Ja o advokatima an zeneral, a narocito u Srbiji imam misljenje kao i Amerikanci o svojim advokatima, a to
bi bilo da je njihova cest i cast na nivou beogradskih taksista. U Nemackoj advokati moraju da izdaju fakture
sa sve PDV, to se automatski prijavljuje poreskoj upravi, advokata ima ko pleve, ne razumem zasto uopste
milioni ljudi studiraju pravo. Kome su potrebni toliki advokati? I sta ce meni advokat ako se radi o nekom jednostavnom
problemu, u pravu je drzava ako planira da ih iskljuci iz nekih procesa o recimo ostavinskim raspravama i izvrsnim
postuipcima. Pa ja sam 3x pismenija od njih, a na kraju krajeva ja sam ta koja vodi proces i koja je zainteresovana
za sustinu i za uspeh, sta ce meni njihova asistencija? Da mi to naplacuju, ali onako "usput", a uvek je 50 evra koje
mrtvi ladni stavljaju u dzep.
U Zajecaru je recimo pre 40 godina bilo mozda 4 advokata, sada ih ima valjda i 80, a broj stanovnika
je ostao isti.
Држава(у ствари страначка-нотарска-извршитељска олигархија) хоће да искључи адвокате из скоро свих поступака, и да грађанин буде сам пред јавним извршитељом, нотаром, органом управе.Адвокати сметају тој новоствореној олигархији из следећих разлога:
Јавни извршитељ/нотар ако не спроведе извршење/оверу уговора неће добити накнаду али он мора да одлучи да ли ће извршење/овера бити спроведена и да ли је све по закону.У пракси, то значи да ће ти органи увек бити много наклоњенији одлуци да спроведу извршење/оверу, јер ако тако не одлуче онда не добијају накнаду за оверу/спровођење извршења.Један исход поступка доноси приход а други исход поступка(одбијање овере/неспровођење извршења) доноси штету-изостанак прихода.
Онда се у поступак укључује адвокат, па дође до усвајања привремене мере забране отуђења и оптерећења ако је у питању неки сумњив промет непокретности, или адвокат у име дужника поднесе приговор на решење о извршењу.Онда се на пример испостави, да дужник уопште не дугује баш тај новчани износ повериоцу, или да постоје сметње за закључење уговора, па наши сироти нотари и јавни извршитељи губе приходе.
То је исто као да имаш судију који одлучује о твојој кривици, али ако те ослободи он неће добити плату/дневницу за тај дан.Сви знамо да ће водилац поступка чија примања зависе од исхода поступка, бити наклоњенији доношењу одлуке која му доноси приход.
Другим речима, да би имали непристрасно суђење/поступак руководилац поступка(судија, јавни тужилац, нотар, извршитељ) мора имати финансијску независност од исхода спора, судија прима плату без обзира како пресуди.
Таква независност не постоји код нотара и јавних извршитеља, и као контролни механизам се појављују једино адвокати, јер лаици скоро никада не оспоравају одлуке нотара и извршитеља а ако то и чине, онда то раде тако да судови одбацују њихове жалбе/приговоре/тужбе као неуредне.