Sveto Pismo nije bilo utvrdjeno u doba apostola oni su ispovedali Hrista na osnovu usmenog ucenja.
STA SU ONDA SASTAVILI TI KOJI SU UTVRDJIVALI PISMENI OBLIK KANONA?
Bozja pisana rec je pisano predanje.
Nije predanje samo sto je usmeno.
Ono sto su apostoli zapisali ili najblizi provereni sardnici, to je uslo u kanon.
Prva ruka...
Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom “ (2 Sol. 2:15
Kao sto pise predanje je dato recju ali je i zapisano.
Ono je u Bibliji!!!
Röm 15:15 Ali vam opet, braćo, slobodno
pisah nekoliko da vam napomenem radi blagodati koja mi je dana od Boga,
Röm 16:22 Pozdravljam vas i ja Tertije, koji
napisah ovu poslanicu u Gospodu.
1.Kor 5:9
Pisah vam u poslanici da se ne mešate s kurvarima;
1.Kor 5:11 A sad vam
pisah da se ne mešate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takvima da i ne jedete.
2.Kor 2:3 I
pisah vam ovo isto, da kad dodjem ne primim žalost na žalost, a za koje bi valjalo da se veselim nadajući se na sve vas da je moja radost svih vas.
2.Kor 2:4 Jer od brige mnoge i tuge srca
napisah vam s mnogim suzama, ne da biste se ožalostili nego da biste poznali ljubav koju imam izobilno k vama.
2.Kor 2:9 Jer vam zato i
pisah, da poznam poštenje vaše jeste li u svačemu poslušni.
2.Kor 7:12 Jer ako vam i
pisah, ne ovog radi koji je skrivio, niti onog radi kome je krivo učinjeno, nego da se pokaže medju vama staranje naše za vas pred Bogom.
Gal 6:11 Vidite koliko vam
napisah rukom svojom!
Eph 3:3 Da se meni po otkrivenju kaza tajna; kao što gore
napisah ukratko,
PAVLE KAZE DA PISANA REC IMA JOS VECEG UTICAJA:
Phlm 1:21 Uzdajući se u tvoju poslušnost
napisah ti znajući da ćeš još više učiniti nego što govorim.
1.Joh 2:14
Pisah vam, oci, jer poznaste Onog koji je od početka
. Pisah vam, mladići, jer ste jaki, i reč Božija u vama stoji, i nadvladaste nečastivog.
1.Joh 2:21 Ne
pisah vam kao da ne znate istine, nego što je znate, i znate da nikakva laž nije od istine.
3.Joh 1:9 Ja
pisah crkvi; ali Diotref, koji želi da bude najstariji medju nama, ne prima nas.