Adventizam i subota

Jesu li Valdežani svetkovali subotu? https://forum.krstarica.com/threads/adventizam-i-subota.962027/post-50080929

A što kaže sama Ellen White za 'svaku svoju napisanu rečenicu'? Evo što sama tvrdi:

"Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Možda ćete reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, to je bilo pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da bi što prije vašem umu predočilo stvari koje su mi bile pokazane. U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Nisam napisala ni jednu rečenicu u kojoj su samo moje vlastite misli. Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Svjedočanstva, Vol. V.)

Dakle, besramno je lagala o Valdežanima. Je li moguće da je Bog besramni lažov, jer Ellen White tvrdi da je i ovu laž o Valdežanima dobila direktno od Boga, u viđenjima, ili će ipak biti da je 'pošiljatelj' ove laži netko drugi? A tko je onaj tko traži sluge, opskrbljuje ih, kao u slučaju Ellen White, svojim lažima i šalje ih uokolo da raznose taj njegov otrov?

Naravno da hocu uz pojasnjenje sta to znaci,da se ne ponavljam,molim odgovore na sve sto sam te pitao.

А седми је дан одмор Господу Богу твојему

šta kaže mozes kome je odmor sedmog dana?

3. И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свих дела својих, која учини;

Jel mozda tako sto ce od tada pa nadalje raditi aktivno u toku sest radnih dana a u subotu odmarati ???
koliko vidim ništa ne radi ni tih šest dana
I s kojim ce mehanizmom racunati dane u okvirima Njegovog prestolja,jer tako sto ce pratiti kretanje sunca na zemlji pa kad zadje sunce petkom onda za Njega pocinje sedmi dan...!?
prvi, drugi...i kad dođe sedmi kaže sebi e dosta sam brojao sad da se odmorim
I kako ce On imati blagoslove od sedmog dana,nadam se da ne mislis da ce mu Bog dati neke blagoslove zbog sedmog dana....cekaj,cekaj,PA ON JE BOG ,zar ce samog sebe blagosiljati zbog neceg sto radi/ne radi tokom radnih dana i onda subotom ???
slušaće hvalospeve o njemu jer ostalim danima je zauzet brojanjem

Toooooooooooo u stvari...h,mmmmmmmm,izvini a sta bi On tada trebao raditi,neraditi,kako bi svetkovao sedmi dan ?
Jel mozda tako sto ce od tada pa nadalje raditi aktivno u toku sest radnih dana a u subotu odmarati ???

A od čega bi se i besmrtni i besposleni Adam i Eva odmarali? Sve im je dato, a stvoreni savršeni i besmrtni ne mogu se niti umoriti. A ako se ne umaraju, nemaju se zbog čega ni odmarati.

I reci mi još je li Bog Adamu i Evi, osim zapovjedi o subotnom počinku, dao i ostalih 9 zapovijedi iz Dekaloga, koje je dao Židovima na Sinaju?

A od čega bi se i besmrtni i besposleni Adam i Eva odmarali?
Trebali bi se odmarati od zemljoradnih aktivnosti jer je Bog jos od samog pocetka planirao da zemljoradnja bude sastavni deo ljudskog zivota,evo ti Biblijskog dokaza:

1 Mojs.2, 5;
"...I svaku biljku poljsku, dokle je još ne bješe na zemlji, i svaku travku poljsku, dokle još ne nicaše; jer Gospod Bog još ne pusti dažda na zemlju, niti bješe čovjeka da radi zemlju,..."

Kao sto se jasno vidi,covek je stvoren izmedju ostalog i da radi zemju sto je kako god posmatrano - tezak posao !

Sve im je dato, a stvoreni savršeni i besmrtni ne mogu se niti umoriti.
A ako se ne umaraju, nemaju se zbog čega ni odmarati.
Kako to mislis ne mogu se umarati,jer po tebi umor zbog fizickog rada rezultat greha ?
Upravo suprotno,i bezgresna tela su svojevrsne mashine kojima treba tekuce odrzavanje i odmor,toga radi je i sam Bog svojim primerom pokazao da je coveku odmor i te kako potreban potreban !

I reci mi još je li Bog Adamu i Evi, osim zapovjedi o subotnom počinku, dao i ostalih 9 zapovijedi iz Dekaloga, koje je dao Židovima na Sinaju?
Naravno da ih je dao s tim sto su sve te zapovesti bile zapisane u cistom ljudskom srcu neokaljanog od greha..
Kada se taj zapis tokom vremena i pod uticajem greha izbledao Bog je ponovio taj zakon zapisavsi ga na kamenim plocama dok je kasnije i objavio da ce se nekada u buducnosti ponoviti duhovno ljudsko stanja iz pocetka - Bog ce ponovo zapisati svoj zakon u srcima ljudskim i to je ponovio i apostol.
Evo dokaza:

Jevr.8,10;
"...Jer je ovo zavjet koji ću načiniti s domom Izrailjevijem poslije onijeh dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovima napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod..."

1 Mojs.2, 5;
"...I svaku biljku poljsku, dokle je još ne bješe na zemlji, i svaku travku poljsku, dokle još ne nicaše; jer Gospod Bog još ne pusti dažda na zemlju, niti bješe čovjeka da radi zemlju,..."

Kao sto se jasno vidi,covek je stvoren izmedju ostalog i da radi zemju sto je kako god posmatrano - tezak posao !
aha ili je bog znao da će dobiti pinklu iz edena ili je osmislio taj raj da se mučiš :D
fino što si boldovao deo koji bi ja inače :D

fariseji su se držali ono što im mojsije dao u zakonu.

Izlazak 31,13"Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem.
Izlazak 31,14Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda.
Izlazak 31,15Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.
eto ti ga sad, u nz se ukida večni savez i znak subota
cccc :think:

Naravno da ih je dao s tim sto su sve te zapovesti bile zapisane u cistom ljudskom srcu neokaljanog od greha..

Ova tvoja tvrdnja ima jedan problem. Mojsije nam svjedoči upravno suprotno ovome što ti tvrdiš. Pogledaj:

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

6 ‘Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
7 Nemoj imati drugih bogova uz mene!
8 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 9 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, 10 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
11 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
12 Dan subotnji obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Jahve, Bog tvoj. 13 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 14 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je unutar tvojih vrata; tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja kao i ti. 15 Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Jahve, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Jahve, Bog tvoj, da držiš dan subotnji.
16 Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje.
17 Ne ubij!
18 Ne učini preljuba!
19 Ne ukradi!
20 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
21 Ne poželi žene bližnjega svoga!
Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.’«

Dakle, da je Bog još u raju 'izrekao u uši Adama i Eve' ove zapovijedi, kako ti tvrdiš, Mojsija bi Bog sigurno u ovo uputio i spriječio Mojsija da u Božjoj riječi napiše ovakvu 'netočnost' - da Bog nikome prije Židova na Horebu nije dao ove zapovijedi i ni sa kim prije njih nije sklopio savez.

I drugo, ako si ti u pravu da je sve ove gore nabrojane zapovijedi Bog izrekao savršenim, bezgrešnim i besmrtnim Adamu i Evi, kako tumačiti na primjer ovo:

16 Poštuj oca svoga i majku svoju. Kako će Adam i Eva 'poštivati oca svoga i majku svoju'? Tko je otac a tko majka Adamu i Evi? Što znači da će Adam i Eva dugo živjeti, poštuju li oca i majku, ako su oni besmrtni u trenutku kada im Bog izriče ove zapovijedi!?

18 Ne učini preljuba! Kako će Adam i Eva učiniti preljub i s kim, ako su njih dvoje sami u trenutku kad im Bog izriče ovu zapovijedi?

21 Ne poželi žene bližnjega svoga! Kako će Adam i Eva 'poželjeti ženu bližnjega svoga', ako su njih dvoje sami u trenutku kad im Bog izriče ovu zapovijedi?

Ova tvoja tvrdnja ima jedan problem. Mojsije nam svjedoči upravno suprotno ovome što ti tvrdiš. Pogledaj:

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

6 ‘Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
7 Nemoj imati drugih bogova uz mene!
8 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 9 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, 10 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
11 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
12 Dan subotnji obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Jahve, Bog tvoj. 13 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 14 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je unutar tvojih vrata; tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja kao i ti. 15 Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Jahve, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Jahve, Bog tvoj, da držiš dan subotnji.
16 Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje.
17 Ne ubij!
18 Ne učini preljuba!
19 Ne ukradi!
20 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
21 Ne poželi žene bližnjega svoga!
Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.’«

Dakle, da je Bog još u raju 'izrekao u uši Adama i Eve' ove zapovijedi, kako ti tvrdiš, Mojsija bi Bog sigurno u ovo uputio i spriječio Mojsija da u Božjoj riječi napiše ovakvu 'netočnost' - da Bog nikome prije Židova na Horebu nije dao ove zapovijedi i ni sa kim prije njih nije sklopio savez.

I drugo, ako si ti u pravu da je sve ove gore nabrojane zapovijedi Bog izrekao savršenim, bezgrešnim i besmrtnim Adamu i Evi, kako tumačiti na primjer ovo:

16 Poštuj oca svoga i majku svoju. Kako će Adam i Eva 'poštivati oca svoga i majku svoju'? Tko je otac a tko majka Adamu i Evi? Što znači da će Adam i Eva dugo živjeti, poštuju li oca i majku, ako su oni besmrtni u trenutku kada im Bog izriče ove zapovijedi!?

18 Ne učini preljuba! Kako će Adam i Eva učiniti preljub i s kim, ako su njih dvoje sami u trenutku kad im Bog izriče ovu zapovijedi?

21 Ne poželi žene bližnjega svoga! Kako će Adam i Eva 'poželjeti ženu bližnjega svoga', ako su njih dvoje sami u trenutku kad im Bog izriče ovu zapovijedi?
Jeli bato,jel mozda Josif ziveo u vreme NAKON Sinaja ili pre toga pa je tacno znao sta uopste znaci GRESITI GOSPODU ???
Evo ti Biblijskog dokaza koji ti rusi svu tvoju teologiju:

1 Mojs.39,7-9:
"...I dogodi se poslije, te se žena gospodara njegova zagleda u Josifa, i reče: lezi sa mnom.
A on ne htje, nego reče ženi gospodara svojega: eto gospodar moj ne razbira ni za što što je u kući, nego što god ima dade meni u ruke.
Ni sam nije veći od mene u ovoj kući, i ništa ne krije od mene osim tebe, jer si mu žena; pa kako bih učinio tako grdno zlo i Bogu zgriješio?..."

Kao sto se jasno vidi,Josif je mnooogo ranije od ponavljanja zakona na Sinaju znao sta je dobro a sta zlo ili jos precixznije znao je sta znaci "ciniti zla"i GRESITI BOGU stoga si pokupi sve ove tvoje papske tralalske i okaci si macki o rep ! :mazi: :kafa:

Poslednja izmena:
fariseji su se držali ono što im mojsije dao u zakonu.

Izlazak 31,13"Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem.
Izlazak 31,14Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda.
Izlazak 31,15Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.
eto ti ga sad, u nz se ukida večni savez i znak subota
cccc :think:
Hmmm,Mojsije im je dao i prvu Bozju zapovest stoga mi daj reci dali je ona dsanas obaveza hriscana koji su nejevrejskog porekla ?

Nisi odgovorio na postavljena pitanja:

16. Тада говораху неки од фарисеја: Није овај човек од Бога јер не светкује суботе. Други говораху: Како може човек грешан таква чудеса чинити? И поста распра међу њима.
Fariseji su ga hteli ubiti ne samo sto je navodno krsio subotu vec i da je navodno hulio na Boga tvrdeci da je Sin Bozji pa mi daj reci dali to znaci,da su Ga s prasvom optuzivali i zbog toga ?
Evo ti dokaza:

Jov.5,18:
"...I zato još više gledahu Jevreji da ga ubiju što ne samo kvaraše subotu nego i ocem svojijem nazivaše Boga i građaše se jednak Bogu..."

Kao sto rekoh tvom verskom pajtasu,sve ovakve "dokaze"protiv Hrista si okacite macki o rep.

Nisi odgovorio na postavljena pitanja:

Ponavljam - pre Sinaja Bog nije obznanjivao svoje zapovesti jer su one bile zapisane u njihovim srcima i sad se dobro fokusiraj na Josifa i daj mi reci kako je on tacno znao sta je dobro a sta zlo u vreme mnoooooooogo pre Sinaja ?

...daj si bato potrazi svoju mackicu i okaci si tamo ove tvoje tralalske,vidis da to nesto slabo ide ovih dana ? :D

Sreco pametna,Bog je ljudima u startu zapovedio da se razmnozavaju sto ce reci da su jako brzo imali prilike da sve to praktikuju i ujedno vaspitavaju svoju decu u tom duhu od malena !

P.S. u raju je svakako bilo i nekih koza koji bi mogli biti zloupotrebljavani ukoliko ljudi nisu tacno znali ne samo o preljubi vec i o zakonu koji izricito brani zoofiliju ! :kafa:

Nigde ne pise da je nedeljom odmarao :aha:
Subotom je činio čuda, lečio i propovedao. Zato su ga i optuživali za nepoštovanje subote. U nedelju je vaskrsao i pominju se hrišćanske liturgije nedeljom u samom Svetom pismu (prvi dan sedmice) i zato je nedelja za hrišćane umesto subote dan odmora i molitve. Znači još od početka a ne kako vi izmišljate da je rimski papa uveo neradnu nedelju. U to doba kad tvrdite da je rimski papa uveo nedelju, papa je bio običan episkop a ne ono što je kasnije postao i nije mogao ništa da uvodi za celu crkvu.

Fariseji su ga hteli ubiti ne samo sto je navodno krsio subotu vec i da je navodno hulio na Boga tvrdeci da je Sin Bozji pa mi daj reci dali to znaci,da su Ga s prasvom optuzivali i zbog toga ?
Evo ti dokaza:

Jov.5,18:
"...I zato još više gledahu Jevreji da ga ubiju što ne samo kvaraše subotu nego i ocem svojijem nazivaše Boga i građaše se jednak Bogu..."

Kao sto rekoh tvom verskom pajtasu,sve ovakve "dokaze"protiv Hrista si okacite macki o rep.
Pa da, Hristos je upravo to i radio. Tvrdio je za Sebe da Mu je Bog Otac i da je jednak Bogu. Ali to nije hula na Boga jer je Hristos govorio ISTINU. On zaista jeste Sin Božiji i jeste jednak Bogu Ocu budući i Sam Bog.

Pa da, Hristos je upravo to i radio. Tvrdio je za Sebe da Mu je Bog Otac i da je jednak Bogu. Ali to nije hula na Boga jer je Hristos govorio ISTINU. On zaista jeste Sin Božiji i jeste jednak Bogu Ocu budući i Sam Bog.
Isus je postojao i pre nego što se rodio. Bio je Sin Božji i na nebu pre nego što se rodio. Jedan od Svete Trojice. To na žalost, dosta naših vernika ne razume. Baba ovo takođe nije razumevala i ima oscilacija u njezinim rukopisima.

Back