Neko se ovde zaista velemajstorski osramotio i to za sve pare samo se se dobro fokusiraj da bi bolje identifikovao "shampiona"jer priznajem,
to definitivno nisam ja...
Naravno da nisi ti. Nemaš ti srama.
Sad možemo preći i na ovo:
Samuele Bacchiocchi (adventistički profesor): "Korištenje spisa Ellen White u tumačenju Svetoga pisma"
Jesu li Valdežani svetkovali subotu?
Drugi primjer
netočnosti u Velikoj borbi je tvrdnja o štovanju subote od strane Valdežana. Ellen White je napisala: “
Kroz stoljeća tame i otpada bilo je Valdežana koji su poricali nadmoć Rima, koji su odbacivali štovanje slika kao idolopoklonstvo i koji su svetkovali pravu subotu. U najžešćim olujama protivljenja održali su svoju vjeru.”
Ova izjava sugerira da je svetkovanje subote bilo uobičajeno među Valdežanima. Najvjerojatnije je Ellen White vjerovala da su samo neki Valdežani svetkovali subotu, jer kasnije o njima piše: “
Neki od njih [valdežani] su svetkovali subotu.”
Jesu li neki Valdežani svetkovali subotu? Proveo sam nekoliko sati tražeći odgovor u dva znanstvena toma "Storia dei Valdesi" - Povijest Valdežana, čiji su autori Amedeo Molnar i Augusto Hugon. Ove dvije knjige objavila je 1974. Claudiana, službena talijanska Valdeška izdavačka kuća. Smatraju se najopsežnijom poviješću Valdežana. Na moju žalost,
nisam našao nikakvog spomena o svetkovanju subote kod Valdežana.
Svetkovatelji subote ili 'nositelji sandala'?
Istu potragu za povijesnim dokazima svetkovanja subote među Valdežanima proveli su i drugi adventistički znanstvenici. Ono što su pronašli u nekim dokumentima su reference na '
insabbate', uobičajeni
nadimak za Valdežane. U prošlosti su neki neupućeni čitatelji, po ovom nadimklu, zaključili i smatrali da su Valdežani svetkovali subotu. Moguće je da je
Ellen White bila pod utjecajem ovog starog tumačenja.
Nažalost, pojam '
insabbati' nema veze sa svetkovanjem subote. Kao što povjesničar adventističke crkve Daniel Augsburger objašnjava na simpoziju Subota u Svetom pismu i povijesti, „
Valdežane su često nazivali insabbatima, ne zato što su svetkovali subotu, već zato što su nosili sandale.“ Latinska riječ za sandale je '
sabbatum', korijen španjolske riječi zapato i francuske riječi
sabot. Sandale su bile vanjski znak da su bili imitatori apostola u življenju „vita apostolica“ i opravdanje njihova propovijedanja evanđelja.” Drugim riječima, Valdežane su često nazivali
insabbati - (koji imaju sandale na nogama), jer su mnogi od njih nosili sandale odrezane na vrhu u svojoj putujućoj službi propovijedanja Evanđelja.
Još jedna netočna izjava o Valdežanima nalazi se u Velikoj borbi na stranicama 65-66: “
Iza uzvišenih bedema planina . .. Valdežani su pronašli skrovište. Ovdje je gorjelo svjetlo istine u tami srednjeg vijeka. Ovdje su tisuću godina svjedoci istine održavali staru vjeru.”
Problem s ovom tvrdnjom je u tome što je Valdežanski pokret osnovao
Peter Valdes 1173. To znači da Valdenžani
nisu postojali “tisuću godina”, tijekom “mraka srednjeg vijeka”. Iznenađujuće je da urednici na reviziji Velike Borbe nisu uočili ovu netočnost.
Radilo se jednostavno o provjeri naziva "Valdenzi" u Rječniku crkvene povijesti.
-------------------------------------------------------
A što kaže sama Ellen White za '
svaku svoju napisanu rečenicu'? Evo što sama tvrdi:
"Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Možda ćete reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, to je bilo pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da bi što prije vašem umu predočilo stvari koje su mi bile pokazane. U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Nisam napisala ni jednu rečenicu u kojoj su samo moje vlastite misli. Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Svjedočanstva, Vol. V.)
Dakle,
besramno je lagala o Valdežanima. Je li moguće da je
Bog besramni lažov, jer Ellen White tvrdi da je
i ovu laž o Valdežanima dobila direktno od Boga, u viđenjima, ili će ipak biti da je 'pošiljatelj' ove laži netko drugi? A tko je onaj tko traži sluge, opskrbljuje ih, kao u slučaju Ellen White, svojim lažima i šalje ih uokolo da raznose taj njegov otrov?