Advaita

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
88161077_1521528631344574_4804955268959961088_n.jpg

Kada je rijec o vasoj sustini, nijeste ni inferiorni ni superiorni u odnosu na druge.
Istinsko samopostovanje i istinska poniznost nastaju iz te spoznaje.
U ocima ega, samopostovanje i poniznost su kontradiktorni.
Istina je da su oni jedno te isto.

Ekart Tol

DRVO ŽELJA (kratka priča)

Paramhansa Jogananda

Bio jednom jedan pustinjak iz Hindustana koji se zvao Hari i koji je izlizao tabane hodajući kroz kamenite krajeve Himalaja u potrazi za određenim drvetom želja. Indijske legende govore su ovo drvo gajile božanske vile i da su mu dale moć da ispuni svaku želju onoga ko sedne pod drvo.
Pustinjak Hari je bio duhovan, predan i čvrsto odlučan. Dugo je tražio Boga ali je imao dobio samo naznake Njegovog postojanja u meditaciji. Pored Boga, druga stvar za kojom je žarko žudeo i koju je tražio bilo je drvo želja.
Iako je Hari bio neuspešan u svojim naporima da trajno dođe do Boga, ipak je stekao velike okultne moći zahvaljujući strogostima, samo-disciplini i povremenim kontaktima sa Bogom. Njegova odlučna potraga je za posledicu imala da je akumulirao dosta dobre karme. Hari je stoga sada verovao da će uz pomoć magnetične moći njegove dobre karme i uspavanih božanskih moći u sebi biti nagrađen time što će pronaći drvo želja.
Želja pustinjaka Harija se ispunila kada je jednog dana, tokom svojih lutanja po snežnim dolinama Himalaja, netaknutoj zemlji koju je mali broj ljudi video, naleteo na veliko žbunasto drvo. Harijeva intuicija mu je omogućila da odmah prepozna da je to veliko žbunasto drvo bilo drvo želja. Nadahnut neopisivom radošću, pojurio je ka drvetu i stao pod njega. Hteo je da isproba okultne moći ovog poznatog drveta želja.
Pustinjak Hari rekao je sebi: „Ako je ovo drvo želja, onda želim da se odmah materijalizuje veliki dvorac.“ Čim je izrazio svoju želju, veliki dvorac se odmah materijalizovao pored drveta, zauzimajući široku površinu, kao da je oduvek bio tu.
Ohrabren ovim prvim uspehom sa drvetom želja, Hari je poželeo još jednu želju: „Voleo bih da me služe lepe devojke i vile sa zlatnih tanjira“. I ovo se desilo. Podstaknut još više trenutnim ispunjenjem svojih davnašnjih neispunjenih želja, Pustinjak Hari je onda poželeo vojsku da ga štiti, i gle, pojavila se moćna vojska da čuva veliki dvorac.
Posle večere, Pustinjak Hari se povukao u jednu sobu u prizemlju dvorca. Ova soba je bila pomalo mračna i sumorna. Ležeći tako, gledajući kroz otvoreni prozor ka šumi, Pustinjak Hari odlasla još jednu jaku misao: „Štiti me vojska ali prozor u sobi je otvoren i bez rešetke. Ako uđe tigar i uhvati me, to će biti kraj.“
U tom trenutku, dok je Pustinjak Hari držao taj svoj strah, veliki tigar je uleteo kroz prozor dvorca i odneo skamenjenog pustinjaka. Bilo je prekasno da shvati da je pod uticajem drveta želja koje može da mu ispuni i dobre i loše želje, bez obzira na motive koji su prethodili željama. Drvo želja ima zadatak da ispunjava želje, u skladu sa snagom misli, bilo pozitivne ili negativne, i ovo drvo želja je radilo svoj posao.
Moj veliki učitelj, Svami Šri Juktešvar, često je koristio ovu priču da ilustruje da svi mi živimo u ovom svetu pod drvetom želja koje je naša snaga volje. Naša volja, budući odraz Svemoguće Božanske Volje, u sebi sadrži seme svemoguće moći.
Mnogi ljudi se raduju kada, kao rezultat kontinuirane upotrebe snage volje u nekom pređašnjem životu, iznenada uspeju u ovom životu. Ali ako iznenada trpe nepoželjne posledice, zaboravljaju da su te posledice stvorili kontinuiranom zloupotrebom svoje svemoguće moći u nekoj nepoznatoj prošlosti. Kada stojite pod svemogućim drvetom želja svoje snage volje, uvek budite pažljivi da želite dobre stvari i nemojte se koncentrisati na strahove, neuspehe ili bolesti. Posledice svojih negativnih želja iznenada mogu da se pojave i da prouzrokuju beskrajno mnogo patnje.
Zapamtite, rođeni ste pod granama drveta želja velikih postignuća. Ne smete misliti loše misli jer takve misli će vam doneti samo zlo. Budući da živite pod nevidljivim drvetom želja božanske volje, uvek koristite svoju snagu volje da spoznate Boga i dostignete samo-ostvarenje. Na taj način ćete zauvek utažiti glad za neduhovnim željama.

"Univerzalna manifestacija je samo u svesti, ali Probuđeni ima svoj centar viđenja u Apsolutu. U prvobitnom stanju čistog bića, nesvesna svog postojanja, svest se javlja kao talas koji se širi vodom, a u svesti svet se pojavljuje i nestaje. Talasi se podižu i padaju, ali količina vode uvek ostaje ista." Nisargadata M.

Usredotoči se u cijelosti na pitanje: “Što me čini Svjesnim?”, sve dok u tvom Umu ne ostane isključivo to pitanje, dok ne dođeš u stanje da ne možeš misliti ni o čemu drugom.
Prije nego što kažeš “Ja Jesam”, moraš postojati da bi to rekao. Bitak ne mora biti svjestan sebe. Ne trebaš znati da bi mogao Biti, ali moraš Biti da bi mogao Znati.
Nemoj pokušavati postati sretan, već radije preispituj svoju potragu za srećom. Shvatit ćeš da želiš postati sretan, upravo zato što nisi sretan. Ispitaj zašto nisi sretan?!
Budi Svjestan da se sve događa tebi, zahvaljujući tebi i kroz tebe, da ti stvaraš i uništavaš sve što percipiraš, ali i da uživaš u svemu, i nećeš više biti uplašen. Ne budeš li uplašen, nećeš biti nesretan i nećeš tražiti sreću.
Iskoristi svaki događaj tokom dana da te podsjeti kako bez tebe kao Svjedoka, ne bi bilo ni životinje, ni Boga. Shvati da si ti i jedno i drugo, srž i građa svega što jeste pa se čvrsto drži svog Razumijevanja.
Budi veoma miran i promatraj sve što dolazi na površinu tvog Uma. Odbaci znano, dočekaj s dobrodošlicom daleko i ne znano, a na kraju kad dođe red na to, odbaci i njega. Tako ćeš doći u stanje u kojem nema znanja, u kojem postoji samo Bitak, u stanje u kojem je Bitak sam po sebi Znanje. Znati Bitak neposredno je Znanje. Ono se temelji na istovjetnosti onoga koji promatra i objekta promatranja.
Stvarna Sreća uopće nije svjesna Sebe.
Kad jednom shvatiš da ništa od onoga što možeš percepirati ili zamisliti ne možeš biti, bit ćeš Slobodan od svog zamišljanja.
Bez Jasnoće i Suosjećanja Hrabrost je razorna.
Uvidi jasno u kakvim se uvjetima nalaziš i tvoja će te jasnoća osloboditi.
Samo BUDI. Nemoj se truditi biti miran. Stanje spokojstva ne smije se pretvoriti u zadatak koji moraš obaviti. Nemoj se uznemiravati zbog nemira niti patiti zato što patiš. Samo budi Svjestan da Jesi i ostani u toj Svjesnosti.
Nađi svakodnevno dovoljno vremena da sjediš u miru i nastojiš, jednostavno nastojiš uzdići se iznad svoje Osobnosti sa svim njenim bolesnim ovisnostima i opsjednutostima. Nemoj pitati KAKO se to radi jer to se ne može objasniti. Samo nastoj to činiti, sve dok ne uspiješ. Pritom su najvažnije Iskrenost i Ozbiljnost. Ali uistinu moraš biti zasićen svojim postojanjem u liku osobe kojom se smatraš. Uvidi svoju neodgodivu potrebu da se oslobodiš beskorisne poistovjećenosti s hrpom sjećanja i navika. Taj postojani otpor spram nepotrebnog tajna je uspjeha.
Da bi otkrio Stvarnost, moraš biti Stvaran i pri najmanjim dnevnim aktivnostima. U traganju za Istinom nema varanja.
Ne moraš biti Svjestan onoga što se ne mijenja. Sva je svjesnost zapravo Svjesnost o Promjeni.
Kamo god išao, cijelo vrijeme nosiš sa sobom osjećaj prisustva Ovdje i Sada. To znači da si neovisan od Prostora i Vremena, da su oni u tebi, ne ti u njima.
Opusti se i promatraj osjećaj Ja Jesam. Stvarnost se nalazi odmah za njim. Budi miran i tih i ona će se pojaviti, ili točnije, ona će te prigrliti ka Sebi.
Prebivanje u osjećaju Ja Jesam veoma će brzo stvoriti novu šansu i to zato što ispravno ponašanje privlači povoljnu priliku.
Tvoj svijet dotiče se sa Stvarnošću jedino u točki Svjesnosti koja može biti samo Sada.

Shrii Nisargadatta Maharaj

Usredotoči se u cijelosti na pitanje: “Što me čini Svjesnim?”, sve dok u tvom Umu ne ostane isključivo to pitanje, dok ne dođeš u stanje da ne možeš misliti ni o čemu drugom.
Prije nego što kažeš “Ja Jesam”, moraš postojati da bi to rekao. Bitak ne mora biti svjestan sebe. Ne trebaš znati da bi mogao Biti, ali moraš Biti da bi mogao Znati.
Nemoj pokušavati postati sretan, već radije preispituj svoju potragu za srećom. Shvatit ćeš da želiš postati sretan, upravo zato što nisi sretan. Ispitaj zašto nisi sretan?!
Budi Svjestan da se sve događa tebi, zahvaljujući tebi i kroz tebe, da ti stvaraš i uništavaš sve što percipiraš, ali i da uživaš u svemu, i nećeš više biti uplašen. Ne budeš li uplašen, nećeš biti nesretan i nećeš tražiti sreću.
Iskoristi svaki događaj tokom dana da te podsjeti kako bez tebe kao Svjedoka, ne bi bilo ni životinje, ni Boga. Shvati da si ti i jedno i drugo, srž i građa svega što jeste pa se čvrsto drži svog Razumijevanja.
Budi veoma miran i promatraj sve što dolazi na površinu tvog Uma. Odbaci znano, dočekaj s dobrodošlicom daleko i ne znano, a na kraju kad dođe red na to, odbaci i njega. Tako ćeš doći u stanje u kojem nema znanja, u kojem postoji samo Bitak, u stanje u kojem je Bitak sam po sebi Znanje. Znati Bitak neposredno je Znanje. Ono se temelji na istovjetnosti onoga koji promatra i objekta promatranja.
Stvarna Sreća uopće nije svjesna Sebe.
Kad jednom shvatiš da ništa od onoga što možeš percepirati ili zamisliti ne možeš biti, bit ćeš Slobodan od svog zamišljanja.
Bez Jasnoće i Suosjećanja Hrabrost je razorna.
Uvidi jasno u kakvim se uvjetima nalaziš i tvoja će te jasnoća osloboditi.
Samo BUDI. Nemoj se truditi biti miran. Stanje spokojstva ne smije se pretvoriti u zadatak koji moraš obaviti. Nemoj se uznemiravati zbog nemira niti patiti zato što patiš. Samo budi Svjestan da Jesi i ostani u toj Svjesnosti.
Nađi svakodnevno dovoljno vremena da sjediš u miru i nastojiš, jednostavno nastojiš uzdići se iznad svoje Osobnosti sa svim njenim bolesnim ovisnostima i opsjednutostima. Nemoj pitati KAKO se to radi jer to se ne može objasniti. Samo nastoj to činiti, sve dok ne uspiješ. Pritom su najvažnije Iskrenost i Ozbiljnost. Ali uistinu moraš biti zasićen svojim postojanjem u liku osobe kojom se smatraš. Uvidi svoju neodgodivu potrebu da se oslobodiš beskorisne poistovjećenosti s hrpom sjećanja i navika. Taj postojani otpor spram nepotrebnog tajna je uspjeha.
Da bi otkrio Stvarnost, moraš biti Stvaran i pri najmanjim dnevnim aktivnostima. U traganju za Istinom nema varanja.
Ne moraš biti Svjestan onoga što se ne mijenja. Sva je svjesnost zapravo Svjesnost o Promjeni.
Kamo god išao, cijelo vrijeme nosiš sa sobom osjećaj prisustva Ovdje i Sada. To znači da si neovisan od Prostora i Vremena, da su oni u tebi, ne ti u njima.
Opusti se i promatraj osjećaj Ja Jesam. Stvarnost se nalazi odmah za njim. Budi miran i tih i ona će se pojaviti, ili točnije, ona će te prigrliti ka Sebi.
Prebivanje u osjećaju Ja Jesam veoma će brzo stvoriti novu šansu i to zato što ispravno ponašanje privlači povoljnu priliku.
Tvoj svijet dotiče se sa Stvarnošću jedino u točki Svjesnosti koja može biti samo Sada.

Shrii Nisargadatta Maharaj

Skoro pa kao da sam to ja pisao. :)

Back