Adventizam i subota

Iskreno, ovo nisam znao.

Gde mogu da pročitam njen stav po ovom pitanju?...ako znaš.
Hvala.
Pa nisi znao jer nije tacno.
Video klip sto ti je dao, ovaj laze.
Kako od Makija mozes da ocekujes nesto posteno i objektivno?
U njeno vreme su postojale razne grupe koje su imale razna ucenja i imena za to.
Pa nisi znao koje da upotrebis da te ne povezu sa nekim.
Pa je ona vecinom koristila Trojica ili trio.

Kada pitas Makija isto ti je da pitas hrvaza kakvi su srbi.

Poslednja izmena:
EGW:

Bozanstvo je bilo pokrenuto sazaljenjem prema covecasntvu i

Otc i Sin i Svedi Duh su dalis ebe radi iozvrsenja plana otrkupljenja.

(AUCR 1.4.1901.par.10)

Tri zasebna predstvnistva Otac Sin i Sveti duh rade zajdno za ljudski rod.

Oni su ujedinjeni u poslu da ucine crkvu na zemlji, slicnom crkvi na nebu.

(Man 27a 1900)

EGW o potpunom Hristovom Bozanstvu:

Doktrina kooja osporava apsolutno Bozasntvo Isusa Hrista; osporava takodje Bozanstvo Oca,
jer niko nezna Sina do Otac.

(ST June 27, 1985 par.3)

EGW:

Bozanstvo je bilo pokrenuto sazaljenjem prema covecasntvu i

Otc i Sin i Svedi Duh su dalis ebe radi iozvrsenja plana otrkupljenja.

(AUCR 1.4.1901.par.10)

Tri zasebna predstvnistva Otac Sin i Sveti duh rade zajdno za ljudski rod.

Oni su ujedinjeni u poslu da ucine crkvu na zemlji, slicnom crkvi na nebu.

(Man 27a 1900)

EGW o potpunom Hristovom Bozanstvu:

Doktrina kooja osporava apsolutno Bozasntvo Isusa Hrista; osporava takodje Bozanstvo Oca,
jer niko nezna Sina do Otac.

(ST June 27, 1985 par.3)
To su kasnije ispravljeni tekstovi, posmrtno.

Sve sam to Makiju pokazivao vise puta.
Ali covek voli da izvrce i predstavlja krivo.

a od EGW da je Sveti Duh Osoba, TREĆA Osoba nebeskog Tria i jedan od TRI VELIKODOSTOJNIKA:

"Sveti Duh je Hristov Predstavnik, ali ne u ljudskom obličju, pa je od tog obličja nezavisan. Zato što je nosio ljudsku prirodu, Hristos nije mogao biti lično na svakom mestu. Prema tome, za njih je bilo bolje da ode Ocu i pošalje Duha da bude Njegov Naslednik na Zemlji. Tada niko neće imati nikakvu prednost koju mu donosi prebivalište ili lični dodir sa Hristom. Posredstvom Duha svi će moći da pristupe Spasitelju. U ovom smislu On će im biti bliži nego da se nije vazneo na Nebo." ("The Holy Spirit is Christ's representative, but divested of the personality of humanity, and independent thereof. Cumbered with humanity, Christ could not be in every place personally. Therefore it was for their interest that He should go to the Father, and send the Spirit to be His successor on earth. No one could then have any advantage because of his location or his personal contact with Christ. By the Spirit the Saviour would be accessible to all. In this sense He would be nearer to them than if He had not ascended on high.” - The Desire of Ages, p. 669.)
"Sveti Duh je Utešitelj, u Hristovo ime. On oličava Hrista, a ipak je zasebna ličnost. Mi možemo imati Svetoga Duha ako ga tražimo i ako imamo običaj da se okrenemo i imamo poverenje u Boga rađe nego u bilo koje ograničeno ljudsko biće koje može da pogreši." ("The Holy Spirit is the Comforter, in Christ's name. He personifies Christ, yet is a distinct personality. We may have the Holy Spirit if we ask for it and make it [a] habit to turn to and trust in God rather than in any finite human agent who may make mistakes.” 20MR 324).

Ima jos gomila ali mislim da je dosta

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

To su kasnije ispravljeni tekstovi, posmrtno.
Nikako.
Ima na internetu sve originalni rukopisi.

"Ograničen čovekovom prirodom, Hristos nije mogao da bude lično na svakom mestu; stoga je radi njih samih morao da ih napusti i da ode k svom Ocu te da pošalje Svetoga Duha da bude Njegov naslednik na Zemlji. Sveti Duh je On lično, lišen ličnosti u ljudskom obliku i prema tome nezavisan. On će se predstavljati kao Sveprisutan, svojim prisustvom na svakom mestu kroz svog Svetog Duha. 'A utešitelj Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, On će vas (iako nevidljiv za vas) [Elen Vajt je dodala ovu rečenicu] naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh” (Jovan 14,26). 'Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću ga k vama.' (Jovan 16:7)." ("Cumbered with humanity, Christ could not be in every place personally; therefore it was altogether for their advantage that He should leave them, go to His father, and send the Holy Spirit to be His successor on earth. The Holy Spirit is Himself divested of the personality of humanity and independent thereof. He would represent Himself as present in all places by His Holy Spirit, as the Omnipresent. 'But the Comforter, which is the Holy Ghost, whom the Father will send in My name, He shall (although unseen by you), [THIS PHRASE WAS ADDED BY ELLEN WHITE.] teach you all things, and bring all things to your remembrance, whatsoever I have said unto you.' (John 14:26) 'Nevertheless I tell you the truth; It is expedient for you that I go away: for if I go not away, the Comforter will come not unto you; but if I depart, I will send Him unto you.' (John 16:7) - 14MR 23)
"Opisujući svojim učenicima službu Svetoga Duha, Isus je želeo da ih nadahne radošću i nadom koja je nadahnjivala i Njegovo srce. Radovao se za tu obilnu pomoć koju je osigurao svojoj Crkvi. Sveti Duh je bio najveći od svih darova koje je mogao izmoliti od svog Oca za uzdizanje svoga naroda. Sveti Duh treba da im bude podaren kao sila koja preporađa, jer bi bez nje Hristova žrtva bila beskorisna. Sila zla vekovima je jačala i ljudi su se začuđujućom pokornošću potčinjavali sotonskom ropstvu. Čovek može da se odupre i pobedi greh jedino moćnim delovanjem Trećeg lica Božanstva, koje će doći sa neizmenjenom silom u punini božanske moći. Duh čini delotvornim ono što je izvojevao Otkupitelj sveta. Duh Sveti čisti srce. Posredstvom Duha vernik postaje sudeonik u božanskoj prirodi. Hristos je podario svoga Duha kao božansku silu u savlađivanju svih nasleđenih i stečenih sklonosti ka zlu i da Crkva primi pečat Njegovog karaktera." ("In describing to His disciples the office work of the Holy Spirit, Jesus sought to inspire them with the joy and hope that inspired His own heart. He rejoiced because of the abundant help He had provided for His church. The Holy Spirit was the highest of all gifts that He could solicit from His Father for the exaltation of His people. The Spirit was to be given as a regenerating agent, and without this the sacrifice of Christ would have been of no avail. The power of evil had been strengthening for centuries, and the submission of men to this satanic captivity was amazing. Sin could be resisted and overcome only through the mighty agency of the Home, 350. Letter 124,1897)

Sveti Duh dolazi na svet kao Hristov predstavnik… Sveti Duh je često dolazio u naše škole, a nije bio prepoznat nego je bio tertiran kao stranac, možda čak i kao uljez. Svaki nastavnik bi trebao da zna i pozdravi ovog nebeskog Gosta.” (“The Holy Spirit comes to the world as Christ’s representative . . The Holy Spirit has often come to our schools, and has not been recognized, but has been treated as a stranger, perhaps even as an intruder. Every teacher should know and welcome this heavenly Guest.”—Counsels to Teachers, 68)
“Sveti Duh voli da se obrati mladima, i da otkrije za njih blaga i lepote Božje Reči. Obećanja koje je izgovorio veliki Učitelj će obuzeti čula i oživeti dušu sa duhovnom snagom koja je božanska.” (“The Holy Spirit loves to address the youth, and to discover to them the treasures and beauties of God’s Word. The promises spoken by the great Teacher will captivate the senses and animate the soul with a spiritual power that is divine.”—Christ’s Object Lessons, 132)
“Utešitelj je nazvan ‘Duhom istine’. On radi da uspostavi i održi istinu. On prvo prebiva u srcu kao Duh istine, i tako postaje Utešitelj. Postoji spokoj i mir u istini i pravi mir i spokoj se ne može naći u laži. Sotona dobija silu nad umom kroz lažne teorije i tradiciju. Usmeravajući ljude na lažne standarde, on izgrađuje loš karakter. Sveti Duh govori razumu kroz Pismo i zapečaćuje istinu u srce. Tako on izobličuje greške i izbacuje ih iz duše. Kroz Duha istine koji radi kroz Reč Božju, Hristos sebi prisvaja Svoj izabrani narod.” (“The Comforter is called ‘the Spirit of truth.’ His work is to define and maintain the truth. He first dwells in the heart as the Spirit of truth, and thus He becomes the Comforter. There is comfort and peace in the truth, but no real peace or comfort can be found in falsehood. It is through false theories and traditions that Satan gains his power over the mind. By directing men to false standards, he misshapes the character.

Through the Scriptures the Holy Spirit speaks to the mind, and impresses truth upon the heart. Thus He exposes error, and expels it from the soul. It is by the Spirit of truth, working through the Word of God, that Christ subdues His chosen people to Himself.”—Desire of Ages, 671)
“Od dana Pedesetnice pa do danas, Utešitelj je poslat svima koji su se potpuno predali Gospodu u Njegovoj službi. Svima koju su prihvatili Hrista kao ličnog Spasitelja, Sveti Duh je došao kao savetnik, onaj koji ih posvećuje, koji je vodič i svedok.” (“From the Day of Pentecost to the present time, the Comforter has been sent to all who have yielded themselves fully to the Lord and to His service. To all who have accepted Christ as a personal Saviour, the Holy Spirit has come as a counselor, sanctifier, guide, and witness.”—Acts of the Apostles, 49)
“Hristos je iščekivao vreme kada je Sveti Duh, kao Njegov predstavnik, trebao doći da uradi divan posao kroz Njegove zasluge, i osećao je prednost da obavesti o Njegovom izlivanju svoje učenike.” (“Christ looked forward to the time when the Holy Spirit, as His representative, should come to do a wonderful work in and through His merits; and He felt privileged to communicate His relief to His disciples.”—Testimonies to Ministers, 402)
“‘Kad dakle vi, zli budući, umete dobre dare davati deci svojoj, koliko će više Otac nebeski dati Duha svetoga onima koji ištu u njega?’ Sveti Duh, Njegov [Očev] predstavnik je najvećih od svih darova. Svi ‘dobri dari’ su uračunati u to. Sam Tvorac nam ne može dati ništa više, ništa bolje.” (“If ye, then, being human and evil, "know how to give good gifts unto your children: how much more shall your heavenly Father give the Holy Spirit to them that ask Him?" (Luke 11:13). The Holy Spirit, the representative of [the Father] Himself, is the greatest of all gifts. All ‘good things’ are comprised in this. The Creator Himself can give us nothing greater, nothing better.”—Mount of Blessing, 132)
“Oni su trebali da se bore sa nadprirodnim silama i zato im je obećana nadprirodna pomoć. Sva inteligencija neba je u ovoj armiji, u čijim redovima su i veći od anđela. Sveti Duh, predstavnik Vojvode vojske Gospodnje., dolazi dole da upravlja borbom.” (“They are to contend with supernatural forces, but they are assured of supernatural help. All the intelligences of heaven are in this army. And more than angels are in the ranks. The Holy Spirit, the representative of the Captain of the Lord’s host, comes down to direct the battle.”—Desire of Ages, 352)
“Postavite vaš um i volju tamo gde Sveti Duh može da ih dostigne, jer on neće da radi kroz nečiji drugi um i savest da bi dostigao do vas. Kroz iskrenu molitvu za mudrost, učinite Božju reč predmetom vašeg izučavanja. Prihvatite savet posvećenog razuma koji je potpuno predan Bogu.” (“Place your mind and will where the Holy Spirit can reach them, for He will not work through another man’s mind and conscience to reach yours. With earnest prayer for wisdom, make the Word of God your study. Take counsel of sanctified reason, surrendered wholly to God.”—7 Testimonies, 214)
“Svi oni koji posvete Bogu dušu, telo i duh, će konstantno primati nove zalihe fizičke i mentalne snage. Neiscrpne zalihe neba su na njihovom raspolaganju. Hristos im daje dah svog Duha, život svog vlastitog života. Sveti Duh upotrebljava svoju najveću silu da radi u srcu i umu. Božja blagodat uvećava i umnožava njihove sposobnosti i svako savršenstvo božanske prirode dolazi da im pomogne u poslu spasavanja duša.” (“All who consecrate soul, body, and spirit to God will be constantly receiving a new endowment of physical and mental power. The inexhaustible supplies of heaven are at their command. Christ gives them the breath of His own spirit, the life of His own life. The Holy Spirit puts forth its highest energies to work in heart and mind. The grace of God enlarges and multiplies their faculties, and every perfection of the divine nature comes to their assistance in the work of saving souls.” (DA 827)
“Ne zaboravite da imate Utešitelja, Svetoga Duha, koga je Hristos postavio. Vi nikada niste sami. Ukoliko ćete slušati glas koji sada govori vama, ako ćete odgvoriti bez odlaganja na kucanje na vrata vašeg srca, ‘Uđi Gospode Isuse da mogu da večeram sa Tobom i Ti sa mnom,’ nebeski Gost će ući.” (“Do not forget that you have a Comforter, the Holy Spirit, which Christ has appointed. You are never alone. If you will listen to the voice that now speaks to you, if you will respond without delay to the knocking at the door of your heart, ‘Come in, Lord Jesus, that I may sup with Thee, and Thee with me,’ the heavenly Guest will enter.”—Adventist
Ma vidi ti to. Da je poživela još deset godina bi postala pravoslavka.

Subota - Židovska ili Adventistička (EGWistička)?

Izl 31,12-17: Jahve opet reče Mojsiju: "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem. Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. .... Stoga neka Izraelci drže subotu - svetkujući je od naraštaja do naraštaja - kao vječni savez. Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca.

Lev 18,1-4: Jahve reče Mojsiju: "Govori Izraelcima i reci im: 'Ja sam Jahve, Bog vaš. Nemojte raditi kako se radi u zemlji egipatskoj, gdje ste boravili; niti radite kako se radi u zemlji kanaanskoj, kamo vas vodim; ne povodite se za njihovim običajima! Vršite moje naredbe; vršite moje zapovijedi; prema njima hodite.

Lev 23,1-4: Jahve reče Mojsiju: "Kaži Izraelcima i reci im: Blagdani Jahvini koje imate sazivati jesu sveti zborovi. Ovo su moji blagdani: Šest dana neka se posao obavlja, a sedmi je dan subota - dan potpunog odmora, dan svetoga zbora, kad ne smijete raditi nikakva posla. Gdje god boravili, subota je Jahvina."

Pnz 4, 44-45: Ovo je Zakon što ga je Mojsije postavio pred Izraelce; ovo su upute, zakoni i uredbe što ih je Mojsije dao Izraelcima kad su izišli iz Egipta, ...

Pnz 5,112: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: "Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama Savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj Savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi. Licem je u lice Jahve govorio s vama na brdu isred ognja. ..... Rekao je: 'Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, .... Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo. Dan subotnji obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Jahve, Bog tvoj.

Mogli bismo nabrajati mnoštvo sličnih citata iz Biblije, međutim, i iz ovoga je nedvojbeno jasno kako je riječ o Savezu, koji Bog sklapa s Izraelcima, nakon što ih je izbavio iz egipatskog ropstva. Primjetite, Mojsije naglašava: „Nije Jahve sklopio taj Savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi." Dakle, Zakon je Bog dao isključivo Izraelcima koje je izveo iz egipatskog ropstva i njihovu potomstvu.

Na više mjesta se naglašava kako je subota znak između Boga i Židova. Bi li subota mogla biti znak između Boga i Židova, kad bi, kako to tvrde adventisti, "subota bila data svim ljudima"? Kako ćemo se susresti sa nepoznatim čovjekom na nekom trgu, ako kao znak raspoznavanja s njime dogovorimo "plavu kapu", a onda na trgu zateknemo tisuće ljudi s "plavom kapom"? Jednako tako, kako bi subota mogla biti znak između Boga i Izraelaca, kada bi ona bila data svim ljudima potpuno jednako kao i Izraelcima.

Adventisti, u nemogućnosti da opovrgnu ova česta i jasna spominjanja Izraelaca kada je riječ o sklapanju Saveza i davanju Zakona na Sinaju, posežu za "slamkama spasa". Tako znaju reći:

Subota je uspostavljena u Edenu prije pada; svetkovali su je Adam i Eva i sve nebeske vojske. (Ellen White, Rani spisi)

Evo, jasni biblijski izričaji u kojima se uvijek naglašavaju Izraelci, kada se govori o sklapanju Saveza i primanju Zakona, adventistima ne znače ništa, ali zato iznose tezu kako je "Adamu zapovjeđena subota i kako je Adam odmarao subotom", iako ni slova u Bibliji o tome nema.

Zatim ćete od adventista čuti kako je Bog blagoslovio i posvetio subotu, i ni jedan drugi dan. Pa što onda? Bog je blagoslovio i posvetio i prvu telad. Hoćemo li im zbog toga služiti, ili im se možda klanjati? A onda vam adventisti, poučeni od Jelene, kažu kako je to posve drugačije. Subotu je Bog "blagoslovio i posvetio u raju", još "prije pada u grijeh", kažu adventisti. Zaista smiješno i šuplje. Zar Božji blagoslov i posveta nemaju više moć nakon čovjekova pada u grijeh!? Nije valjda i Bog izgubio nešto od svoje moći nakon čovjekova pada?

Zatim ćete od adventista čuti kako je subota "centralna zapovijed", odnosom prema suboti prepoznavat će se oni koji pripadaju Bogu od onih koji su otpadnici od Boga. Naravno, nisu adventisti ni ovo našli u Bibliji, nego u spisima Ellen White, pogledajmo:

Gospodin mi je sljedeće viđenje dao 1847. u Topshamu u saveznoj državi Maine, za vrijeme okupljanja braće u subotu. Osjećali smo posebnu potrebu za molitvom. Za vrijeme molitve na nas je sišao Sveti Duh. Bili smo presretni. Ubrzo sam izgubila osjećaj za zemaljsko i bila potpuno zaokupljena viđenjem Božje slave. Vidjela sam kako je jedan anđeo brzo doletio k meni. Ponio me sa Zemlje u Sveti Grad. U gradu sam ugledala hram u koji sam ušla. Prošla sam kroz vrata i stigla do prvog zastora. Zastor je bio podignut i ja sam ušla u Svetinju. ... Nakon što sam vidjela slavu Svetinje, Isus je podigao drugi zastor i ušao u Svetinju nad svetinjama. U Svetinji nad svetinjama ugledala sam Kovčeg; poklopac Kovčega i njegove stranice bile su od čistog zlata. ... U Kovčegu sam vidjela zlatnu posudu s manom i Aronov procvjetali štap te kamene ploče složene kao knjiga. Isus ih je otvorio i ja sam na njima ugledala Deset zapovijedi napisanih Božjim prstom. Na jednoj ploči bilo je četiri, a na drugoj šest zapovijedi. Četiri zapovijedi na prvoj ploči sjale su jače od ostalih šest. Ali četvrta, zapovijed o suboti, sjala je jače od svih ostalih jer je subota bila odvojena da sačuva čast Božjeg svetog imena. Sveta je subota izgledala veličanstveno, okružena vijencem slave. (Ellen White, Rani spisi)

Ovako 'snoviđuje' Ellen White, a što nalazimo u Bibliji?

Mat 22,34-40: A kad su farizeji čuli kako ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

Mk 12,28-31: Tada pristupi jedan od pismoznanaca koji je slušao njihovu raspravu. Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga: "Koja je zapovijed prva od sviju?" Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!" "Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih."

Iv 13,34-35: Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge."

Ponovno imamo suprotnost u onomu što uče adventisti (Ellen White), s jedne, i Bog s druge strane. Pogledajte kako Jelena bez imalo srama bagatelizira Isusove riječi. Dok Isus na pitanja - koja je zapovijed najveća - nikada ne spominje subotu, i dok Isus kaže kako će se njegovi učenici prepoznavati po tome imaju li ljubavi jedni za druge, Ellen White 'svoje ovce' uči kako je subota 'najveća zapovijed' i kako će "subota biti znak raspoznavanja onih koji pripadaju Bogu".

P.S. Nije ovo 'snoviđenje' Ellen White moglo biti od Boga, jer Bog nije manipulator pa da ljudima pokazuje iskrivljenu stvarnost. Tko je onda mogao biti onaj koji je kreirao ovakva 'snoviđenja Ellen White'?

EGW.

Sveti Duh dolazi na svet kao Hristov predstavnik… Sveti Duh je često dolazio u naše škole, a nije bio prepoznat nego je bio tertiran kao stranac, možda čak i kao uljez. Svaki nastavnik bi trebao da zna i pozdravi ovog nebeskog Gosta.” (“The Holy Spirit comes to the world as Christ’s representative . . The Holy Spirit has often come to our schools, and has not been recognized, but has been treated as a stranger, perhaps even as an intruder. Every teacher should know and welcome this heavenly Guest.”—Counsels to Teachers, 68)
“Sveti Duh voli da se obrati mladima, i da otkrije za njih blaga i lepote Božje Reči. Obećanja koje je izgovorio veliki Učitelj će obuzeti čula i oživeti dušu sa duhovnom snagom koja je božanska.” (“The Holy Spirit loves to address the youth, and to discover to them the treasures and beauties of God’s Word. The promises spoken by the great Teacher will captivate the senses and animate the soul with a spiritual power that is divine.”—Christ’s Object Lessons, 132)
“Utešitelj je nazvan ‘Duhom istine’. On radi da uspostavi i održi istinu. On prvo prebiva u srcu kao Duh istine, i tako postaje Utešitelj. Postoji spokoj i mir u istini i pravi mir i spokoj se ne može naći u laži. Sotona dobija silu nad umom kroz lažne teorije i tradiciju. Usmeravajući ljude na lažne standarde, on izgrađuje loš karakter. Sveti Duh govori razumu kroz Pismo i zapečaćuje istinu u srce. Tako on izobličuje greške i izbacuje ih iz duše. Kroz Duha istine koji radi kroz Reč Božju, Hristos sebi prisvaja Svoj izabrani narod.” (“The Comforter is called ‘the Spirit of truth.’ His work is to define and maintain the truth. He first dwells in the heart as the Spirit of truth, and thus He becomes the Comforter. There is comfort and peace in the truth, but no real peace or comfort can be found in falsehood. It is through false theories and traditions that Satan gains his power over the mind. By directing men to false standards, he misshapes the character.

Through the Scriptures the Holy Spirit speaks to the mind, and impresses truth upon the heart. Thus He exposes error, and expels it from the soul. It is by the Spirit of truth, working through the Word of God, that Christ subdues His chosen people to Himself.”—Desire of Ages, 671)
“Od dana Pedesetnice pa do danas, Utešitelj je poslat svima koji su se potpuno predali Gospodu u Njegovoj službi. Svima koju su prihvatili Hrista kao ličnog Spasitelja, Sveti Duh je došao kao savetnik, onaj koji ih posvećuje, koji je vodič i svedok.” (“From the Day of Pentecost to the present time, the Comforter has been sent to all who have yielded themselves fully to the Lord and to His service. To all who have accepted Christ as a personal Saviour, the Holy Spirit has come as a counselor, sanctifier, guide, and witness.”—Acts of the Apostles, 49)
“Hristos je iščekivao vreme kada je Sveti Duh, kao Njegov predstavnik, trebao doći da uradi divan posao kroz Njegove zasluge, i osećao je prednost da obavesti o Njegovom izlivanju svoje učenike.” (“Christ looked forward to the time when the Holy Spirit, as His representative, should come to do a wonderful work in and through His merits; and He felt privileged to communicate His relief to His disciples.”—Testimonies to Ministers, 402)
“‘Kad dakle vi, zli budući, umete dobre dare davati deci svojoj, koliko će više Otac nebeski dati Duha svetoga onima koji ištu u njega?’ Sveti Duh, Njegov [Očev] predstavnik je najvećih od svih darova. Svi ‘dobri dari’ su uračunati u to. Sam Tvorac nam ne može dati ništa više, ništa bolje.” (“If ye, then, being human and evil, "know how to give good gifts unto your children: how much more shall your heavenly Father give the Holy Spirit to them that ask Him?" (Luke 11:13). The Holy Spirit, the representative of [the Father] Himself, is the greatest of all gifts. All ‘good things’ are comprised in this. The Creator Himself can give us nothing greater, nothing better.”—Mount of Blessing, 132)
“Oni su trebali da se bore sa nadprirodnim silama i zato im je obećana nadprirodna pomoć. Sva inteligencija neba je u ovoj armiji, u čijim redovima su i veći od anđela. Sveti Duh, predstavnik Vojvode vojske Gospodnje., dolazi dole da upravlja borbom.” (“They are to contend with supernatural forces, but they are assured of supernatural help. All the intelligences of heaven are in this army. And more than angels are in the ranks. The Holy Spirit, the representative of the Captain of the Lord’s host, comes down to direct the battle.”—Desire of Ages, 352)
“Postavite vaš um i volju tamo gde Sveti Duh može da ih dostigne, jer on neće da radi kroz nečiji drugi um i savest da bi dostigao do vas. Kroz iskrenu molitvu za mudrost, učinite Božju reč predmetom vašeg izučavanja. Prihvatite savet posvećenog razuma koji je potpuno predan Bogu.” (“Place your mind and will where the Holy Spirit can reach them, for He will not work through another man’s mind and conscience to reach yours. With earnest prayer for wisdom, make the Word of God your study. Take counsel of sanctified reason, surrendered wholly to God.”—7 Testimonies, 214)
“Svi oni koji posvete Bogu dušu, telo i duh, će konstantno primati nove zalihe fizičke i mentalne snage. Neiscrpne zalihe neba su na njihovom raspolaganju. Hristos im daje dah svog Duha, život svog vlastitog života. Sveti Duh upotrebljava svoju najveću silu da radi u srcu i umu. Božja blagodat uvećava i umnožava njihove sposobnosti i svako savršenstvo božanske prirode dolazi da im pomogne u poslu spasavanja duša.” (“All who consecrate soul, body, and spirit to God will be constantly receiving a new endowment of physical and mental power. The inexhaustible supplies of heaven are at their command. Christ gives them the breath of His own spirit, the life of His own life. The Holy Spirit puts forth its highest energies to work in heart and mind. The grace of God enlarges and multiplies their faculties, and every perfection of the divine nature comes to their assistance in the work of saving souls.” (DA 827)
“Ne zaboravite da imate Utešitelja, Svetoga Duha, koga je Hristos postavio. Vi nikada niste sami. Ukoliko ćete slušati glas koji sada govori vama, ako ćete odgvoriti bez odlaganja na kucanje na vrata vašeg srca, ‘Uđi Gospode Isuse da mogu da večeram sa Tobom i Ti sa mnom,’ nebeski Gost će ući.” (“Do not forget that you have a Comforter, the Holy Spirit, which Christ has appointed. You are never alone. If you will listen to the voice that now speaks to you, if you will respond without delay to the knocking at the door of your heart, ‘Come in, Lord Jesus, that I may sup with Thee, and Thee with me,’ the heavenly Guest will enter.”—Adventist

EGW.
Hristos kao posrednik, je veliki Poslanik u delu otkupa. Sveti Duh je Njegov predstavnik u našem svetu i izvršava božansku nameru dodeljivanja palom čoveku sile odozgo, da bi on mogao da bude pobednik.” (“Christ, as Mediator, is the great Minister in the work of redemption. The Holy Spirit is His representative in our world, to execute the divine purpose of bringing to fallen man power from above, that he may be an overcomer.”—7 Bible Commentary, 922)
“Gospod Isus radi kroz Svetoga Duha, jer je On Njegov predstavnik.” (“The Lord Jesus acts through the Holy Spirit; for it is His representative.”—Messages to Young People, 55.)
“On [Hristos] će posredovati za njih i poslaće im Njegovog vlastitog predstavnika, Svetoga Duha, koji bi im se pridružio u njihovom radu. Ovaj predstavnik neće se pojaviti u ljudskom obliku, ali kroz veru, oni koji veruju u Hrista, će moći da ga vide i prepoznaju.” (“He [Christ] would intercede for them, and would send them His own representative, the Holy Spirit, who would attend them in their work. This representative would not appear in human form, but by faith would be seen and recognized by all who should believe in Christ.”—Review, October 26, 1896.)
“Spasitelj je obećao da će njegovo prisustvo biti uvek sa njima. On će kroz Svetoga Duha biti čak i bliže njima nego što je bio kada je vidljivo hodao među njima.” (“The Saviour promised that His presence would be always with them. Through the Holy Spirit He would be even nearer to them than when He walked visibly among men.”—Ministry of Healing, 104)
“Isus ih je uverio da će poslati Utešitelja kao ekvivalent za Njegovo vidljivo prisustvo.” (“Jesus had assured them that He would send the Comforter, as an equivalent for His visible presence.”— 3 Spirit of Prophecy, 256.)
“Oni koji odbacuju Duha istine stavljaju sebe pod kontrolom duha koji se suproti Reči i radu Božjem. Oni mogu za neko vreme da nastave da naučavaju neke elemente istine, ali odbijanje da prihvate sve svetlo koje Bog šalje, nakon određenog vremena, će ih staviti tamo gde će raditi delo lažnog stražara… Uvek će biti onih koju su u potrazi za nečim novim i koji rastežu i proceđuju Božju Reč da bi je napravili da podržava njihove ideje i teorije.” (“Those who reject the Spirit of truth place themselves under the control of a spirit that is opposed to the Word and work of God. For a time they may continue to teach some phases of the truth, but their refusal to accept all the light God sends will after a time place them where they will do the work of a false watchman . . There will always be those who are seeking for something new and who stretch and strain the Word of God to make it support their ideas and theories.”—Sermons and Talks, Vol. 1, 385, 387 Manuscript 125, September 4, 1907).
“Kroz Duha koji istražuje sve, čak i dubine Božje, su bile otkrivene dragocene istine koje se ne mogu opisati olovkom ili glasom.” (“By the Spirit which searches all things, even the deep things of God, have been revealed precious truths which cannot be described by pen or voice.”— Sons and Daughters of God, 34)
“Svetog Duha su željno tražili u proročkim školama.” (“The Holy Spirit was eagerly sought for in the schools of the prophets.”—12 Manuscript Releases, 147. Manuscript 69, June 19, 1908)
“Sveti Duh se sjedinjuje sa silama blagodati koje je Bog obezbedio da se okrenu duše ka Hristu.” (“The Holy Spirit unites with the powers of grace that God has provided to turn souls to Christ.”— Review, July 18, 1907)
“Pre ovoga, Duh je bio na svetu. Od samog početka dela iskupljenja, On je uticao na ljudska srca. Ali dok je Hristos bio na zemlji, učenici nisu želeli drugog pomoćnika. Sve dok nisu bili lišeni njegove prisutnosti oni nisu osetili potrebu za Duhom i onda bi on došao.” (“Before this the Spirit had been in the world; from the very beginning of the work of redemption He had been moving upon men’s hearts. But while Christ was on earth, the disciples had desired no other helper. Not until they were deprived of His presence would they feel their need of the Spirit, and then He would come.”—Desire of Ages, 669)
“Dok Isus služi u Svetinji na visini, On posredstvom svoga Svetoga Duha radi kroz Svoje zemaljske vesnike.” (“While Jesus ministers in the true Sanctuary above, He is through His Holy Spirit working through His earthly messengers.”—Counsels on Health, 545)
“Oni će shvatiti da nema nikakvog prekida u zajednici i nikakvog smanjenja sile kao posledica Spasiteljevog odsustva. Dok Isus služi u Svetinji na visini, On je još uvek, kroz Svog Duha, sluga crkvi na zemlji… Njegova okrepljujuća prisutnost je još uvek sa Njegovom crkvom.” (“They would realize no break in their communion, and no diminution of power because of the Saviour’s absence. While Jesus ministers in the Sanctuary above, He is still by His Spirit the minister of the church on earth . . His energizing presence is still with His church.”—Desire of Ages, 166)
“Služba Svetoga Duha je jasno naznačena u Hristovim rečima. “I kad on dođe pokaraće svijet za grijeh, i za pravdu, i za sud” (Jovan 16:8). Sveti Duh osuđuje greh. Ako grešnik odgovori na oživljavajući uticaj Duha, on će biti doveden do pokajanja i pokrenut na važnost poštovanja božanskih zahteva… Nakon što je doneo ubeđenje o grehu, i predstavio umu principe pravednosti, Sveti Duh ukida ljubav prema stvarima ovoga sveta i ispunjava dušu željom za svetošću. Spasitelj izjavljuje: “Uputiće vas na svaku istinu” (Jovan 16:12). Posvećenje celog bića će se dogoditi ako ljudi žele da budu oblikovani. Duh će uzeti od Božjega i to zapečatiti u dušu. Kroz Njegovu silu život će biti učinjen tako jasnim da niko ne mora više da greši.” (“The office of the Holy Spirit is distinctly specified in the words of Christ: ‘When He is come, He will reprove the world of sin, and of righteousness, and of judgment.” John 16:8. It is the Holy Spirit that convicts of sin. If the sinner responds to the quickening influence of the Spirit, he will be brought to repentance and aroused to the importance of obeying the divine requirements . . Having brought conviction of sin, and presented before the mind the standard of righteousness, the Holy Spirit withdraws the affections from the things of this earth and fills the soul with a desire for holiness. ‘He will guide you into all truth’ (John 16:13), the Saviour declared. If men are willing to be molded, there will be brought about a sanctification of the whole being. The Spirit will take the things of God and stamp them on the soul. By His power the way of life will be made so plain that none need err therein.”—Acts of the Apostles, 52-53)
“Uticaj Svetoga Duha je Hristov život u duši. Mi ne vidimo Hrista i ne razgovaramo sa Njime, nego je Njegov Sveti Duh tako bilizu nas na jednom mestu kao i na drugom. On radi kroz i u svakome ko prima Hrista. Oni koji upoznaju prebivanje Duha će otkriti Duhovni rod – ljubav, radost, mir, krotost, dobortu, veru.” (“The influence of the Holy Spirit is the life of Christ in the soul. We do not see Christ and speak to Him, but His Holy Spirit is just as near us in one place as in another. He works in and through every one who receives Christ. Those who know the indwelling of the Spirit reveal the fruits of the Spirit—love, joy, peace, long-suffering, gentleness, goodness, faith.”— 12 Manuscript Releases, 261. Manuscript 41, 1897).
“Pentakost im je doneo prisustvo Utešitelja, za koga je Hristos rekao ‘on će biti u vama’… Od tada, Hristos je trebao da prebiva neprestano u srcima Svoje dece. Njihova zajednica sa Njime je bliža nego da je On lično bio sa njima.” (“And Pentecost brought them the presence of the Comforter, of whom Christ had said, He ‘shall be in you’ . . Henceforth, through the Spirit, Christ was to abide continually in the hearts of His children. Their union with Him was closer than when He was personally with them.”— Steps to Christ, 74-75)
“Ali, vreme [nakon Hristovog vaznesenja] je sada došlo. Duh je čekao Hristovo raspeće, vaskrsenje, i vaznesenje. Deset dana su učenici upućivali svoje molbe za izlivanje Duha, a i Hristos na nebu je dodao svoje posredovanje. Za ovo je bila prilika Njegovog vaznesenja i inauguracije koja je bila slavlje na nebu. On se uzneo na visine i zaplenio plen, i sada je tražio dar Duha da bi mogao da ga izlije na svoje učenike.” (“But the time [after Christ’s ascension] had now come. The Spirit had been waiting for the crucifixion, resurrection, and ascension of Christ. For ten days the disciples offered their petitions for the outpouring of the Spirit, and Christ in heaven added His intercession. This was the occasion of His ascension and inauguration, a jubilee in heaven. He had ascended on high, leading captivity captive, and He now claimed the gift of the Spirit, that He might pour it out upon His disciples.” ST, December 1, 1898 par. 5)
“Zar niste strahovali od Svetoga Duha? Povremeno je taj Duh dolazio sa sveprožimajućim uticajem u školu u Batl Krik i u druge škole. Da li ste prepoznali Njegovo prisustvo? Da li ste mu upriličili čast koja se daje nebeskom vesniku? Kada se činilo da je Duh uticao na mlade, da li ste rekli: “Hajde da ostavimo po strani sve studije, jer je očigledno da imamo među nama nebeskog gosta? Dajmo hvalu i čast Bogu.” Da li ste sa skrušenim srcem poklonili u molitvi sa vašim učenicima, moleći da bi mogli da dobijete blagoslov koji vam je Gospod ponudio.” (“Have you not been afraid of the Holy Spirit? At times this Spirit has come with all-pervading influence into the school at Battle Creek and into the schools at other places. Did you recognize His presence? Did you accord Him the honor due to a heavenly messenger? When the Spirit seemed to be striving with the youth, did you say: "Let us put aside all study, for it is evident that we have among us a heavenly guest? Let us give praise and honor to God." Did you, with contrite hearts, bow in prayer with your students, pleading that you might receive the blessing that the Lord was presenting to you? 8T 61.2)

EGW.

Third Person of the Godhead, who would come with no modified energy, but in the fullness of divine power. It is the Spirit that makes effectual what has been wrought out by the world's Redeemer. It is by the Spirit that the heart is made pure. Through the Spirit the believer becomes a partaker of the divine nature. Christ has given His Spirit as a divine power to overcome all hereditary and cultivated tendencies to evil, and to impress His own character upon His church." - DA 671.2)
"Kada Božji narod pretražuje Pismo sa željom da zna šta je istina, Isus je prisutan u ličnosti svog predstavnika, Svetoga Duha, oživljavaljući srca poniznih i skrušenih." ("When God's people search the Scriptures with a desire to know what is truth, Jesus is present in the person of His representative, the Holy Spirit, reviving the hearts of the humble and contrite ones." - 12 Manuscript Releases, 145, 1898)
"Moramo da shvatmo da Sveti Duh, koji je isto toliko ličnost kao što je Bog ličnost, hoda ovim prostorima." (Iz govora studentima škole u Avondale) ("We need to realize that the Holy Spirit, who is as much a person as God is a person, is walking through these grounds. - Evangelism, 616, 1899, From a talk to the students at the Avondale School.)
"Sveti Duh je ličnost jer On svedoči našem duhu da smo deca Božja. Kada se desi ovo svedočanstvo, ono sa sobom nosi svoj sopstveni dokaz. U tom momentu, mi verujemo i sigurni smo da smo deca Božja… Sveti Duh ima ličnost, inače On ne bi mogao da svedoči našem duhu i našim duhom da smo deca Božja. On mora da bude božansko lice, inače ne bi mogao da dokuči tajne koje leže u Božjem umu. 'Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku osim duha čovečijega koji živi u njemu? Tako i u Bogu što je niko ne zna osim Duha Božijega.' " ("The Holy Spirit is a person, for He beareth witness with our spirits that we are the children of God. When this witness is borne, it carries with it its own evidence. At such times we believe and are sure that we are the children of God. . . . The Holy Spirit has a personality, else He could not bear witness to our spirits and with our spirits that we are the children of God. He must also be a divine person, else He could not search out the secrets which lie hidden in the mind of God. “For what man knoweth the things of a man, save the spirit of man which is in him? even so the things of God knoweth no man, but the Spirit of God.” - Evangelism, 616-617, 1906)
"Kada se uzneo sa zemlje, Hristos je odredio dar za sve one koji su verovali u Njega i one koji će verovati u Njega. Kakav poklon bi mogao podariti, a koji je dovoljno vredan da označi i oblagodari Njegovo uznesenje na posrednički tron? To mora da bude dostojno Njegove veličine i Njegovog kraljevstva. On je odlučio da pošalje svog Predstavnika, treće lice Božanstva. Ovaj poklon ne može biti nadmašen." ("Christ determined that when He ascended from this earth He would bestow a gift on those who had believed on Him and those who should believe on Him. What gift could He bestow rich enough to signalize and grace His ascension to the mediatorial throne? It must be worthy of His greatness and His royalty. He determined to give His representative, the third person of the Godhead. This gift could not be excelled." - My Life Today, 36)

Back