Mika
U pravu si,ali Isus se nikada nije koristio lažnom tematikom ili paganskom da bi objasnio nešto, tako da je nemoguće da je izmislio priču o Lazaru,iako ima dosta alegorije u njoj.
Postovanje Emanuilo,
drago mi je da si jos tu. Volim ja sa tobom da diskutujem.
Sto se tice prica koje je Hristos iznosio, On je upravo preko tih prica koje su postojale u narodu, iznosio velike istine da bi ljudi lakse mogli razumeti istinu.
Prema tome, neke price je popravio, prosirio, a neke je izneo onakve kakve su postojale.
Evo sta kazu teoloski strucnjaci: "Prica je literalna sprava u kojoj kratak narativ, bilo istinit ili zamisljen, ilustruje moralnu ili duhovnu istinu." BC 8,p 810
U svim pricama, detalji ne moraju biti znacajni, ali pomocu njih Isus je prenosio istinu.
Jevreji veruju da ce svi Avramovi potpmci biti spaseni i da ce ih u Raju Avram svakoga od njih primiti u svoje narucje..
"Prica o bogatasu i ubogom Lazaru data je da pokaze da svoju buducnost svako odredjuje izborom i koriscenjem prilika u ovom zivot.
Posle smrti nema izbora, nema promene, niti ima prelaska iz mesta mucenje u prebivalicte spasenih." BC, 5, p. 830
-----------------------
Ali postoji još nešto, što najviše govori protiv tvrdnje da je ovaj tekst obična priča kao i sve druge - to je činjenica da Hristos samo ovde spominje jedno lično ime - Lazar. Ako je to samo obična izmišljena priča, ne bi bilo nikakve potrebe da se spominje prosjakovo ime, jer " priča " i bez toga ima istu poučnu vrednost.
Slazem se sa tobom da Isus spominje Lazara, ali spominje i Avrama i njegovo narucje. Ako zbog toga sto je Isus spomenuo Laqzarovo ime smatras da je prica doslovna, onda moras prihvatiti i Avrmovo narucje za istinito i doslovno.
Pa prem tome za mene to sve svedoci da prica nije istinita, nego je obicna prica koju je Isus upotrebio da preko nje prenese istinu o odluci koju svako od nas danas treba da napravi a ne posle smrti, jer posle smrti nema promene.
-----------------------------
Ali, duša se često poistovećuje sa duhom.
Mozda si u pravu, ali Bog je prilikom stvaranja napavio jasno razdvajanje, jer Sveto pismo tvrdi"
Stvori Bog coveka od PRAHA zemaljskoga, dunu mu u nois DUH zivotni i posta covek DUSA ZIVA." 1. Mosjijeva 2,7
Prema ovome dusa postoji samo kad su telo, materija, i Dah zivotni zajedno, a ne odvojeno od njih.
U Bibliji cesto se rec dusa upotrebljava da oznaci ljude, sto nema veze sa dusom.
----------------------------
Mi ga razumemo ovako:
„A Bog nije Bog mrtvih nego živih; jer su njemu svi živi.“ (Lk. 20:38)
Drago mi je da si i ovo naveo. Isus ovde ne govori o dusi koja zivei zauvek, nego govori o vaskrsenju.
Uzmi kontekst u obzir. "A pristupise mu neki od sadukeja. KOJI KAZU DA NEMA VASKRSENJA." Luka 22,27.
Sadukeji su izmislili price o sedam brace koji su umirali i svaki je posle smrti svoga brata ozenio svoju snaju, cija ce zena biti posle vaskrsenja?
To su sadukejski trikovi i zamke.
Isus tvrdi da se posle vaskrsenja ljude nece zeniti ni devojke udavati. I onda kaze: "Bog nije Bog mrtvih, nego zivih, JER ZA NJEGA SVI ZIVE."
prevod dr. Zagoda. Ovaj prevod ne kaze da su svi mrtvi za Boga zivi, nego da svi za Njega ZIVE.
"A Bog nije Bog mrtvih, nego zivih, jer za nj, svi zive." Stvarnost.
Prema tome ovde nema ni reci o dusi ni o zagrobnom zivotu.
Hristos odgovara sadikejuma i uverava ih da ce biti vaskrsenje mrtvih, iako su to oni odbacivali, Bogu nije tesko da ih vaskrsne.
Zato kad se napravi analiza teksta jasno se vidi da to ne govori o dusi ni o zagrobnom zivotu.
Sve najbolje