ADHD ili hiperaktivnost kod dece

uh, to je bila moja prica.
da ne govorim o tome kada odemo na rodjendan kod rodbine. on sedi i prica i uopste ne gleda sta se sa detetom desava. ja kazem ne, sin ne poslusa, on i dalje sedi i prica. to me je raspamecivalo.
a od njegove recenice "docekujes me na noz" dizala mi se kosa na glavi.
davno bilo, sin je sada veliki, a ja muza vise uopste ne docekujem. dosao-ne dosao, isto mi se hvata, ni ne primetim tako da on nasrce na mene i pita sta ima novo, a ja pisem rad za casopis i mrzi me da govorim.

Ovaj deo sa rodjendanima kod rodbine mi je takodje poznat....ali redovno ispadnem ja babaroga koja ne da deci da disu i koja treba da se opusti....ali ja prosto nemam tu sposobnost kuliranja koju on ima. Mada, u mom okruzenju ima dosta ovakvih oceva, tako da sam ja to shvatila kao nesto sto je prosto zajednicko muskom rodu. Ne mogu da kazem da su bezosecajni, ali da prosto nemaju taj osecaj privrzenosti koji mi majke imamo. To je valjda u neku ruku normalno....

Ovaj deo sa rodjendanima kod rodbine mi je takodje poznat....ali redovno ispadnem ja babaroga koja ne da deci da disu i koja treba da se opusti....ali ja prosto nemam tu sposobnost kuliranja koju on ima. Mada, u mom okruzenju ima dosta ovakvih oceva, tako da sam ja to shvatila kao nesto sto je prosto zajednicko muskom rodu. Ne mogu da kazem da su bezosecajni, ali da prosto nemaju taj osecaj privrzenosti koji mi majke imamo. To je valjda u neku ruku normalno....

ja sam prihvatila razlike i ne ocekujem vise da se dese neka cuda koja se nece desiti, ali ... mislim da oni kuliraju vise nego sto treba i da je to cist bezobrazluk kao i da smo mi agresivnije vise nego sto treba i da se u celoj toj prici niko vise ne oseca dobro

kod mene se jako dobro vidi jer sam ja kuliranje naucila. dakle - ono nije moje prirodno stanje vec nauceno ponasanje. i sta se desava. mom gospodinu muzu nedostaje moja aktivna agresija. on bi da ja malo urlam, da se sin sredi, a on da ispadne zrtva pa jos i da sacuva energiju i da ima opravdanje za celodnevni boravak van kuce

e, nema vise - pojela maca

Ma da samo mi jos to fali, da vodim muza kod psihologa! Mozda me niste bas najbolje razumeli, ali nemam ja problem sa muzem vec sa hiperaktivnim detetom, a ni sama ne znam kako smo i zasto smo presli na tu temu. Mislim, da ni jedan brak nije idealan i da svuda bude s vremena na vreme nesuglasica i problema, ali moj brak je daleko od loseg braka....samo hocu da kazem da generalno ocevi nisu bas mnogo posveceni deci, ali mislim da to nije nista novo, a ni cudno...kao sto rekoh u mojoj okolini ih ima na svakom koraku....

Ono sam napisao jer sam u praksi sretao takve oceve. Naravno uvek imamo i ono sto ste napisale. Da li ste pokusale da zajedno sa muzevima potrazite strucnu pomoc? Razgovor sa psihologom.

cuj, drdoktore, svaku aktivnost sa mužem, a naročito onu krevetsku ja naplatim i to u kešu i bez popusta te neću da dangubim sa tim čovekom po psiholozima jer mi to svakako ne bi iskeširao - još bih ga slušala kako zvoca! kako inače misliš da takvo jedno ***** od institucije kao što je brak opstaje nego kao poslovan odnos u kome smo jedan prema drugome korektni sa ciljem da se dete izvede na put.

p.s. onaj ko je izmislio brak je tezak psihopata, a onaj ko opstane u njemu pa mu je jos i lepo - još teži

BLPD?!?!?!?! Je l ovo izbija BPD iz Vas?!?! :):):) Mozemo li da zakljucimo da niste bas najsrecniji u braku?? :)
Uzmite u obzir (sada ozbiljno) da Vase dete 'snima' (kad kazem snima mislim kao videorekorder) u svojoj podsvesti (a i svesti) i u svom unutrasnjem bicu VAs odnos sa suprugom, Vas model partnerskog odnosa i VAs model emotivnog odnosa. Razmisljajte o tome, i o tome kakav mu model nudite, i sta ce usnimiti. Nemojte misliti da to kakav je VAs odnos sa suprugom i Vas brak ne utice i nece uticati na emocionalni zivot i emotivne veze (i ne samo partnerske ) Vaseg sina. Nemojte to zanemariti - imate veliku odgovornost. Mislite o tome.

BLPD?!?!?!?! Je l ovo izbija BPD iz Vas?!?! :):):) Mozemo li da zakljucimo da niste bas najsrecniji u braku?? :)
Uzmite u obzir (sada ozbiljno) da Vase dete 'snima' (kad kazem snima mislim kao videorekorder) u svojoj podsvesti (a i svesti) i u svom unutrasnjem bicu VAs odnos sa suprugom, Vas model partnerskog odnosa i VAs model emotivnog odnosa. Razmisljajte o tome, i o tome kakav mu model nudite, i sta ce usnimiti. Nemojte misliti da to kakav je VAs odnos sa suprugom i Vas brak ne utice i nece uticati na emocionalni zivot i emotivne veze (i ne samo partnerske ) Vaseg sina. Nemojte to zanemariti - imate veliku odgovornost. Mislite o tome.

onda mi je dg ipak tačna, nemam ništa drugo da izjavim.

sto se njega tice - klasican pasivni agresivac sa primesama socipatije. nađe 16godisnjakinju i osvesceno joj udari odnos toplo-hladno koji onda ukoci emocionalni razvoj. veze ne prekida ni nakon prijave miliciji. panduri ga vole, ima sirok osmeh, plave oci i neuhvatljivu agresiju. sa nas dve koje je takođe navatao sa 16 ima po jedno dete. nema koja mu nije napipala psihijatra. njegova prica me vise ne zanima, ima tome vec 8 godina. moguce je da se primirio, vec je u poodmaklim godinama, a potrebno je iskesirati sinu skolu i cerki fakultet. ako znate pokojnog dr. stankovica iz imz-a, sa alkoholizma, takav psiholoski profil je. osim odnosa prema zenama, njegova patologija se nije sirila u druge zivotne segmente.

ja jednostavno vise nisam u celoj toj prici i ne patim zbog toga, na protiv!

sasvim sam spokojna u svojoj odluci da me novi brak niti potraga za drugim muskarcem ne zanimaju. nekako sam oduvek bila kucni tip. kada bih nasla posao u svojoj struci koju zaista volim i u svojoj zemlji mogla bih da kazem da sam pronasla svoj mir. ako ne, u new yorku doktori nauka bas ne izgaraju od zelje da rade u laboratorijama pa smo im mi dobrodosli. jos 8 do 10 meseci do odbrane!

onda mi je dg ipak tačna, nemam ništa drugo da izjavim.

sto se njega tice - klasican pasivni agresivac sa primesama socipatije. nađe 16godisnjakinju i osvesceno joj udari odnos toplo-hladno koji onda ukoci emocionalni razvoj. veze ne prekida ni nakon prijave miliciji. panduri ga vole, ima sirok osmeh, plave oci i neuhvatljivu agresiju. sa nas dve koje je takođe navatao sa 16 ima po jedno dete. nema koja mu nije napipala psihijatra. njegova prica me vise ne zanima, ima tome vec 8 godina. moguce je da se primirio, vec je u poodmaklim godinama, a potrebno je iskesirati sinu skolu i cerki fakultet. ako znate pokojnog dr. stankovica iz imz-a, sa alkoholizma, takav psiholoski profil je. osim odnosa prema zenama, njegova patologija se nije sirila u druge zivotne segmente.

ja jednostavno vise nisam u celoj toj prici i ne patim zbog toga, na protiv!

sasvim sam spokojna u svojoj odluci da me novi brak niti potraga za drugim muskarcem ne zanimaju. nekako sam oduvek bila kucni tip. kada bih nasla posao u svojoj struci koju zaista volim i u svojoj zemlji mogla bih da kazem da sam pronasla svoj mir. ako ne, u new yorku doktori nauka bas ne izgaraju od zelje da rade u laboratorijama pa smo im mi dobrodosli. jos 8 do 10 meseci do odbrane!

Uh ovo bas zvuci lose....a je l i on ide u NY?
(POjma nisam imala da je Stankovic umro.....??Vidi se da ne odlazim na IMZ cesto! :) )
Nego sta ce klinac u NY kad Vi budete izgarali u laboratoriji po ceo dan - jeste smislili neko resenje za njega, da ne bude prepusten sam sebi ili (ako isti ide) ocu? Usput, kakvo mu je drugo dete (u odnosu na Vase?)

uh, cekajte malo, moram da doteram CV, idem ponovo na jedan razgovor za posao u laboratoriju pa cu da odgovorim.
drdoktor@ja to vise ne smatram brakom, pa stoga i ne smatram da nije u redu s obzirom da svako od nas odavno ima svoj mir i u kuci i van nje (posle svega ostala mi je bar svest o tome da tako ne treba i ne sme da bude, ako nista drugo bar se nisam se deformisala). ali stojim iza toga da u braku kao takvom moze da bude bolje, ali ne mnogo bolje, sve zavisi od toga koliko ko bude prinudjen da se osvesti i pogleda supruzniku u oci kao u svoje ogledalo

Moze da bude MNOGO bolje. Ne potcenjujte brak zbog svog loseg iskustva: zajednica dvoje ljudi zavisi od zrelosti, odgovornosti i psihicke i emocionalne stabilnosti OBA partnera. Svakako da brak moze i treba da bude mnogo bolji od Vaseg i zao mi je sto Vas nije. To ne znaci da necete imati drugu partnersku vezu (iako sad to ne mozete ni da zamislite) koja nece biti kud i kamo lepsa i funkcionalnija. Mozda je NY prilika za to.

Uh ovo bas zvuci lose....a je l i on ide u NY?
(POjma nisam imala da je Stankovic umro.....??Vidi se da ne odlazim na IMZ cesto! :) )
Nego sta ce klinac u NY kad Vi budete izgarali u laboratoriji po ceo dan - jeste smislili neko resenje za njega, da ne bude prepusten sam sebi ili (ako isti ide) ocu? Usput, kakvo mu je drugo dete (u odnosu na Vase?)

Da, dr. Stanković je umro, možda ima oko godinu ipo, ono na sinusima od pre sto godina se reaktiviralo, kažu sestre da je baš bilo gadno poslednjih par meseci...
Mnogo lekara je napustolo IMZ - Nastasic, Coric, Lidija Stefanovic, Z. Ilic, dr. Aranđelovic je jako bolesna, Ispanovicka nije vise tamo, mislim da nije ni Lopicicka, neka lekarka sa decjeg ali ne znam kako se preziva - mozda Aleksic, ali ne garantujem (suviše potpisanih prekida višegodišnjeg stalnog radnog odnosa za relativno kratko vreme od strane direktorke koja je by the way psihijatar). Jedno vreme su se ljudi robotizovano tresli po hodnicima, sada je situacija daleko bolja - verovatno je neko specijalizantima rekao da uz neuroleptik moraju dati i antiholinergik i objasnio pojam ekstrapitamidalnog sindroma i tardivne diskinezije...
Decje se drzi - dr. Pejovic i dr. Rudic su tamo pa drze nivo :super:

Takođe, Institut je izgubio status naucno-istrazivacke org. i nema projekat pa su i oni koji su mogli imati blistavu akademsku karijeru u čabru, da ne kažem u čemu još bolje reći - na čemu. To je naravno dovelo i do mog statusa kao geneticara ovakvog kakav mi je sada i u ovim godinama nakon skoro 9 godina statusa stipendiste za nauku, a namicanja radnog staza na drugu radnu knjizicu jer se uz stipendiju ne sme raditi.

Nego - da se vratimo na decu.
Cerka moga muza ima 18,5 godina, vrlo loše kontrolise emocije (lako se rasplace iz čista mira i lako pobesni), impulsivna je i nestrpljiva. prosecno je inteligentna i nema problema sa skolskim vestinama - odlican do jak vrlo dobar uspeh. Sada se upisala na fakultet. Zbog teskobe i bolova u predelu želuca i srca sa 15 godina ju je majka odvela psihijatru i dobila je .... Ima problema sa kilogramima u smislu gojaznosti, ali je lepa devojka i liči na Anu Ivanovic. Ne puši, ne pije, druži se, svira neke klavijature kod kuće, ide na ples i nema još momka pa joj je to trenutno najveci problem u zivotu.
Njena majka i baka po majci i deda posveceni su samo njoj i njenom podizanju na noge, nekako je to slicno kao i kod mene. Nikada nije usla u praznu kuću. Kontakt sa ocem joj je prekinut kada je imala 5 godina, da bi e nastavio s vremena na vreme kada je posla u sr. skolu. Autoritet oca njoj je urusen totalno jer njena majka nije htela da pred detetom cvrsto stane iza svog izbora koji je napravila u momentu kada ju je pravila i jer je najlakse ispljuvati samo drugoga. po njenoj zelji, sestra i brat se ne vidjaju niti to zele.

Poslednja izmena od moderatora:
Hey, pa NY, novi ljudi, nove mogucnosti, a mozda i tinejdzeru dobro dodje promena sredine. Mozda tek onda pokaze koliko zna i koliko je zreo.
Drzim palceve.

E, kada bi on imao nase godine i nase iskustvo - i on bi to tako shvatao, ali nema. njemu su dve godine koje bih ja provela tamo nezamislivo duge. Takodje mu je nezamislivo da se odvaja od svoja dva najbolja drugara iz osnovne sa kojima se kako kaze, vec okumio :D. Takođe je izjavio kako on hoce da nadje devojcicu ovde, a ne u "nekoj tamo Americi medju nekima tamo nepoznatima". Takođe je rekao da ne dolazi u obzir da ja odem bez njega jer je jedva izdrzao 13 dana u zivotu koje je proveo bez mene u oktobru dok sam ja bila u NY trazeci posao po laboratorijama, a kod koleginice sa fakulteta u poseti. Na kraju je poceo da preko telefonske sekretarice imitira talase, valjda nije mogao da izgovori Dođi!
Rekao je i da on najvise voli da smo mi svi ovde zajedno i da hoce da zavrsi gimnaziju u koju sada ide, a posle ce da smisli da li ce trositi mozak kao ja i nemati vajde od toga jer je ovo Srbija. ne znam ko ga je tome ucio, ja svakako nisam, nacionalni identitet mi nije jaca strana.

Ne znam sa kim bi moje dete bilo u NY dok bih se ja profesionalno realizovala i zaradjivala za zivot. Sumnjam da bismo mogli da zivimo na Manhattan-u koji je jedino bezbedan, u Bronx se ne bih usudila sa njim, Island je pun robijasa i ludaka, Qeens je za njega pust drustvo bi mu pravio nas pas. planirala sam new Jersey za stanovanje, ali bi u skoli bio sa sve samim Crncima i jos nekom dosta primitivnom decom. Za njega je to sve jako lose, kao i za moju majku koja bi ovde ostala sama. Tako da - u prilicnoj sam klopci jer ovde posla nema pa nema.
I da - naravno da muz ne bi isao u New York sa nama. Takvu mogucnost nisam ni razmatrala, zašto bih, on ovde ima svoj posao i svoj zivot pri cemu smo sin i ja samo polovina njegove porodice. Drugu polovinu mu cine jos jedna zena i cerka.

Island nije pun ludaka i robijasa a renta je prilicno jeftina (jeste, ima zatvor i dusevna bolnica ali ne setaju se slobodni :D). Zanimljivo je mesto a jednosoban stan moze da se nadje za neverovatnih (za NYC) 900$. Ima puno nasih. (pretpostavljam da si mislila na Roosevelt Island?).
South Bronx je grozan a za zivot sasvim moguc je North Bronx tj. nije ceo Bronx uzasan.
Meni je najlepsi Brooklyn mada stvarno zavisi od dela (a cene variraju neopisivo).
Queens nije pust, ne znam odakle i to?
Manhattan - sve posle 110th st sto je vec Harlem ili Spanish Harlem je po ceni podnosljivo ali ja ti to ne bih preporucila.

Sto se tice Jersey-a, crnci su ti u Newark-u a ne svugde po Jersey :lol:. Najbolji deo je Hudson (Gledajuci po blizini NYC-a i cenama) county, preko puta Manhattan-a, jako lepo, skupo za Jersey ali i dalje jeftinije od NYC.

Ali, imas li ti plan? :D Kako tako biras gde ces bez informacija (nemas pojma, moram da ti kazem, moras da se malo bolje raspitas!!!). Stan se valjda trazi u odnosu na to gde je skola/posao....neces valjda da putujes danima, pa tako svaki dan?

Gde ti je posao ili skola?

Island nije pun ludaka i robijasa a renta je prilicno jeftina (jeste, ima zatvor i dusevna bolnica ali ne setaju se slobodni :D). Zanimljivo je mesto a jednosoban stan moze da se nadje za neverovatnih (za NYC) 900$. Ima puno nasih. (pretpostavljam da si mislila na Roosevelt Island?).
South Bronx je grozan a za zivot sasvim moguc je North Bronx tj. nije ceo Bronx uzasan.
Meni je najlepsi Brooklyn mada stvarno zavisi od dela (a cene variraju neopisivo).
Queens nije pust, ne znam odakle i to?
Manhattan - sve posle 110th st sto je vec Harlem ili Spanish Harlem je po ceni podnosljivo ali ja ti to ne bih preporucila.

Sto se tice Jersey-a, crnci su ti u Newark-u a ne svugde po Jersey :lol:. Najbolji deo je Hudson (Gledajuci po blizini NYC-a i cenama) county, preko puta Manhattan-a, jako lepo, skupo za Jersey ali i dalje jeftinije od NYC.

Ali, imas li ti plan? :D Kako tako biras gde ces bez informacija (nemas pojma, moram da ti kazem, moras da se malo bolje raspitas!!!). Stan se valjda trazi u odnosu na to gde je skola/posao....neces valjda da putujes danima, pa tako svaki dan?

Gde ti je posao ili skola?

To su informacije koje sam dobila od nasih u laboratorijama. o tim ludacima i robijasima na Roosevelt Island-u svi pricaju, otkud znam gledala sam samo sa prozora velike laboratorije u Cancer Research Center-u NYU, nisam bila na ostvu. Nasi iz laboratorija uglanvom tamo i zive s tim sto niko nema decu.
Sef laboratorije je prokomentarisao da je sa sinom adolescentom i platom od 2500 dolara zivot u NY nemoguc osim ako uzmem stan za 500 dolara u Bronxu sto opet ne moze sa sinom.
Stanovala sam u Jersey i gde god sam se mrdnula na mene je naleteo mali crnac. I po skolsim dvoristima su sve sami crnci bili.

Posao je na Columbia University Medical Center. I moram da potvrdim 6 meseci ranije da bi mi poslali papire na osnovu kojih cu da dobijem neku J vizu (mislim da tako rekose). To je ok. Skola za dete mora da se bira preme mestu stanovanja, tako mi rece sef lab. s tim sto na manhattan-u mora da se rezervise godinu dana unapred. naravno, mora i da se polozi prijemni sto sve nije ok jer moj sin niti zna engleski niti moze da polozi taj prijemni. To mi je sve strasno komplikovano i to cu sve na licu mesta.

Cuj, mene plan i organizacija zivota ne zanimaju mnogo, ja sam laboratorijski covek. Planiram samo eksperimentalni dizajn i poludim kada nesto ne ide kako treba (ubudja se podloga, pocrkaju vinske musice usred parenja po tipu female choise...). U NY sam krenula sa 120 dolara od cega mi je 100 dao muz da kupim sinu kosarkaske patike kakve su nasi nosili na Olimpijadi. Kupila sam patike i ostalo mi je 20 dolara i nisam crkla. ionako sam svo vreme provela u laboratorijama. Da vidis kakve multikanalne pipete imaju. Pa pcr u svakoj lab. - da ti pamet stane. nazvali su me nerd jer sam jedva pristala da za vikend predjem Bruklinski most do one njihove opstine gde se vencavaju. mene ne zanima da li je oko mene Beograd ili Pristina ili New York, zanima me samo laboratorija. Ne zanima me ni neka ogromna plata - tek hocu da pokrijem troskove zivota. S tim u vezi cu, nakon dobijanja viza da spakujem sebe, sina i psa i da odem - pa cu sve da resavam na licu mesta i u hodu. S tim u vezi me ni muskarci preterano ne zanimaju - i ovaj jedan mi je dozlogrdio. i normalno da imam negativan stav kada uopste moram da idem jer ovde ne mogu da nadjem posao u lab.

Da - ja ne mogu da mislim unapred jer bih se iznervirala i odustala. pa sin treba samo 16 ili 17 vakcina da primi za tamo da bi isao u skolu. Pas treba da se transportuje sa prtljagom jer ima 38kg. Pa moj bi se pas skroz istraumirao. Jedna doga je skoro uginula od hladnoce u trupu aviona, rekao mi dreser. Cekaj prvo da zivi stignemo. Ti Ameri su opsednuti vakcinama, dele ih dzabe svaki dan ljudima na poslu. Cim se devojcica rodi - oni savetuju vakcinu za humani papiloma virus koji moze da dobije jednog dana od koga opet jednog dana moze mozda da dobije rak grlica materice. ludi ljudi skroz. Ali ne da su im laboratorije...!!! A sto se psa tice - svi setaju bez testisa, tj ustrojeni, da ne bi lajali. pa kako pas drugacije da se oglasava nije mi jasno.

Molim i drugi put. :neutral:

Nadam se da si shvatila da funkcionišem isključivo po principu globalnih planova.
Nadam se i da kapiraš da više ne mogu imati pozitivan stav ni o čemu unapred jer - šta je u mom životu pa ispalo dobro sa sve gomilom pozitivnih stavova koje sam imala.
Kada se nađeš u situaciji da ti sin jednog dana ustane i bude nalik svim ostalim vršnjacima u piku puberteta, a drugog dana bude skroz ispadnut iz koloseka i to ume da potraje i do tri dana, a nepredvidivo je - onda naučiš da živiš od danas do sutra i da se "kockaš" i da rizikuješ tipa platiš mu školu, ali zato nema zdravstveno osiguranje jer se nema za doprinose. Naučiš na užasnu neizvesnost šta će biti sa njim i šta je uopšte sa njim i naučiš da nekako potiskuješ strah i očaj zbog toga. U tom svetlu i nije tragedija prespavati u New York-u pod vedrim nebom u oktobru sa 20 dolara u dzepu.

drdoktor@ zašto je ugašena ona tema o homo/bi. taman sam krenula da čitam jer me je uvek zanimalo kako se došlo do toga da se taj užas jedan ne dao Bog nikome proglasi varijetetom sex. orijentacije. Kada ja vidim usko stručni članak pod nazivom Homoseksualno ponašanje Drosophila, znam koje je seksualne orijentacije istraživač, ako ne istraživač - ono verovatnije glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa. Naravno, toga kod njih nema, samo se odraslim mužjacima dogodi da započnu ritual udvaranja upućen mladom mužjaku jer pogreše zbog još nedovoljno jakih feromona. S obzirom da im mladi mužjak ne uzvraća signale jer nije ženka, udvaranje se prekida dok se ne orijentiše prema ženki.

Back