u odnosu na nas, daleko upuceniji u sve i svasta, a cega smo mi bili postedjeni. Da dalje ne tupim
O DECI NIKO , PA NI RODITELJI, NE VODI BRIGU.

Udarili su me po glavi u prolazu iz čista mira... z:cry:

I meni se dešavalo, i to još pre nekih 10tak godina (znači, nije taze problem).
Klinci u mom kraju su imali običaj da kamenuju i "granaju" (bacaju grane) prolaznike, smatrajući to vrlom zabavom, očito.
Kako reagovati? Pa nikako. Nije išlo da im delim šamare.. a pošto sam poznavala njihove roditelje, znala sam da bi oni poteze svoje dece smatrali takođe "vrlo zabavnim".
Ne kaže se za džabe "iver ne pada daleko od klade". Nepravedno? Jeste, ali tad nisam mogla ništa po tom pitanju, osim da se sklonim od agresivne zabave klinaca.

Glavni problem, tj. neprijatelji u ovoj prici, su roditelji. Na njih se dete ugleda, od njih poprima navike, oni ga vaspitavaju (ili ne, sto je mnogo cesce danas). Roditelje treba pritisnuti - prekrsajnim kaznama, pesnicama, motkama - kako god, ali treba ih ZESTOKO pritisnuti. A deca ne smeju da budu nedodirljiva za batinu, iako je neki moron u EU odlucio da je batina kontraproduktivna i da delikvente treba samo maziti i vaspitavati pricanjem.

Setio sam se još jednog primera...auto mi stajao na parkingu...i krene neki klinac da skida znak...i to sa šrafcigerom...i ja onako kako se vraćam iz radnje...proderem se ŠTA TO RADIŠ...a on gotovo ni da mrdne...prestao je sa skidanjem, al' ne beži ništa...i ja mu priđem onako normalno, smireno, staloženo...pitam ga što to radi, nije lepo, oštetiće auto, kada njegov, pretpostavljam da mu je tata...počne da me vređa...da li sam normalan...j.e.b.o.. me (izvinjavam se, al' da bolje predstavim) auto, to je dete, jel treba da ima traume...tu baš da se nadovežem na Jokaievu priču, da je ponašanje roditelja jednostavno ponekad neshvatljivo...razumem da braniš dete, sve to stoji...al' moraš mu ukazati i kada je uradio nešto što nije u redu...

Trebalo je da zalepis jedan gadan samar tom bilmezu dok ga sincic gleda, pa ako treba da krene tuca neka krene. Klinja bi barem video sta sve moze da snadje njegovog svemocnog tatu, a samim tim i njega, ako se i dalje kurce na drugima.

Неваспитаност, лош утицај слободних медија, вишак слободног времена, недовољно образовање... и онда на сваком углу имате групу малолетних мангупа који ће у најмању руку да вас провоцирају, а ви шта да им радите? Најрадије би им заврнули уши и лупили пар шамара, али онда сте ви насилници и ти за које ће се закон побринути. Наравно, некад је довољно само храбро им прићи и запитати их шта то раде, па да им утерате страх у кости... али некад је, сигурности ради, најбоље продужити својим путем.

Ја сам против физичког кажњавања, и мислим да би се то све решило у доброј мери, када би се знало шта се сме а шта не сме, и шта следи ако се уради ово друго.

mene su pre nekoliko dana gađali petardom... i to nekom ogromnom, da sam se živa odsekla kad je petarda pukla...
i vidim ja da su pobegli u salu koja se nalazi preko puta mog radnog mesta, odakle sam inače krenula kući... uđem ja tamo za njima i shvatim da su to klinci(12-14 godina) koji tamo imaju fudbalski tening... u sali, između ostalih, vidim i dva starija gospodina, koja su predpostavljam došli da pokupe svoju decu(iz mlađe grupe)... i pitam njih ko je malo pre utrčao u salu, a oni kažu "nismo videli nikoga"... i ja gledam kako prave budalu od mene, jer stoje bukvalno pored ulaza... još su ovi toliko jako tresnuli ulazna vrata za sobom da nije bilo šanse da ne skrenu pažnju na sebe(ja sam čula tresak na nekih 20-30m udaljenosti od sale)... i tako oni okrenu glavu na drugu stranu, a ja, da bih im dokazala da ne ganjam tu decu bezveze, kažem da su me gađali petardama... i oni opet ponove isto "ne znamo mi, mi gledamo trening i nismo nikoga videli"... i tako ja tu ispadnem budala i odem kući...
nakon par dana, opet u vreme njihovog treninga, čujem rafalno pucanje petardi napolju... ja u zgradi, zatvorena vrata, prozori... i čujem da puca sve u 16... izađem napolje, a oni ispred sale bacaju petarde... i ovaj put gađaju jedni druge... :eek: vratim se unutra i čekam da prestanu, ali je to potrajalo čitavih pola sata... od 20h mir i tišina, a od 21 i 30, kada im se završio trening, opet rokanje nekih pola sata... ja poludim i pozovem policiju... policija dolazi posle 15 minuta(a stanica im je na 200m od sale :roll:) i zatiče još par najgorih zaluđenika koji nisu imali nameru da odu dok ne spucaju sve do poslednje petarde... i viknu im oni onako sa parkinga "šta radite to?!" i klinci se naravno razbeže pre nego su ovi uspeli da im priđu... a ja stojim ispred zgrade i gledam sve to... ovi se vraćaju u auto i odlaze... nakon toga se pojavljuje trener ovih klinaca i ja i njemu ispričam i za ono gađanje petardom i za ovo rokanje u trajanju od sve ukupno sat i po vremena... i on meni "ja sam im rekao da se smire malo, ali ne vredi"... i tu se priča završava...
e sad, ono što mene najviše nervira u celoj toj priči je to što se svi prave gluvi i slepi... što su svi u fazonu "to su deca, normalno je da se igraju petardama"... (:eek:)... ali ta ista deca bacaju te petarde i kada idu u školu i iz škole... a u neposrednoj blizini osnovne škole nalazi se i vrtić iz kojeg dosta dece predškolskog uzrasta sami dolaze i odlaze iz vrtića... da li je potrebno da, ne daj Bože, neko od te dece nastrada, jer nisu dovoljno svesni opasnosti i dovoljno brzi da se od iste sklone, da bi neko to shvatio ozbiljno?!

E klinci + petarde su posebna priča..svojevremeno sam na DiP-u imala verbalne okršaje, jer mi nikako nije bilo jasno zašto deca ne mogu da se nauče da svoju veliku radost izražavaju na drugi način, nego stvaranjem jakih praskova kojima se drugi plaše, a neretko i povređuju :eek: .

Pirotehnika, eksplozivi, replike oružja-legalno i sa svim mogućim obukama, dozvolama i opremom... u svom poslu sam se (radeći na prodaji pirotehnike pred novu godinu) često sretala sa gorepomenutim slučajevima.
Svi oni najdrčniji, najglasniji i "najjači" su pre ili kasnije dolazili kod mene pokušavajući da na razne načine dođu do zabranjenih sredstava. Krađe, pretnje i napadi su česta pojava kada im se uskrati mogućnost da kupe nešto što im ja neću prodati jer mi zakon i savest ne dozvoljava.
Taktika koja je do sada "palila" je sledeća. Najbitnije je posmatrati grupu, jer niko od njih ne dolazi da pravi gluposti sam. U svakoj grupi postoji vođa, njega svi slušaju i trude se da mu se "uvuku" svojim bahatim ponašanjem. Kada prilazi takva grupa, usredsredim se na tog "vođu", njega gledam u oči, njemu se obraćam pre nego što se on obrati meni. Ako to ne uradim na vreme i počnu problemi, opet njemu prilazim, unesem mu se u lice, kažem mu da njega gledam i ma kakvo sr.anje da se desi da ću njega okriviti, njegove roditelje pronaći. Ostali ga neće braniti, očekuju da je vođa najjači i ne usuđuju se da ga brane. Uglavnom odu uz psovke, uvrede "pretnje" i više se nikad ne vrate jer je vođa bio osramoćen pa traže drugu žrtvu.

Možda nije lepo da se tuče dete, ali efikasnijeg metoda od tog teško da ima!
Ako mu se tuče, nek' se tuče unutar svog čopora. Ako proba mene ili nekog meni dragog, posledice će biti po njega sigurno, a ja kako prođem.

Što se tiče samoodbrane, kad ne bi bilo protivzakonito, preporučio bih biber-sprej (jedino što u našem "divnom" Zakonu o oružju i municiji može da se tretira kao hemijsko)...
Kad mu saspeš u oči jednu dozu, mislim da mu više neće pasti na pamet. ;)

Nasilje radja nasilje, i to je ne samo fraza vec istina.
Deca ciji roditelji utemelje batine kao vaspitnu metodu su agresivnija u odnosu na drugu decu koja se tako ne vaspitavaju. nasilje i fizicka sila se usvaja kao normalan model ponasanja kod male dece, kod onih od 4 do 10,11 pa i malo starijih.
Drugo, roditelj je taj koji se bavi decom. Ja sam imala tu srecu da cuvak sestrine kume klinkice, koje dobiju sljep ako bas zgrese iz bezobrazluka ali su roditelji na druge nacine vaspitavali za nestasluke, to su deca od 3 i 6 godina bila. A cuvala sam i klince mog druga koji su dobijali batine i pretnje i za bezobrazluk i ako nece da rucaju i za nestasluk, i bila su mnoooogo vise nevaspitanija.

Ja sam dobijao batine pa mi ništa ne fali...
Nikad nisam prvi napravio sranje, niti sam na svako izazivanje odgovarao nasiljem.
Jednostavno, zavisi kako se roditelj postavi u vaspitavanju: ako tuče da bi tukao, a ne da bi bio autoritet i objasnio zašto je tukao, onda će dete biti kompleksaš i nasilnik prve lige...
Moja bivša je rekla super-tačnu rečenicu: "Mi sitni smo uvek zagovornici protiv nasilja jednostavno zato što nikom ništa ni ne možemo da uradimo. Vama krupnima je sasvim svejedno, jer možete da se odbranite."

Skrenuli smo malo sa teme.
Cinjenica je da deca danas nemaju detinjstvo kakvo imala ona pre 20 i vise godina, bar se znao red, a i samo drustvo je kaznjavalo bezobrazluke i nevaspitanje, sada je malo drugacije, pa i do te mere da taj visak vremena i energije trose na pogresne stvari i bezobrazluke.
Sta ce bilo ko od vas da uradi ako vas klinci koji ne znaju sta je odgovornost napadnu kao i Lulnicu?
Kakav se primer daje ako se uzvraca nasiljem. Lepo je neko rekao da se o deci treba brinuti, jer oni nemaju osecaj odgovornosti kao i odrasli.

Nisam mogla da verujem da su svi maloletnici zaštićeni pre zakonom tj da ih npr komunalna policija ne može legitimisati - nego mora da zove Interventnu da to oni urade ako uopšte uspeju da ih zadrže da ne pobegnu z:shock:

Ne mogu da verujem da mi stariji više poštujemo uniformisana lica nego dečurlija koja treba svaku stariju osobu od sebe da poštuje (a kamoli uniformisane)... :aha:

Izgleda da je došlo vreme (što reče jedna osoba) da se bojimo dece i njihovog ponašanja z:cry: Užas, u šta će takvi izrasti? U monstrume? z:cry:

Ne može ni interventna... (barem tako kažu - policajci)

Sad mi je problem što imam strah od dece - a i bojim da sledeći put ne bude gore :(
Ni ne znam kako da se postavim ubuduće (ako opet budem sama), kao danas - da im sve po spisku dok beže ili ne?...
Bojim se da me ne zapamte pa ne sačekaju negde :( - čoveče, o čemu ja još moram da vodim računa pored mora problema i inače u životu z:cry::zroll:
Извини, али пошто живиш у Србији и још си женско, мораш нешто у торбици да носиш, спреј или било шта што може да ти користи приликом туче. И још нешто, немој случајно да их третираш као клинце и да ти буде жао, урличи, гађај, мислим полуди и сав бес на њих искали. Нема ту мала су деца, деца од 13 година су толико безобразна да заслужују жешће батине.

Trebao bih onda i ja malo da poludim i tučem okolo. Ionako su ti i takvi kao beli medvedi. Ako neko pita razlog, mene su u kad sam bio klinja izuvali na ulici zbog novih patika... Tukli me cigani zbog sličica...
Jednostavno: naučiš da se braniš, samo što vremenom moraš naučiti da se kontrolišeš...

Извини, али пошто живиш у Србији и још си женско, мораш нешто у торбици да носиш, спреј или било шта што може да ти користи приликом туче. И још нешто, немој случајно да их третираш као клинце и да ти буде жао, урличи, гађај, мислим полуди и сав бес на њих искали. Нема ту мала су деца, деца од 13 година су толико безобразна да заслужују жешће батине.

Zamisli kakvo bi izgledalo društvo kada bi SVI tako rešavali probleme :).

Back