AGENCIJA ZA NEKRETNINE

koja je dobra u bgu, kakvi su im uslovi i sve sto znate pisite? prodajem nekretninu
staivtte mi temu na neko mesto ako joj ovdee nije mesto

mislim da su ti po kavlitetu sve manje vise iste, tj. podjednako su bezobrazni, bitnije ti ej da izaberes veliku agenciju, koja ima veliku bazu stanova i kupaca..tebi kao prodavcu nije toliko bitno da su oni fer, ti agenciji ne placas nista pri kupoprodaji (sem ako tu stvaku nisu izmenili, kao sto je bilo govorkanja)
ja sam stan kupila preko lidera, pre par meseci i zadovoljna sam, pa..onako..vise sam bila zadovoljna samim agentom (sa kojom sam postala kucna prijateljica nakon dve godine potrage za stanom :lol:), no samom agencijom
takodje sam uvek vodila i svog advokata, pored onog iz agencije i pokazalo se kao korisno

Idi preko agencije, ali traži da potpišete ugovor, i to vrlo precizan.
Nova moda je da i kupac i prodavac plate proviziju agenciji, i to oko 2,5%. To je kvarno, jer bi trebala samo jedna stranka da plati a ovako izvuku duplo, tj. 5%.
Možeš slobodno da uzmeš nekoliko agencija, s tim da svaka upiše kad je kojeg kupca dovela na razgledanje i samo u slučaju da taj kupac bude pravi mogu da traže novac. Dakle, ako dovedu i 100 potencijalnih kupaca, a kupi neko koga je dovela druga agencija - oni ne dobijaju ništa.
Raspitaj se da li agencija ima obavezu da oglasi prodaju kao plaćene oglase, koliko i u kojim medijima, i prati da li su to zaista odradili.
Agencije obično traže 3% a advokatske kancelarije 2,5%.
Proveri da li u procenat koji im plaćaš spada i usluga advokata, ili se to plaća plus, ili treba da nađeš nekog svog.
Mimo agencije, ništa te ne sprečava da i sam oglasiš prodaju u nekoliko novina i na sajtovima. Ako sam nađeš kupca uštedećeš debele novce.
Ja sam u februaru prodala kuću preko agencije. Angažovala sam 4-5, ali jedna je dovela 20-ak kupaca a ostale ni jednog. Fora je bila u dobrom agentu prodaje, čovek se zaista angažovao i nije mu bilo teško da stalno juri po gradu pa je našao pravog kupca. Doduše, platili smo procenat i ja i kupac...

Back