Advaita

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Suprotnosti i jedinstvo

Dva oka stvaraju jednu viziju,
Dva stopala hodaju istom stazom,
Dve šake drže jednu stvar,
Dva uha slušaju jedan zvuk,
Dve nozdrve udišu jedan dah,
Dve noge podupiru jedno telo,
Dve usne izgovaraju jednu reč.
A sve njih jedan duh usmerava.
Wil Nesbit

Dobro i zlo, svetlost i tama, lepo i ružno, prijatno i neprijatno, teško i lako...
Polariteti. Sve što postoji ima svoju suprotnost.
Nadilaženjem suprotnosti biće postiže oslobođenje od večitog tumaranja
između krajnosti.
Zapravo, čitava nevolja u tom tumaranju je to što je ono nesvesno, mehaničko,
po inerciji. Onaj osećaj kada nas ''nešto vuče'' da donesemo neku odluku ili nešto
uradimo, pa pomislimo da to zapravo slušamo sebe. Ili neko možda ima doživljaj
da je to Božiji glas u njemu, jer jeste jače od njega.
Bilo da smo ateisti ili vernici u jednakom smo problemu. Neko će reći ''ali barem
sam uradio onako kako ja hoću, pa se ne kajem.'' Drugi će reći ''takva je Božija
volja bila, šta ja tu mogu''.

Ko je ikada uradio onako kako on hoće i ko je ikada Božiju volju video?
Bez nadilaženja suprotnosti ništa se ne može uraditi.

Ja nisam u stanju da se bavim ovako visokoumnim temama, već samo izražavam radost zbog "reinkarnacije"/"vaskrsenja" autorke.

Poslednja izmena:
Evo sav radostan "dotrčao" sam brže bolje i večeras ovde, da vidim kako me je, po običaju zgromila, razbila, uništila i na krst razapela. A ono, nje nema, i ja sam :(

Evo sav radostan "dotrčao" sam brže bolje i večeras ovde, da vidim kako me je, po običaju zgromila, razbila, uništila i na krst razapela. A ono, nje nema, i ja sam :(

Pa čekaj. Ne možemo mi vaskrsli svaki dan da vam se obraćamo.
Šta misliš, kako li je tek onima što Isusa čekaju decenijama? A ti za jedan dan veru izgubio.

Čime se ti umni čoveče baviš, ako ne umnim radom?
Ne razočaravaj me nego odgovori na temu.

ZVUK JEDNE RUKE

Starešina hrama u Keninu bio je Mokurai, Tiha grmljavina. Mokurai imađaše jednog malog, dvanaestogodišnjeg štićenika po imenu Tojo. Tojo je imao priliku da vidi kako stariji učenici sva-kog jutra i večeri pohode učitelja u njegovim odajama, da bi primili pouku u vidu san-zena ili lič-nog vođstva, pri čemu su dobijali koane kako bi predupredili lutanje uma.

I Tojo imađaše želju da primi sanzen.
„Pričekaj malo,” poručio mu je Mokurai. „Previše si mlad.”
Ali, dečak beše uporan, tako da učitelj naposletku pristade.
Te večeri se mali Tojo u određeno vreme našao na pragu Mokuraijeve odaje za sanzen. Uda-rio je u gong da bi obznanio svoje prisustvo, u znak poštovanja tri puta je učinio naklon pred vra-tima, a potom ušao i seo pred učitelja u tišini ispunjenoj poštovanjem.
„Zvuk dve ruke možeš da čuješ kad pljesneš rukama,” reče Mokurai. „Sada mi pokaži zvuk jedne ruke.”
Tojo se naklonio i otišao u svoju sobu da razmisli o pitanju. Kroz prozor do njega dopiraše muzika gejši.„Aha! Imam ga!”, obradova se.
Sledeće večeri, kada učitelj od njega zatraži da mu dočara zvuk jedne ruke, Tojo stade da iz-vodi muziku gejša.
„Ne, ne,” reče Mokurai. „To nikako. To nije zvuk jedne ruke. Uopšte ga nisi shvatio.”
Pomišljajući da ga muzika možda ometa, Tojo se prebaci na neko mirnije mesto. Opet i izno-va dumaše. ”Zvuk jedne ruke – šta li će to biti?” Iznenada začu kako kaplje voda. „Zacelo je to,” pomisli Tojo.
Kada se ponovo pojavio pred učiteljem, Tojo stade da oponaša kapljanje vode.
„Šta ti je to?” pitao ga je Mokurai. „To jeste zvuk vode koja kaplje, ali ne i zvuk jedne ruke. Pokušaj ponovo.”
Zalud je Tojo meditirao kako bi otkrio zvuk jedne ruke. Čujaše huk vetra. No i taj zvuk beše odbijen kao pogrešan.
Čujaše krik sove. Ni taj nije valjao.
Ni skakavci ne stvarahu zvuk jedne ruke.
Više od deset puta dolazio je Tojo kod Mokuraija sa svakojakim zvucima. Svi su bili pogre-šni. Gotovo godinu dana razbijao je glavu pitanjem šta bi to moglo da predstavlja zvuk jedne ru-ke.
Najposle je mali Tojo uronio u istinsku meditaciju i prevazišao sve zvuke. „Više nisam mogao da ih sakupljam,” objasnio je kasnije, „i tako sam došao do nečujnog zvuka.”
Tojo je shvatio zvuk jedne ruke.

whytell.jpg

Izvanredna priča.

Uvek, je dvojstvo, polartet, pa tako i kod sizofrenije, analiziraj ova 2 pasusa, i ne zaboravi musko i zensko, te emocionalnu otupelost, iskljucivost itd
Dobro i zlo, svetlost i tama, lepo i ružno, prijatno i neprijatno, teško i lako...
Polariteti. Sve što postoji ima svoju suprotnost.
Nadilaženjem suprotnosti biće postiže oslobođenje od večitog tumaranja
između krajnosti.
Pozitivni i negativni simptomi
Šizofrenija se često opisuje u smislu pozitivnih i negativnih (ili deficita) simptoma.[18] Pozitivni simptomi su oni koje većina pojedinaca normalno ne doživljava, ali su prisutni kod osoba sa šizofrenijom. U njih spadaju obmane, poremećene misli i govor, taktilne, slušne, vidne, mirisne i gustativne halucinacije, tipično za manifestaciju psihoze.[19] Halucinacije su takođe tipično povezane sa sadržajem teme obmane. [20] Pozitivni simptomi uglavnom dobro reaguju na lekove.[20]

Negativni simptomi predstavljaju deficit normalnih emocionalnih reakcija ili drugih misaonih procesa i slabije reaguju na medikamente.[6] Oni uglavnom obuhvataju ujednačen ili otupeo afekat i emociju, oskudan govor (alogija), nesposobnost doživljaja zadovoljstva (anhedonija), nedostatak želje za stvaranje prijateljstava (asocijalnost), i nedostatak motivacije (avolicija). Istraživači ovog problema sugerišu da negativni simptomi više doprinose lošem kvalitetu života, lošoj funkcionalnosti i opterećivanju drugih nego što to čine pozitivni simptomi.[21] Ljudi koji imaju izražene negativne simptome često su, pre početka bolesti, imali problema sa prilagođavanjem, a njihovo reagovanje na medikamente je često ograničeno.

i nadilazenje i podilazenje su greske, bilo da su po gornjoj klasifikicaji uslovno pozitivne [1.pasus], bilo negativne [2. pasus].

Poslednja izmena:
i nadilazenje i podilazenje su greske, bilo da su po gornjoj klasifikicaji uslovno pozitivne [1.pasus], bilo negativne [2. pasus]. Bilo da preuvelicavas [1. paraf], bilo da otupis [2. paraf], oboje je greska, put u bolest, i to ti je taj polaritet u sizofreniji generalno, ako mozes da shvatis, a naravno da ne treba tumarati u ovim dvema sizofrenim krajnostima. Bolje predji malo na budizam i srednji put, ako vec moras dalekoistocne da proucavas.

If you are merely collecting concepts,
you quickly become full of noise.
Only out of emptiness
can spontaneity dance so beautifully.
When a thing needs to be known,
it comes spontaneously out of that immensity.
When it has satisfied its expression,
it goes again back into emptiness unforced.
No report. No burden. No comment

Mooji

i nadilazenje i podilazenje su greske, bilo da su po gornjoj klasifikicaji uslovno pozitivne [1.pasus], bilo negativne [2. pasus]. Bilo da preuvelicavas [1. paraf], bilo da otupis [2. paraf], oboje je greska, put u bolest, i to ti je taj polaritet u sizofreniji generalno, ako mozes da shvatis, a naravno da ne treba tumarati u ovim dvema sizofrenim krajnostima. Bolje predji malo na budizam i srednji put, ako vec moras dalekoistocne da proucavas.
Srednji put je nadilaženje polariteta. Samo ti ime kaže.

Nije problem to što ne znaš i ne razumeš. Problem je što si ubeđen
da nešto znaš, pa još ideš okolo i objašnjavaš drugima. Sve vreme
samo objašnjavaš koliko ne znaš.

Dualizam je posledica pada,tada čovek gubi jedinstvo i cepka se,ikona božija postaje razbijeno ogledalo podeljeno na gomilu sitnih extrema jer više ne odražava ono što je u početku bio,jedno sa Bogom.

Srednji put je nadilaženje polariteta. Samo ti ime kaže.

Nije problem to što ne znaš i ne razumeš. Problem je što si ubeđen
da nešto znaš, pa još ideš okolo i objašnjavaš drugima. Sve vreme
samo objašnjavaš koliko ne znaš.
sto jes, jes, ali neka te neka, naucicu i ja da pravim ajvar srednji\,a ne taj tvoj nadilazeci. sta je nadilazenje polariteta, kod musko-zenskog, ajde kada si najpametnija?, hermafrodit? ili, sta je nadilazenje polariteta kod najnize i najvise frekvence koje ljudsko uvo moze da cuje? gluvoca?

nadilazenje, pa to rade najveci egoisti, naduju se koliko su puni sebe, pa valjda si glisto upoznalea ljude koji nadilaze, a i one koji podilaze? gde to moze da valja?

Poslednja izmena:
sto jes, jes, ali neka te neka, naucicu i ja da pravim ajvar srednji\,a ne taj tvoj nadilazeci. sta je nadilazenje polariteta, kod musko-zenskog, ajde kada si najpametnija?, hermafrodit? ili, sta je nadilazenje polariteta kod najnize i najvise frekvence koje ljudsko uvo moze da cuje? gluvoca?

Eto ti si valjda muško... kako biti čovjek (muško) a nadići polaritet?
Jednostavno; vratiš centar volje iz muškarca koji misliš da jesi u sobstvo koje to misli.
Već si anulirao polarizaciju za toliko.
Totalno si tad izvan polariteta jer sopstvo bez identifikacije sa subjektom je bespolno.

nadilazenje, pa to rade najveci egoisti, naduju se koliko su puni sebe, pa valjda si glisto upoznalea ljude koji nadilaze, a i one koji podilaze? gde to moze da valja?

Kad pomjeriš svoj centar, svoju svjesnot, iznad nivoa svjesnosti ega onda si prevazišao egoizam a ne obrnuto, zar ne???
Da li je tebi iko ikada rekao da konstantno lupaš lončiće?

Da li je tebi iko ikada rekao da konstantno lupaš lončiće?
ko sta radi ti samo uvodis nove pojmove
  1. budala
  2. koze
  3. loncici
pa onda pobegnes od pitanja, kao onda sa svedocenjem na sudu, takodje si ti uveo taj primer kada si pojasnjavao kako ti to svedocis istini

ti prvo moras da naucis kako se vodi diskusija, jer ne diskutujes uopste, samo prosipas, ili vredjas, pa pobegnes
Totalno si tad izvan polariteta jer sopstvo bez identifikacije sa subjektom je bespolno.
glista je precizrala NADILAZENJE, a ne izlazak iz polariteta, ali ti ne slusas, sto je verovatni odgovor na drugi deo pitanja o polaritetu frekvenci koje cujemo. Izadjemo, ili nadidjemo, po glisti, tako sto se pravimo gluvi, ili zaista ogluvimo.

Poslednja izmena:
ko sta radi ti samo uvodis nove pojmove
  1. budala
  2. koze
  3. loncici
pa onda pobegnes od pitanja, kao onda sa svedocenjem na sudu, takodje si ti uveo taj primer kada si pojasnjavao kako ti to svedocis istini

ti prvo moras da naucis kako se vodi diskusija, jer ne diskutujes uopste, samo prosipas, ili vredjas, pa pobegnes
glista je precizrala NADILAZENJE, a ne izlazak iz polariteta, ali ti ne slusas, sto je verovatni odgovor na drugi deo pitanja o polaritetu frekvenci koje cujemo. Izadjemo, ili nadidjemo, po glisti, tako sto se pravimo gluvi, ili zaista ogluvimo.

O tome sam ti i pričao. Nisi shvatio ni jedno ni drugo a radi se o istom.

Hvataš se za riječi (interpretaciju) zanemarujući ono šta se interpretira. Nije čudo što ne shvataš.

To be in the company of those whose
minds and hearts are turned towards the Truth
is to be in the company of holiness.
Don’t hold onto any image of what freedom
should be like or how your life will change.
Throw all these overboard.
Just present yourself naked at the feet of God
with a big Yes inside your heart.
Say, ‘Yes. I’m nothing without you.
Rid me of ego and merge me in you.
I’m here only for this. I am without way or path.
You are my way and sole refuge.’
Come to the shrine like this—empty.

~ Mooji
Your eyes are the windows through which I can gaze into the heart of God.
My eyes are the mirror in which you can see God reflected inside your own being.

~ Mooji...

Ja nigdje ne bježim, jednostavno pomjerim svoj fokus sa ispraznih diskusija na ono što me istinski interesuje.
Na taj način ispraznosti me ne dotiču niti zbog njih stvaram naboj koji na neki način mora da se isprazni.
To preporučujem svima. Mi smo vladari fokusa.

Back