Adventizam i subota

Izvinjavam se. Greskom sam stavio 23.poglavlje. Rijec je o Izlazak 16,4-5.
Dakle, moja tvrdnja stoji.

Aj sad citiraj ko je svetkovao subotu prije Jevreja u pustinji.
Nista strasno,dakle jos jednom te pitam kada je Bog jevrejima A NE SAMO MOJSIJU to obznanio ?
Dakle jevreji su saznavali o zapovestima direktno od Mojsija,sto bi im on reko - oni bi to sprovodili !!!
U citiranom tekstu ,ako ga citamo kompletno,vidi se da je Bog Mojsiju naveo Njegove planove ali to nije bila konkretna poruka za jevreja...to je ocito bila Bozja objava konkretno za Mojsija jer je to razlicito od onog sto je Mojsije objavio jevrejima.
Evo te objave:

2 Mojs.16,6-16:
"...I reče Mojsije i Aron svijem sinovima Izrailjevijem: doveče ćete poznati da vas je Gospod izveo iz zemlje Misirske;
A sjutra ćete vidjeti slavu Gospodnju; jer je čuo viku vašu na Gospoda. Jer šta smo mi da vičete na nas?
I reče Mojsije: doveče će vam dati Gospod mesa da jedete a ujutru hljeba da se nasitite; jer je čuo Gospod viku vašu, kojom vičete na nj. Jer što smo mi? Nije na nas vaša vika nego na Gospoda.
I reče Mojsije Aronu: kaži svemu zboru sinova Izrailjevih: pristupite pred Gospoda, jer je čuo viku vašu.
I kad reče Aron svemu zboru sinova Izrailjevih, pogledaše u pustinju, i gle, slava Gospodnja pokaza se u oblaku.
I Gospod reče Mojsiju govoreći:
Čuo sam viku sinova Izrailjevih. Kaži im i reci: doveče ćete jesti mesa, a sjutra ćete se nasititi hljeba, i poznaćete da sam ja Gospod Bog vaš.
I uveče doletješe prepelice i prekriliše oko, a ujutru pade rosa oko okola;
A kad se diže rosa, a to po pustinji nešto sitno okruglo, sitno kao slana po zemlji.
I kad vidješe sinovi Izrailjevi, govorahu jedan drugomu: šta je ovo? Jer ne znadijahu šta bješe. A Mojsije im reče: to je hljeb što vam dade Gospod da jedete.
To je za što zapovjedi Gospod: kupite ga svaki dan koliko kome treba za jelo, po gomor na glavu, po broju duša vaših, svaki neka uzme za one koji su mu u šatoru..."

Kao sto se jasno vidi,ovde nemamo informacije da su jevreji trebali sakupljati dvojno u toku sestog dana !!!
Osim toga kao sto sam vec naveo,kada su sakupili dvojnu kolicinu u toku sestog dana oni su otisli kod Mojsija da mu prezentiraju sta su uradili i trazili su potvrdu za taj njihov postupak sto nije bio slucaj za ni jednog drugog dana .
A zasto ?
Pa za uobicajeno dnevno sakupljanje oni su vec bili informisani i pokarani kada su pogresili stoga im je to bilo "normalna stvar"ali u sesti dan su sakupili dvojno i odmah otisli kod Mojsija a ovaj je , na njihovom zahtjevu,trebao pitati Boga da bi ZA JEVREJE stigla potvrda da su ispravno postupili !!!

Dakle,pitanje i dalje ostaje aktuelno: od kuda su i kako uopste jevreji znali kako se treba postupati u toku sestog dana ,konkretno u vezi pripremanja hrane za sedmog dana ako im to Mojsije jos uvek nije objavio ???

Nista strasno,dakle jos jednom te pitam kada je Bog jevrejima A NE SAMO MOJSIJU to obznanio ?
Dakle jevreji su sanavali o zapopvestime direktno od Mojsija,sto bi im on reka oni bi to sprovodili !!!
U citiranom tekstu ,ako ga citamo kompletno,vidi se da je Bog Mojsiju naveo Njegove planove ali to nije bila konkretna poruka za jevreja...to je ocito bila Bozja konlkretno za Mojsija jer je to razlicito od onog sto je Mojsije objavio jevrejima.
Evo te objave:

2 Mojs.16,6-16:
"...I reče Mojsije i Aron svijem sinovima Izrailjevijem: doveče ćete poznati da vas je Gospod izveo iz zemlje Misirske;
A sjutra ćete vidjeti slavu Gospodnju; jer je čuo viku vašu na Gospoda. Jer šta smo mi da vičete na nas?
I reče Mojsije: doveče će vam dati Gospod mesa da jedete a ujutru hljeba da se nasitite; jer je čuo Gospod viku vašu, kojom vičete na nj. Jer što smo mi? Nije na nas vaša vika nego na Gospoda.
I reče Mojsije Aronu: kaži svemu zboru sinova Izrailjevih: pristupite pred Gospoda, jer je čuo viku vašu.
I kad reče Aron svemu zboru sinova Izrailjevih, pogledaše u pustinju, i gle, slava Gospodnja pokaza se u oblaku.
Čuo sam viku sinova Izrailjevih. Kaži im i reci: doveče ćete jesti mesa, a sjutra ćete se nasititi hljeba, i poznaćete da sam ja Gospod Bog vaš.
A kad se diže rosa, a to po pustinji nešto sitno okruglo, sitno kao slana po zemlji.
I kad vidješe sinovi Izrailjevi, govorahu jedan drugomu: šta je ovo? Jer ne znadijahu šta bješe. A Mojsije im reče: to je hljeb što vam dade Gospod da jedete.
To je za što zapovjedi Gospod: kupite ga svaki dan koliko kome treba za jelo, po gomor na glavu, po broju duša vaših, svaki neka uzme za one koji su mu u šatoru..."

Kao sto se jasno vidi,ovde nemamo informacije da su jevreji trebali sakupljati dvojno u toku sestog dana !!!
Osim toga kao sto sam vec naveo,kada su sakupili dvojnu kolicinu u toku sestog dana oni su otisli kod Mojsija da mu prezentiraju sta su uradili i trazili su potvrdu za taj njihov postupak sto nije bio slucaj za ni jednog drugog dana .
A zasto ?
Pa za uobicajeno dnevno sakupljanje oni su vec bili informisani i pokarani kada su pogresili stoga im je to bilo "normalna stvar"ali u sesti dan su sakupili dvojno i odmah otisli kod Mojsija a ovaj je , na njihovom zahtjevu,trebao pitati Boga da bi ZA JEVREJE stigla potvrda da su ispravno postupili !!!

Dakle,pitanje i dalje ostaje aktuelno: od kuda su i kako uopste jevreji znali kako se treba postupati u toku sestog dana ,konkretno u vezi pripremanja hrane za sedmog dana ako im to Mojsije jos uvek nije objavio ???
Kako Mojsije moze zapisati kad je umro?

Dakle jevreji su sanavali o zapopvestime direktno od Mojsija,sto bi im on reka oni bi to sprovodili !!!
U citiranom tekstu ,ako ga citamo kompletno,vidi se da je Bog Mojsiju naveo Njegove planove ali to nije bila konkretna poruka za jevreja...to je ocito bila Bozja konlkretno za Mojsija jer je to razlicito od onog sto je Mojsije objavio jevrejima.
Evo te objave:

2 Mojs.16,6-16:

A zasto ?

Pa citirao sam ti sta je Bog porucio Mojsiju da im prenese.

Izlazak 16,4-5: A Gospod reče Mojsiju: evo učiniću da vam daždi iz neba hljeb, a narod neka izlazi i kupi svaki dan koliko treba na dan, da ga okušam hoće li hoditi po mome zakonu ili neće. A šestoga dana neka zgotove što donesu, a neka bude dvojinom onoliko koliko nakupe svaki dan.

Ne znam sta je nejasno.
Mozes li konacno navesti da je neko prije Jevreja svetkovao subotu?

Izlazak 16,4-5: A Gospod reče Mojsiju: evo učiniću da vam daždi iz neba hljeb, a narod neka izlazi i kupi svaki dan koliko treba na dan, da ga okušam hoće li hoditi po mome zakonu ili neće. A šestoga dana neka zgotove što donesu, a neka bude dvojinom onoliko koliko nakupe svaki dan.

Ne znam sta je nejasno.
A gde tu pise da je to poruka koja im je trebao preneti ?
Ovde lepo pise "A Gospod reče Mojsiju" a ne pise da je sve to trebao preneti jevrejima sto ce reci da to definitivno nije bila zapovest tipa " Gospod reče Mojsiju govoreći:.....Kaži im i reci: to i to " pa da se Mojsije trebao doslovno drzati sadrzine pomenute objave !!!
Iz razloga sto takvog naloga nije bilo,ocito je Mojsije nalozio samo ono sto je smatrao da je u tom trenutku bilo sustinski bitno i prioritetno da se objavi narodu stoga je tako i uradio !!!

Poslednja izmena:

Ne znam sta je nejasno.
Moze.
Isus kaze Adam i njegovo potomstvo.
Pitao si to vec 10 puta i uvek ti je odgovoreno.

Koji je smisao da uvek iznova pitas?

Predpostavlljm provokacija kako bi izazvao da te neko vredja .
Znam te .

Evo pre jevreja

Marko 2,27I govoraše im: subota je STVORENA čovjeka (adana) radi, a nije čovjek subote radi
Covek na hebrejskom Adam.

Evo jos ko je svetkovao subou pre jevreja.
Sam Bog.
1. Mojsijeva 2,2I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;

Reci ces ne ouse koji je to dan.
Bog nam sam kaze koji je.

2. Mojsijeva 20,11Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan subotni odmora i posvetio ga.

Pa i kada ne bi imali ni jedan argument, dovoljno bi bilo to da je Bog tako rekao.
Da, samo što Bog držanje subote nije "tako rekao" Adamu još dok je bio u raju kako bi ti hteo izmišljanjem i izvrtanjem da predstaviš. Da je to tačno, ovde bi ubacivao kilometre tih citata. Ali ih nema. To što su tebe u sekti tako ubedili je sasvim drugo pitanje.

Da, samo što Bog držanje subote nije "tako rekao" Adamu još dok je bio u raju kako bi ti hteo izmišljanjem i izvrtanjem da predstaviš. Da je to tačno, ovde bi ubacivao kilometre tih citata. Ali ih nema. To što su tebe u sekti tako ubedili je sasvim drugo pitanje.
Kada Otac kaze i Hristos ti to njima ne verujes??
Pa ko ti je onda veci sutoritet?
A na osnovu cega kazes da Bog nije tako rekao kako kazem?
Ja sam samo citirao Hrista i Oca.
Da ne bi bilo da kazem ja.
Ne kazem ja.
Mozda hoces video klip iz tog vremena? 😄

A gde tu pise da je to poruka koja im je trebao preneti ?
Ovde lepo pise "A Gospod reče Mojsiju" a ne pise da je sve to trebao preneti jevrejima sto ce reci da to definitivno nije bila zapovest tipa " Gospod reče Mojsiju govoreći:.....Kaži im i reci: to i to " pa da se Mojsije trebao doslovno drzati sadrzine pomenute objave !!!
Iz razloga sto takvog naloga nije bilo,ocito je Mojsije nalozio samo ono sto je smatrao da je u tom trenutku bilo sustinski bitno i prioritetno da se objavi narodu stoga je tako i uradio !!!

Prestani vise da mrsiš. Jasno pise "NEKA narod uradi to i to". Znaci, to je nalog za izvrsenje a ne pricanje price. Priznaj da nisi citao poglavlje integralno i citiraj ko je svetkovao subotu prije Jevreja.

Moze.
Isus kaze Adam i njegovo potomstvo.
Pitao si to vec 10 puta i uvek ti je odgovoreno.

Koji je smisao da uvek iznova pitas?

Predpostavlljm provokacija kako bi izazvao da te neko vredja .
Znam te .

Evo pre jevreja

Marko 2,27I govoraše im: subota je STVORENA čovjeka (adana) radi, a nije čovjek subote radi
Covek na hebrejskom Adam.

Evo jos ko je svetkovao subou pre jevreja.
Sam Bog.
1. Mojsijeva 2,2I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;

Reci ces ne ouse koji je to dan.
Bog nam sam kaze koji je.

2. Mojsijeva 20,11Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan subotni odmora i posvetio ga.
Tu nigdje ne pise da je Adam svetkovao subotu vec da je Bog "pocinuo" od stvaranja.

Isus ne ukazuje na prvog covjeka Adama. Tu nema citiranja Mojsija. Pricali smo vec o tome kako izvrces tekst da bi ga upodobio svom vjerovanju.

Prestani vise da mrsiš. Jasno pise "NEKA narod uradi to i to". Znaci, to je nalog za izvrsenje a ne pricanje price. Priznaj da nisi citao poglavlje integralno i citiraj ko je svetkovao subotu prije Jevreja.
Ma jasno je sta je Mojsije rekao narodu,zasto sad izmisljas i govoris neistinu ?
A takodje se iz istog poglavlja vidi sta je Bog rekao Mojsiju i da te dve stvari nisu potpuno iste !!!

Nije valjda da ti neki pop reko da trebas falsifikovati Bibliskog izvestaja ili ces optuziti Mojsiju da je propustio zapisati to bi tebi zaista trebalo u ovom nezgodnom trenutku ??? :kafa:

Pitao sam jasno i glasno,kada su jevreji saznali u vezi subote da bi mogli tako postupati a nisam te pitao KADA JE MOJSIJE to cuo od Boga , primecujes razliku ??? :mazi:

...reko sam ti da cemo ici u detalje i eto,ispunjavam obecanje...dakle ??

Ma jasno je sta je Mojsije rekao narodu,zasto sad izmisljas i govoris neistinu ?
A takodje se iz istog poglavlja vidi sta je Bog rekao Mojsiju !!!

Nije valjda da ti neki pop reko da trebas falsifikovati Bibliskog izvestaja ??? :kafa:

Pitao sam jasno i glasno,kada su jevreji saznali u vezi subote da bi mogli tako postupati a nisam te pitao KADA JE MOJSIJE to cuo od Boga , primecujes razliku ??? :mazi:

...reko sam ti da cemo ici u detalje i eto,ispunjavam obecanje...dakle ??
Ajde opet : znali su jer im je Mojsije to ocito prenio po nalogu Gospoda "neka narod uradi to i to". Jel treba jos koji put da ponovim?

Hocemo li konacno dobiti citat o svetkovanju subote prije Jevreja? (Da ti pomognem: nema ga).

Tu nigdje ne pise da je Adam svetkovao subotu vec da je Bog "pocinuo" od stvaranja.

Isus ne ukazuje na prvog covjeka Adama. Tu nema citiranja Mojsija. Pricali smo vec o tome kako izvrces tekst da bi ga upodobio svom vjerovanju.
A jel?
Ma ajde.
Ne crvenis kada radis ovo sto radis?

Isus kazee STVIREBA za COVEKA..
Ukazuje na stvsranje supite u 1 Mojs 2 glava.
Ne kaze za jevreje cec kaze za COVEKA.
Marko 2,27I govoraše im: subota je STVORENA čovjeka radi...

1. Mojsijeva 1,27I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih
1. Mojsijeva 2,8I nasadi Gospod Bog vrt u Edemu na istoku; i ondje namjesti čovjeka, kojega stvori.
1. Mojsijeva 2,23A Adam reče: sada eto kost od mojih kosti, i tijelo od mojega tijela. Neka joj bude ime čovječica, jer je uzeta od čovjeka.

😄😉

Ajde opet : znali su jer im je Mojsije to ocito prenio po nalogu Gospoda "neka narod uradi to i to". Jel treba jos koji put da ponovim?
Aha,ovo je ocito i pored toga sto nije zapisano u Pismu,jel tako ?
A nije ti ocito to sto je Isus rekao da je subota stvorena coveka radi defakto i dejure upucuje na stvaranje kada je Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan i ujedno je bio Prvi koji je ikada praktikovao subotnjio pocinak !?? :kafa:

Dakle jos jednom,to sto je Mojsije rekao narodu bilo je jasno zapisano u Pismu i vec sam ti citirao a nisi mi odgovorio ako su vec znali kako trebaju postupati u toku 6 -og dana jer im je,navodno, on to vec rekao - zasto su onda pristupili Mojsiju da ga obaveste i konsultiraju kada su sakupili dvojnu kolicinu i zasto je on pitao Boga u vezi tog dogadjaja, ponavljam, ukoliko je sve to vec rekao narodu ???

Poslednja izmena:
Kada Otac kaze i Hristos ti to njima ne verujes??
Pa ko ti je onda veci sutoritet?
A na osnovu cega kazes da Bog nije tako rekao kako kazem?
Ja sam samo citirao Hrista i Oca.
Da ne bi bilo da kazem ja.
Ne kazem ja.
Mozda hoces video klip iz tog vremena? 😄
Ahahaha, sigurno ti nisi autoritet tim lupanjem da je Bog Adamu, dok je bio u raju, dao zapovest da poštuje subotu. IQ300

A nije ti ocito to sto je Isus rekao da je subota stvorena coveka radi defakto i dejure upucuje na stvaranje kada je Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan i ujedno je bio Prvi koji je ikada praktikovao subotnjio pocinak !?? :kafa:
Ahahaha, još gluposti, bato prevazišao si Glasnika.

Pa daj citat iz stvaranja gde se kaže da je Bog odmarao baš subotu i tako postao prvi subotar. Nemoj da ti se citat svede na "objašnjenje" tipa na hebrejskom "sedmi dan" znači subota. To nije BIBLISKI dokaz ni istina.

Ahahaha, još gluposti, bato prevazišao si Glasnika.

Pa daj citat iz stvaranja gde se kaže da je Bog odmarao baš subotu i tako postao prvi subotar. Nemoj da ti se citat svede na "objašnjenje" tipa na hebrejskom "sedmi dan" znači subota. To nije BIBLISKI dokaz ni istina.
A jel ovo Bibliski dokaz:

2 Mojs.31,15:
"...Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu;..."

Sledece pitanje ? :kafa:

A jel ovo Bibliski dokaz:

2 Mojs.31,15:
"...Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu;..."

Sledece pitanje ? :kafa:
Ahahaha, a na šta? A gde je tu stvaranje, Bog kao prvi subotar ili ,Adamov rajski period u kojem je morao da odmara subotom?

Piše li u 4.zapovesti sedmi dan ili subota? Ali nemoj ništa da tumaciš, samo šta se facto piše? Opet bežiš Mojsiju kad zagusti a ni pishu nisi sevnuo?

Ahahaha, a na šta? A gde je tu stvaranje, Bog kao prvi subotar ili ,Adamov rajski period u kojem je morao da odmara subotom?
Aha,ti bi dakle neki Bibliski tekst koji pominje ovaj forum i tekst bi trebao glasiti otprilike ovako: " specijalno za forumasa Cvrc na kub,da mu bude jasno - sedmi je dan subota,tada kada je Bog obustavio stvaralacki proces" ,jel to to ?!
Naravno,ukoliko BAS TAKO nije zapisano onda nista od dokaza,jel to to majstore ??? :D
E nista onda bato,resio si nas - evo priznajem da takvog dokaza nema i posto je to tako onda nista od subotara, "dokazao si"da pojma nemaju iz Biblije. :D
Nego,presutio si mi ono pitanje u koji je dan Isus vaskrsao,u prvi ili u sedmi,sta mislis ? Hajde,bar je ovo za tebe kao pravoslavca lako,pa svake godine to praznujes... :kafa:

Back