Adventizam i subota

Tako je, ispravno si zaključio, za ovo imaš citat u Bibliji koji govori da je Bog baš sve stvorio, pa onda i limun i trešnje. Ali, nemaš citat u Bibliji da je Bog Adamu, ili nekome od njegovih potomaka sve do Židova na Sinaju, zapovjedio subotni odmor. I ne samo da nemaš citat da je Bog zapovjedio subotni odmor, nego nemaš ni natruhe u Bibliji da je netko od Adama pa do Židova odmarao subotom.
A koja je razlika izmedju prvog i drugog slucaja ???
U oba nema eksplicitnog teksta koji nam to tvrdi stoga mi daj pojasni zasto nisam lazov u drugom a jesam u prvom slucaju ?

Isus ovo govori Židovima a ne Adamu. Isus je ovdje 'degradirao' subotu. Židovi su mislili da treba ubiti onoga tko krši subotu, tako su Židovi nekoliko puta gledali da ubiju i Isusa jer je kršio subotu (evanđelja), a Isus im baš ovdje kaže - jeste li vi normalni, važniji je čovjek od subote, subota je radi čovjeka a ne čovjek radi subote.

Što hoćeš s ovim? Posvetio i blagoslovio Bog sedmi dan, što ja ne sporim, ali nema zapovjedi Adamu za subotni počinak. Što ti ja mogu.
Ali kaze Adamu je data subota.
A 2 moj kaze takodje.
Tvoja cllva takodje kaze.

A koja je razlika izmedju prvog i drugog slucaja ???
U oba nema eksplicitnog teksta koji nam to tvrdi stoga mi daj pojasni zasto nisam lazov u drugom a jesam u prvom slucaju ?

U prvom slučaju imaš biblijski tekst koji koji kaže da je Bog stvorio sve, navedeno - 'travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti' - dakle i limin i trešnju, pa si u pravu. U drugom slučaju nemaš ni slovca o tome da je Bog Adamu zapovjedio subotni odmor. Dakle, lagao si.

Ali kaze Adamu je data subota.
A 2 moj kaze takodje.
Tvoja cllva takodje kaze.

Da je riječ o Adamu sveti pisac Marko bi upotrijebio grčku imenicu Ἀδάμ (Adam), kako se Adama imenuje u svim biblijskim tekstovivima, međutim Marko u ovom retku koristi grčku imenicu ἄνθρωπον (čovjek) kao opću imenicu za ljude. Pogledaj:

Mk 2,27: I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

Mk 2,27 (grčki): καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς Τὸ σάββατον διὰ τὸν ἄνθρωπον ἐγένετο, καὶ οὐχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ σάββατον

A ovako sveti pisci imenuju Adama:

Rim 5,14:Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doći.

Rim 5,14 (grčki): ἀλλὰ ἐβασίλευσεν ὁ θάνατος ἀπὸ Ἀδὰμ μέχρι Μωϋσέως καὶ ἐπὶ τοὺς μὴ ἁμαρτήσαντας ἐπὶ τῷ ὁμοιώματι τῆς παραβάσεως Ἀδάμ, ὅς ἐστιν τύπος τοῦ μέλλοντος

Dakle, nije Isus rekao ono što ti tvrdiš - 'subota je stvorena radi Adama, a ne Adam radi subote'. Sustižeš po izvrtanjima i lažima 'brata po Jeleni'.

U prvom slučaju imaš biblijski tekst koji koji kaže da je Bog stvorio sve, navedeno - 'travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti' - dakle i limin i trešnju, pa si u pravu.
Dakle ipak se sluzis logikom jel tako,Bog stvorio sve i onda i pored toga sto nemas ni slovca o tresnjama i limunu kazes " aha,kad se kaze sve onda se to definitivno mora odnositi na sve sto ima na zemlji ukljucujuci i limuna i tresnje' ,jel tako ?
U drugom slučaju nemaš ni slovca o tome da je Bog Adamu zapovjedio subotni odmor. Dakle, lagao si.
Ponavljam i dopreciziram - u drugom slucaju takodje nemas ni slovca da je Bog Adamu nalozio da svetkuje subotu ali zato imas jasno navedeno da je Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan stoga se pitas " hmmm,a za koga je to Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan,jel mozda za konje i magarce.." ?
Neeeee.
A jel mozda za majmune i krokodile ???
Neeeeeeeee.
A jel mozda za andjele ???????
Neeeeeee.
A jel mozda se Bog zaneo i onako bez ikakve ciljane namene uradio to blagosiljanje i posvecivanje sedmog dana ?
Ma neeeeeeeee,jer je to Stvoritelj citavog kosmosa...

I onda se pitas - stvarno , a za koga bi to moglo biti, ko nam je jos preostao u raju ???
...i onda mislis,mislis,mislis...pa jos malo promislis...i onda - EUREKA:
Pa Adam naravno,kako se toga ranije nisam setio !!!

Evo tako ide normalno logicko razmisljanje stoga ako smatras da sam nesto ili nekog propustio slobodno me koreguj i pojasni ZA KOGA JE KONKRETNO BOG BLAGOSLOVIO I POSVETIO SEDMI DAN !???????

Dakle ipak se sluzis logikom jel tako,

Ne bi ni tebi kruna s glave pala da se počneš služiti logikom umjesto vjerovati 'proročici' koja je pokrala 250 kg tuđih tekstova, a tu svoju krađu Bogu pripisala - kaže da je sve te ukradene tekstove dobila direktno od Boga.

"Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Možda ćete reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, to je bilo pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da bi što prije vašem umu predočilo stvari koje su mi bile pokazane. U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Nisam napisala ni jednu rečenicu u kojoj su samo moje vlastite misli. Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Svjedočanstva, Vol. V.)

Ponavljam i dopreciziram - u drugom slucaju takodje nemas ni slovca da je Bog Adamu nalozio da svetkuje subotu ali zato imas jasno navedeno da je Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan stoga se pitas " hmmm,a za koga je to Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan,jel mozda za konje i magarce.." ?
Neeeee.

Tako je. Bog je na kraju stvaranja posvetio i blagoslovio sedmi dan, ali ni Adamu niti bilo kome drugom prije Židova na Sinaju nije zapovjedio subotni počinak.

Neeeeeeeee.
Neeeeeee.
A jel mozda se Bog zaneo i onako bez ikakve ciljane namene uradio to blagosiljanje i posvecivanje sedmog dana ?

I onda se pitas - stvarno , a za koga bi to moglo biti, ko nam je jos preostao u raju ???
...i onda mislis,mislis,mislis...pa jos malo promislis...i onda - EUREKA:
Pa Adam naravno,kako se toga ranije nisam setio !!!

Evo tako ide normalno logicko razmisljanje stoga ako smatras da sam nesto ili nekog propustio slobodno me koreguj i pojasni ZA KOGA JE KONKRETNO BOG BLAGOSLOVIO I POSVETIO SEDMI DAN !???????

Ja ne nađoh. Ja sam čitavu Bibliju 'prevrnuo' i nisam našao da je za Adama i da je Adamu Bog zapovjedio subotni počinak. Čitaj Bibliju i traži. Ako nađeš obavijesti i mene.

A kako nadje da je Bog stvorio limuna i tresnje,jel mi mozes dati citata ?
Ja sam čitavu Bibliju 'prevrnuo' i nisam našao da je za Adama i da je Adamu Bog zapovjedio subotni počinak. Čitaj Bibliju i traži. Ako nađeš obavijesti i mene.
Pa za koga je onda blagoslovio i posvetio sedmi dan,koji je logicki odgovor na ovo pitanje ?

Piše u Bibliji

Pa za koga je onda blagoslovio i posvetio sedmi dan,koji je logicki odgovor na ovo pitanje ?

Ne piše u Bibliji.

P.S. Oprosti što tebe koji si se krstio ispovjedajući vjeru u 100 tisuća stranica (ukradenih od drugih) spisa Ellen White maltretiram Biblijom.

Lazove i prevarantu,kako te nije sramota ?!!
Daj citata ili priznaj da lazes!

Neviđeno. Čovjek me naziva lažovom i prevarantom zbog toga što mu nisam priznao da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan zbog Adama i da je Adamu Bog zapovjedio subotni počinak. Kako mu priznati kad takvo nešto u Bibliji ne postoji.

P.S. Nećeš 'preko mojih leđa' braniti svoju lažljivu proročicu i svoju vjeru koju od nje baštiniš.

Neviđeno. Čovjek me naziva lažovom i prevarantom zbog toga što mu nisam priznao da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan zbog Adama i da je Adamu Bog zapovjedio subotni počinak. Kako mu priznati kad takvo nešto u Bibliji ne postoji.
I opet pogresno tumacenje,da ne kazem laganje sto je tipicna odlika gotovo svih papista .
Evo zasto sam te nazvao prevarantom i lazovom:

Piše u Bibliji

Daj citata da vidimo gde se pominju limune i tresnje ili priznaj da si slagao jer si tumacio drugog citata i doneso si zakljucak koji je tacan.

P.S. Nećeš 'preko mojih leđa' braniti svoju lažljivu proročicu i svoju vjeru koju od nje baštiniš.
Biblijska se istina ne brani preko nicijeh ledja,ona je takva kakva jeste,oduvek bila i zauvek bice jednostavna,lako razumeljiva i uvek izlazi na povrsinu !

Daj citata da vidimo gde se pominju limune i tresnje ili priznaj da si slagao jer si tumacio drugog citata i doneso si zakljucak koji je tacan.

'Trik' ti je zaista jadan, jer ti planirana analogija između limuna i trešnje s jedne strane i Adama s druge strane uopće ne postoji. Što se tiče limuna i trešnje imamo jasan citat u Bibliji da je Bog sve stvorio, sve zeleno bilje i sva stabla, pa samo idiot može pitati je li Bog stvorio limun. S druge pak strane, nemamo uopće mjesto u Bibliji gdje se govori da je Bog zbog nekoga ili za nekoga posvetio i blagoslovio sedmi dan, pa onda ni za Adama, niti uopće imamo mjesto u Bibliji da je Bog (prije Židova na Sinaju) bilo kome drugom zapovjedio subotni počinak, pa tako ni Adamu. Jednostavnim jezikom - da je Bog stvorio limun i trešnju nije izmišljotina nego biblijska činjenica, a da je Bog zbog Adama posvetio i blagoslovio subotu i zapovjedio mu subotni počinak jest tvoja izmišljotina.

'Trik' ti je zaista jadan, jer ti planirana analogija između limuna i trešnje s jedne strane i Adama s druge strane uopće ne postoji.
Ja nisam pravio analogiju sa dogadjajima u smislu sadrzine dejstava vec sa principima donosenja zakljucaka,nadam se da primecujes razliku ?
U oba slucajeva princip je isti - I PORED TOGA STO NE POSTOJE EKSPLICITNI TEKSTOVI KOJI NAM DOSLOVNO UKAZUJU NA NEKU REALNOST ona se jasno vidi jer jednostavno ne postoji druga mogucnost osim ona koje se logicki namece !!!
Što se tiče limuna i trešnje imamo jasan citat u Bibliji da je Bog sve stvorio, sve zeleno bilje i sva stabla, pa samo idiot može pitati je li Bog stvorio limun.
Taaaaaaako je bato,potpuno se slazem i sada daj da vidimo idiota sa drugim primerom:
S druge pak strane, nemamo uopće mjesto u Bibliji gdje se govori da je Bog zbog nekoga ili za nekoga posvetio i blagoslovio sedmi dan, pa onda ni za Adama, niti uopće imamo mjesto u Bibliji da je Bog (prije Židova na Sinaju) bilo kome drugom zapovjedio subotni počinak, pa tako ni Adamu. Jednostavnim jezikom - da je Bog stvorio limun i trešnju nije izmišljotina nego biblijska činjenica, a da je Bog zbog Adama posvetio i blagoslovio subotu i zapovjedio mu subotni počinak jest tvoja izmišljotina.
Sreco pametna,zasto bezis od pitanja koja ulazi direktno u srz ove materije ???
Imamo jasan izvestaj da je Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO samo jedan dan u sedmici i to bas sedmi stoga je izuzetno pitati se i dati validnog odgovora ZA KOGA JE BOG BLAGOSLOVIO I POSVETIO sedmi dan !!!
...utoliko vise sto nam ujedno Isus Hristos jasno kaze da je subota stvorena za Adama / coveka dok je ujedno jasno da se Bozje stvaranje desavalo u okvirimo procesa kojeg vidimo na samom pocetku Pisma.
Sve ovo dobija na tezinu jer smo videli da si do sada osporavao Hristove reci da je subota stvorena za Adama dok ujedno vidimo da kukavicki bezis od krucijalnog pitranja za koga je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan !!!
Ili jos opreciznije - ovo je tipicni debakl svih ratobornih papista kada se suoce sa teretom Biblijskih istina,nista novo pod suncem !

P.S. ...kako se samo pametno latis tumacenja kada je rec o limunu i tresnje dok ujedno panicno odbacujes TAJ ISTI princip u vezi pitranja za koga je Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan,nadam se da vec i sam primecujes trulost tvog verskog koncepta !?

ZA KOGA JE BOG BLAGOSLOVIO I POSVETIO SEDMI DAN !???????????
za koga?

1. Тако се доврши небо и земља и сва војска њихова.

2. И сврши Бог до седмог дана дела своја, која учини; и почину у седми дан од свих дела својих, која учини;

3. И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свих дела својих, која учини;

za koga?

1. Тако се доврши небо и земља и сва војска њихова.

2. И сврши Бог до седмог дана дела своја, која учини; и почину у седми дан од свих дела својих, која учини;

3. И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свих дела својих, која учини;
Sta je sad i tebi,jeste li se udruzili sa onim papistom kako bi osporili moje znanje iz srpskog jezika ? :D
Jel i ti mozda ne pravis razliku izmedju formulacije ZASTO ( iz kog razloga) i ZA KOGA ( na koga se nesto odnosi , koji je doticni koji bi trebao imati benefita od neceg ) ???
Kad se u odgovoru koristi izraz JER onda je jasno da se u produzatku odgovara na pitanje ZASTO / IZ KOG RAZLOGA a ja to definitivno nisam pitao vec sam ga pitao ZA KOGA je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan,koje je to zivo bice trebalo imati benefite od pomenutog posvecenja i blagosiljanja ???

Sta je sad i tebi,jeste li se udruzili sa onim papistom kako bi osporili moje znanje iz srpskog jezika ? :D
Jel i ti mozda ne pravis razliku izmedju formulacije ZASTO ( iz kog razloga) i ZA KOGA ( na koga se nesto odnosi , koji je doticni koji bi trebao imati benefita od neceg ) ???
Kad se u odgovoru koristi izraz JER onda je jasno da se u produzatku odgovara na pitanje ZASTO / IZ KOG RAZLOGA a ja to definitivno nisam pitao vec sam ga pitao ZA KOGA je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan,koje je to zivo bice trebalo imati benefite od pomenutog posvecenja i blagosiljanja ???
to te pitam za koga, u stihovima ne piše za adama, već
и посвети га, јер у тај дан почину од свих дела својих, која учини.

Ja nisam pravio analogiju sa dogadjajima u smislu sadrzine dejstava vec sa principima donosenja zakljucaka,nadam se da primecujes razliku ?
U oba slucajeva princip je isti - I PORED TOGA STO NE POSTOJE EKSPLICITNI TEKSTOVI KOJI NAM DOSLOVNO UKAZUJU NA NEKU REALNOST ona se jasno vidi jer jednostavno ne postoji druga mogucnost osim ona koje se logicki namece !!!

Zaista ti je jadan princip donošenja zaključaka. Iz teksta - 'I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako.' - jasno je da je Bog stvorio i limun i trešnju. U drugom slučaju, zaključivanje da je Bog zbog i za Adama posvetio i blagoslovio subotu, je naprosto 'sisanje iz prsta', jer u Bibliji ne postoji tekst da je subota posvećena i blagoslovljena zbog nekoga i za nekoga.

Taaaaaaako je bato,potpuno se slazem i sada daj da vidimo idiota sa drugim primerom:

Sreco pametna,zasto bezis od pitanja koja ulazi direktno u srz ove materije ???
Imamo jasan izvestaj da je Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO samo jedan dan u sedmici i to bas sedmi stoga je izuzetno pitati se i dati validnog odgovora ZA KOGA JE BOG BLAGOSLOVIO I POSVETIO sedmi dan !!!

Imamo izvještaj da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan, ali nemamo nikakav izvještaj da je ta posveta zbog nekoga i za nekoga. Zato ću ponoviti, tvoje 'vađenje' iz nečega što ne postoji je 'sisanje iz prsta'.

...utoliko vise sto nam ujedno Isus Hristos jasno kaze da je subota stvorena za Adama / coveka dok je ujedno jasno da se Bozje stvaranje desavalo u okvirimo procesa kojeg vidimo na samom pocetku Pisma.
Sve ovo dobija na tezinu jer smo videli da si do sada osporavao Hristove reci da je subota stvorena za Adama dok ujedno vidimo da kukavicki bezis od krucijalnog pitranja za koga je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan !!!

Mk 2,27: I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

Mk 2,27 (grčki): καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς Τὸ σάββατον διὰ τὸν ἄνθρωπον ἐγένετο, καὶ οὐχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ σάββατον

Rim 5,14:Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doći.

Rim 5,14 (grčki): ἀλλὰ ἐβασίλευσεν ὁ θάνατος ἀπὸ Ἀδὰμ μέχρι Μωϋσέως καὶ ἐπὶ τοὺς μὴ ἁμαρτήσαντας ἐπὶ τῷ ὁμοιώματι τῆς παραβάσεως Ἀδάμ, ὅς ἐστιν τύπος τοῦ μέλλοντος

Dakle, nije Isus u ovom svom govoru rekao ono što ti tvrdiš - 'subota je stvorena radi Adama, a ne Adam radi subote'. Nevjerojatno je koliko čovjek nisko pada. Spreman si, kao ovdje, i Božju riječ 'popišati' da bi obranio 'čast' proročice i svoje antibiblijsko i antikršćansko vjerovanje.

Zaista ti je jadan princip donošenja zaključaka. Iz teksta - 'I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako.' - jasno je da je Bog stvorio i limun i trešnju. U drugom slučaju, zaključivanje da je Bog zbog i za Adama posvetio i blagoslovio subotu, je naprosto 'sisanje iz prsta', jer u Bibliji ne postoji tekst da je subota posvećena i blagoslovljena zbog nekoga i za nekoga.

Imamo izvještaj da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan, ali nemamo nikakav izvještaj da je ta posveta zbog nekoga i za nekoga. Zato ću ponoviti, tvoje 'vađenje' iz nečega što ne postoji je 'sisanje iz prsta'.

Dakle, nije Isus u ovom svom govoru rekao ono što ti tvrdiš - 'subota je stvorena radi Adama, a ne Adam radi subote'. Nevjerojatno je koliko čovjek nisko pada. Spreman si, kao ovdje, i Božju riječ 'popišati' da bi obranio 'čast' proročice i svoje antibiblijsko i antikršćansko vjerovanje.
da, bog u postanju sveti dan u koji se odmarao. niti spominje adama niti bilo kog čoveka.

zatim mojsije ponavlja

А седми је дан одмор Господу Богу твојему; тада немој радити ниједнога посла, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.

Јер је за шест дана створио Господ небо и земљу, море и што је год у њима; а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га.

mojsije uzima sedmi dan nazvaši ga šabat i definiše da kad je izraelce izveo iz egipta je baš taj dan.
jevreji su toliko opterećeni mojsijevim zakonom da im Isus jasno naglašava da sedmi dan je odmor i za čoveka a ne obratno, jer su praktično i teorijski shvatili da je to sedmi dan koji je svet za njih jer u taj dan su izašli iz ropstva što im inače Isus neosporava ali im ukazuje da je nebitan naziv dana.
pusti ti gosn robiveka on mora da sledi svoju osnivačicu koja takođe ništa po tom pitanju nije razumela.

iz svega ovog se vidi da je bog sam sebi posvetio dan i taj dan ti treba da svetkuješ njemu zato subotari veoma visoko polažu račune na subotu i to im je osnova učenja bez obzira šta Isus i apostoli govorili to njih ne zanima, da se pitaju novi zavet je nepotreban za hrišćanstvo koji je totalni oksimoron.

Zaista ti je jadan princip donošenja zaključaka. Iz teksta - 'I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako.' - jasno je da je Bog stvorio i limun i trešnju.
Tako je bato,bravo,
Idemo dalje:
U drugom slučaju, zaključivanje da je Bog zbog i za Adama posvetio i blagoslovio subotu, je naprosto 'sisanje iz prsta', jer u Bibliji ne postoji tekst da je subota posvećena i blagoslovljena zbog nekoga i za nekoga.
Rekli smo da to ne pise,zasto se vracas natrag kada sam te cak i pohvalio zbog bistrog razmisljanja u vezi limuna i tresnje ???
Ponavljam - ko je trebao imati koristi od tog posvecenja i blagosiljanja,jel ti toliko tesko to razumeti ???
Posvecena - ZA KOGA I ZA STA KONKRETNO ???
Blagoslovena - ZA KOGA I KAKO KONKRETNO ???

I sta to znaci da je subota stvorena za coveka,za kog coveka,za kineza,za indijanca,makedonca,hrvata,srbina,ZA KOGA BRE ???
I kada je stvorena,kada se desavalo stvaranje,jel mozda na Sinaju ili na pocetku opisano u 1 Mojs. ???

Pa koji je drugi covek tada bio u raju,jesu li mozda bili jevreji ??? :D
...s kim ja to pricam ljudi moji...

Pa koji je drugi covek tada bio u raju,jesu li mozda bili jevreji ??? :D

Samo se nastaviti sramotiti.

Neko se ovde zaista velemajstorski osramotio i to za sve pare samo se se dobro fokusiraj da bi bolje identifikovao "shampiona"jer priznajem,to definitivno nisam ja...😁

Naravno da nisi ti. Nemaš ti srama.

Sad možemo preći i na ovo:

Samuele Bacchiocchi (adventistički profesor): "Korištenje spisa Ellen White u tumačenju Svetoga pisma"

Jesu li Valdežani svetkovali subotu?

Drugi primjer netočnosti u Velikoj borbi je tvrdnja o štovanju subote od strane Valdežana. Ellen White je napisala: “Kroz stoljeća tame i otpada bilo je Valdežana koji su poricali nadmoć Rima, koji su odbacivali štovanje slika kao idolopoklonstvo i koji su svetkovali pravu subotu. U najžešćim olujama protivljenja održali su svoju vjeru.

Ova izjava sugerira da je svetkovanje subote bilo uobičajeno među Valdežanima. Najvjerojatnije je Ellen White vjerovala da su samo neki Valdežani svetkovali subotu, jer kasnije o njima piše: “Neki od njih [valdežani] su svetkovali subotu.

Jesu li neki Valdežani svetkovali subotu? Proveo sam nekoliko sati tražeći odgovor u dva znanstvena toma "Storia dei Valdesi" - Povijest Valdežana, čiji su autori Amedeo Molnar i Augusto Hugon. Ove dvije knjige objavila je 1974. Claudiana, službena talijanska Valdeška izdavačka kuća. Smatraju se najopsežnijom poviješću Valdežana. Na moju žalost, nisam našao nikakvog spomena o svetkovanju subote kod Valdežana.

Svetkovatelji subote ili 'nositelji sandala'?

Istu potragu za povijesnim dokazima svetkovanja subote među Valdežanima proveli su i drugi adventistički znanstvenici. Ono što su pronašli u nekim dokumentima su reference na 'insabbate', uobičajeni nadimak za Valdežane. U prošlosti su neki neupućeni čitatelji, po ovom nadimklu, zaključili i smatrali da su Valdežani svetkovali subotu. Moguće je da je Ellen White bila pod utjecajem ovog starog tumačenja.

Nažalost, pojam 'insabbati' nema veze sa svetkovanjem subote. Kao što povjesničar adventističke crkve Daniel Augsburger objašnjava na simpoziju Subota u Svetom pismu i povijesti, „Valdežane su često nazivali insabbatima, ne zato što su svetkovali subotu, već zato što su nosili sandale.“ Latinska riječ za sandale je 'sabbatum', korijen španjolske riječi zapato i francuske riječi sabot. Sandale su bile vanjski znak da su bili imitatori apostola u življenju „vita apostolica“ i opravdanje njihova propovijedanja evanđelja.” Drugim riječima, Valdežane su često nazivali insabbati - (koji imaju sandale na nogama), jer su mnogi od njih nosili sandale odrezane na vrhu u svojoj putujućoj službi propovijedanja Evanđelja.

Još jedna netočna izjava o Valdežanima nalazi se u Velikoj borbi na stranicama 65-66: “Iza uzvišenih bedema planina . .. Valdežani su pronašli skrovište. Ovdje je gorjelo svjetlo istine u tami srednjeg vijeka. Ovdje su tisuću godina svjedoci istine održavali staru vjeru.

Problem s ovom tvrdnjom je u tome što je Valdežanski pokret osnovao Peter Valdes 1173. To znači da Valdenžani nisu postojali “tisuću godina”, tijekom “mraka srednjeg vijeka”. Iznenađujuće je da urednici na reviziji Velike Borbe nisu uočili ovu netočnost. Radilo se jednostavno o provjeri naziva "Valdenzi" u Rječniku crkvene povijesti.
-------------------------------------------------------

A što kaže sama Ellen White za 'svaku svoju napisanu rečenicu'? Evo što sama tvrdi:

"Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Možda ćete reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, to je bilo pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da bi što prije vašem umu predočilo stvari koje su mi bile pokazane. U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Nisam napisala ni jednu rečenicu u kojoj su samo moje vlastite misli. Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Svjedočanstva, Vol. V.)

Dakle, besramno je lagala o Valdežanima. Je li moguće da je Bog besramni lažov, jer Ellen White tvrdi da je i ovu laž o Valdežanima dobila direktno od Boga, u viđenjima, ili će ipak biti da je 'pošiljatelj' ove laži netko drugi? A tko je onaj tko traži sluge, opskrbljuje ih, kao u slučaju Ellen White, svojim lažima i šalje ih uokolo da raznose taj njegov otrov?

Naravno da nisi ti.
👍

Sad možemo preći i na ovo:

Samuele Bacchiocchi (adventistički profesor): "Korištenje spisa Ellen White u tumačenju Svetoga pisma"

Jesu li Valdežani svetkovali subotu?

Drugi primjer netočnosti u Velikoj borbi je tvrdnja o štovanju subote od strane Valdežana. Ellen White je napisala: “Kroz stoljeća tame i otpada bilo je Valdežana koji su poricali nadmoć Rima, koji su odbacivali štovanje slika kao idolopoklonstvo i koji su svetkovali pravu subotu. U najžešćim olujama protivljenja održali su svoju vjeru.

Ova izjava sugerira da je svetkovanje subote bilo uobičajeno među Valdežanima. Najvjerojatnije je Ellen White vjerovala da su samo neki Valdežani svetkovali subotu, jer kasnije o njima piše: “Neki od njih [valdežani] su svetkovali subotu.

Jesu li neki Valdežani svetkovali subotu? Proveo sam nekoliko sati tražeći odgovor u dva znanstvena toma "Storia dei Valdesi" - Povijest Valdežana, čiji su autori Amedeo Molnar i Augusto Hugon. Ove dvije knjige objavila je 1974. Claudiana, službena talijanska Valdeška izdavačka kuća. Smatraju se najopsežnijom poviješću Valdežana. Na moju žalost, nisam našao nikakvog spomena o svetkovanju subote kod Valdežana.

Svetkovatelji subote ili 'nositelji sandala'?

Istu potragu za povijesnim dokazima svetkovanja subote među Valdežanima proveli su i drugi adventistički znanstvenici. Ono što su pronašli u nekim dokumentima su reference na 'insabbate', uobičajeni nadimak za Valdežane. U prošlosti su neki neupućeni čitatelji, po ovom nadimklu, zaključili i smatrali da su Valdežani svetkovali subotu. Moguće je da je Ellen White bila pod utjecajem ovog starog tumačenja.

Nažalost, pojam 'insabbati' nema veze sa svetkovanjem subote. Kao što povjesničar adventističke crkve Daniel Augsburger objašnjava na simpoziju Subota u Svetom pismu i povijesti, „Valdežane su često nazivali insabbatima, ne zato što su svetkovali subotu, već zato što su nosili sandale.“ Latinska riječ za sandale je 'sabbatum', korijen španjolske riječi zapato i francuske riječi sabot. Sandale su bile vanjski znak da su bili imitatori apostola u življenju „vita apostolica“ i opravdanje njihova propovijedanja evanđelja.” Drugim riječima, Valdežane su često nazivali insabbati - (koji imaju sandale na nogama), jer su mnogi od njih nosili sandale odrezane na vrhu u svojoj putujućoj službi propovijedanja Evanđelja.

Još jedna netočna izjava o Valdežanima nalazi se u Velikoj borbi na stranicama 65-66: “Iza uzvišenih bedema planina . .. Valdežani su pronašli skrovište. Ovdje je gorjelo svjetlo istine u tami srednjeg vijeka. Ovdje su tisuću godina svjedoci istine održavali staru vjeru.

Problem s ovom tvrdnjom je u tome što je Valdežanski pokret osnovao Peter Valdes 1173. To znači da Valdenžani nisu postojali “tisuću godina”, tijekom “mraka srednjeg vijeka”. Iznenađujuće je da urednici na reviziji Velike Borbe nisu uočili ovu netočnost. Radilo se jednostavno o provjeri naziva "Valdenzi" u Rječniku crkvene povijesti.
-------------------------------------------------------

A što kaže sama Ellen White za 'svaku svoju napisanu rečenicu'? Evo što sama tvrdi:

Dakle, besramno je lagala o Valdežanima. Je li moguće da je Bog besramni lažov, jer Ellen White tvrdi da je i ovu laž o Valdežanima dobila direktno od Boga, u viđenjima, ili će ipak biti da je 'pošiljatelj' ove laži netko drugi? A tko je onaj tko traži sluge, opskrbljuje ih, kao u slučaju Ellen White, svojim lažima i šalje ih uokolo da raznose taj njegov otrov?
Gde ode ona macka,mac,mac,mac,dje si lepoto da pokupis ove "dokaze,da ih nas antilazov okaci na tvom velikom repu...!? :D

Nego,jel ce biti onog odgovora bato,jesi li konsultirao papu i njegove poklonike ?
Evo samo da te potsetim odakle si nestao:

Neeeee.
Neeeeeeeee.
Neeeeeee.

iz svega ovog se vidi da je bog sam sebi posvetio dan
Toooooooooooo sreco teoloska,bar si jedini koji se osudio da odgovori ovo pitanje i to oberucki pozdravljujam...!!
...e sad sto je odgovor potpuno pogresan to je vec nesto drugo ali kad sam ga pomenuo evo par reci - po tebi je dakle Bog SEBI posvetio taj dan u smislu da On tada ...da On tada u stvari...h,mmmmmmmm,izvini a sta bi On tada trebao raditi,neraditi,kako bi svetkovao sedmi dan ?
Jel mozda tako sto ce od tada pa nadalje raditi aktivno u toku sest radnih dana a u subotu odmarati ???
I s kojim ce mehanizmom racunati dane u okvirima Njegovog prestolja,jer tako sto ce pratiti kretanje sunca na zemlji pa kad zadje sunce petkom onda za Njega pocinje sedmi dan...!?
I kako ce On imati blagoslove od sedmog dana,nadam se da ne mislis da ce mu Bog dati neke blagoslove zbog sedmog dana....cekaj,cekaj,PA ON JE BOG ,zar ce samog sebe blagosiljati zbog neceg sto radi/ne radi tokom radnih dana i onda subotom ???
..uuuuuuuups,cinio se da lupih nesto bez veze..nego,kako ce uopste Bog brojiti dane tamo negde duboko u kosmosu,koje ce kosmicko sunce Njemu meriti dane ?
Hajde bato lepo si sedi i MALO porazmisli u vezi ovih pitanja pa da nastavimo dalje,jel vazi ?
i taj dan ti treba da svetkuješ njemu zato subotari veoma visoko polažu račune na subotu
Tako je bato,amin !
...ali isto toliku paznju posvecuju i svim ostalim Bozjim zapovestima !
i to im je osnova učenja bez obzira šta Isus i apostoli govorili to njih ne zanima,
Kako bre ne zanima kada sam sve vreme citirao sta Isus kaze o suboti i sta nam ujedno apostol jasno i precizno porucuje ?
Pitanje jeste zasto su se svi subotomrzsci povukli sa mesta rasprave kad god sam im iznosio cvrste i nesporne dokaze ili postavljao jasna i precizna pitanja ???

Back