Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a ja te molim da ne bombardujes izvlacenjem stihova iz pisma jer to moze bilo koja hriscanska denominacija da radi i shodno svom ucenju da bude "u pravu".[/U][/B] prema tome budi otvoren sa sagovornikom i pricaj svojim recima, ovako ti postovi deluju beskorisni, prazni i nepovezani.

Prijatelju Neutral,

zasto bi bilo pogresno iz Svetoga pisma dokazivati izvesne istine?

Tako je cinio Hristos. Koliko puta je rekao "U Pismu stoji napisana."
Tako su cinili apostoli i to je pravi nacin objasnjavanja pojedinih istina iz Svetoga pisma.

Zato bi bilo dobro da i ti tako cinis. A svi mi ako zelim, i ako je potrebno mozemo da procitamo kontekst i onda znamo da li je tumacenje ispravno ili nije.
A mi u postu ne mozemo prepisivati cela poglavlja iz Biblije, nego u nekim slucjevima dovoljno je jedna rec da shvatimo o cemu se rad.

Sve najbolje

a ja te molim da ne bombardujes izvlacenjem stihova iz pisma jer to moze bilo koja hriscanska denominacija da radi i shodno svom ucenju da bude "u pravu".[/U][/B] prema tome budi otvoren sa sagovornikom i pricaj svojim recima, ovako ti postovi deluju beskorisni, prazni i nepovezani.

Prijatelju Neutral,

zasto bi bilo pogresno iz Svetoga pisma dokazivati izvesne istine?

Tako je cinio Hristos. Koliko puta je rekao "U Pismu stoji napisana."
Tako su cinili apostoli i to je pravi nacin objasnjavanja pojedinih istina iz Svetoga pisma.

Zato bi bilo dobro da i ti tako cinis. A svi mi ako zelim, i ako je potrebno mozemo da procitamo kontekst i onda znamo da li je tumacenje ispravno ili nije.
A mi u postu ne mozemo prepisivati cela poglavlja iz Biblije, nego u nekim slucjevima dovoljno je jedna rec da shvatimo o cemu se rad.

Sve najbolje

Sveto Pismo nije bilo utvrdjeno u doba apostola oni su ispovedali Hrista na osnovu usmenog ucenja.

Sta pricas bre ti covece Bozji?Ko je sastavio kanon novog zaveta?Elen vajt,subotari,jehovini svedoci mozad?
Trazite istinu u bibliji koja je izasla iz Crkve a po Crkvi pljujete.E to je licemerstvo.

KAKO SU LJUDI SKLONI DA DAJU SEBI ZASLUGE???

Vidis. Na tom saboru su bili i aktolici i rpavoslvni i neki koje danas smatrate jereticima.
Dakle ne samo vi.

Medjutim Bog je taj koji koristi ljude.

Koji od pisaca bilije kaze to je moje delo?

Koji Jevrejin kaze da zahvalite nasim jevrejima za pisanje Bilije?

Ne oni kazu Bog je tvorac njegove reci pa tako i cuvar.

On pokrece ljude da ucini preko njih.

SAMA NASA VERA I ZIVOT NIJE NASA ZALSUGA.

Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.

BOG JE CINIO DA SE NEJGOVA REC SACUVA I SASTAVI U KANON A NE LJUDI.

Zato hvala pripada samo Bogu...

Poslednja izmena:
KAKO SU LJUDI SKLONI DA DAJU EBI ZASLUGE???

Vidis. Na tom saboru su bili i aktolici i rpavoslvni i neki koje danas smatrate jereticima.
Dakle ne samo vi.

Medjutim Bog je taj koji koristi ljude.

Koji od pisaca bilije kaze to je moje delo?

Koji Jevrejin kaze da zahvalite nasim jevrejima za pisanje Bilije?

Ne oni kazu Bog je tvorac njegove reci pa tako i cuvar.

On pokrece ljude da ucini preko njih.

SAMA NASA VERA I ZIVOT NIJE NASA ZALSUGA.

Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.

BOG JE CINIO DA SE NEJGOVA REC SACUVA I SASTAVI U KANON A NE LJUDI.

Zato hvala pripada samo Bogu...

Katolici su otpali od Crkve Hristove a sabore su vodili ljudi nadahnuti Sveti Duhom koji su branili crkvu od jeretickih ucenja pout ovog vaseg.
Posle tog njihovog otpada desavaju se dalji raskoli pa nastaje druga sekta,protestanska,pa od nje do danas hiljade malih sektica koja svaka svojata Bibliju kako joj odgovara.Svaka ima svoje lazne proroke,tumace,itd.

E to nesto te udaljava od istine....ali dobro tvoja stvar...shvatices jednog dana kada budes istinski spoznao Boga

Postovanje Neo The Chosen One;

Ja sam bio pravoslavac. Krsten sam u Crkvi, primao pricest, bio mnogo puta na liturgiji, procitao mnoge pravoslavne knjige i casopise.
Onda reci mi, da li me je to kvalifikovalo da sam blizu istine?

Sta mislis, da li sam istinski upoznao Boga ili nisam?

Vidis da sam ispunio uslove koje ti postavljas, onda znaci da je sa mnom sve uredu i da nemam sta da brinem.

Sve najbolje

Postovanje Neo The Chosen One;

Ja sam bio pravoslavac. Krsten sam u Crkvi, primao pricest, bio mnogo puta na liturgiji, procitao mnoge pravoslavne knjige i casopise.
Onda reci mi, da li me je to kvalifikovalo da sam blizu istine?

Sta mislis, da li sam istinski upoznao Boga ili nisam?

Vidis da sam ispunio uslove koje ti postavljas, onda znaci da je sa mnom sve uredu i da nemam sta da brinem.

Sve najbolje

Nisam ja ni rekao da s tobom il s njim nesto nije u redu a lepo je sto si ucestvovao u svetim tajnama.
Svako ima pravo da veruje i da radi sta hoce,njegova licna stvar i izbor ali mora se znati sta je izvorno,ortodoksno,pravoslavno ucenje koje traje i dan danas neukaljano,cisto kako je i bilo od doba apostola i Hrista.
Svako dobro.

Sveto Pismo nije bilo utvrdjeno u doba apostola oni su ispovedali Hrista na osnovu usmenog ucenja.

STA SU ONDA SASTAVILI TI KOJI SU UTVRDJIVALI PISMENI OBLIK KANONA?

Bozja pisana rec je pisano predanje.

Nije predanje samo sto je usmeno.

Ono sto su apostoli zapisali ili najblizi provereni sardnici, to je uslo u kanon.

Prva ruka...

Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom “ (2 Sol. 2:15

Kao sto pise predanje je dato recju ali je i zapisano.

Ono je u Bibliji!!!

Röm 15:15 Ali vam opet, braćo, slobodno pisah nekoliko da vam napomenem radi blagodati koja mi je dana od Boga,

Röm 16:22 Pozdravljam vas i ja Tertije, koji napisah ovu poslanicu u Gospodu.

1.Kor 5:9 Pisah vam u poslanici da se ne mešate s kurvarima;

1.Kor 5:11 A sad vam pisah da se ne mešate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takvima da i ne jedete.

2.Kor 2:3 I pisah vam ovo isto, da kad dodjem ne primim žalost na žalost, a za koje bi valjalo da se veselim nadajući se na sve vas da je moja radost svih vas.

2.Kor 2:4 Jer od brige mnoge i tuge srca napisah vam s mnogim suzama, ne da biste se ožalostili nego da biste poznali ljubav koju imam izobilno k vama.

2.Kor 2:9 Jer vam zato i pisah, da poznam poštenje vaše jeste li u svačemu poslušni.

2.Kor 7:12 Jer ako vam i pisah, ne ovog radi koji je skrivio, niti onog radi kome je krivo učinjeno, nego da se pokaže medju vama staranje naše za vas pred Bogom.

Gal 6:11 Vidite koliko vam napisah rukom svojom!

Eph 3:3 Da se meni po otkrivenju kaza tajna; kao što gore napisah ukratko,

PAVLE KAZE DA PISANA REC IMA JOS VECEG UTICAJA:

Phlm 1:21 Uzdajući se u tvoju poslušnost napisah ti znajući da ćeš još više učiniti nego što govorim.

1.Joh 2:14 Pisah vam, oci, jer poznaste Onog koji je od početka. Pisah vam, mladići, jer ste jaki, i reč Božija u vama stoji, i nadvladaste nečastivog.

1.Joh 2:21 Ne pisah vam kao da ne znate istine, nego što je znate, i znate da nikakva laž nije od istine.

3.Joh 1:9 Ja pisah crkvi; ali Diotref, koji želi da bude najstariji medju nama, ne prima nas.

Poslednja izmena:
Drvo%20Zivota_mala.jpg

STA SU ONDA SASTAVILI TI KOJI SU UTVRDJIVALI PISMENI OBLIK KANONA?

Bozja pisana rec je pisano predanje.

Nije predanje samo sto je usmeno.

Ono sto su apostoli zapisali ili najblizi provereni sardnici, to je uslo u kanon.

Prva ruka...

Röm 15:15 Ali vam opet, braćo, slobodno pisah nekoliko da vam napomenem radi blagodati koja mi je dana od Boga,

Röm 16:22 Pozdravljam vas i ja Tertije, koji napisah ovu poslanicu u Gospodu.

1.Kor 5:9 Pisah vam u poslanici da se ne mešate s kurvarima;

1.Kor 5:11 A sad vam pisah da se ne mešate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takvima da i ne jedete.

2.Kor 2:3 I pisah vam ovo isto, da kad dodjem ne primim žalost na žalost, a za koje bi valjalo da se veselim nadajući se na sve vas da je moja radost svih vas.

2.Kor 2:4 Jer od brige mnoge i tuge srca napisah vam s mnogim suzama, ne da biste se ožalostili nego da biste poznali ljubav koju imam izobilno k vama.

2.Kor 2:9 Jer vam zato i pisah, da poznam poštenje vaše jeste li u svačemu poslušni.

2.Kor 7:12 Jer ako vam i pisah, ne ovog radi koji je skrivio, niti onog radi kome je krivo učinjeno, nego da se pokaže medju vama staranje naše za vas pred Bogom.

Gal 6:11 Vidite koliko vam napisah rukom svojom!

Eph 3:3 Da se meni po otkrivenju kaza tajna; kao što gore napisah ukratko,

PAVLE KAZE DA PISANA REC IMA JOS VECEG UTICAJA:

Phlm 1:21 Uzdajući se u tvoju poslušnost napisah ti znajući da ćeš još više učiniti nego što govorim.

1.Joh 2:14 Pisah vam, oci, jer poznaste Onog koji je od početka. Pisah vam, mladići, jer ste jaki, i reč Božija u vama stoji, i nadvladaste nečastivog.

1.Joh 2:21 Ne pisah vam kao da ne znate istine, nego što je znate, i znate da nikakva laž nije od istine.

3.Joh 1:9 Ja pisah crkvi; ali Diotref, koji želi da bude najstariji medju nama, ne prima nas.

:hahaha: pa to ti upravo potvrdjuje Sveto Predanje,ocuvano u Crkvi

Katolici su otpali od Crkve Hristove a sabore su vodili ljudi nadahnuti Sveti Duhom koji su branili crkvu od jeretickih ucenja pout ovog vaseg.
Posle tog njihovog otpada desavaju se dalji raskoli pa nastaje druga sekta,protestanska,pa od nje do danas hiljade malih sektica koja svaka svojata Bibliju kako joj odgovara.Svaka ima svoje lazne proroke,tumace,itd.

Pa oni kazu da ste vi otpali?

I oni kazu mi imamo primat vec 2000 godina mi smo napravili kanon, mi smo prvi bacili bulu i prokleli pravolavce ne oni nas itd.

Ali svi jedno zaboravljate:

NE UCESCE OVDE ILI ONEDE NE POSTOJANJE HILJADAMA OGIDINA NEGO POSLUSNOST RODOVI SU ZNAK PREPOZNAVANJA.

Mt 7:21 Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima.

Pa oni kazu da ste vi otpali?

I oni kazu mi imamo primat vec 2000 godina mi smo napravili kanon, mi smo prvi bacili bulu i prokleli pravolavce ne oni nas itd.

Ali svi jedno zaboravljate:

NE UCESCE OVDE ILI ONEDE NE POSTOJANJE HILJADAMA OGIDINA NEGO POSLUSNOST RODOVI SU ZNAK PREPOZNAVANJA.

Mt 7:21 Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima.

Odstupili su od prvog ucenja,simvola vere uvevsi filokve koji sabor nikada nije prihvatio i anatemisani su zbog toga.

Glavna opsesija vam je Crkva i napadi na nju i one koji su u njoj a to govori o onome koga sledite.
Pravoslavni ispovedaju Hrista vec 2000 god,verom,postom i molitvom.

Postovanje Neo The Chosen One,

Da li si malo razmislio pre nego sto si ovo izjavio?

Pre svega mi nigde, nikoga i nikad ne napadamo.

Drugo, nismo mi dosli u Pravoslavnu crkvu i poceli vas napadati.

Nismo mi otvorili temo o Pravolsavnoj crtkvi, nego vi o Adventistima. Da li je tako?

Vi neprestano napadate nase ucenje i verovanje, da li sam u pravu?

Sta si sve izneo protiv biblijskog ucena o stanju mrtvih? Koliko kleveta si nam uputio?
A ovamo tvrdis da mi vas napadamo.

Sta si nam sve izneo da dokazes da gresimo sto drzimo Boji zakon a posebno subotu? Imas pravo da to izneses, zato smo ovde.
A kad vam mi odgovorimo, onda smo zaostali, neupucemi, bezobrazni i napadamo Pravoslavnu crkvu. Koliko je tvoj zakljucak pravedan?

Ti i svako ovde na forumu ima pravo da kaze sta god hoce, samo ako se pristojno izrazi.
On moze da iznese i neistinu, a da misli da je izneo istinu. Ima pravo kaze sta hoce.

Zato je diskusija, a svako od nas ce prihvatiti ono sto on smatra da je istina, a to i ne mora biti istina,
ali Bog je dao pravo slobodnok izrazavanja i slobodnog izbora i svako ima pravo da bira sta hoce.

Tako prijatelju moj, nisi u pravu da mi napadamo PC. Ako neko napada, onda znaci i ti napadas adventiste. Je li tako?

Sve najbolje

Св. Јустин Ћелијски
Проф. Велимир Хаџи-Арсић

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)

II. ИЗВОРИ ХРИШЋАНСКОГ УЧЕЊА

Једини извор Хришћанског учења јесте Божје Откривење, које се чува у Цркви. Кроз њега је Бог открио, саопштио људима све основне истине о себи, свету и човеку.

Божје Откривење је двојако: природно и натприродно.

Под природним Божјим откривењем разумемо оне истине о Богу које је Бог открио људима кроз природу, чији је Он творац. Себе и своју силу Бог је показао и у видљивој природи и у природи људске душе. Видљива природа је огледало силе, мудрости, љубави и доброте Божје. А природа душе човекове је боголика, то јест створена по лику Божјем, те свима својим силама указује на Бога, говори о Богу и води Богу. Душа човекова је најближи и најнепосреднији природни извор човековог знања о Богу; стога се душа ничим не може заменити, нити има ствари у овом свету која јој је равна по вредности и достојанству. То је Син Божји, Господ Христос, објавио када је рекао: Каква је корист човеку ако сав свет добије а души својој науди? И какав ће откуп дати човек за своју душу?[1]

Када човек као разумно биће посматра и испитује видљиву природу, он долази до знања и до убеђења да постоји Бог који је ту природу створио и управља н,оме мудро и моћно. Сва природа, као неки кажипрст непрестано указује на Бога - Творца.[2] Бог, који је невидљиво биће, донекле показује себе кроз своје дело, кроз видљиву природу; Бог који је човеку непознат учинио је себе донекле познатим кроз природу. Стога људи не могу имати изговора за своје неверовање у Бога. Апостол Павле је у праву када каже: Оно што је невидљиво у Богу, то јест његова вечна сила и божанство, може се познати и видети на створењима Божјим.[3]

Али пошто је видљива природа ограничена, а разум људски ограничен и несавршен, то је и знање о Богу које човек добија помоћу њих ограничено, непотпуно и несавршено, Отуда је природно откривење недовољно за правилно познање и истинско поштовање Бога. Оно је само као неки увод у натприродно Откривење Божје.

Под натприродним Божјим Откривењем разумемо оне истине о Богу које је сам Бог открио људима на чудан, натприродан начин преко својих нарочитих изабраника, Пророка и Апостолa, и преко Сина Свог. Пошто људи не би никада могли својим умом да дођу до пуније истине о Богу, то је Бог ову истину поступно откривао људима преко светих старозаветних Патријараха и Пророка, и најзад у потпуности и савршенству објавио преко јединороднога Сина Свог, Господа нашег Исуса Христа.[4]

СВЕТО ПРЕДАЊЕ И СВЕТО ПИСМО

Натприродно Божје Откривење није било записано у почетку него је усмено памћено и причањем чувано и преношено с поколења на поколење. Тек је доцније један део Божјег Откривења записан по надахнућу Духа Светог, и тако записан сачуван све до данас. Отуда се вечне истине натприродног Откривења подједнако налазе и чувају и у Светом Предању и у Светом Писму. Свето Писмо је записано Свето Предање, а Свето Предање је усмено Свето Писмо. И једно и друго су истог божанског порекла и имају исту важност, јер су Откривење једно истог Божанства, једног и истог живог и истинитог Бога.

О СВЕТОМ ПРЕДАЊУ

Светим Предањем зовемо збир оних натприродних истина Божјих, које је Бог усмено открио светим људима, и које се у Цркви предају од предака потомцима по вери. По времену, Свето Предање је старије од Светог Писма. Како у Старом Завету, тако и у Новом, Свето Предање претходи Светом Писму. Мојсије је први записао један део оних истина натприродног Откривења Божјег, које су до њега усмено предаване с колена на колено. У Новом Завету сам Господ Христос предао је својим ученицима своје божанско учење усменом речи и примером а не књигом. Тако су у почетку радили и његови ученици Апостоли. Више од десетину година Црква није имала записан Нови Завет, него је Свето Предање било једини облик натприродног Откривења Божјег. А и када су биле написане књиге Новог Завета, у њима није било записано све што се садржи у Светом Предању.[5] Ово Свето Предање се свагда чува у Цркви Духом Светим и светим Божјим људима.

О СВЕТОМ ПИСМУ

Свето Писмо је скуп светих књига које су по надахнућу Светога Духа написали свети Божји људи: пророци и апостоли. Свето Писмо се назива још и Библија. То је грчка реч и значи: Књиге. Многе божанске истине натприродног Откривења Божјег нису се сачувале само предањем већ су записане у светим књигама. Пошто је Свето Писмо дато људима да би живели по њему, оно се и назива Књига живота.[6]

Свето Писмо дели се на Стари и Нови Завет. Оне свете књиге које су написане пре Христа називају се Стари Завет; а оне свете књиге које су написане после Христа називају се Нови Завет. Стари Завет означава стари савез Бога са људима. Старозаветне књиге описују како се Бог брине и стара о старозаветним људима и како их кроз поступна откривења, заповести, пророштва, праслике, молитве и богослужења припрема за долазак божанског Спаситеља. Новозаветне књиге описују долазак у свет божанског Спаситеља, Господа Христа, његов живот и рад, и све што је учинио за спасење људи од греха, зла и смрти. Исто тако, оне описују живот и рад његових светих ученика - Апостола.

У Светом Писму све је важно, све спасоносно; у њему нема ничег измишљеног, ничег сувишног. Што човек више чита и изучава Свето Писмо, то све више налази разлога да га што дуже и усрдније чита и изучава. Јер је оно, по речима Св. Златоуста, као мирисаво корење које све више мирише што се дуже таре.

„ Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom “ (2 Sol. 2:15)[

Tako je!!!

Kao sto pise predanje je dato recju ali je i zapisano.

Ono je u Bibliji!!!

Ako se pokaju moze ako ne anatema ostaje.Istorijske cinjenice pokazuju ko je otpao od apostolskog ucenja.

Pa nevidoh da su postavljeni ti uslovi pre nego je krenulo sa potpisivanjem ljubljenjem?

Tek kada se ispune ti ulovi je trebalo krenuti sa tim.
Medjutim praksa tvoje crkve pokazuje suprotno tome sta govris.

KAKO LJUBI OVDE PROKLETOGA???

http://www.novinar.de/2006/12/17/ujedinjenje-hriscana.html

Ovde vec potpisuju i rade polako na tome?

Najveći “politički“ problem za odnose između kršćanskog Zapada i Istoka su grkokatolici, vjernici Istočne crkve koji su priznali primat pape. Pravoslavne crkve, a poglavito Ruska, smatraju da Sveta Stolica preko “unijata” širi svoj utjecaj

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/29277/Default.aspx

Nakon sastanka u Ravenni izaslanstva predstavnika dviju crkava potpisala su dokument kojim se postavljaju temelji ujedinjenja.

http://dalje.com/hr-svijet/ujedinjenje-katolicke-i-pravoslavne-crkve/98109

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back