Izvinjavam se. Greskom sam stavio 23.poglavlje. Rijec je o Izlazak 16,4-5.
Dakle, moja tvrdnja stoji.
Aj sad citiraj ko je svetkovao subotu prije Jevreja u pustinji.
Nista strasno,dakle jos jednom te pitam kada je Bog
jevrejima A NE SAMO MOJSIJU to obznanio ?
Dakle jevreji su saznavali o zapovestima direktno od Mojsija,sto bi im on reko - oni bi to sprovodili !!!
U citiranom tekstu ,ako ga citamo kompletno,vidi se da je Bog Mojsiju naveo Njegove planove ali to nije bila konkretna poruka za jevreja...to je ocito bila Bozja objava konkretno za Mojsija
jer je to razlicito od onog sto je Mojsije objavio jevrejima.
Evo te objave:
2 Mojs.16,6-16:
"...I reče Mojsije i Aron svijem sinovima Izrailjevijem: doveče ćete poznati da vas je Gospod izveo iz zemlje Misirske;
A sjutra ćete vidjeti slavu Gospodnju; jer je čuo viku vašu na Gospoda. Jer šta smo mi da vičete na nas?
I reče Mojsije: doveče će vam dati Gospod mesa da jedete a ujutru hljeba da se nasitite; jer je čuo Gospod viku vašu, kojom vičete na nj. Jer što smo mi? Nije na nas vaša vika nego na Gospoda.
I reče Mojsije Aronu: kaži svemu zboru sinova Izrailjevih: pristupite pred Gospoda, jer je čuo viku vašu.
I kad reče Aron svemu zboru sinova Izrailjevih, pogledaše u pustinju, i gle, slava Gospodnja pokaza se u oblaku.
I Gospod reče Mojsiju govoreći:
Čuo sam viku sinova Izrailjevih. Kaži im i reci: doveče ćete jesti mesa, a sjutra ćete se nasititi hljeba, i poznaćete da sam ja Gospod Bog vaš.
I uveče doletješe prepelice i prekriliše oko, a ujutru pade rosa oko okola;
A kad se diže rosa, a to po pustinji nešto sitno okruglo, sitno kao slana po zemlji.
I kad vidješe sinovi Izrailjevi, govorahu jedan drugomu: šta je ovo? Jer ne znadijahu šta bješe. A Mojsije im reče: to je hljeb što vam dade Gospod da jedete.
To je za što zapovjedi Gospod:
kupite ga svaki dan koliko kome treba za jelo,
po gomor na glavu, po broju duša vaših, svaki neka uzme za one koji su mu u šatoru..."
Kao sto se jasno vidi,
ovde nemamo informacije da su jevreji trebali sakupljati dvojno u toku sestog dana !!!
Osim toga kao sto sam vec naveo,kada su sakupili dvojnu kolicinu u toku sestog dana oni su otisli kod Mojsija da mu prezentiraju sta su uradili i trazili su potvrdu za taj njihov postupak sto nije bio slucaj za ni jednog drugog dana .
A zasto ?
Pa za uobicajeno dnevno sakupljanje oni su vec bili informisani i pokarani kada su pogresili stoga im je to bilo "normalna stvar"ali u sesti dan su sakupili dvojno i odmah otisli kod Mojsija a ovaj je , na njihovom zahtjevu,trebao pitati Boga da bi ZA JEVREJE stigla potvrda da su ispravno postupili !!!
Dakle,pitanje i dalje ostaje aktuelno:
od kuda su i kako uopste jevreji znali kako se treba postupati u toku sestog dana ,konkretno u vezi pripremanja hrane za sedmog dana ako im to Mojsije jos uvek nije objavio ???