advokat uterivac?

Требало би да мењам кров на старој кући, и јуче ми је био мајстор, погледао ситуацију, и у делу куће који прокишњава, заменио ми је један цреп који је био напукао. За сада нећу имати проблема, али ми је следеће да заменим цео кров. Како је човек коректан, он ће, са његовом екипом да ми ради замену целокупног крова. Када сам га питао колико са дужан за ову услугу, он је рекао да нема намеру да наплати то што је заменио један цреп.
Пре две године, кад су пооштрили услове за регистрацију, па штоп светло не може да буде поломљено, а на ауту ми је задње штоп светло имало један мали делић који је био поломљен, купио сам штоп светло, позвао аутомеханичара, и он ми је то штоп светло заменио за пар минута. Када сам га питао колико услуга кошта, рекао је да то не жели да ми наплати (радионица му је била препуна аутомобила, али је издвојио неколико минута да ми намести штоп светло), већ да палим и обновим регистрацију. Наравно, следећи пут кад сам радио веће оправке на ауту, уредно је наплатио своје озбиљне услуге, као што ће и мајстор из прве приче да ми наплати уредно замену целокупног крова.

То је нормална пословна етика.

Адвокати, велики део њих, има очајну пословну етику. У оба случаја сам имао уредно пружену услугу. Е, сад долазимо у ствари до главне ствари. Услуга.

Какву је услугу пружила адвокатица? Није имала списе предмета, већ само нацрт тужбе. Како је могла било шта да ради без увида у списе предмета и без тога да направи истраживање случаја? Шта је урадила? Поправила је форму поднеска?

Ха, ха.

Треба је тући гомњивом мотком јер наплаћује очајну услугу.

Pa momcino trebao si se isprsiti pa pocastiti te ljude sto su ti dzaba radili makar za kafu, a ne da prozivas posten narod sto naplacuju svoje usluge, ako cemo vec o postenju. Ja nikad ne bih dozvolio da mi majstor udje i izadje iz kuce praznih ruku a da je izdvojio svoje vrijeme. Najbolje da ti svi sve dzaba rade jer je "o cas posla".

Pa momcino trebao si se isprsiti pa pocastiti te ljude sto su ti dzaba radili makar za kafu, a ne da prozivas posten narod sto naplacuju svoje usluge, ako cemo vec o postenju. Ja nikad ne bih dozvolio da mi majstor udje i izadje iz kuce praznih ruku a da je izdvojio svoje vrijeme. Najbolje da ti svi sve dzaba rade jer je "o cas posla".

'ajde nemoj da si glup. A jesi. Sto se tice automehanicara, redovno mi odrzava automobil, i redovno zaradjuje na meni. I pre i posle tog namestanja jednog stop svetla (imao je punu radnju skupih automobila, i bas ga zabole stojko da ga ja castim za jedno stop svetlo). Sto se tice ovog drugog, za krov, danas mi dolazi sa svojom ekipom i dogovaramo zamenu celog krova. Tako da, sledeci put bolje procitaj citirani post, a oba majstora ce uredno zaraditi na uslugama koje mi budu pruzili (ili koje su mi pruzili).

Sledeci put, kad se nekome prvi put obratis na forumu, gledaj da to ne bude djonom.

Dakle, automehanicar mi uredno naplacuje svoje usluge i ja ih posteno placam, i nema nameru da bude ciganin, da naplacuje trominutnu zamenu stop svetla u vreme kad ima punu radnju mercedesa, a ovaj drugi nema nameru da mi naplati zamenu jednog crepa, kad smo dogovorili da dodje, bas danas, da krenemo u zamenu celokupnog krova.

Zar da bude ciganin da naplati jedan crep, ako ce za desetak dana od tog trenutka da radi zamenu celog krova.

A ovo navedeno ti je uredno bilo napisano i u prethodnom postu, ali ti je bilo tesko da ga ceo procitas i razumes.

Na stranu sto je poenta posta nesto sasvim trece. Mnogo je bzvz kad postoji tema, o temi se pise, a onda neki padobranac citira nebitnu stavku posta i odvuce raspravu na trecu stranu na osnovu sporedne poruke posta.

'ajde nemoj da si glup. A jesi. Sto se tice automehanicara, redovno mi odrzava automobil, i redovno zaradjuje na meni. I pre i posle tog namestanja jednog stop svetla (imao je punu radnju skupih automobila, i bas ga zabole stojko da ga ja castim za jedno stop svetlo). Sto se tice ovog drugog, za krov, danas mi dolazi sa svojom ekipom i dogovaramo zamenu celog krova. Tako da, sledeci put bolje procitaj citirani post, a oba majstora ce uredno zaraditi na uslugama koje mi budu pruzili (ili koje su mi pruzili).

Sledeci put, kad se nekome prvi put obratis na forumu, gledaj da to ne bude djonom.

Dakle, automehanicar mi uredno naplacuje svoje usluge i ja ih posteno placam, i nema nameru da bude ciganin, da naplacuje trominutnu zamenu stop svetla u vreme kad ima punu radnju mercedesa, a ovaj drugi nema nameru da mi naplati zamenu jednog crepa, kad smo dogovorili da dodje, bas danas, da krenemo u zamenu celokupnog krova.

Zar da bude ciganin da naplati jedan crep, ako ce za desetak dana od tog trenutka da radi zamenu celog krova.

Meni ljudi nikada ne rade za dzaba, bio to malen posao, bili mi oni prijatelji ili bilo sta slicno. Ne sumnjam da sam zbog toga ljudima poput tebe glup, ali stvar je principa. A kako imas obraza uzdizati se na neku moralnnu vertikalu oko toga kako pisem na forumu, a doslovno pocinjes post sa tim da me vrijedjas.

Dakle, da te naucimo nesto buduci da po postovima imas dosta godina iza sebe. Ne mozes isti biznis pristup ocekivati od covjeka kod kojega je normalno da se dolazi/da se zove vise puta godinje i od covjeka kod kojega je norma da se jednom u par godina dodje u kancelariju. Cak ioako si ti u nekom zanimanju(ili takvog dosijea) zbog kojega bi imao cesto kontakta sa advokatima, velika vecina stanovnista sa advokatima ima kontakta kad se razvode ili kad se posvadjaju sa svojima oko nasljedstva. Sve stvari koje se desavaju svega par puta u zivotu. Kako razuman covjek moze ocekivati isti biznis pristup?

I jos jedna vrlo bitna stvar. Vecina mehanicara i majstora svoj zanat moze poceti raditi vec od 15,16 godine. Prosjecan advokat pocinje da radi u svojim 30tima. Pocetak je uzasno tezak ako se ne radi o nekome ko ima dinastijski advokateske/notarske kancelarije ili nekome ko je partijski dobro povezan. To je 15 godina gdje prosjecan advokat zivi "studentski" dok je nekome ko je poceo raditi u 16 to vec dovoljno vremena da stekne pristojan kapital. Logicno je da dosta advokata pokusava da nadoknadi "izgubljene" godine u finansijskome pogledu. Kako razuman covjek moze ocekivati da finansije posmatraju na isti nacin?

Dakle na tebi je hoces li biti razuman covjek ili ne. Moj savjet je da ne zurite da sudite ljudima, makar oni bili i advokati.

Meni ljudi nikada ne rade za dzaba, bio to malen posao, bili mi oni prijatelji ili bilo sta slicno. Ne sumnjam da sam zbog toga ljudima poput tebe glup, ali stvar je principa. A kako imas obraza uzdizati se na neku moralnnu vertikalu oko toga kako pisem na forumu, a doslovno pocinjes post sa tim da me vrijedjas.

Dakle, da te naucimo nesto buduci da po postovima imas dosta godina iza sebe. Ne mozes isti biznis pristup ocekivati od covjeka kod kojega je normalno da se dolazi/da se zove vise puta godinje i od covjeka kod kojega je norma da se jednom u par godina dodje u kancelariju. Cak ioako si ti u nekom zanimanju(ili takvog dosijea) zbog kojega bi imao cesto kontakta sa advokatima, velika vecina stanovnista sa advokatima ima kontakta kad se razvode ili kad se posvadjaju sa svojima oko nasljedstva. Sve stvari koje se desavaju svega par puta u zivotu. Kako razuman covjek moze ocekivati isti biznis pristup?

I jos jedna vrlo bitna stvar. Vecina mehanicara i majstora svoj zanat moze poceti raditi vec od 15,16 godine. Prosjecan advokat pocinje da radi u svojim 30tima. Pocetak je uzasno tezak ako se ne radi o nekome ko ima dinastijski advokateske/notarske kancelarije ili nekome ko je partijski dobro povezan. To je 15 godina gdje prosjecan advokat zivi "studentski" dok je nekome ko je poceo raditi u 16 to vec dovoljno vremena da stekne pristojan kapital. Logicno je da dosta advokata pokusava da nadoknadi "izgubljene" godine u finansijskome pogledu. Kako razuman covjek moze ocekivati da finansije posmatraju na isti nacin?

Dakle na tebi je hoces li biti razuman covjek ili ne. Moj savjet je da ne zurite da sudite ljudima, makar oni bili i advokati.
U konkretnom slučaju advokat je mogao da ga odbije , da mu unapred kaže cenu (ta usluga će vas koštati toliko i toliko) , i ono što je on uradio da mu nešto uradi što ovaj nije želeo i naplati mu .
Jer kad se bilo kome pokvari auto ode se kod majstora i kaže se; pogledajte mi kola dole nešto klopara. Majstor pogleda i kaže , treba da se promeni kataklinger sa cincilatorom i boš pumpicom to može da se uradi za toliko i toliko , koštaće vas toliko npr 90 hiljada.
Druga opcija je da mu sve to uradi i naplati 90 hiljada dinara n.p.r..
I sad glavno pitanje je; da li je moralno to što je majstor popravio i naplatio 90 hiljada . Nije pitanje da li posle majstorove procene trebao da mu plati pivo i da li svaki rad treba platiti, nije čak ni pitanje cena.

Poslednja izmena:
U konkretnom slučaju advokat je mogao da ga odbije , da mu unapred kaže cenu (ta usluga će vas koštati toliko i toliko) , i ono što je on uradio da mu nešto uradi što ovaj nije želeo i naplati mu .
Jer kad se bilo kome pokvari auto ode se kod majstora i kaže se; pogledajte mi kola dole nešto klopara. Majstor pogleda i kaže , treba da se promeni kataklinger sa cincilatorom i boš pumpicom to može da se uradi za toliko i toliko , koštaće vas toliko npr 90 hiljada.
Druga opcija je da mu sve to uradi i naplati 90 hiljada dinara n.p.r..
I sad glavno pitanje je; da li je moralno to što je majstor popravio i naplatio 90 hiljada . Nije pitanje da li posle majstorove procene trebao da mu plati pivo i da li svaki rad treba platiti, nije čak ni pitanje cena.

Kao neko ko definitivno nije upucen pretjerano u mehaniku, proces koji ste opisali naziva se defektaza. Naplativ proces. Samo sto je defektaza prvi korak ka rijesavanju problema. Dakle utvrdi problem, ali vam nece naplatiti nego vam opise sta i kako treba da se radi, u nadi da cete upravo kod njega raditi popravku. Rekao sam gore, mozete biti razuman covjek ali i ne morate na vama je. Ove stvari su poprilicno proste. Po meni zdrav razum vam muti mrznja i netrpeljivost prema advokatima.

Sama cinjenica da su vam argumenti postenje i obraz mehanicara i majstora(vjerovatno 2 najuprljanije legalne profesije u drzavi) govori dosta. Jos nisam covjeka upoznao koji nije imao problema sa gore 2 navedene kategorije, da su ga htjeli prevariti ili slicno. Prava rijetkost naci nekoga postenoga i sposobnoga. Za advokate sa druge strane nisam cuo nista specificno, van toga da su radi da naplate puno i da naplate svasta.

Kao neko ko definitivno nije upucen pretjerano u mehaniku, proces koji ste opisali naziva se defektaza. Naplativ proces. Samo sto je defektaza prvi korak ka rijesavanju problema. Dakle utvrdi problem, ali vam nece naplatiti nego vam opise sta i kako treba da se radi, u nadi da cete upravo kod njega raditi popravku. Rekao sam gore, mozete biti razuman covjek ali i ne morate na vama je. Ove stvari su poprilicno proste. Po meni zdrav razum vam muti mrznja i netrpeljivost prema advokatima.

Sama cinjenica da su vam argumenti postenje i obraz mehanicara i majstora(vjerovatno 2 najuprljanije legalne profesije u drzavi) govori dosta. Jos nisam covjeka upoznao koji nije imao problema sa gore 2 navedene kategorije, da su ga htjeli prevariti ili slicno. Prava rijetkost naci nekoga postenoga i sposobnoga. Za advokate sa druge strane nisam cuo nista specificno, van toga da su radi da naplate puno i da naplate svasta.
To se naziva Error fundamentalis , uvođenje neistinite tvrdnje kao ključni argument. Uostalom procenat poštenih mehaničara u ovoj raspravi uopšte nije bitan (što je opet neka greška irelevntnosti) , kao što nije bitno da li je u pitanju advokat ili mehaničar ili bilo ko drugi jer je reč o zajedničkim moralnim načelima.

Poslednja izmena:
Ovde se radi o tome da je postavljač hteo da prođe za dž. Nije očekivao da će mu naplatiti bilo šta, zato se iznenadio
Slažem se da je advokatica trebalo da kaže može to je toliko i toliko.
On treba da plati i da nauči lekciju.

Ovde se radi o tome da je postavljač hteo da prođe za dž. Nije očekivao da će mu naplatiti bilo šta, zato se iznenadio
Slažem se da je advokatica trebalo da kaže može to je toliko i toliko.
On treba da plati i da nauči lekciju.
Ne ovde se radi da je napravljena usluga koju klijent nije želeo da bi se ista naplatila. Svuda u svetu i svim profesijama se to naziva prevara ali eto neki je nazivaju poslovnim pristupom u čemu se i sastoji Error fundamentalis . Očekivao sam da će se postaviti pitanje "A zašto Error fundamentalis" međutim mrtvo more.
:kpozdrav:

Poslednja izmena:
Argumentum ex consensu gentium
Nije poslat na korekciju čovek je želeo neke konsultacije. Ispravan postupak bi bio; "Gospodine bilo kakve konsultacije se naplaćuju toliko i toliko ,a ako želite korekciju teksta moraće te odvojiti ....".
Doduše moram da priznam da tih 3000 dinara koliko je uzela advokatica nije vredno ovolike rasprave.

U konkretnom slučaju, problem je jedino što advokatica nije naglasila da se savet naplaćuje. Ali s druge strane, ne znam kako je bilo ko došao na ideju da se obrati advokatu za uslugu, da traži da pogleda njegov podnesak i da mu kaže da li je dobro, a da to ne plati.
Veliki problem generalno kod nas je što ljudi uopšte ne cene intelektualne usluge, spremni su da plate keramičara Boga oca po kvadratu, ali advokata ne, jer se njima čini da advokat ništa i ne radi. U prethodnim komentarima je neko rekao da ne treba da se plati, jer usluga nije izvršena. Verovali vi ili ne, usluga je izvršena čim je stranka pitala da li je ovaj podnesak dobar ili da li imam šanse za uspeh u sporu, čak i kad se odgovori sa da ili ne. Kod advokata je razgovor - savet roba, kao i izlasci na ročišta i podnesci. Potpuno je nebitno koliko advokatu treba vremena za takvu radnju. Advokat može da sastavi ugovor za pola sata, koji će koštati 300 evra. Ključna stvar je što stranku niko ne tera motkom da dođe kod advokata. Kome je skupo, može da radi sam.

Listam temu i čitam "čovek je samo hteo da pita".
Nema "samo da pitam" kod advokata. Naplaćuju se pravni saveti, i zavisnosti od vrednosti predmeta spora, a saglasno Tarifi o nagradi i naknadi troškova za rad advokata. E sad, advokati obično i upozore na to, pošto u našem narodu generalno vlada nevaspitanje a la "samo da pitam" i "samo mi sitno pogledaj ovo i pogledaj ono". Tako je i u drugim profesijama.... No, masa njih se dobrano opekla kada je "samo propitivala advokata", pa kada im stigne faktura, pa opomena, pa se dođe do izvršnog postupka, onda kuku lele...
Ko smatra da je savet advokata bezvredan, neka sam uzme ćitap i neka sam sebe zastupa, tako mu je najbezbolnije.

Konkretno ja sam nekoliko puta zvala svog advokata koji me je preko telefona posavetovao i nikada mi ni dinar nije naplatio...cak ni nagovestio...trebao mi je hitno savet i odgovor na pitanje...znaci, ja jesam trazila savet sta da radim...

Na meni je da li ja hocu da mu se na neki nacin oduzim ( flasa pica, recimo )...Da je radio nesto, pisao tuzbu, branio me i sl. svakako bih platila...

Ne vidim u tome nista lose ako su ljudi normalni...Da nisu, verovatno bi mi poslao fakturu na 1000 eur do sad...Plus, ne pricam o malom i jeftinom advokatu...

Moj kolega, kada ga vuku za rukav da radi za "flašu pića" i za "čast", kaže - avaj, u Poreskoj ne primaju rakiju, traže paušalno porez da se plati. Ili - pripravnik neće da radi za kolače, ja mu nudio, on neće pa neće. I šta ću, i ja moram onda da tražim novac za svoj rad. :mrgreen:

Samo još ovo da vam ispričam.
Na drugog kolegu advokata, masovno navaljuju stranke i davno zaboravljeni rođaci, da im završi nešto za džabe, uz očekivanje da radi za bombonjeru i alkohol.
On kaže - imam jednu posebnu policu za takve predmete. Eno, hvata ih prašina. :mrgreen:
Drugim rečima, kakav pristup imate, tako će vam se vratiti, ni manje ni više. Meni je najjači hit kada ljudi pokušavaju na mufte da ućare nešto kod - advokata. :rotf: Našli u kojoj crkvi će da se mole.

Samo još ovo da vam ispričam.
Na drugog kolegu advokata, masovno navaljuju stranke i davno zaboravljeni rođaci, da im završi nešto za džabe, uz očekivanje da radi za bombonjeru i alkohol.
On kaže - imam jednu posebnu policu za takve predmete. Eno, hvata ih prašina. :mrgreen:
Drugim rečima, kakav pristup imate, tako će vam se vratiti, ni manje ni više. Meni je najjači hit kada ljudi pokušavaju na mufte da ućare nešto kod - advokata. :rotf: Našli u kojoj crkvi će da se mole.
Jedan sličan primer iz naše skorije prakse. Poznanik zove na ručak, da se oduži. Posao su bila 2 ugovora vrednosti 400 e. :D

posteno pa na sud

ne treba ocekivati da neko radi dzabe ali ne treba ocekivati ni da te odere za svaki posao

nit da radi ono sto se niste dogovorili

zamisli oteras auto majstoru da zameni ulje , odes da uzmes auto a on ti uspostavi cenu za generalnu

* znas, morala je generalna *

Jedan sličan primer iz naše skorije prakse. Poznanik zove na ručak, da se oduži. Posao su bila 2 ugovora vrednosti 400 e. :D

Jaooo daaaa, plaćanje jelima je još aktuelnije od plaćanja rakijom : )

Da se nadovežem na gornje poruke; ljudi moraju da raščiste u svojoj glavi da li smatraju sitnicom to što traže od advokata, ili ne. Ako je sitnica, onda i sami mogu da reše svoj problem, samo malo prelistaju, pregledaju i tako.
Da bi advokat nešto uradio za 30 minuta ili sat vremena, njemu je bilo potrebno mnogo učenja, mnogo prakse, i mnogo uloženog ličnog vremena, energije, novca. I kada odete kod psihologa "samo malo da vas sasluša" - oh, bojim se, vaše potrošeno vreme, i potrošeno vreme psihologa "košta" različito.

Kao što ljudi sami mogu da zidaju kuće (pa bude takva kakva je), ili da se friziraju (pa hodaju takvi kakvi su), tako isto mogu i da se sami parniče. I po pravilu, ono što ne plate na mostu, plate na ćupriji. Kada stranka zasere sve što može, propusti kojekakve rokove, istrči se kojekakvim priznanjima, i tek onda dođe kod advokata, tad često niko ne može da ga iščupa, ni za 5 x veću tarifu od propisane. Ali, kako seješ, tako i žanješ. Nećeš da platiš pravni savet 3.000,00 dinara, pa onda ti izvršitelji zakucaju na vrata, i slično.

Ljudi mogu imati kakav god hoće emotivan pristup prema tome.
Kada sam započela moj pripravnički u adv. kancelariji, jedna stranka je došla i od mene tražila da sačinim podnesak. Za džabe. Rekao mi je "Ma, možete i rukom da napišete".
Ja sam mu rekla - Vi ste pametan i obrazovan čovek, ja sam sigurna da i Vi rukom možete da sačinite "samo" podnesak. I otkačila sam ga.
Čovek je prebogat. Ali mu je bila muka da plati adv. uslugu. Još je, o bezobrazluka, preskočio mog šefa - principala, pa ko veli, od pripravnika da dobije uslugu za džabe...

I ja kada odem kod frizerke, ne očekujem da me šiša za džabe, samo zato što ona to radi brzo i efikasno, i treba joj 15 minuta za nešto sa čim bih se ja mučila 5 sati i verovatno unakazila frizuru.

I uostalom, ko nema novca, postoji mogućnost besplatne pravne pomoći. Advokati žive od svog rada, i ko ima problem što naplaćuju svoje usluge, šta da mu kažem - neka besno ritualno pleše u nadi da će se naći neka budala tako nezahvalnog džabe da ga zastupa.

Ja čim čujem reč "samo" - odmah znam koliko ima sati.

Svaka Vam je na mestu. U kancelariju nam je nedavno došla stranka koja je u Engleskoj platila sastanak i pravni savet kod advokata 550 funti.. Princip kao u Americi, čim se uđe u kancelariju, "taksimetar" kreće da radi. Kod nas je muka živa kad se kaže 3000 dinara za savet. Strankama je uvek neka sitnica potrebna, samo da bacimo pogled, samo da napišemo izjavu, ili kako je jedna preko telefona saopštila, "treba mi klauzulica" :D valjda računa ako kaže u deminutivu, da neće koštati ništa. Takođe čest slučaj, hoće da se uknjiže u katastru, mi kažemo cenu, a oni nama "toliko da bi se samo predalo, a imam sve papire !?". Zašto onda ne predaju sami. Sa ovakvim primerima mogu u nedogled.

Ljudska glupost i bezobrazluk nema granice. Definitivno jedan od najvećih bezorazluka koji sam ikada video je kada je rođaka od mog kolege, nakon što ju je zastupao bez dinara u predmetu naknade štete, htela da prisvoji sve troškove postupka, uz obrazloženje da u presudi piše da se troškovi dosuđuju tužilji. Nakon što joj kolega objasnio da ne može stranka pokupiti troškove advokata (jer ga nije ni plaćala), ona je ostala uporna ponavljajući "ali sud je rekao da se troškovi dosuđuju meni".

Ja sam tako izgubila dugogodišnjeg prijatelja.
Bila sam mu branilac za ttp, pritom ja krivicu ne radim i mnogo sam se napatila sa tim predmetom.
Čoveka oslobode pravnsonažno, dođu troškovi koji su bili u visini dobrog polovnjaka, teška srca mi je dao.

Back