Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa zar ovde nema nikog ko je nadležan i može da zaustavi SPAM i spamovanje tema?

Otvorite čoveku temu o Praoslavnju i neka tamo lamata ono što ume zna i može pa neka svi vidimo koji to Sveti Duh vodi subotare, šta kažete dobra ideja?

Smesko, kada to kazes to pokazuje da uopste ne pratis diskusiju na ovoj temi, nego smao mislis kako bi se svakome mogao suprotstaviti.

Vrati se unazad na ovoj temi i procitaj CETIRI posta od NEO-a pod naslovaom PRAVOSLAVNI IKUMENIZAM.

Da li si procitao te njegove postove? Svakako da nisi. Ali ja jesam i zato i diskutujemo o tome.

PS. Da bi lakse mogao da pronadjes spomenute postove ovo ti je uputstvo:

Otvori stranicu 81. na ovoj temi.

Postovi su pod sledecim brojevima: 2015, 2016, 2017, 2018.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Smesko, kada to kazes to pokazuje da uopste ne pratis diskusiju na ovoj temi, nego smao mislis kako bi se svakome mogao suprotstaviti.

Vrati se unazad na ovoj temi i procitaj CETIRI posta od NEO-a pod naslovaom PRAVOSLAVNI IKUMENIZAM.

Da li si procitao te njegove postove? Svakako da nisi. Ali ja jesam i zato i diskutujemo o tome.

PS. Da bi lakse mogao da pronadjes spomenute postove ovo ti je uputstvo:

Otvori stranicu 81. na ovoj temi.

Postovi su pod sledecim brojevima: 2015, 2016, 2017, 2018.

Sve najbolje

Dragi MOJ propali duhovniče da bi te ja vratio na brazdu i uputim na pravi put kazaću ti da na ovoj temi treba da iskoristiš priliku i da upoznaš forumaše sa onim šta subotar ume zna i može, svataš šta ja hoću kasti? Kolko ja vidim ti ama baš ništa ne znaš o subotarima zato što si mnogo vremena utrošio dak si studirao druge veroispovesti.

Hajd da ja to i dokažem ovako:

Kaži forumašima koji je DUH vodio subotardkog Pastora, Teologa i Profesora dok je on frizirao tu adventističku bibliju? ili može ako ti nije mrsko da čitaš Jovana 1,1 do pet(5) iz te biblije koju studirate u subotnjim školama, hajd smeš, nesmeš da ti ja držim malko Teologije.

Dragi MOJ propali duhovniče da bi te ja vratio na brazdu i uputim na pravi put kazaću ti da na ovoj temi treba da iskoristiš priliku i da upoznaš forumaše sa onim šta subotar ume zna i može, svataš šta ja hoću kasti? Kolko ja vidim ti ama baš ništa ne znaš o subotarima zato što si mnogo vremena utrošio dak si studirao druge veroispovesti.

Znam Smesko, ti mislis da si ovde samo da siris propagandu Kule strazare, i nista drug, a dokazao si da ni to ne poznajes a komo li srodne teme..

A mi adventisti volimo da diskutujemo o raznim temama vezanim za religiju.
Nismo ovde da dajemo nekome naravoucenije, nego da razgovaramo sa ljudima.
Postujemo svacije misljenje, jer verujemo da ovde svako ima jednako pravo.

Vi otrvarate teme o Jehovinim svedocima, a mi nismo ni otvorili temu o adventistima, nego su je drugi otvorili.

Prema tome kakvo god pitanje iz religioje se pojavi mi smo spreni da o njemu diskutujemo.

Poslednja izmena:

Znam Smesko, ti mislis da si ovde samo da siris propagandu Kule strazare, i nista drug, a dokazao si da ni to ne poznajes a komo li srodne teme..

A mi adventisti volimo da diskutujemo o raznim temama vezanim za religiju.
Nismo ovde da dajemo nekome naravoucenije, nego da razgovaramo sa ljudima.
Postujemo svacije misljenje, jer verujemo da ovde svako ima jednako pravo.

Vi otrvarate teme o Jehovinim svedocima, a mi nismo ni otvorili temu o adventistima, nego su je drugi otvorili.

Prema tome kakvo god pitanje iz religioje se pojavi mi smo spreni da o njemu diskutujemo.

Aha o svemu vi subotari diskutirate kako vidimo samo ne o destruktivno i pogubno nastrojenom subotarstvu, o tome ništa ne znaš ni ti niti ostali. E ako ste ovde da razgovarate šta onda čekaš zar nećeš da iskoristiš priliku i da kažeš forumu koji DUH je vodio tvog brata Jack J Blanco dok je frizirao bibliju koju studirate u subotnjim školama.
Aha pa eto ti jednog pitanja iz religioje pa kaži forumu šta si ti svatio iz Marka 12,29 ili ćeš prvo da čitaš Jovana 1,1 do pet(5) iz te frizirane biblije za napredne subotare?
Da vidimo jeste baš spreni za diskusiju ili samo se ovde hvališ blamiraš i lažeš a tvom fantaziranju nikad kraja, a svi vidimo tvoje znanje kada ni jednu jedinu rečenicu iz maternjeg nisi kadar sastaviti kao čovek.

Aha o svemu vi subotari diskutirate kako vidimo samo ne o destruktivno i pogubno nastrojenom subotarstvu, o tome ništa ne znaš ni ti niti ostali. E ako ste ovde da razgovarate šta onda čekaš zar nećeš da iskoristiš priliku i da kažeš forumu koji DUH je vodio tvog brata Jack J Blanco

Svakako da bi smo svi mi voleli da znamo koji duh vodi tebe da neprestano ponavljas glupa pitanja a to samo pokazuju ko tebe vodi a zna se gde ces i stici.

Hoces li da uzmem vreme da prebrojim koliko si puta postavuo to pitanje?
I ti jadnice mislim da smo mi na takvoj visini da neorestano odgovaramo na isto pitanje.
Ja sm tebi dao dobar savet, diskutuj ti sam sa sobom dok ne porastes da se uvrstas u red ljudi oa da s njima mozes diskutovati.

Pa neka ti je sa srecvom

Papa uputio apel istocnim crkvama

Papa Jovan Pavle II 2. maja 1995. uputio je apostolsko pismo Istocnim crkvama. Znacajno je sa kakvim postovanjem papa se obraca pravoslavnim vernicima:

"Postovana braco, dragi sinovi i kceri Crkve." Ovim papa na samom pocetku daje do znanja da su pravoslavci, iako odvojeni od Riam i podeljeni u nekoliko samostalnih crkava, ipak deo Rimske crkve.

"Svetlost sa Istoka obasjala je univerzalnu Crkvu, pojavom Isusa Hrista," nastavio je papa. "Ova svetlost inspirisala je papu Leona XIII da uputi pismo sa ciljem da ponovo uspostavi jedinstvo medju svim hriscanima Istoka i ja zelim da posaljem Katolickoj crkvi isti apel... Mi verujemo da je tradicija istocnih crkava deo nasledja Hristove crkve...Vernici Katolicke crkve latinske tradicije takodje mora da se upoznaju sa tim bogatstvom, i da nastoje, zajedno sa papom, strpljivim zauzimnjem da se potpuni "crkveni katolicizam ponovo obnovi u Crkvi i svetu."

Papa, sin slavenskog naroda, posebno je dirnut pozivom naroda kome su dva sveta brata Cirilo i Metodije dosla. Oni su bili slavni primer apostola jedinstva... Moje misli se obracaju nacoj braci i sestrama Istocnih crkva sa zeljom da zajedno trazimo snagu odgovora na pitanje koje covek postavlja danas na svim stranama sveta... Mi imamo skoro sve zajednicko, a iznad svega, imamo zajednicki jezik za jedinstvo... Ne mozemo doci pred Hrista, Gospoda istorije, razjedinjeni kao sto smo bili na pocetku drugog milenijuma. Ova podela mora da ustupi mesto priblizavanju i harmoniji; rane na putu hriscanskog jedinsta mora da se zalece." (Apostolsko pismo, str. 2.3)

Ja sam mislio da si ti opsednut samo sa JS ali to nije slučaj kod tebe, ti dragi MOJ propali duhovniče si dno, dna i mrziš sve one što ne misle i dišu subotarski, ja predlažem da ti neki iz moderacije Krstarice stopira ove tvoje fantaziranje jer ovde širiš mržnju među verskim ispovestima vidiš da niko više ne diskutira sa tobom.

Nastavak

"Na ovoj stazi obozavanja, oni koji su stvoreni "najslicniji Bogu" miloscu i dobrotom na putu dobra idu pred nama: mucenici i sveci, i Marija Djevica iznad svih zauzima posebno meso medju njima. Od nje izdanak Jesejev je izasao." (Pismo, str 4)

"Proslo je trideset godina odkako su biskupi Katolicke crkve na zasedanju koncila u prisustvu mnoge brace drugih crkava i verskih grupa, slusali glas Duha koji je izlio svetlost duboke istine o prirodi crkve, pokazujuci da su svi vernici u Crkvi blizi nego sto mogu zamisliti, svi putujemo prema jednom Gospodu, svi smo poduprti istom miloscu... Zajedno smo delili nasu zabrinutost, zajedno smo pozvani na jedinstvo medju nasim crkvama i mir u svetu." (Pismo, str. 14)

"Ozbiljan je greh naseg razdvajanja. Ja osecam potrebu povecanja nase, zajednicke otvorenosti Duhu, koji nas poziva na pregovore, da priznamo i primimo jedni druge sa bratskim postovanem, da ucinimo nove, junacke pokusaje koji ce biti u stanju da otkriju svako iskudenje povrataka unazad. Osecam potrebu da idemo dalje od stepena zajednistva koje smo postigli." (Pismo)

"Ne mozemo zaboraviti da je jedinstvo Rima i Konstantinopolja, uprkost teskoca, prevladalo za svo vreme prvog milenijuma... Kada je na Veliki petak, njegova svetost Vartolomej I patrijarh iz Konstantinopolja uputio svoje razmisljanje Crkvi u Rimu u znak krsta, ja sam potsetio na ovo zajednistvo u nedavnom iskustvu mucenistva: "Ujedinjeni smo na ovim mucenicima iz Rima... Ujedinjeni smo uprkos pozadine ovih mucenika, nikako ne mozemo promasiti da budemo ujedinjeni." (Pismo, str. 15)

"U pogledu nase reciprocne odvojenosti od Euharistije, osecamo svoje siromastvo i potrebu da ucinimo sve sto mozemo da taj dan dodje kad cemo zajedno uzeti isti hleb i isto vino." (Isto, str. 16)

Poslednji deo papinog pisma:

"Danas znamo da je moguce ostvariti jedinstvo kroz Bozju ljubav, jedino ako crkve zele zajeno, sa potpunim postovanjem svake tradicije i potrebne autonomije. Znamo da se to moze ostvariti jedino na bazi ljubavi crkava koje sve vise osecaju da su pozvane da pokazu jednu Hristovu crkvu, rodjenu od jednog krstenja i od jedne Euharistije, i koje zele da budu sestre. Kao sto sam vise puta rekao: "Hristova Crkva je jedna. Ako postoje podele, one moraju da budu pobedjene, ali Crkva je jedna; Hristova Crkva izmedju Istoka i Zapada moze samo da bude jedna i ujedinjena." (Pismo, str. 17)

"Osecam da Bozji poziv da radimo na svaki nacin da svaki vernik u crkvi svedoci svoju veru zajedno na osnovu principa, posebno na teritoriji gde deca Katolicke crkve - Latinske i Istocne - i deca Pravoslavnih crkava zive zajedno u velikom broju." (Pismo, str. 19)

Papa je pozvao svestenike Katolicke i Pravoslavne crkve, da u mestima gde nema svestenika jedne crkve da svestenik druge crkve sluzi pravoslavnima i katolicima.
"Na zavrsetku ovoga pisma, moje misli usmerene su mojoj dragoj braci i sestrama, patrijarsima, biskupima, svestenicima i djakonima, kaludjerima i kaludjericama, ljudima i zenama Istocnih crkava. Na pragu treceg milenijuma, svi mi pred nasim ocima slusamo poziv... Mi smo oduzeli svetu prednost zajednickog svedocenja koje je mozda moglo izbeci monoge tragedije i cak promeniti tok istorije... Eho Jevandjelja - reci koje neobeshrabruju - jos uvek snazno uticu, jedino su oslabljene nasom odvojenosti. Hristos poziva, ali coveku je tesko da cuje njegov glas zato sto smo propustili da govorimo istim akordom... Neka Gospod skrati vreme i udaljenost. Neka nam Hristos vrlo skoro pomogne da otkrijemo, da uprkos tolikih vekova udaljenosti, bili smo vrlo blizu, jer mozda i nesvesno, isli smo zajedno jednom Gospodu i jedni prema drugima. Neka narod treceg milenijuma bude u stanju da uziva u ovom otkricu, najzad ostvarenom u reci harmonije koju objavljuju braca i sestre koji vole jedni druge, i zahvaljuju jedni drugima na bratstvu koje izmenjuju. Tako cemo se predati Gospdu cistim rukama pomirenja, a ljudi u svetu ce imati jod jedan nacin da veruju i nadaju se. Sa ovim zeljama dajem moj blagoslov svima." (Pismo strana 21)

Posto me je je Smesko toliko puta javno kritikovao da postirasm materijal koji se tice pravoslavlja, a na temi o adventistama nista ne postiram o niima, zato sam resio da i njegovom zahtevu odovoljim.

Evo ovo je prva tacka Vruju

Kako veruju pravi Hristovi sledbenici! [/SIZE]

Adventisti sedmog dana prihvataju Bibliju kao svoje jedino Veruju i smatraju iznesena temeljna verovanja izrazom ucenja
Svetog pisma. Ova verovanja, ovde izložena, sacinjavaju crkveno shvatanje i izražavanje ucenja Pisma.
Revizija ovako izraženih verovanja moguca je na nekom zasedanju Generalne konferencije kada Sveti Duh povede Crkvu do potpunijeg razumevanja biblijske istine ili pronade bolji jezik da izrazi ucenje svete Božje reci.

1. Sveto pismo
Sveto pismo, Starog i Novog zaveta je pisana Božja rec data božanskim nadahnucem preko svetih Božjih ljudi koji su govorili i pisali onako kako ih je pokretao Sveti Duh. U ovoj Reci Bog je poverio coveku znanje potrebno za spasenje. Sveto pismo je nepogrešivo otkrivenje Njegove volje. Ono je merilo karaktera, ogled iskustva, autoritativni tumac doktrina i pouzdana zabeleška o Božjim delima u istoriji. (2. Petrova 1,20.21; 2. Timotiju 3,16.17; Psalam 119,105; Price 30,5.6; Isaija 8,20; Jovan 17,17; 1. Solunjanima 2,13; Jevrejima 4,12)

Poslednja izmena:
Pitanje za bracu pravosloavce:

U pismu koje sam gore izneo, papa se obraca Istocnim ili Prvoslavnim crkvama

Pitanja:

1. Ako bi se papa obratio ijednoj autokefaljnoj Crkci, kao npr. Srpskioj pravoslavnoj crkvi ili grupi tih autokefalnih crkva, po mom misljenju
bilo bi ispravno da upotrebi mnozinu "Crkvama", jer u pravosloavlju i postoji vise autokrefalnih crkava.

2. Medjutim, posto se papa obraca celom Pravoslavlju, a ne nogim autokefalnon pravoslavnoj crkvi.zar nije trebalo da se obrati Pravoslavnoj Crkvi, kao celini, a ne crkvasma?

3. Sta vi mislite, da li je on ovim izrazima hteo da da do znanja da su to odvojene crkve kao i protestantske zajednice,
ili to ima nekog drugog znacenja koje ja mozda jos nisam razumeo?

Posebno bih zamolio one koji poznaju strukturu organizacije i ucenje Pravoslavne Crkve da odgovore na ova pitanja kao sto su:
Emanuel, Neo ili Boky.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Hebrews 12:14

(BBE) Let your desire be for peace with all men, and to be made holy, without which no man may see the Lord;

(Croatian E2R) Trudite se sa svima živjeti u miru, čistim i svetim životom, jer koji nisu sveti, neće vidjeti Gospodina.

(ESV) Strive for peace with everyone, and for the holiness without which no one will see the Lord.

(ISV) Pursue peace with everyone, as well as holiness, without which no one will see the Lord.

(KJV) Follow peace with all men, and holiness, without which no man shall see the Lord:

(LITV) Eagerly pursue peace and holiness with all, without which no one will see the Lord,

(MKJV) Follow peace with all, and holiness, without which no one shall see the Lord;

(Serbian DK) Mir imajte i svetinju sa svima; bez ovog niko neće videti Gospoda.

(Serbian LBc) Мир тражите са свима и светост, без које нико неће Господа видети.

(Serbian SPc) Старајте се да имате мир са свима и светост, без које нико неће видјети Господа;

(Serbian DS) Težite za mirom sa svima, i za svetošću, bez koje niko neće videti Gospoda.

Izgleda kao da je SDG izasao na scenu sa potpuno novom i stranom temo, ali nije, njegovo izlaganje je u skladu sa ucenjem Hriscanskie adventisticke crkve,

Opravdanje verom je jedan od stubova verovanja Adventisticke crkve.
Jeste da mi ucimo da je potrobgno biti poslusan Bozjem zakonu u cijem centru je i subota, ali to nije uzrok spasenja,
nego je plod. Ne verujemo da se spasavamo drzanjem zakona, ali isto tako ne verujemo ni da se kao bezakonici spasavamo.

Tako spasavamo se veromu u Gospoda Isusa Hrista, a poslusni smo zakonu i drzimo subotu zato sto smo u Hristo spaseni i to je
rod novorodjenog hriscanina,

Poslednja izmena:
"Istina je nebeskog porekla, suprotna je sotoninim lažima i sigurno će pobediti ... Protivljenja i otpor samo su sredstva pomoću kojih se istina ističe što bolje i jasnije... Što se više govori protiv nje ona će utoliko jasnije blistati. Na taj način polira se dragocen metal. Svaka reč klevete izgovorena protiv istine, svako pogrešno predstavljanje njene vrednosti, probuđuje pažnju i izaziva na dublje istraživanje spasonosne istine. Tako istina postaje još više poštovana. Njena lepota i vrednost postaje sve veća kada se izloži detaljnom ispitivanju sa svake tačke gledišta." (Rani spisi, 306)

"Dok neki mladi ljudi rasipaju svoje snage u ludosti i taštini, drugi obrazuju svoj duh, sabiraju znanja, snabdevaju se svim oružjem, rešeni da u životnoj borbi izađu kao pobednici. Ali, ma koliko oni stremili na visoko, neće imati uspeha ako svoju ljubav ne usredsrede na Boga. Ako se budu obratili Bogu svim svojim srcem, odbacujući laskanja onih koji ih obeshrabruju da cine dobro, imaće snage i sigurnost u Bogu." (5T, 624)

"Mnogi prave ozbiljnu grešku u svom verskom iskustvu, jer obraćaju pažnju na svoja osećanja i po njima ocenjuju svoje napredovanje ili nazadovanje. Osećanja nisu sigurno merilo. Ne smemo da gledamo u sebe da bismo imali siguran dokaz da nas Bog prima. U sebi ćemo naći samo ono što nas obeshrabruje. Naša je jedina nada da "gledamo na Isusa, osnivača i svršitelja vere" (Jevr.12,2). Sve što je u Njemu nadahnjuje nas nadom, verom i hrabrošću. On je naša pravda, naša uteha i radost. Oni koji u sebi traže utehu, umoriće se i razočarati." (5T 199)

Posto je papa u svome pismu koje sam gore prilozio, poziva bracu pravoslavce na zajednicku Euharistiju, cak spominje hleb i vino, sto katolici ne praktikuju,
Kao se njegov poziv na zajednicku Evharistiju slaze sa sledecom izjavom i sta ona u stvari znaci za pravoslavne?

Ko moze ucestvovati u katolickoj Euharistiji?

Vernik metodisticke crkve, Skat, ima veliko postovanje prema Katolickoj crkvi i hteo je da uzme ucesca u Euharistiji u Katolickoj crkvi, medjutim, bilo mu je zabranjeno. Zasto?
Skat se obratio katolickom teologu za objasnjenje. Otac Mateo je odgovorio:

"Drugi vatikanski koncil u dekretu o ekumenizmu uci: "Svi koji su opravdani verom udruzeni su u Hristu; i iz dobrog razloga su prihvaceni kao braca i sestre, deca Katolicke crkve." (Broj 3)

"Sluzba sakramenata je delo proslavljanja zajednistva, oznacavajuci jedinstvo vere, ucesce odvojene brace sa katolicima, a posebno u sakramnentu Euharistije, pokore, i miropomazanja bolesnika, je zabranjeno." Ukratko, Euharistija, po nasem verovanju, je znak jednistva koje vec postoji medju nama." (Father Mateo, Comunion only for Catholics)

Ako je samo katolicima dozvoljen prisatup Euharistiji, pod kojim uslovima se pravoslavce pozivaju na jednistvo sa katolicima i ucesce u zajednickoj Euharistiji? Znaci li da pravoslavci treba najpre da prihvate katolicko ucenje i da postanu katolici, pa tek onda da mogu uzeti ucesca u zajednickoj Euharistiji koja im se nudi?

"Kroz jedinstvo sa Rimom, poslusnoscu rimskom biskupu, papi, garantovano je puno jedinstvo u crkvi koju je Hristos osnovao na Petru. Sveti otac je jemac jednistva, svetosti, katolicanstva i apostolstva koje su zagarantovane... Svi hriscani, Jevreji, muslimani, ili bilo koja rasa ljudi su nasa braca i sestre, i pozvani su u puninu crkvenih blagoslova. Bio bi to pogresan ekumenizam koji ne bi ulozio truda da svi ljudi udju u potpuno katolicko jednistvo, u Crkvu koju je osnova Isus Hristos." (Isto, str. 2)

Da li to znaci da pravoslavni treba da postanu katolici i da to papa ocekuje pa onda da mogu uzeti ucesca u zajednickoj Evharistiji?

Jos niste odgovorili u vezi rasizma koji je Elena promovisala. A ni u vezi godine ustanovljenja papstva.

Kako da vas motivisemo da odgovarate?

Emanuilo, da li ti ovom izjavoim samo zelis da pobegnes od najvaznjije teme i verovanja svih hriscana, tj od OPRAVDANJA VEROM?
Kako ti verujes? Kako se spasavamo, verom ili delima? Verom koja se otkriva u dobrim delima ili verom bez dela?

Ne samo Elen Vajt, nego cela Adventisticka crkva nije rasisticki nastrojena. Hriscanskoj adventistickoj crkvi pripadasju vernici svih rasa i nacionalnosti na ovoj zemlji. Ona nije crkva jedne nacije, jednog narod, jednog plemena, nego zajedicka kojoj pripadaju svi na rodi.

Evo sta je Elen vajt izjavila o rasizmu: "Ne postoji razlika u pogledu, rase ili staleza da je poznata pred Bogom. On je Tvoprac celog covecanstva.
Svi ljudi su stvaranjem postali jedna porodica, i svi su jedno otkupljenjem."
Christ's Object Leddons, p. 386.

U Knjizi Selested Messages Book 2 p. 485 nalazi se poglavlje pod naslovom: BRATSTVO COVECANSTAVA
Prvi podnaslov ovog poglavlja glasie: Hristos ne poznaje nikakve razlike
Drugi ponaslov je JEDNO BRATSTVO. Treci: JEDNA PORODICA STVARANJEM I OTKUPLJENJEM,
Cetvrti podnaslov: NEMA STALECA NI BOJE KOZE U RELIGIJI BIBLIJE. Sledeci je: NESEBICNA LJUBAV TOPI PREDRASUDE.

Ovaj tekst je na engleskom jeziku, ako bas insistiras mogu da ga prevedem.
Kao sto vidis, Elen Vajt nije bila rasista.

Sto se tice EGW i papstva, daj konkretan primer.

Poslednja izmena:
Dr. Bacchiocchi je adventističkoj crkvi učinio veliku uslugu iznevši veliki broj ozbiljnih istorijskih grešaka u "Velikoj borbi" E.White. U ovom tekstu, Dr. Bacchiocchi, bivši profesor na univerzitetu Andrews, sebe opisuje kao "posvećenog adventistu" sa "dubokim poštovanjem" prema spisima Ellen White. Uprkos tome, on je odlučio da se suprotstavi tradicionalnom adventističkom učenju i E.White, predlažući drugačije tumačenje proročanstva o 1260 dana. U okviru toga, izložio je niz grešaka u "Velikoj Borbi." Razmotrićemo te greške u nastavku.

Da li je papstvo ustanovljeno 538. A.D.?

U izdanju "Velike borbe" iz 1888. G-đa White piše:

"1260 godina papske prevlasti počinje uspostavljanjem papstva godine 538. A.D. i zbog toga će biti prekinuto 1798." (str. 266)

"Ovaj period, kako je navedeno u prethodnim poglavljima, počinje uspostavljanjem papstva 538. A.D. i završava se 1798. U to vreme, kada je papstvo ukinuto i papa zarobljen od strane francuske vojske, papska sila je zadobila svoju smrtnu ranu i proročanstvo je ispunjeno, 'onaj koji je vodio u ropstvo, biće sam zarobljen'" (str. 439)

A u izdanju iz 1911. reči su donekle izmenjene:

"1260 godina papske prevlasti počinju 538. A.D. i biće završene 1798." (str.266)

"Ovaj period, kako je navedeno u prethodnim poglavljima, počinje sa papskom prevlasti, 538. A.D. i završava se 1798. U to vreme, papa je zarobljen od stane fancuske vojske, papska sila je zadobila svoju smrtnu ranu i proročanstvo je ispunjeno, 'onaj koji je vodio u ropstvo, biće sam zarobljen'" (str. 439)

U svojem biltenu, Dr. Bacchiochi ukazuje na to da papstvo nije ustanovljeno 538. A.D.

U svojoj disertaciji ["Od subote do nedelje"] pokazao sam da je razvoj papskog primata počeo već u drugom veku, kada je papa pokazivao svoj vaseljenski autoritet nametnuvši hrišćanskim crkvama u većini Vaskršnju nedelju, sedmičnu nedelju i osuđivanjem raznih pokreta kao što su bili Montanisti.

Dr. Bacchiocchi sasvim sigurno nije prvi adventistički istoričar koji je doveo u pitanje 538. godinu. Godinama su adventistički istoričari i teolozi uzalud tragali za nekim dokazom da se bilo šta značajno vezano za papstvo dogodilo 538. Do danas, ništa nije pronađeno. U svakom slučaju, jedno je sigurno: papstvo nije uspostavljeno 538. Kada je papska prevlast započela? Dr. Bacchiochhi piše:

Razvoj "papske prevlasti" počinje daleko pre 538. U svojoj knjizi "Istorija hrišćanske Crkve" - koja je godinama služila kao standardni udžbenik za crkvenu istoriju - Williston Walker posvećuje poglavlje 6 "Razvitku papstva" tokom četvrtog do šestog veka. On ukazuje na to da tokom tog perioda bilo je uticajnih papa kao Damasije (366-384), Inoćentije (402-417) i Lav I, nazvan "veliki" (440-461), koji su veoma unapredili i duhovni i zemaljski autoritet papstva.

Na primer, poslednji pomenuti papa, Lav I Veliki, veoma je uvećao politički uticaj papstva preteći paklenom vatrom Atili Hunu, kada se ovaj približio Rimu 451 sa svojim zastrašujućim vojnicima. Atila se pokorio papi i povukao iza Dunava. Kasnije papa Lav je obezbedio ustupke od Vandala kada su zauzeli Rim 452. Nazvan je "Lav Veliki" zbog unapređenja i učvršćivanja autoriteta papstva.

Razvoj papske prevlasti je postepeni proces koji teško može biti datiran od 538. Proces je već bio počeo u drugom veku pošto je primat rimskog episkopa bio široko priznat i prihvaćen.

Dr. Bacchoicchi nastavlja ukazujući da papstvo nije postiglo zemaljsku vlast do 756. kada je papa zadobio teritorije centralne Italije. Papstvo je kontrolisalo te teritorije do 1870. kada je kralj Sardinije preuzeo papske teritorije.

Kada smo ustanovili da se 538. godina ne odnosi ni na šta značajno u istoriji, šta je sa završnim datumom proroštva o 1260 dana? Da li je papstvo ukinuto 1798? Na strani 579 izdanja Velike borbe iz 1888. godine, E.White piše:

"Kazna smrtonosnom ranom ukazuje na ukidanje papstva 1798."

A u izdanju od 1911:

"Kazna smrtonosnom ranom ukazuje na krah papstva 1798."

Iako je 1798. godina od izvesnog značaja za papstvo, ona svakako ne označava "ukidanje" niti čak "krah" papstva. Kada je papa Pije VI bio zarobljen od strane francuskog generala Berthier-a, papstvo je pretrpelo poniženje, ali bi bilo veliko preterivanje opisati taj događaj kao "krah" papstva.

U svom biltenu Dr. Bacchiocchi objašnjava šta se desilo nakon zarobljavanja pape 1798:

Zatvaranje pape Pija VI je bilo osuđeno od strane Rusije i Austrije. Obe nacije su odlučile da udruže snage da bi vratile papu na njegov papski presto u Rimu. Kada je francuska vlada bila suočena sa tom novom koalicijom i narodnim ustankom, odlučila je da prebaci papu u Valensiju, u Francuskoj, gde je i umro 40 dana kasnije, 29. avgusta 1799.

Smrt Pija VI može teško biti posmatrana kao "ukidanje" ili "krah papstva." To je jednostavno bilo privremeno poniženje ugleda papstva. U stvari, Pije VI je bio u mogućnosti da daje uputstva za izbor svog naslednika. Nekoliko meseci nakon njegove smrti, kardinali su se sastali u Veneciji 8. decembra 1799. i izabrali Varnavu Karamonti, koji je uzeo ime Pije VII, iz poštovanja prema svome prethodniku.

Novi papa je mogao da pregovara sa Napoleonom u vezi Ugovora iz 1801. i Organskih odredbi 1802. Ove rasprave vratile su papi neke od teritorija crkvenih država i odredile obim papskog autoriteta u Francuskoj.

Naredne godine označile su, ne opadanje, već oživljavanje papskog autoriteta, posebno pod vlašću Pija IX (1846-1878). Godine 1854, Pije IX proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. ...

Krunski događaj u vladavini Pija IX bilo je sazivanje Prvog vatikasnkog sabora 8. decembra 1869. On je imao izuzetno veliku pažnju u celom rimokatoličkom svetu i 18. jula 1870. sabor je proglasio dogmu o papskoj nepogrešivosti. Ova dogma je veoma uveća autoritet pape i diskreditovala bilo koji pokušaj da se 1798-oj pripiše krah papstva.

Svako ko je proučavao hrišćansku istoriju može bzo zaključiti da godine 538. i 1798. ne predstavljaju tačno period papske prevlasti. Rimski episkop je učvrstio prevlast vekovima pre 528. a papstvo je nastavilo da jača i napreduje čak i nakon privremenog zastoja 1798. Ove datume su podesili adventisti kako su im odgovarali. Ovi datumi se lepo uklapaju u proročku zbrku koju oni konstruišu. Datumi su odabrani zato što se u tu zbrku uklapaju, a ne zato što zaista određuju godine papske prevlasti.

Dr. Bacchiocchi je adventističkoj crkvi učinio veliku uslugu iznevši veliki broj ozbiljnih istorijskih grešaka u "Velikoj borbi" E.White. U ovom tekstu, Dr. Bacchiocchi, bivši profesor na univerzitetu Andrews, sebe opisuje kao "posvećenog adventistu" sa "dubokim poštovanjem" prema spisima Ellen White. Uprkos tome, on je odlučio da se suprotstavi tradicionalnom adventističkom učenju i E.White, predlažući drugačije tumačenje proročanstva o 1260 dana. U okviru toga, izložio je niz grešaka u "Velikoj Borbi." Razmotrićemo te greške u nastavku.

Da li je papstvo ustanovljeno 538. A.D.?

U izdanju "Velike borbe" iz 1888. G-đa White piše:

"1260 godina papske prevlasti počinje uspostavljanjem papstva godine 538. A.D. i zbog toga će biti prekinuto 1798." (str. 266)

"Ovaj period, kako je navedeno u prethodnim poglavljima, počinje uspostavljanjem papstva 538. A.D. i završava se 1798. U to vreme, kada je papstvo ukinuto i papa zarobljen od strane francuske vojske, papska sila je zadobila svoju smrtnu ranu i proročanstvo je ispunjeno, 'onaj koji je vodio u ropstvo, biće sam zarobljen'" (str. 439)

A u izdanju iz 1911. reči su donekle izmenjene:

"1260 godina papske prevlasti počinju 538. A.D. i biće završene 1798." (str.266)

"Ovaj period, kako je navedeno u prethodnim poglavljima, počinje sa papskom prevlasti, 538. A.D. i završava se 1798. U to vreme, papa je zarobljen od stane fancuske vojske, papska sila je zadobila svoju smrtnu ranu i proročanstvo je ispunjeno, 'onaj koji je vodio u ropstvo, biće sam zarobljen'" (str. 439)

U svojem biltenu, Dr. Bacchiochi ukazuje na to da papstvo nije ustanovljeno 538. A.D.

U svojoj disertaciji ["Od subote do nedelje"] pokazao sam da je razvoj papskog primata počeo već u drugom veku, kada je papa pokazivao svoj vaseljenski autoritet nametnuvši hrišćanskim crkvama u većini Vaskršnju nedelju, sedmičnu nedelju i osuđivanjem raznih pokreta kao što su bili Montanisti.

Dr. Bacchiocchi sasvim sigurno nije prvi adventistički istoričar koji je doveo u pitanje 538. godinu. Godinama su adventistički istoričari i teolozi uzalud tragali za nekim dokazom da se bilo šta značajno vezano za papstvo dogodilo 538. Do danas, ništa nije pronađeno. U svakom slučaju, jedno je sigurno: papstvo nije uspostavljeno 538. Kada je papska prevlast započela? Dr. Bacchiochhi piše:

Razvoj "papske prevlasti" počinje daleko pre 538. U svojoj knjizi "Istorija hrišćanske Crkve" - koja je godinama služila kao standardni udžbenik za crkvenu istoriju - Williston Walker posvećuje poglavlje 6 "Razvitku papstva" tokom četvrtog do šestog veka. On ukazuje na to da tokom tog perioda bilo je uticajnih papa kao Damasije (366-384), Inoćentije (402-417) i Lav I, nazvan "veliki" (440-461), koji su veoma unapredili i duhovni i zemaljski autoritet papstva.

Na primer, poslednji pomenuti papa, Lav I Veliki, veoma je uvećao politički uticaj papstva preteći paklenom vatrom Atili Hunu, kada se ovaj približio Rimu 451 sa svojim zastrašujućim vojnicima. Atila se pokorio papi i povukao iza Dunava. Kasnije papa Lav je obezbedio ustupke od Vandala kada su zauzeli Rim 452. Nazvan je "Lav Veliki" zbog unapređenja i učvršćivanja autoriteta papstva.

Razvoj papske prevlasti je postepeni proces koji teško može biti datiran od 538. Proces je već bio počeo u drugom veku pošto je primat rimskog episkopa bio široko priznat i prihvaćen.

Dr. Bacchoicchi nastavlja ukazujući da papstvo nije postiglo zemaljsku vlast do 756. kada je papa zadobio teritorije centralne Italije. Papstvo je kontrolisalo te teritorije do 1870. kada je kralj Sardinije preuzeo papske teritorije.

Kada smo ustanovili da se 538. godina ne odnosi ni na šta značajno u istoriji, šta je sa završnim datumom proroštva o 1260 dana? Da li je papstvo ukinuto 1798? Na strani 579 izdanja Velike borbe iz 1888. godine, E.White piše:

"Kazna smrtonosnom ranom ukazuje na ukidanje papstva 1798."

A u izdanju od 1911:

"Kazna smrtonosnom ranom ukazuje na krah papstva 1798."

Iako je 1798. godina od izvesnog značaja za papstvo, ona svakako ne označava "ukidanje" niti čak "krah" papstva. Kada je papa Pije VI bio zarobljen od strane francuskog generala Berthier-a, papstvo je pretrpelo poniženje, ali bi bilo veliko preterivanje opisati taj događaj kao "krah" papstva.

U svom biltenu Dr. Bacchiocchi objašnjava šta se desilo nakon zarobljavanja pape 1798:

Zatvaranje pape Pija VI je bilo osuđeno od strane Rusije i Austrije. Obe nacije su odlučile da udruže snage da bi vratile papu na njegov papski presto u Rimu. Kada je francuska vlada bila suočena sa tom novom koalicijom i narodnim ustankom, odlučila je da prebaci papu u Valensiju, u Francuskoj, gde je i umro 40 dana kasnije, 29. avgusta 1799.

Smrt Pija VI može teško biti posmatrana kao "ukidanje" ili "krah papstva." To je jednostavno bilo privremeno poniženje ugleda papstva. U stvari, Pije VI je bio u mogućnosti da daje uputstva za izbor svog naslednika. Nekoliko meseci nakon njegove smrti, kardinali su se sastali u Veneciji 8. decembra 1799. i izabrali Varnavu Karamonti, koji je uzeo ime Pije VII, iz poštovanja prema svome prethodniku.

Novi papa je mogao da pregovara sa Napoleonom u vezi Ugovora iz 1801. i Organskih odredbi 1802. Ove rasprave vratile su papi neke od teritorija crkvenih država i odredile obim papskog autoriteta u Francuskoj.

Naredne godine označile su, ne opadanje, već oživljavanje papskog autoriteta, posebno pod vlašću Pija IX (1846-1878). Godine 1854, Pije IX proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. ...

Krunski događaj u vladavini Pija IX bilo je sazivanje Prvog vatikasnkog sabora 8. decembra 1869. On je imao izuzetno veliku pažnju u celom rimokatoličkom svetu i 18. jula 1870. sabor je proglasio dogmu o papskoj nepogrešivosti. Ova dogma je veoma uveća autoritet pape i diskreditovala bilo koji pokušaj da se 1798-oj pripiše krah papstva.

Svako ko je proučavao hrišćansku istoriju može bzo zaključiti da godine 538. i 1798. ne predstavljaju tačno period papske prevlasti. Rimski episkop je učvrstio prevlast vekovima pre 528. a papstvo je nastavilo da jača i napreduje čak i nakon privremenog zastoja 1798. Ove datume su podesili adventisti kako su im odgovarali. Ovi datumi se lepo uklapaju u proročku zbrku koju oni konstruišu. Datumi su odabrani zato što se u tu zbrku uklapaju, a ne zato što zaista određuju godine papske prevlasti.

Dobro jutro brate Neo,

Mnogo ti hvala sto si ovo izneo da znam o cemu se radi.

Kako dr Bacchoicchi tako i Elen Vajt, oboje su u pravu.
Elen Vajt govori o vremenu papske prevlasti, a dr Bacchoicchi o njegovom postepenom uzdizanju.

Tacno je da je rimskli biskup vrlo rano poceo da se uzdize iznad ostalih i da zahteva da se postuju njegove odluk, ali to ipak ne znaci da je papstvo od pocetka imalo vlast nad carevima i crkvama.

Tako je, papina vlast nije nastala jednim dogadjajem, vezanim za jedan datum, nego se vekovima razvijala.
To Elen Vajt nigde nije negirala.

Ono sto EGW istice jeste biblijsko prorocanstvo od 1260 dana (godina) od tada je papstvo nesmetano vladalo ne samo crkvom nego i nad vladarima svet.
U tom je Elen Vajt u pravu.

Nego Neo, sta kazes za papino pismo koje sam naveo i onu izjavu ko moze da uzme ucesca u katolickoj Euharistiji?
Da li se slazes da izgleda kao da papa ocekuje da sa pravoslavnima zajedno ucestvuje u Euharitiji ali pod uslovom da postanu katolici?
Kako ti to razumes?

Sve najbolje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back