Advokati vs. javni beležnici

Ja o advokatima an zeneral, a narocito u Srbiji imam misljenje kao i Amerikanci o svojim advokatima, a to
bi bilo da je njihova cest i cast na nivou beogradskih taksista. U Nemackoj advokati moraju da izdaju fakture
sa sve PDV, to se automatski prijavljuje poreskoj upravi, advokata ima ko pleve, ne razumem zasto uopste
milioni ljudi studiraju pravo. Kome su potrebni toliki advokati? I sta ce meni advokat ako se radi o nekom jednostavnom
problemu, u pravu je drzava ako planira da ih iskljuci iz nekih procesa o recimo ostavinskim raspravama i izvrsnim
postuipcima. Pa ja sam 3x pismenija od njih, a na kraju krajeva ja sam ta koja vodi proces i koja je zainteresovana
za sustinu i za uspeh, sta ce meni njihova asistencija? Da mi to naplacuju, ali onako "usput", a uvek je 50 evra koje
mrtvi ladni stavljaju u dzep.

U Zajecaru je recimo pre 40 godina bilo mozda 4 advokata, sada ih ima valjda i 80, a broj stanovnika
je ostao isti.
Држава(у ствари страначка-нотарска-извршитељска олигархија) хоће да искључи адвокате из скоро свих поступака, и да грађанин буде сам пред јавним извршитељом, нотаром, органом управе.Адвокати сметају тој новоствореној олигархији из следећих разлога:

Јавни извршитељ/нотар ако не спроведе извршење/оверу уговора неће добити накнаду али он мора да одлучи да ли ће извршење/овера бити спроведена и да ли је све по закону.У пракси, то значи да ће ти органи увек бити много наклоњенији одлуци да спроведу извршење/оверу, јер ако тако не одлуче онда не добијају накнаду за оверу/спровођење извршења.Један исход поступка доноси приход а други исход поступка(одбијање овере/неспровођење извршења) доноси штету-изостанак прихода.

Онда се у поступак укључује адвокат, па дође до усвајања привремене мере забране отуђења и оптерећења ако је у питању неки сумњив промет непокретности, или адвокат у име дужника поднесе приговор на решење о извршењу.Онда се на пример испостави, да дужник уопште не дугује баш тај новчани износ повериоцу, или да постоје сметње за закључење уговора, па наши сироти нотари и јавни извршитељи губе приходе.

То је исто као да имаш судију који одлучује о твојој кривици, али ако те ослободи он неће добити плату/дневницу за тај дан.Сви знамо да ће водилац поступка чија примања зависе од исхода поступка, бити наклоњенији доношењу одлуке која му доноси приход.

Другим речима, да би имали непристрасно суђење/поступак руководилац поступка(судија, јавни тужилац, нотар, извршитељ) мора имати финансијску независност од исхода спора, судија прима плату без обзира како пресуди.

Таква независност не постоји код нотара и јавних извршитеља, и као контролни механизам се појављују једино адвокати, јер лаици скоро никада не оспоравају одлуке нотара и извршитеља а ако то и чине, онда то раде тако да судови одбацују њихове жалбе/приговоре/тужбе као неуредне.

Najvise sto sme da se da u kesu je do 15000 evra.Aki si dao vise u problemu si. To je devizni prekrsaj.
Ne prodajem stan.Radim kao agent i stitim uvek vise kupca nego prodavca .
ovde kazu u agencijama i u banci da je granica 10 000 e

ok,ok, ali tako su rekle agencije, da moze, evo kupac je tkao isplatio kada smo prodavali i mi smo tako kada smo kupili, maltene smo samo preneli pare iz ruke u ruku.
kada neko nesto kupi nesto a pre toga je prodo recimo nekretnine za koje ima proeklo i dokaz za kolko novaca stvar je cista i nije devizni prekrsioc...

nego moje se odnosilo ponajpre oko provere stana , dupe prevare koja je svedena na minimum od kad postoji centralni registar sluzbenih beleski, notara...

sta sve treba da uradi kupac, kada zeli da proveri... proverice i agencija, ali ja najvise volim i kada se u sve uverim sam pa sam rekao koje sve radnje treba obaviti...

Najvise sto sme da se da u kesu je do 15000 evra.Aki si dao vise u problemu si. To je devizni prekrsaj.
Ne prodajem stan.Radim kao agent i stitim uvek vise kupca nego prodavca .
moras stititi kupca, on ti placa proviziju, bar je ovde tako, cenu stana plus agenciju placa kupac i da m une prodate macku u dzaku...

izato i plati agenciju koja ima agente, advokata, da sve bude cisto sa stanom... i ako nesto ubrljaju pa se zajebes oko stana onda lepo u agenciju i sve ih ...

ovde kazu u agencijama i u banci da je granica 10 000 e

ok,ok, ali tako su rekle agencije, da moze, evo kupac je tkao isplatio kada smo prodavali i mi smo tako kada smo kupili, maltene smo samo preneli pare iz ruke u ruku.
kada neko nesto kupi nesto a pre toga je prodo recimo nekretnine za koje ima proeklo i dokaz za kolko novaca stvar je cista i nije devizni prekrsioc...

nego moje se odnosilo ponajpre oko provere stana , dupe prevare koja je svedena na minimum od kad postoji centralni registar sluzbenih beleski, notara...

sta sve treba da uradi kupac, kada zeli da proveri... proverice i agencija, ali ja najvise volim i kada se u sve uverim sam pa sam rekao koje sve radnje treba obaviti...
Nadam se da je ugovor kucan u dinarima,ako je u evrima a pare nisu isle preko banke mozes da imas problem

Notar moze i da odbije sluzbenu potvrdu nekog ugovora jer zaista on odgovara prema
zakonodavcu. Postoji i overa
А шта ћеш да радиш са новцима које си до сада примила на име купопродајне цене (ако купац не плати задњу рату)?

U nasem ugovoru jasno stoji da je taj novac u slucaju da ne plati zadnju ratu moj.
Svakako da mu mogu produziti rok za placanje i godinu, dve ( i ne radi se o nekoj velikoj sumi),
ali ako covek ne moze da plati, sta ja sada tu da radim. Koristi tu nekretninu vec 4 godine,
ne pridrzava se dogovora i ugovora jer nema para, ja sve razumem, ali na kraju ce biti tako
da je koristio to za relativno male pare, ali nije vise njegovo. Nikada i nije bilo njegovo jer
je u katastru upisano na moje ime. Ugovor nismo nigde overavali,
njemu je njegov advokat rekao da se potpise jos od dva svedoka i to je meni bilo ok.
Ja sam mnogo pametnija od raznoraznih advokata.

Obično u ugovoru stoji kapara, ako drugačije nisu definisali uslove !

Kapara se oduzima "nesavesnom" kupcu, a ostatak će morati vratiti.

A to nikom ne odgovara, tako da će još da ga čeka za pare ...
Ma bre, ja sam s njim napravila ugovor u kome on meni placa tu nekretninu u ratama,
bez ikakve kamate, ali bi trebalo da u roku od pet godina bude i placeno.
On je placao kolko je mogao, ali to nije za 4 godine ni pola sume, trebalo bi da mi ceo ostatak
iduce godine u junu isplati.

Ali je ugovor koji se potpisivao u sudu pravio neki advokat? Cini mi se da je tako bilo.
Sada taj ugovor pravi ovaj notar? Ja ovo sve malo napamet sada pricam jer ne zivim u Srbiji,
ali bi trebalo da sam u pravu. Meki jednostavan ugovor moze covek i sam da napise,
ali ima i komplikovanih.
Ugovore i dalje prave advokati, a mogu i same stranke, ako znaju. (u 99% slučajeva, ne znaju). Notari u Srbiji samo overavaju, ne mogu da pišu ugovore.

Razlika izmedju advokata i notara je drasticna....
Beleznici ili notari vrse drzavnu sluzbu i trenutno imaju i vise posla i vise para, a najvaznije imaju ime.
Advokati su privatnici koji mogu da budu i kriminalci, a da rade dok se ne dokaze kriminalno delovanje.
Rascep izmedju njih je u tome sto advokati ne mogu za male pare da ih kupe, jer dovode njihov posao u pitanje, dok su sudskog sluzbenika i sudiju mogli da kupe, jer za njih odlucuje predsednik suda koji ih i stiti za "greske".
Sluzbenici za overu su mogli da budu i polupismeni ljudi postavljeni od strane mafijaskoadvokatske sprege.
Imaju više posla i para zato što imaju monopol, odnosno njihov broj je određen zakonom. ( 1 na 25.000,00 stanovnika ). Nikakvo ime oni nemaju, ni manje ni veće od advokata.

Imaju više posla i para zato što imaju monopol, odnosno njihov broj je određen zakonom. ( 1 na 25.000,00 stanovnika ). Nikakvo ime oni nemaju, ni manje ni veće od advokata.
Imaju ime i to lepo zavedeno u sluzbenom listu i dokumentima drzave, advokat moze da bude i kriminalac....
advokat je gradjanin kao svi drugi, tacnije privatnik kao proizvodjac lopata ili poljo[privrednik....a beleznik je drzavni sluzbenik....onaj koji zastupa drzavu i njene interese....

Imaju ime i to lepo zavedeno u sluzbenom listu i dokumentima drzave, advokat moze da bude i kriminalac....
advokat je gradjanin kao svi drugi, tacnije privatnik kao proizvodjac lopata ili poljo[privrednik....a beleznik je drzavni sluzbenik....onaj koji zastupa drzavu i njene interese....
Delimično tačno. Jeste nosilac javnih funkcija, zastupa državu ali i svoj džep. Inače bi radio za platu kao drugi državni službenici, a ne na procenat od taksi na kojima zarađuje milione.

Back