Agresivnost i frustracije maloletnika

Skrenuli smo malo sa teme.
Cinjenica je da deca danas nemaju detinjstvo kakvo imala ona pre 20 i vise godina, bar se znao red, a i samo drustvo je kaznjavalo bezobrazluke i nevaspitanje, sada je malo drugacije, pa i do te mere da taj visak vremena i energije trose na pogresne stvari i bezobrazluke.
Sta ce bilo ko od vas da uradi ako vas klinci koji ne znaju sta je odgovornost napadnu kao i Lulnicu?
Kakav se primer daje ako se uzvraca nasiljem. Lepo je neko rekao da se o deci treba brinuti, jer oni nemaju osecaj odgovornosti kao i odrasli.
Постоје два начина да се створи одговорна особа.
Први начин је награда. Други начин је казна.
Чиме је ово друштво наградило данашње клинце само зато што постоје, што су ту? Ничим. Ја сам у своје време имао и спорт, бесплатно, када сам хтео и који сам хтео, имао сам учитеље који су ме учили и бонтону осим предмету, имао сам слободу да идем где хоћу и када хоћу, да за месец дана рада преко омладнинске зарадим за месец и по на мору...Е, они све то немају али немају никога ни да им покаже шта је то "ферка", шта је то поштовање, шта је то "бити мангуп". Значи награда - никс.
Казна. Какве казне следују деци када направе нешто противзаконито? Углавном никакве и они су тога свесни. Данашње друштво им даље помаже доношењем апсурдних закона који стављају интересе мањине испред интереса већина на сваком кораку.
Према томе, пар шамара с времена на време је за њих корисно и најмање болно. Мање је болно него да га сутра, због будалаштина које изводи, неко са мање кочница почасти са 9мм.
На насиље се не узвраћа насиљем, већ се насиље кажњава.

Trebalo bi da znate da ste uzrocnici problema upravo vi - promoteri nasilja.
Upravo su VASA deca (a koja su najmanje kriva) ta koja cine nasilje. Krivci ste vi koji ste im to nasilje nakalemili svojim " vaspitnim merama".

Tvrdoglavi primitivizam vas sve dublje gura u glib gluposti.
Pametnije bi bilo da uzmete neku knjigu iz pedagogije , nego da stvari "resavate" na svoj primitivan nacin.

Poslednja izmena:
Imala sam danas situaciju da su me napala trojica klinaca iz čista mira z:shock:
Toliko sam potrešena i još ne mogu doći sebi z:cry:

Zar je moguće da su današnji klinci toliko agresivni i nenormalni da povređuju slučajne prolaznike iz čista mira z:cry:
Postoji li neko u ovoj državi ko je odgovoran za to i da li misli da nađe načina nas zaštiti z:((

Ne znam kad sam poslednji put plakala kao danas i to pred drugima (toliko sam se potresla z:cry:)...
užas z:cry:

e Luli,da se meni to desilo,palo bi zavrtanje ushiju sa sve shamaranjem,pa nek dovede oca da i njega nashamaram kad nije nauchio i vaspitao majmuna!
sramota shto se iskaljuju na zhenama i babama...ako ima mooda nek krene na mene,pa cu da ga pitaj chija majka crnu vunu prede...
a najgore od svega je shto to vuku iz kuce...odnosno,nemaju shta da povuku...

e Luli,da se meni to desilo,palo bi zavrtanje ushiju sa sve shamaranjem,pa nek dovede oca da i njega nashamaram kad nije nauchio i vaspitao majmuna!
sramota shto se iskaljuju na zhenama i babama...ako ima mooda nek krene na mene,pa cu da ga pitaj chija majka crnu vunu prede...
a najgore od svega je shto to vuku iz kuce...odnosno,nemaju shta da povuku...

Klasican primer.

Klasican primer.

samo ti slobodno radi kako mislish da treba...
mene su roditelji vaspitali,i nagradjivali i kazhnjavali,ali NIKAD nisam nikoga maltretirao,niti su mene roditelji maltretirali...
nije mi padalo napamet da nekog na ulici opsujem ili napadnem,ili slichno...
Nisam ja promoter nasilja,ali da su ti klinci nekad dobili po ushima,ne bi se tako ponashali...
To liberalno vaspitanje,i americhki filmovi u kombinaciji sa najgorim mogucim zakonskim reshenjima su glavni krivci,pored roditelja koji nisu imali shta,ili nisu znali kako da svojoj deci usade kao vrednosti,shto se danas deshavaju takve stvari...

samo ti slobodno radi kako mislish da treba...
mene su roditelji vaspitali,i nagradjivali i kazhnjavali,ali NIKAD nisam nikoga maltretirao,niti su mene roditelji maltretirali...
nije mi padalo napamet da nekog na ulici opsujem ili napadnem,ili slichno...
Nisam ja promoter nasilja,ali da su ti klinci nekad dobili po ushima,ne bi se tako ponashali...
To liberalno vaspitanje,i americhki filmovi u kombinaciji sa najgorim mogucim zakonskim reshenjima su glavni krivci,pored roditelja koji nisu imali shta,ili nisu znali kako da svojoj deci usade kao vrednosti,shto se danas deshavaju takve stvari...

Kazem ti procitaj radije neku knjigu iz pedagogije.
Najvise nereda prave klinci koji dobijaju strasne batine.
Imas bezbroj primera. Mozes se u to uveriti. Ima strucne literature koliko hoces.
Imas cak i onu seriju "Zaboravljeni" ili tako nesto, koja opisuje zivot maloletnih delikvenata.Serija radjena po dosijeu.

Delikatne su to stvari. To zahteva malo vise umesnosti od prostackog samaranja.

Kazem ti procitaj radije neku knjigu iz pedagogije.
Najvise nereda prave klinci koji dobijaju strasne batine.
Imas bezbroj primera. Mozes se u to uveriti. Ima strucne literature koliko hoces.
Imas cak i onu seriju "Zaboravljeni" ili tako nesto, koja opisuje zivot maloletnih delikvenata.Serija radjena po dosijeu.

Delikatne su to stvari. To zahteva malo vise umesnosti od prostackog samaranja.

znam ja vrlo dobro kakav je to proces,i shta sve to zahteva,nemoj da brinesh,i nisam pomenuo prostachko shamaranje...
nego,ponekad valja dobiti i batine...jer cesh se posle pitati ili bi bar trebalo da se pitash,shta mi je to trebalo...
jer,ako te neko vaspitavao,razgovarao sa tobom,usadio ti neke norme,makar i moralne,i dozvolish sebi tako neshto,trebala bi da ti se javi savest,koja ce izbaciti to pitanje...
e sad,shto nije imao ko njima da se bavi,jer ga je pravio cale u jugu ispred splavova 90-ih,sa nekom sponzorushom,to je dovoljan pokazatelj stanja u nashem drushtvu...
beda stvara bedu,i to ne iskljuchivo u materijalnom smislu!!!duhovna beda je mnogo veca od materijalne!!!

znam ja vrlo dobro kakav je to proces,i shta sve to zahteva,nemoj da brinesh,i nisam pomenuo prostachko shamaranje...
nego,ponekad valja dobiti i batine...jer cesh se posle pitati ili bi bar trebalo da se pitash,shta mi je to trebalo...
jer,ako te neko vaspitavao,razgovarao sa tobom,usadio ti neke norme,makar i moralne,i dozvolish sebi tako neshto,trebala bi da ti se javi savest,koja ce izbaciti to pitanje...
e sad,shto nije imao ko njima da se bavi,jer ga je pravio cale u jugu ispred splavova 90-ih,sa nekom sponzorushom,to je dovoljan pokazatelj stanja u nashem drushtvu...
beda stvara bedu,i to ne iskljuchivo u materijalnom smislu!!!duhovna beda je mnogo veca od materijalne!!!

Maloletni delikventi , bez zastite, nisu veliki problem. Njih brzo zatvore.
Problem su tatini sinovi, koji imaju zaledjinu i kojima policija ne sme nista.

A to sto biste vi nekog isamarali , to kacite macki o rep. I vi dobro znate koga smete a koga ne smete.

Problem je malo dublji od klasicne glupave fraze: Danasnja omladina...

Da pitam Milana Gruzanina...
Kada u kući imaš dete od godinu i po dana koje svakom prilikom dolazi do šporeta i uključuje ringle, kako mu lepo objasniti da to nije dobro ? Mislim, probala sam ja lepo, ali je plodom urodilo samo to kada sam je par puta pucnula po gu.zi , preko pampersa, naravno. Od tada ne moram ništa da joj objašnjavam, zna da to ne sme.

Da pitam Milana Gruzanina...
Kada u kući imaš dete od godinu i po dana koje svakom prilikom dolazi do šporeta i uključuje ringle, kako mu lepo objasniti da to nije dobro ? Mislim, probala sam ja lepo, ali je plodom urodilo samo to kada sam je par puta pucnula po gu.zi , preko pampersa, naravno. Od tada ne moram ništa da joj objašnjavam, zna da to ne sme.

Budes li POTENCIRALA na nasilju, usadices u dete tu crtu. U to budi ubedjena.

to se ne znaci samo u odnosu prema njemu nego uopste. Dete UPIJA TVOJE PONASANJE.Ukoliko si agresivna prema drugim ljudima, dete ce to poprimiti: agrsivnost, nervozu, ljutinu, neozbiljnost, nemarnost...da ne nabrajam.
Zato je neophodno vladati sobom...kad si pred detetom , imas jos jedan razlog vise.

U slucaju ringle: Treba mu NEDVOSMISLENO ,KRAJNJE OZBILJNO, i LJUTITO izricitio reci da to ne dira.

Gnevite se ali da Sunce ne zadje u gnevu vasemu.

Znaci sve to s ljubavlju.

Dete ce mnogo bolje prihvatiti i razumeti kada vidi tvoja osecanja u ocima nego kada ga lupis po dupetu.
Lupaju po dupetu oni koji ne umeju bolje. I to je vise nego nista...
No trudi se da napredujes u vaspitavanju, pre svega sebe. To ce biti korisno i za dete.

to se ne znaci samo u odnosu prema njemu nego uopste. Dete UPIJA TVOJE PONASANJE.Ukoliko si agresivna prema drugim ljudima, dete ce to poprimiti: agrsivnost, nervozu, ljutinu, neozbiljnost, nemarnost...da ne nabrajam.
Zato je neophodno vladati sobom...kad si pred detetom , imas jos jedan razlog vise.

U slucaju ringle: Treba mu NEDVOSMISLENO ,KRAJNJE OZBILJNO, i LJUTITO izricitio reci da to ne dira.

Dete ce mnogo bolje prihvatiti i razumeti kada vidi tvoja osecanja u ocima nego kada ga lupis po dupetu.
No trudi se da napredujes u vaspitavanju, pre svega sebe. To ce biti korisno i za dete.

А ове појмове и њихову манифестацију ћеш објаснити детету од годину и по помоћу сликовнице?
Док су деца добијала по дупету и због мањих несташлука, није било проблема са малолетном деликвенцијом (која је, ако ниси знао, у порасту). Данас, када их сликовнице и оштар али родитељски поглед васпитава, секу удове животињама, боду се ножевима и нападају слабије од себе.
Није тешко упоредити који начин је бољи.
То што самозвани педагози имају бајковите представе о деци и њиховим идејама о границама је други падеж. Педагогија се не учи из филмова, далеко је то од стварности.

А ове појмове и њихову манифестацију ћеш објаснити детету од годину и по помоћу сликовнице?
Док су деца добијала по дупету и због мањих несташлука, није било проблема са малолетном деликвенцијом (која је, ако ниси знао, у порасту). Данас, када их сликовнице и оштар али родитељски поглед васпитава, секу удове животињама, боду се ножевима и нападају слабије од себе.
Није тешко упоредити који начин је бољи.
То што самозвани педагози имају бајковите представе о деци и њиховим идејама о границама је други падеж. Педагогија се не учи из филмова, далеко је то од стварности.

Nisi uopste pozvan da banalizujes ono sto sam napisao.
Ako ne zelis razumeti - tvoj problem. Neces ni nauciti.
A onda ce ti biti kriva deca sto si svoju agresivnost preneo na njih.

Ova generacija je rasla dok su je bombardovali.
Hajde sad ti njima objasni, zasto ste ih vi odrasli bombardovali. Zasto su pritom mnogima otkidane , ruke noge, glave...
Zasto???

Hajde sad ti njima objasni, zasto ste ih vi odrasli bombardovali. Zasto su pritom mnogima otkidane , ruke noge, glave...
Zasto???
Da li imaš svoje dece koju si vaspitavao ili vaspitavaš ? Ja osim ovog čeljadeta imam i sina od 17 godina kojeg sam na isti način vaspitavala, nije kriminalac, agresivac, ne pije, ne puši, ne drogira se, pa ako sam negde pogrešila, valjda bi to do sad uvidela. Ne kažem da nije bilo propusta, ali to svakako nije bilo kada su u pitanju kaznene mere gore opisane.

Zasto???

Мислиш да имам потребу да банализујем?

Baš mi je danas stigao cirkulacioni mail sledeće sadržine
- Danas žalimo odlazak voljenog prijatelja Zdravog Razuma koji je bio sa nama mnoge godine. Niko ne zna tačno koliko je bio star s obzirom da je njegova krštenica davno zagubljena u birokratskoj crvenoj traci.
On će biti zapamćen po tome što se držao dragocenih lekcija >Znati kad se skloniti sa kiše, >Zašto ko rano rani dve sreće grabi, >Život nije uvek fer, >Možda sam ja kriv.

Zdrav Razum je živeo po jednostavnim ekonomskim pravilima >Ne troši više nego što zarađuješ i oprobanim strategijama >Odrasli, ne deca, vode stvari. Njegovo zdravlje je počelo naglo da propada kada su uvedene dobro zamišljene ali preopterećujuće regulative. Izveštaji o >6-togodišnjem dečaku optuženom za sexualno uznemiravanje zato što je poljubio devojčicu > o >Učitelju koji je otpušten jer je kaznio nevaspitanog učenika su samo pogoršali njegovo stanje.

Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kad su roditelji napali nastavnike jer rade posao koji su oni propustili da urade u disciplinovanju njihove nevaspitane dece.

Propao je još više kad su škole morale da dobiju roditeljski pristanak da bi deci dali losion za sunčanje ili aspirin, ali nisu smeli da obaveste roditelje ako je učenica trudna i želi da abortira. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis a kriminalci počeli da dobijaju bolji tretman od svojih žrtava.

Zdrav Razum je prebijen otkad niste mogli da se branite od provalnika u sopstvenom stanu i provalnik je mogao da vas tuži za napad. Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kad je jedna žena propustila da shvati da je kafa koja se puši vruća, prosula je u krilo i odmah dobila ogromnu nadoknadu.

Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja Istine i Poverenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike. Iza njega ostaju njegova 4 polubrata <Znam svoja prava,<Hoću odmah, <Neko drugi je kriv i <Ja sam žrtva. Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih jer je vrlo malo njih shvatilo da je otišao.

@Milan Gruzanin Druze dramatizujes mnogo.... Neka cuska tu i tamo je ok, niko ovde ne prica o "nasilju" nad decom -.-

Pa hajde recimo da ti postiram ovo:Što se tiče samoodbrane, kad ne bi bilo protivzakonito, preporučio bih biber-sprej (jedino što u našem "divnom" Zakonu o oružju i municiji može da se tretira kao hemijsko)...
Kad mu saspeš u oči jednu dozu, mislim da mu više neće pasti na pamet.

Sta kazes: ja dramim.

Da li imaš svoje dece koju si vaspitavao ili vaspitavaš ? Ja osim ovog čeljadeta imam i sina od 17 godina kojeg sam na isti način vaspitavala, nije kriminalac, agresivac, ne pije, ne puši, ne drogira se, pa ako sam negde pogrešila, valjda bi to do sad uvidela. Ne kažem da nije bilo propusta, ali to svakako nije bilo kada su u pitanju kaznene mere gore opisane.

Pa ako je ok, znaci da nisi preterivala s batinama.
No ne zaboravi da uvek moze bolje. Zahvaljujuci iskustvu, uglavnom je lakse sa dugim detetom nego sa prvim.
Zahvaljujuci tome drugo dete uglavnom prodje sa mnogo manje batina.

Baš mi je danas stigao cirkulacioni mail sledeće sadržine
- Danas žalimo odlazak voljenog prijatelja Zdravog Razuma koji je bio sa nama mnoge godine. Niko ne zna tačno koliko je bio star s obzirom da je njegova krštenica davno zagubljena u birokratskoj crvenoj traci.
On će biti zapamćen po tome što se držao dragocenih lekcija >Znati kad se skloniti sa kiše, >Zašto ko rano rani dve sreće grabi, >Život nije uvek fer, >Možda sam ja kriv.

Zdrav Razum je živeo po jednostavnim ekonomskim pravilima >Ne troši više nego što zarađuješ i oprobanim strategijama >Odrasli, ne deca, vode stvari. Njegovo zdravlje je počelo naglo da propada kada su uvedene dobro zamišljene ali preopterećujuće regulative. Izveštaji o >6-togodišnjem dečaku optuženom za sexualno uznemiravanje zato što je poljubio devojčicu > o >Učitelju koji je otpušten jer je kaznio nevaspitanog učenika su samo pogoršali njegovo stanje.

Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kad su roditelji napali nastavnike jer rade posao koji su oni propustili da urade u disciplinovanju njihove nevaspitane dece.

Propao je još više kad su škole morale da dobiju roditeljski pristanak da bi deci dali losion za sunčanje ili aspirin, ali nisu smeli da obaveste roditelje ako je učenica trudna i želi da abortira. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis a kriminalci počeli da dobijaju bolji tretman od svojih žrtava.

Zdrav Razum je prebijen otkad niste mogli da se branite od provalnika u sopstvenom stanu i provalnik je mogao da vas tuži za napad. Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kad je jedna žena propustila da shvati da je kafa koja se puši vruća, prosula je u krilo i odmah dobila ogromnu nadoknadu.

Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja Istine i Poverenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike. Iza njega ostaju njegova 4 polubrata <Znam svoja prava,<Hoću odmah, <Neko drugi je kriv i <Ja sam žrtva. Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih jer je vrlo malo njih shvatilo da je otišao.

Razmisli o tome: Koga kritikuje ovaj tekst.

Nema sta da mislim. To je ocigledno.

Хм, да видимо, да ли је ово твој савет и детету? Само једно, његово мишљење је важно? Нико други није у праву, нема оно шта да мисли?
А видиш, баш о оваквом васпитању се ради код оних који су напали колегницу.

Хм, да видимо, да ли је ово твој савет и детету? Само једно, његово мишљење је важно? Нико други није у праву, нема оно шта да мисли?
А видиш, баш о оваквом васпитању се ради код оних који су напали колегницу.

Tvoj, i ne samo tvoj problem je sto se osvrces na posledicu a ne na uzrok.
Ako zelis da resis problem, eliminisi uzrok.

Jedno je kad sumnjas , drugo je kad znas.

Nije vazno samo misljenje deteta. Treba ga razumeti.

Postupaj sa decom upravo onako kao bi ti voleo da sa tobom veci i jaci postupaju

Tvoj, i ne samo tvoj problem je sto se osvrces na posledicu a ne na uzrok.
Ako zelis da resis problem, eliminisi uzrok.

Jedno je kad sumnjas , drugo je kad znas.

Nije vazno samo misljenje deteta. Treba ga razumeti.

Postupaj sa decom upravo onako kao bi ti voleo da sa tobom veci i jaci postupaju

Onda svi lepo decu na povodac (sto sam vidjao po gradu) pa kao pse da ih setamo... tako im sigurno nece pasti na pamet da istrce na put.... pa necemo morati ni da im objasnjavamo.

I ne mozemo sa decom postupati kao sto bi zeleli da sa nama postupaju jaci .... jer je dete dete, a covek je covek.

Back