ADD-ovac@ iza ćoška, brate, prvom lokalnom dileru brate, ovo je Srbija brate
Sestro brate,da te nema valjalo bi te izmisliti!![]()
Ja mislim da bih bez humora

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ADD-ovac@ iza ćoška, brate, prvom lokalnom dileru brate, ovo je Srbija brate
Sestro brate,da te nema valjalo bi te izmisliti!![]()

Pa,jeste.Humor je odličan izduvni ventil,a ti ga zaista imaš.Isuse,kod vas nikako da prestanu sa opisnim pridevima.Sve nekako okruglo,pa na ćoše.Mom balavcu su postavili ukupno tri dijagnoze, koje idu tako u paketu,na otpusnim listama.Jedna je ADHD,druga eneureza,a treća,oko koje se dr-ica kolebala,čak me i pitala za mišljenje,a glasi-opšti razvojni por.školskih veština.Zapravo kolebala se oko dve,tri slične šifre jer kaže da nijedna od te dve tri nije baš precizna,pa je eto ta najbliža.Tako sam shvatila da moj sin ima ADHD,ali u kombinaciji sa još nečim.Ovo zvuči prilično obeshrabrujuće,ali ili sam malo odlepila neznam, ili mi sve to neizgleda baš toliko strašno.Ipak je on jedan više-manje OK momak(kad neide u školu,ha,ha).Naša dr-ica ovih dana nije na forumu,da nam malo rasturi koncepciju.
Recimo da to ima istu težinu kao profesija stripera kod prosečnog Balkanca 
Moj suprug je bio zakleti protivnik svih alternativa, ponašao se prema meni kao da dete vodim kod plemenskog vrača. Prvih 6 meseci nas je vozio i čekao kao nadrndani taksista, ne progovorivši ni reč sa mnom. Posle je počeo uzgred da me pita ponešto, a od prošle jeseni je i on na homeopatiji. Da biste shvatile koliko je to bilo malo verovatno, morale biste da ga poznajeteRecimo da to ima istu težinu kao profesija stripera kod prosečnog Balkanca

Dete trenutno ne vodimo ni kod jednog lekara, mada kako vreme odmice, cini mi se da mu je sve vise potrebno. Pre svega zbog tih njegovih frustracija koje u poslednje vreme ispoljava vezano za druzenje i za odbacivanje od strane vrsnjaka. Da li vasa deca, mada su oni ipak nesto stariji od mog deteta, histerisu kada nesto nije po njihovom? Moj sin to radi oduvek, samo sto je to ranije kada je imao tri-cetiri godine bilo mnogo burnije nego sada. Ranije se valjao po podu, pa cak je i lupao glavom o pod ili zid kada prohisterise, a naravno da stvar bude jos gora tada nije birao ni vreme ni mesto kada ce to da radi (prodavnica, ulica, park, vrtic,...). Danas takve stvari, fala Bogu, vise ne radi, ali mu je ostalo to da kada pobesni zbog necega pocne da skace i da se bacaka po krevetu! I sve se nadam sazrece, shvatice,.....ali kao da je to jos uvek jace od njega....kao da u takvim trenucima ne moze da se iskontrolise.....a sta li nas ceka u pubertetu....o tome ne smem ni da razmisljam....A sto se tice nocnog mokrenja, to je valjda povezano sa ovim problemom, jer je moj sin imao isti problem do skoro. Mada nije imao svaku noc, ali mu se s vremena na vreme desavalo da se upiski. Mada sam i ja kao dete imala taj problem, tako da je to verovatno u nasem slucaju nasledno.
Veliki pozdrav
P.S. Nemate pojma koliko mi znaci ovo sto mogu da komuniciram sa ljudima koji me razumeju, a pri tom imaju slicnih problema.....do skora sam mislila da sam jedina na svetu koja bije ovu bitku!

Poslaću ti kontakt PPom
Što se drame i histerisanja tiče, i nama se dešava. Ali zaista retko, i to se drastično proredilo otkako sam shvatila da je okidač gotovo uvek neka nezadovoljena fiziološka potreba - premoren, pospan, gladan, žedan. Njemu je potrebno više sna nego vršnjacima, definitivno. I češće užine. Otkako gledam na sat, kao da je beba, i nudim da jede/pije na 2.5-3h (uvek imam u tašni po jedan sokić i neki keksić/kroasan/nešto za prvu pomoć), kao i vodim računa da nema mnogo aktivnosti u toku jednog dana, i da ima neko vreme za 'kuliranje' u kolima ili kod kuće između dve aktivnosti (tipa vrtić i rođendan) - ti ispadi su stvarno neuporedivo ređi.

S jedne strane, prilično sam ogorčena na jednog lekara i jednog psihologa iz IMZ u Palmotićevoj. Kod njih smo stigli po usmenom savetu privatnog pedijatra, i po ispisanom uputu pedijatra iz DZ, u martu 2005. godine, kada je sinak imao nepune 3. Videli su dete po jednom, zaključili da nema nikakvih problema i da smo mi, parafraziram - nije baš tako brutalno sročeno ali se na to svelo - nekompetentni roditelji koji nisu u stanju da vaspitaju dete pa bi da mu pribave dijagnozu ne bi li na taj način opravdali svoju nesposobnost.
S jedne strane nam je laknulo, s druge - ostali smo gde smo.
Ovo nisam primetila. pa to im je izgleda generalan stav. I onda te dohvate, udare ti dijagnozu granicnog poremecaja i pocnu da te psihoterapiziraju. I onda uredno prijavis da si se izdrala na muza, a oni ti kazu akutni i prolazni psihoticni poremecaj u trajanju od pola sata, zato je dete takvo, sveti se. I onda ne daj Boze da ti nekad neko uzme karton, ne oprase te ni Hudson ni East River. E, to ti je moja prica.
Stvarno mi nije jasno sta to sve treba da znaci.Sad cete da skocite na mene da me pojedete verovatno, al ajde da pitam...
Sve to je u redu - i hormoni, i psihologija, i td. ali, kad pogledam oko sebe, "divlja" deca, da ih tako nazovem, a verovatno bi ih svrstali u grupu sa nekim poremecajem ponasanja, koju poznajem, su deca od roditelja koji, da budem iskren, nemaju nikakav autoritet. I tako dete dodje u goste, vrslja po kuci, ovi viknu kao, ono se smiri malo, pa opet isto. A da mu malo ischupaju usi, ili ga posalju napolje da odlomi prut, pa ga isibaju, ne bi mrdnulo s mesta.
Sve vise su stari, "babski", lekovi ponovo u upotrebi - ispalo je da su efikasniji nego ovi sinteticki. Da li je i u ovom slucaju "babski" lek, tj. dobre batine povremeno, po potrebi, delotvoran?
Sve to je u redu - i hormoni, i psihologija, i td. ali, kad pogledam oko sebe, "divlja" deca, da ih tako nazovem, a verovatno bi ih svrstali u grupu sa nekim poremecajem ponasanja, koju poznajem, su deca od roditelja koji, da budem iskren, nemaju nikakav autoritet. I tako dete dodje u goste, vrslja po kuci, ovi viknu kao, ono se smiri malo, pa opet isto. A da mu malo ischupaju usi, ili ga posalju napolje da odlomi prut, pa ga isibaju, ne bi mrdnulo s mesta

Sad cete da skocite na mene da me pojedete verovatno, al ajde da pitam...
Sve to je u redu - i hormoni, i psihologija, i td. ali, kad pogledam oko sebe, "divlja" deca, da ih tako nazovem, a verovatno bi ih svrstali u grupu sa nekim poremecajem ponasanja, koju poznajem, su deca od roditelja koji, da budem iskren, nemaju nikakav autoritet. I tako dete dodje u goste, vrslja po kuci, ovi viknu kao, ono se smiri malo, pa opet isto. A da mu malo ischupaju usi, ili ga posalju napolje da odlomi prut, pa ga isibaju, ne bi mrdnulo s mesta.
Sve vise su stari, "babski", lekovi ponovo u upotrebi - ispalo je da su efikasniji nego ovi sinteticki. Da li je i u ovom slucaju "babski" lek, tj. dobre batine povremeno, po potrebi, delotvoran?

Od svih koje sam videla jedino Dr. Nenad Rudic zasluje da bude preporucen, sjajan je. On radi u BGu, Palmoticeva.
Ako ne mozete da dobijete uput za BG, pregled je mislim 1200 dinara.
Zakazuje se telefonom.

)Asperger, mislite i Vi, a?!
(Jao, MNOOOGOOO sam dobra!)
BLPD vase dete ima asperger, meni je posle par vasih postova to bilo jasno, a u prici sam mesec dana.
Preporucila bih vam da skinete seriju Boston legal, tamo od 2. sezone obratite paznju, jedan od glavnih likova ima Asperger.
Blog ivaninoblago.com
I knjigu Razgovor sa andjelom, Nik Hornbi.
Aspergerovci mogu da se jako dobro razviju u jednoj struci ukoliko se pronadju u njoj. Morate naci sta ga zanima. Film ga zanima, sto da ne onda neki smer na FDU za koju godinu. Postoje privatne skole rezije gde bi ste ga mogli poslati za ovo vreme. Mozda ima talenta. Probajte da uradite ima neki poseban iq test za ljude sa ASD i on pokazuje stvarnu sliku. I da vas utesim, ameri sklanjaju izgleda Asperger iz ASD.
Da li ga zanimaju kompjuteri, obicno su ljudi sa autisticnim poremecajima veoma dobri sa kompjuterima. Ili istorija i to im se cesto dopada
Dobro je da ide na sport, jer se tako uci socijalizaciji. Nije cudno sto to zeli, svako zeli da ima prijatelje.
Kamo srece da ste ranije krenuli sa pravom "terapijom", puno bi se vise moglo uciniti. Ali nikad nije kasno, pogotovu sto se on bez terapije jako dobro drzi.
Meni su za slucaj da se ispostavi autizam preporucene i dve zene pshilozi izmedju ostalog:
Jasmina Suljagic i Gordana Marinkovic.
Mislim da bi mu redovni odlasci koristili, one njega kako da kazem ne bi posmatrale, one bi ga ucile kako da se uklopi i razume bolje ljude. To bih barem ja ocekivala.
Takodje kontaktirajte Danijelu Helc, on jeste stariji za njenu terapiju, ali mozda ce barem znati kome dalje da vas posalje.
Vi koliko vidim ste bas depresivni i verovatno usamljeni, jer drugi ljudi sigurno ne mogu da razumeju vas zivot, znam da je tesko, ali i vi se morate vaditi iz bedaka. Meni se cini kao da njegov problem koji vas tisti vi pretvarate u neki drugi, neki vas. Govorim ovo kao laik, kao sto bih drugarici dala savet. I cini mi se da nije on nasledio problem od vas, nego vi od njega, jer nije lako gajiti posebno dete. Pustite sad vas, okrenite se njemu, skupite mu.a.
Uvek moze biti gore. Majke dece koja ne pricaju, ne hodaju, koja su zaostala... u svakom trenutku bi se menjale sa vama. Da ne govorim majke koje su izgubile dete.
On moze i on ce imati srecan i samostalan zivot, samo rad i rad. Morate sa njim raditi na samostalnosti, da ide u prodavnicu, sam da kaze ako ga nesto boli, grebe grlo, sam da ode kod lekara, da placa racune, ako to ne radi. To mu mora postati navika.
Govorim samo sto sam procitala kao savete.
Povezite se sa udruzenjem roditelja sa autizmom, tamo ce sigurno steci prijatelje i medju aspergovcima i medju njihovim roditeljima, bracom i sestrama, kao i vi. Oni ce razumeti i znati da vam daju savet.
Nece ga nikad preterano zanimati zene, koliko sam citala o tom poremecaju, ali kome su jos zene dobro donele.
Okruzite ga filmovima, muzikom, idite sa njim u bioskop, ponosite se sa njim, da smo svi autisticni nijedan metak nikad ne bi bio ispaljen. Putujte zajedno. Ucite ga da igra drustvene igre, polako, sigurno ce hteti, samo treba strpljenja.
I da jos negde sam citala da se nocno mokrenje nasledjuje.
Na faxu imamo decka sa visokofunkcionalnim autizmom, da li je Asperger ne znam, posto nema tih tikova, zvukova. Ide decko dan za danom, upisao je pogresan fakultet, ali cak i ove moje seljacine na faxu ga prihvate i idu sa njim na kafu, izlaze, da je medju manje primitivnom sredinom verovatno bi bila jos bolja situacija. Koliko se sa njim radilo na socijalizaciji, ne znam, Divan je, mi na praxi, przi sunce, a on nam recituje poeziju, Prevera, Disa. Ja sam uzivala i jos par, ove ostale primitivce bas bilo briga, ali nekom je zbog njega taj dan ostao vecito u pamcenju. Nije lako sa njim nekad, priznajem.
U vozu sam slusala coveka, videlo se na km ima aspergera, kako je divno pricao o istoriji 1.srpskog ustanka, imao si osecaj da si tamo i da vidis Karadjordja kako se svadja sa zenom.
Najbolja spisateljica Novog Z. ima visoko funkcionalni autizam, najbolji programer na svetu ima vf autizam. Jedan nas veoma uspesan privrednik ima Aspergera. Asperger neko naziva vf autizmom, pa ne znam da li je to i kod njih.
Mocart je imao ADHD.
Od svih koje sam videla jedino Dr. Nenad Rudic zasluje da bude preporucen, sjajan je. On radi u BGu, Palmoticeva.
Ako ne mozete da dobijete uput za BG, pregled je mislim 1200 dinara.
Zakazuje se telefonom.