Advokati vs. javni beležnici

Znam ja koja je razlika, nedavno sam prevodila na nas jezik jedan testament, njega je lepo srocio notar, overio ga,
nisam sigurna da bi taj covek to sam mogao da uradi jer se i radilo o jako komplikovanom testamentu.
Ove sam sluzbenike za overu u Srbiji i licno "upoznala", oni su zaista polupismeni ljudi u smislu da ih zakoni i sam
tekst uopste i ne zanima, ali im to nije ni duznost. Ranije su advokati u Srbiji ( ili bivsoj YU) bili casni ljudi,
danas je to sve budibogsnama. Sva je sreca pa pismen covek nadje na netu sam i zakone pa i citave tekstove
nekih ugovora, ne mora da se mlati sa njima da mu objasnjavaju zakone.

Notaru su ( Nemacka) kod kupoprodaje nekretnina odlicna stvar jer oni otvaraju racun u banci i tek
kada na taj racun stigne ugovorena suma tek je onda ugovor validan i upisuje se u katastar.
I ovde se overi Ugovor kod notara bez klauzule o saglasnosti za uknkizbu.Potom se ide u banku i prebacuje novac Nakon toga se ponovo vraca kod notara gde prodavac daje saglasnost za uknjizbu i upis u Katastar.Malo je glupo sto se dva puta ide kod notara,ali tako mora jel je bilo prevara.

Nisam siguran, ali verujemd a si u rpavu. AKS je takodje trazila povlacenje iz procedure Zakona o BESPLATNOJ pravnoj pomoci, i ako je javna rasprava odavno zavrsena po tom pitanju, sto je skandalozno.

Nadam se da su sada oni koji su se zalagali za njihova "prava" zadovoljni sto onaj ko nema para ne moze da dobije nikakvu pravnu pomoc za gradjanske stvari osim da moli po hodnicima opstina nekog pravnima-piskaralo.
Ako narod ima za crkvu sigurno ima i za advokata.
I dobro je što je sve poskupelo pa se seljaci!a sad ne isplati da vode decenijske rasprave čiji je pevac a čiji pilići, a sve završilo u čorbi još pre desetog ročišta...

I ovde se overi Ugovor kod notara bez klauzule o saglasnosti za uknkizbu.Potom se ide u banku i prebacuje novac Nakon toga se ponovo vraca kod notara gde prodavac daje saglasnost za uknjizbu i upis u Katastar.Malo je glupo sto se dva puta ide kod notara,ali tako mora jel je bilo prevara.
Ne lupaj

To mozete srediti i kod notara u holu pre ulaska u kancelariju a mozete i u agenciji. Kod notara je bolje posto pre potpisa ulaze u registar njihov i proveravaju da nije stan nedavno vec prodat ili tog dana da ne vude prevare duple !

Ipak proverite isti dan pre kupovine stana u sudu osnovnom visem da li sw vodi neki postupak oko stana na ime prodavca kao i obavezan liste nepokretnosti. Notar ce proveriti u centralni registar.

Casni advokati vise ne postoje, Izumrli su. Sudije imaju relativno ok plate, ali sam slusala da su i oni ucenjeni,
ali i da sami ucenjuju.
Објасни ти мени, како то да су адвокати и судије нечасни(углавном), да је цело друштво корумпирано, а да су само нотари часни и стручни?

Где су расли ти људи, у некој саксији под стакленим звоном?

Наградно питање:Да ли ти заиста мислиш да је неко дозволио да у нотаријат уђу људи само по основу поштења и стручности, без страначке и личне подобности?

Сви су знали да је реч о изузетно профитабилној делатности и ту су пробрани искључиво они који су били подобни, сувише је то леп колачић да би се то препустило случају.

Ali je ugovor koji se potpisivao u sudu pravio neki advokat? Cini mi se da je tako bilo.
Sada taj ugovor pravi ovaj notar? Ja ovo sve malo napamet sada pricam jer ne zivim u Srbiji,
ali bi trebalo da sam u pravu. Meki jednostavan ugovor moze covek i sam da napise,
ali ima i komplikovanih.
То су обичне техникалије које нису толико битне.

Суштина је да је адвокатура као слободна професија смета извршној власти, јер они немају толико утицаја на адвокате.Не можеш страначке кадрове распоредити у адвокатуру, па извршна власт покушава да што више адвокатских послова пребаци нотарима, приватним извршитељима и другим "нашим људима" и да тако сузбије адвокатуру.

Паралелно са овим процесом иде и развлашћивање судова, тако што се судски поступци пребацују у надлежност других субјеката.Почело се са оснивањем посебне агенције- АПР (то су раније радили привредни судови), онда са укидањем судских земљишних књига и пребацивањем њихове надлежности у катастар(орган управе).Онда се већина кривичних поступака пребацила у тужилаштво, оставински и извршни поступак су поверени приватним предузетницима.

Неки идеал је да се грађанин појављује сам пред разним агенцијама, приватним предузетницима,органима управе и то без адвоката који би само нешто закерао и правио проблеме.Шта ће поштеном човеку адвокат, што би се он уопште и бранио ако није крив?

Објасни ти мени, како то да су адвокати и судије нечасни(углавном), да је цело друштво корумпирано, а да су само нотари часни и стручни?

Где су расли ти људи, у некој саксији под стакленим звоном?

Наградно питање:Да ли ти заиста мислиш да је неко дозволио да у нотаријат уђу људи само по основу поштења и стручности, без страначке и личне подобности?

Сви су знали да је реч о изузетно профитабилној делатности и ту су пробрани искључиво они који су били подобни, сувише је то леп колачић да би се то препустило случају.

Ja o advokatima an zeneral, a narocito u Srbiji imam misljenje kao i Amerikanci o svojim advokatima, a to
bi bilo da je njihova cest i cast na nivou beogradskih taksista. U Nemackoj advokati moraju da izdaju fakture
sa sve PDV, to se automatski prijavljuje poreskoj upravi, advokata ima ko pleve, ne razumem zasto uopste
milioni ljudi studiraju pravo. Kome su potrebni toliki advokati? I sta ce meni advokat ako se radi o nekom jednostavnom
problemu, u pravu je drzava ako planira da ih iskljuci iz nekih procesa o recimo ostavinskim raspravama i izvrsnim
postuipcima. Pa ja sam 3x pismenija od njih, a na kraju krajeva ja sam ta koja vodi proces i koja je zainteresovana
za sustinu i za uspeh, sta ce meni njihova asistencija? Da mi to naplacuju, ali onako "usput", a uvek je 50 evra koje
mrtvi ladni stavljaju u dzep.

U Zajecaru je recimo pre 40 godina bilo mozda 4 advokata, sada ih ima valjda i 80, a broj stanovnika
je ostao isti.

Broj je advokata u Zajecaru izgleda jos i Ok kada vidim statistike za broj advokata u Frankfurtu.
Na 97 stanovnika Frankfurta ( a tu si novorodjena deca) 1 advokat :zcepanje:
Nedavno sam na jednom poljancetu na koje ujutru sa psom idem srela coveka koji mi je kao poznat
( a i on seta neko pCeto) i malo ppricam s njim, on mi rece da je on taj za koga sam mislila da jeste
( advokatska kancelarija firme u kojoj sam radila), kao mnogo dobar i na neki nacin i cuven advokat i covek
mi mrtav ladan objasni da je batalio advokaturu jer kao slobodan strelac mozes da zastupas samo svoju
rodbinu i prijatelje. Sad prodaje cvece sa svojom novom zenom ( ona je poznata cvecarka) i seta psa.

Ne lupaj ti.U Beogradu ne moze.Kod koje to agencije moze Kad si zadnji put overavao Ugovor O cemu pricas.
Pre deset dana!

U agenciji das pare, vec di na predugovoru dao kaparu i na dan odlaska kod notara u agenciji za nekretninr prvo das pare , a mozes i pre notara i dobijes priznanicu a oni vas uvedu kod notara i tamo kazete ksko ste isplatili normslno preko rscuna....nemas problem ako imas dokaz o porekli para. O tome rekoh da ne moras od notara ici u banku pa se vracati.

Veze ti nemas.

A sto se tice duple prodaje NOTAR PRE POTPISA PROVERI CENTRALNI REGISTAR I VIDI DQL JE TAJ DAN IL PRE PRODAT STAN KOD BILO KPG NOTARA U SRBIJI!!!!

I VIDI DAL IMA TERET OVERWN KOD NOTARA HIPOTEKA I SLICNO....A TI IPAK TOG DANA ODES U ODNOVBI I VISI SUD I PROVERIS DQ NRMA NEKI SPOR OKO STANA... I U KSTASTAR PO LIST NEPOKRETNOSTI I NEMAS SE CEGA PLASITI AKO TO UCINIS....

Јавни бележник је измишљен.

Он је лиценцом и софтвером везан за регистре као и државни службеници, прикупи документацију од странке и пошаље е-катастру. Катастарски стручњаци геодете+правници обрађује предмет и обавештава бележника да је непотпуна док., а ако је уредна онда издаје решење о упису или брисању својине и права својине.

То је карика више у целом систему, што странка/клијент више плаћа.

- -
Укратко, ради се о акумулацији овлашћења, од акумулације овлашћења добија се већа акумулација моћи, а од моћи добија се већа акумулација имовине. Ето нама више олигарха сједне и сироиње сдруге стране

Исти је процес са извршитељима, а биће тако и са личним стечајним управницима...

Јавни бележник је измишљен.

Он је лиценцом и софтвером везан за регистре као и државни службеници, прикупи документацију од странке и пошаље е-катастру. Катастар обрађује предмет и обавештава бележника да је непотпуна, а ако је уредна онда издаје решење о упису или брисању својине и права својине.

То је карика више у целом систему, што странка/клијент више плаћа.

- -
Укратко, ради се о акумулацији овлашћења, од акумулације овлашћења добија се већа акумулација моћи, а од моћи добија се већа акумулација имовине.

Исти је процес са извршитељима, а биће тако и са личним стечајним управницима...

To je postojalo i postoji od kako je sveta i veka, nista tu nije izmisljeno kako gospodin Savanovic kaze
da bi neka kasta maznjavala pare. Svakako da ne moze svaki advokat da bude i notar, samo su mozda
1% registrovanih advokata notari.

Notar ili javni beležnik je stara pravnička profesija čija je uloga da sve ugovore, sporazume i druge pismene beleške, overava i odgovara za njihovu zakonitost.

Služba notara uvedena je prvi put na našim prostorima Zakonom o javnim beležnicima (notarima) iz 1930. godine. Godine 1944. ukidanjem ustavno-pravnog sistema Kraljevine Jugoslavije ova profesija nestaje u praksi, ukida se u zakonodavstvu i isključuje iz pravne teorije. Ulogu javnog zapisničara preuzimaju, donekle, sudske pisarnice koje samo overavaju potpis ugovarača u sporazumima, ne ulazeći u njihovu suštinu.

Raskidom sa komunističkom ideologijom i partijskom državom, u procesu uspostavljanja demokratskih pravnih sistema krajem 20. i početkom 21. veka notare su uvele : Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska.

Kvalitetnim javnim beležništvom postiže se nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima, a naročito onim u kojima su rizici, prevare i manipulacije česti, na primer u prometu nepokretnostima, u postupku osnivanja privrednih društava, verifikaciji članskih prava, ili odlukama organa privrednih društava.

Uvođenjem notara sudovi se rasterećuju od nekih postupaka ili evidencija na koje nepotrebno troše svoje resurse.

To je postojalo i postoji od kako je sveta i veka, nista tu nije izmisljeno kako gospodin Savanovic kaze
da bi neka kasta maznjavala pare. Svakako da ne moze svaki advokat da bude i notar, samo su mozda
1% registrovanih advokata notari.

Није нотар него јавни бележник.

Нотар је имао Ноте-боок, па је имао свој регистар и одговарао за њега.

Бележник то нема. Има једну базу коју види и из које може да приступа осталим базама државних органа.

Дакле Бележник није Нотар

Е-катастар и е-управа је централизована, а софтвери су коштали на милионе евра где циркулише, видљивих, актуелних тренутних 2,000-3,000 предмета на свих 168 катастарских служби !

"Оракл" је долазио из америке и још увек има проблема са неким системским стварима

Notar ili javni beležnik je stara pravnička profesija čija je uloga da sve ugovore, sporazume i druge pismene beleške, overava i odgovara za njihovu zakonitost.

Služba notara uvedena je prvi put na našim prostorima Zakonom o javnim beležnicima (notarima) iz 1930. godine. Godine 1944. ukidanjem ustavno-pravnog sistema Kraljevine Jugoslavije ova profesija nestaje u praksi, ukida se u zakonodavstvu i isključuje iz pravne teorije. Ulogu javnog zapisničara preuzimaju, donekle, sudske pisarnice koje samo overavaju potpis ugovarača u sporazumima, ne ulazeći u njihovu suštinu.

Raskidom sa komunističkom ideologijom i partijskom državom, u procesu uspostavljanja demokratskih pravnih sistema krajem 20. i početkom 21. veka notare su uvele : Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska.

Kvalitetnim javnim beležništvom postiže se nivo pravne bezbednosti i vladavine prava u raznim oblastima, a naročito onim u kojima su rizici, prevare i manipulacije česti, na primer u prometu nepokretnostima, u postupku osnivanja privrednih društava, verifikaciji članskih prava, ili odlukama organa privrednih društava.

Uvođenjem notara sudovi se rasterećuju od nekih postupaka ili evidencija na koje nepotrebno troše svoje resurse.

Ово је нетачно, јер непотпуне, брљаве и немогуће предмете Катастар враћа на допуну Бележницима.

Катастар проверава документацију и доноси или не доноси решење и враћа га Бележнику !

Право геодетско и правно својинско знање је у Катастрима који су првостепени, уколико се Бележник и странка жале на решење и њихову трћ-прћ документацију иде на други степен у РГЗ, а 99.5% се враћа првом степену као правоснажно и добро поступано !!!

Pre deset dana!

U agenciji das pare, vec di na predugovoru dao kaparu i na dan odlaska kod notara u agenciji za nekretninr prvo das pare , a mozes i pre notara i dobijes priznanicu a oni vas uvedu kod notara i tamo kazete ksko ste isplatili normslno preko rscuna....nemas problem ako imas dokaz o porekli para. O tome rekoh da ne moras od notara ici u banku pa se vracati.

Veze ti nemas.

A sto se tice duple prodaje NOTAR PRE POTPISA PROVERI CENTRALNI REGISTAR I VIDI DQL JE TAJ DAN IL PRE PRODAT STAN KOD BILO KPG NOTARA U SRBIJI!!!!

I VIDI DAL IMA TERET OVERWN KOD NOTARA HIPOTEKA I SLICNO....A TI IPAK TOG DANA ODES U ODNOVBI I VISI SUD I PROVERIS DQ NRMA NEKI SPOR OKO STANA... I U KSTASTAR PO LIST NEPOKRETNOSTI I NEMAS SE CEGA PLASITI AKO TO UCINIS....
Najvise lupas ti I ta agencija koja je to uradila moze da nadrlja.Sve pare idu preko racuna,makar je tako u Beogradu ako ozbiljno radis i stitis interese kupca.

Бележник то нема. Има једну базу коју види и из које може да приступа осталим базама државних органа.

Е-катастар и е-управа је централизована, а софтвери су коштали на милионе евра где циркулише, видљивих, актуелних тренутних 2,000-3,000 предмета на свих 168 катастарских служби !

"Оракл" је долазио из америке и још увек има проблема са неким системским стварима

Ja pisem i koristim rec notar jer mi je krace, notar je samo prevod javnog beleznika.
Znaci da je notar belezio u svoj blok, a beleznik pa opet u svoj i sad je tu razlika jer se na srpskom
( preuzeto opet iz drugoj jezika) blok, a na drugom jeziku ( doduse i jedno i drugo je nemacki)
nekakv note-bloke. Ne to ne postoji. Blok je blok, i nemoj da izmisljas toplu vodu ako to vec
postoji i zapisano.

Najvise lupas ti I ta agencija koja je to uradila moze da nadrlja.Sve pare idu preko racuna,makar je tako u Beogradu ako ozbiljno radis i stitis interese kupca.
ti si ocito glup ili glupa

agencija za nekretnine ns group u novom sadu, prvo kslopis naravno predugovor o kapari, on isa svojim pravnim timom sve odrade, it placas proviziju naravno kao kupac i oni proveravaju sve, stan, u katastru... ali odradi i ono sto sam naveo

na dan potpisa ugovora i predaje kljuceva, kod notara prvo u agenciji mozes prebrojati a mozes i kod notara ispred, posle izjavis da je islo prek oracuna...

ja sam tupsone prodo stan da bi kupio veci.... doplatio... o svom novcu imam validno dokaze i proeklo tak oda mi zvizde jaja...
sve crno na belo

a vi u bg nekom o postenju ?

ja samo govorim da notar kada upitaj este li regulisali placanje, vi potvrdite obostrano, i on pre potpisa proveri u centralnom registru da nema duple prodaje stana...

i to je to

a svi neupucnei koje ti zamlacujes ovde i slicni tebi, treba da znaju ono njabitnije :

LJUDI KADA KUPUJETE STAN, ADVOKAT CE VAM PROVERITI U KATASTRU IZVADITI LIST NE POKRETNOSTI, GLEDAJTE DA BUDE NA DAN KUPOVINE (MADA ONI U KATASTRU JENDOM NEDELJNO REFRESUJU PODATKE) I PROVERITE U OSNOVNOM I VISEM SUDU NA IME PRODAVCA DAL IMA NEKI SPOR... IZACE VAM AKO IMA NEKA OSTAVINSKA RASPRAVA , IZACE I AKO IMA NEK ISPOR SA BANKOM, IZACE SVE...

TO SU NEOPHODNE STVARI, JER NE KUPUEJTE IGLU NEGO STAN... POSLE NEMA KAJANJA...

MEJDUTIM RPEVARE SU SMANJENJE OVOM PROCEDUROM U CENTRALNOM REGISTRU NOTARA KOJI POGLEDJAU DAL IMA NEKA HIPOTEKA ILI DUPLA PRODAJA PRED SAM POTPIS VAS...

TOLIKO, IMOLIM DOTICE DA VISE NE PRDE O GLUPOSITMA

niej sija nego vrat

narod ih zargonski zove notari i nemoj da prdis...

Back