ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Stvarno ne mogu da verujem.E,bolje da ste me polili vrelom vodom!ne javljam se danima,jer baš i nemam šta pametno da kažem,ali svakodnevno pročitam šta ovde ima novo.Iz dokonosti,razonode? Sigurno NE!Više sam naučila ovde,na ovom forumu nego kod svih lekara do sada zajedno!I šta,sad će onaj proračunati glumac da likuje?Da se oseća kao pobednik?Pa razlika između njegove i vaše pomoći ljudima je kao između odlaska kod kozmetičara i u crkvu!Ne mogu više da pišem,***.ovako mi nije bilo ni pre 17 god.kad me momak ostavio.Može da se oseća kako hoće,umišljeni balavac!Idem da plačem.

Sada sam malo bacila pogled. Mislis na ono Dermatologa. Sa muškim dzukelama ne vredi se boriti - nikad ne pobedis.
Super je sto si se osecala tako pre 17 godina jer je to bilo davno. Ja sam prekljuce na konkursu za posao. J.e.b.u me u mozak bar jednom nedeljno zbog entuzijazma.

malo sam prosla kroz vase postove i bas zbog toga me zanima vase misljenje, jer vidim da se razumete u ovu oblast...
moj sin je 19m , ja sam se stalno bojala da nema adhd, ali pedijatar me ubedjuje kako nema ..no, kod njega se sve desava ranije sa 6 m je stajao, djuskao u kreveticu, sa 10 jeuveliko sam hodao...u ovom periodu je zaista mnogo aktivan, ali postao je i nekako agresivan hoce da ogrebe, cupa, pada na pod i dere se ako mu nesto nije po volji...sto se tice govora zna dosta reci ali r nikako nece da izgovori i pokusava da oformi recenicu tipa tata brm kola baj...ono sto mene alarmira je ta njegova hiperaktivnost, budi se nocu i kao slag na tortu otkrila sam da je pun kandide...zamolila bih vas za savet, misljenje, da li je jos uvek rano o bilo cemu pricati...

malo sam prosla kroz vase postove i bas zbog toga me zanima vase misljenje, jer vidim da se razumete u ovu oblast...
moj sin je 19m , ja sam se stalno bojala da nema adhd, ali pedijatar me ubedjuje kako nema ..no, kod njega se sve desava ranije sa 6 m je stajao, djuskao u kreveticu, sa 10 jeuveliko sam hodao...u ovom periodu je zaista mnogo aktivan, ali postao je i nekako agresivan hoce da ogrebe, cupa, pada na pod i dere se ako mu nesto nije po volji...sto se tice govora zna dosta reci ali r nikako nece da izgovori i pokusava da oformi recenicu tipa tata brm kola baj...ono sto mene alarmira je ta njegova hiperaktivnost, budi se nocu i kao slag na tortu otkrila sam da je pun kandide...zamolila bih vas za savet, misljenje, da li je jos uvek rano o bilo cemu pricati...

I ja sam pocela jako rano da se raspitujem kod pedijatra da li je moje dete mozda hiperaktivno, jer sam to jos osecala dok je bio u mom stomaku. Oni su me naravno tesili sa pricom da je jos mali i da je on samo jedno zivo i svojeglavo dete i da se ne sekiram.....i to sam tada tako i prihvatila....sve dok nije krenuo u vrtic sa cetiri godine...e onda je nastao problem i ispostavilo se da su moje sumnje bile tacne....ali ipak mislim da je u uzrastu od 19 meseci jos jako rano za tacnu dijagnozu, tako da jos mozete da se nadate da to ipak nije ADHD vec samo neka razvojna faza. Mada sam pre neki dan saznala da gljivice mogu da budu uzrok hiperaktivnog ponasanja tako da sam resila i to da proverim.....:bye:

I ja sam pocela jako rano da se raspitujem kod pedijatra da li je moje dete mozda hiperaktivno, jer sam to jos osecala dok je bio u mom stomaku. Oni su me naravno tesili sa pricom da je jos mali i da je on samo jedno zivo i svojeglavo dete i da se ne sekiram.....i to sam tada tako i prihvatila....sve dok nije krenuo u vrtic sa cetiri godine...e onda je nastao problem i ispostavilo se da su moje sumnje bile tacne....ali ipak mislim da je u uzrastu od 19 meseci jos jako rano za tacnu dijagnozu, tako da jos mozete da se nadate da to ipak nije ADHD vec samo neka razvojna faza. Mada sam pre neki dan saznala da gljivice mogu da budu uzrok hiperaktivnog ponasanja tako da sam resila i to da proverim.....:bye:

O kakvim se gljivicama radi,
posto i moj sin ima ADHD

moj sin je 19m , ja sam se stalno bojala da nema adhd, ali pedijatar me ubedjuje kako nema ...ono sto mene alarmira je ta njegova hiperaktivnost, budi se nocu i kao slag na tortu otkrila sam da je pun kandide...zamolila bih vas za savet, misljenje, da li je jos uvek rano o bilo cemu pricati...

Gde ste radili analizu na kandidu, ko vas je poslao da radite? Mi smo radili tu analizu i nasi su rezultati dobri, ali i dalje smo brzi.

Pravilna ishrana -izbaciti slatkise (1-2 puta nedeljno je dovoljno), smanjti hranu koja pumpa klince energijom i unositi odredjene za pravilan razvoj CNS (vitB, maticni mlec (za to je jos mali), riblje ulje, folna kiselina). Ako mora da izbacuje kandidu zbog drugih razloga, onda OK. Nocno budjenje ce vit.B umiriti, a i folna kiselina "spusta" decu. Pre tih dodataka, konsultujte se sa lekarom. Jedino riblje ulje mu mozete dati na svoju ruku.

To sto se bacaka, pa mozda je samo naucio kako da manipulise sa vama. Pametan mali. :super:

Ovaj savet sam ja dobila od defektologa, vazi i za adhd i za smotane roditelje i za razmazenu decu: Napraviti spisak sta ukucane nervira kod vaseg deteta. Spisak ne sme da ima vise od 10 stavki i zalepite ga na vidno mesto i pridrzavajte ga se. Malac se buni, histerise, probajte da ga smirite, ali ne popustajte. Npr. hocete da jede na jednom mestu (za stolom, stolica za hranjenje) svaki put ga stavite da sedne, objasnite kratko i jasno (nikako grubo) da tako mora, on ce bezati, vi ga vratite nazad za sto, on opet, vi opet... ili isto tako za davanje ruke... Videcete posle par dana maximum sam ce sesti za sto da jede ili dati ruku i sve vise ce vas slusati za ostale stvari.

Iscitajte gore pomenute knjige ili slicne, kako da promenite i prilagodite vaspitanje, to nije nikakvo specijalno vaspitanje, samo pravilno.

Da li vi znate koliko je ta dijeta rigorozna i koliko dugo traje? Godinama.Da li postoji jos neki medicinski razlog zbog kojeg mora ici na tu dijetu?

Koliko dnevno gleda TV, da li je ukljucen u kolektiv?

@jevropa
zbog losih stolica koje su dugo trajale a pedijatar nije reagovao odradila sam analizu fecesa na gljivice i nasla candidu u ogromnom br 1000kolonija...elem negde sam naisla na podatak da cesto deca sa adhd imaju problem sa candidom...
@milka canic
malac je veliki manipulator:))svasta vec zna i da se folira
na dijeti je vec neke trri nedelje i pije 3x35kapi nystatina na dan
tv ne gleda, odn nekad pogleda crtani ali nekad mu ni to ne drzi paznju
ne ide u vrtic, ali svaki dan je sa puno dece..obozava decu, ali sam primetila da ako mu neko nesto ne da hoce da ustine ili nesto licno da napravi...

e da ponekad mi hoda na prstima, ja ludim od toga...cuvala sam jednog malog on je doduse bio stariji imao je adhd i tako je ponekad hodao na prstima

Nadam se da si shvatila da funkcionišem isključivo po principu globalnih planova.
Nadam se i da kapiraš da više ne mogu imati pozitivan stav ni o čemu unapred jer - šta je u mom životu pa ispalo dobro sa sve gomilom pozitivnih stavova koje sam imala.
Kada se nađeš u situaciji da ti sin jednog dana ustane i bude nalik svim ostalim vršnjacima u piku puberteta, a drugog dana bude skroz ispadnut iz koloseka i to ume da potraje i do tri dana, a nepredvidivo je - onda naučiš da živiš od danas do sutra i da se "kockaš" i da rizikuješ tipa platiš mu školu, ali zato nema zdravstveno osiguranje jer se nema za doprinose. Naučiš na užasnu neizvesnost šta će biti sa njim i šta je uopšte sa njim i naučiš da nekako potiskuješ strah i očaj zbog toga. U tom svetlu i nije tragedija prespavati u New York-u pod vedrim nebom u oktobru sa 20 dolara u dzepu.

.

BLPD, mogu samo reci da u potpunosti razumem sve ovo sto osecate, ljudi koji nisu prosli to ne shvataju dobro o čemu se ovde priča. I ja imam dete (5 god, po opisu slično vašem). Jako je vazno sto ste ovde pisali puno o odrastanju "drugacijeg" deteta i osecanjima koji takav zivot inicira u rodtelju. Duboko ste me dirnuli, svaka pohvala za temu

Mi smo nedavno uradili Organix test u jednoj privatnoj laboratoriji. Taj test se radi preko urina i izmedju ostalog moze da otkrije i kandidu. Rezultati se cekaju 2-3 nedelje, jer se salju u inostranstvo. Ovaj test takodje pokazuje nivo vitamina, minerala i masnih kiselina u organizmu, tako da cemo po dobijanju rezultata tacno znati sta treba od suplemenata da koristi. Jedina mana je to sto je ovaj test prilicno skup, a jos uvek ne znam da li se isplati....ali na nama je da verujemo....

@jevropa
zbog losih stolica koje su dugo trajale a pedijatar nije reagovao odradila sam analizu fecesa na gljivice i nasla candidu u ogromnom br 1000kolonija...elem negde sam naisla na podatak da cesto deca sa adhd imaju problem sa candidom...
@milka canic
malac je veliki manipulator:))svasta vec zna i da se folira
na dijeti je vec neke trri nedelje i pije 3x35kapi nystatina na dan
tv ne gleda, odn nekad pogleda crtani ali nekad mu ni to ne drzi paznju
ne ide u vrtic, ali svaki dan je sa puno dece..obozava decu, ali sam primetila da ako mu neko nesto ne da hoce da ustine ili nesto licno da napravi...

e da ponekad mi hoda na prstima, ja ludim od toga...cuvala sam jednog malog on je doduse bio stariji imao je adhd i tako je ponekad hodao na prstima
Kod kog doktora se radi ta analiza,isto kod pedijatra,
ili negde drugo?
Kad si pomenula losu stolicu,moj mali ,od kad smo ostavili pempas,
nece da vrsi veliku nuzdu,jednostavno stiska da ne izadje,
nece da kaki,ni u wc,ni u gace,nikako,evo skoro godinu dana,uzas..........
a i on je jako dugo hodao na prstima
hvala na odgovoru

Baš ste se raspisale :)
Ja sam se vratila sa odmora, napunila baterije i napisaću ponešto ovih dana.

Ne mogu da verujem da WW nema. Mislim da je to velika, velika šteta, i da su baš moderatori Zdravlje na Krstarici učinili prepoznatljivim i drastično boljim od ostalih sličnih virtualnih mesta. Nadam se samo da se WW neće tako lako 'skinuti' s neta, i krećem u potragu. Srcem ću je prepoznati. :)

BLPD, mogu samo reci da u potpunosti razumem sve ovo sto osecate, ljudi koji nisu prosli to ne shvataju dobro o čemu se ovde priča. I ja imam dete (5 god, po opisu slično vašem). Jako je vazno sto ste ovde pisali puno o odrastanju "drugacijeg" deteta i osecanjima koji takav zivot inicira u rodtelju. Duboko ste me dirnuli, svaka pohvala za temu

hvala puno na podršci i razumevanju, mislim da je to otuda sto je moj sin ovde najstariji...
ko zna šta bi tek čuli od neke majke koja ima još starijeg pod uslovom da hoće o svemu tome otvoreno da govori

@jevropa
a koliko je vas sin star?
moj je jos u pampersu, posto je leto skinem mu pelenice medjutim on nece da kaki ...stiska se vice kaka, ali tek posto mu obucem pampers on to obavi...tako da sam u velikoj dilemi sta da radim i s tim odvikavanjem
stolicu sam odnele u privatnu laboratoriju, niko mi nije trazio, pogotovo ne pedijatar..ma bolje da nista ne pisem o tome nije tema:)))

Nije fazon u kandidi (nju svako ima) vec u povecanoj propustljivosti creva. Nije bas tako jednostavna prica.

Malac sa 19. meseci je sasvim napredan deckic, da mu je metabolizam narusen, on ne bi znao da kaze kaki, ne bi znao nista. Vidjam ovih dana teze pervazivne poremecaje kod dece, nemojte ulaziti bezveze u tu pricu. Oni su jadnicci godinama na toj dijeti, ali roditelji insistiraju iako je tesko, jer su bili u jakom losem stanju. Mi smo krenuli kod logopeda i kad vidim te decacice srce hoce da mi prepukne. Sva se tresem kad dodjem po sina.

Vas sin je napredan decko, nemojte ga muciti bezveze. Ima tek 19 meseci, sasvim je moguce da ste ga razmazili ili da je zivahniji deckic i da nije nista pervazivno.

Raspitajte se za razvojno savetovaliste u vasem gradu, kraju i zakazite termin kod dec.psihijatra. Lepo zapisite sta vas brine i trazite da vam objasne zasto to u vasem slucaju nije ili jeste zabrinjavajuce i da vam daju savete u vezi vaspitanja deteta, kao sto su i meni dali. Odnesite rezultate i pitajte za dijetu i suplemente. Psih. ce pregledati dete, videce on jos po necemu da li malac uopste ima problem. Ja ne vidim zasto je sramota otici na takvo mesto, sam naziv mesta govori sve- savetovaliste!

Prohodavanje na prstima je znak nezrelosti CNSa.

Po dr.Spocku dete je zaista spremno za nosu najcesce tek od 18-24 meseca. Tako da imate jos vremena.

@jevropa kakva je sad situacija sa deckom? Sta vam sad dr. kazu?

Poslednja izmena:
ADHD se tstira kod dece izmedju 6 i 12 godina ti simtomi se ne mogu ignorisati jer mogu dosta da uticu na zivot i ako se na vremem ne suce problemi ADHD moze da prati osobu celog zivota ne dozvoljavajuci im da dostignu svoj pun potencijal u skoli u personalnom zivotu na poslu. Nema nikakvog definitivnog leka za ADHD samo neki koji ublazuju simptome i terapije ponasanja. Ja sam imala koleginicu sa jednog casa i nisam je posebno poznavala sve dok nismo jednom zajedno radili na timskom projektu i imala sam prilike da vidim koliko ume da bude komplikovano za nju da se koncentrise. Da od jednog pitanja o njenom delu posla uspela je da predje na temu da su se ona i njena mama zatekle u nevidjenoj saobracajnoj guzvi pre 3 godine. Ali se trudi i uspeva joj da bude dobar student mada mora da se trudi vise nego vecina .

Ja imam snimak emisije sa RTS-a o kandidijazi i problemima, i dijeti. Ima li zainteresovanih da je dignem negde na net da možete da je skinete?

Mi jos cekamo rezultate, ali ne bi bilo lose da bacim pogled o cemu se tu zapravo radi. By the way, sutra imamo zakazano kod vase dr. Homeopate pa da cujemo sta ce i ona da nam kaze....spominjala je i nekog lika iz Indije, koji dolazi u septembru....da li si cula za njega?:think:

@jevropa
a koliko je vas sin star?
moj je jos u pampersu, posto je leto skinem mu pelenice medjutim on nece da kaki ...stiska se vice kaka, ali tek posto mu obucem pampers on to obavi...tako da sam u velikoj dilemi sta da radim i s tim odvikavanjem
stolicu sam odnele u privatnu laboratoriju, niko mi nije trazio, pogotovo ne pedijatar..ma bolje da nista ne pisem o tome nije tema:)))
Moj mali je 4 godine,a skinula sam mu pempas sa 3,
posto pre toga nije funkcionisalo,probavala sam,
brzo se navikao da piski u wc,ni nocu ne mokri,
ali velika nuzda,nikako,evo skoro godinu dana

Nije fazon u kandidi (nju svako ima) vec u povecanoj propustljivosti creva. Nije bas tako jednostavna prica.

Malac sa 19. meseci je sasvim napredan deckic, da mu je metabolizam narusen, on ne bi znao da kaze kaki, ne bi znao nista. Vidjam ovih dana teze pervazivne poremecaje kod dece, nemojte ulaziti bezveze u tu pricu. Oni su jadnicci godinama na toj dijeti, ali roditelji insistiraju iako je tesko, jer su bili u jakom losem stanju. Mi smo krenuli kod logopeda i kad vidim te decacice srce hoce da mi prepukne. Sva se tresem kad dodjem po sina.

Vas sin je napredan decko, nemojte ga muciti bezveze. Ima tek 19 meseci, sasvim je moguce da ste ga razmazili ili da je zivahniji deckic i da nije nista pervazivno.

Raspitajte se za razvojno savetovaliste u vasem gradu, kraju i zakazite termin kod dec.psihijatra. Lepo zapisite sta vas brine i trazite da vam objasne zasto to u vasem slucaju nije ili jeste zabrinjavajuce i da vam daju savete u vezi vaspitanja deteta, kao sto su i meni dali. Odnesite rezultate i pitajte za dijetu i suplemente. Psih. ce pregledati dete, videce on jos po necemu da li malac uopste ima problem. Ja ne vidim zasto je sramota otici na takvo mesto, sam naziv mesta govori sve- savetovaliste!

Prohodavanje na prstima je znak nezrelosti CNSa.

Po dr.Spocku dete je zaista spremno za nosu najcesce tek od 18-24 meseca. Tako da imate jos vremena.

@jevropa kakva je sad situacija sa deckom? Sta vam sad dr. kazu?

Za ovaj gore navedeni problem,
cini mi se da niko nema pravi odgovor,
bila sam i kod psihijatra,i jos u nekim ustanovama,
ali jedino sto kazu,radi tako,ne onako,nemoj ga terati,.......
a ja sam sve zivo isprobala,
jedino sto nesto procitam preko interneta,.........
uzroci mogu biti svakakvi.........
ostaje mi jos da uradim tu analizu,
i onda da ga vodim na psihoterapiju
a to sve septembra,posle odmora
a inace,od septembra sam ga prebacila u jedno zabaviste,
koje ima integracionu grupu,gde dobijaju terapiju jednom nedeljno,
a u grupi su tri vaspitaca,od toga dva specijalizovana
za decu sa ADHD,
pored toga vec ide na ergoterapiju,
i preporucen mu je i logoped,
ma haos zivi,ne znam kad cemo poceti normalno da zivimo

Poslednja izmena:
Meni je net juče i danas jezivo spor, nema šanse da uploadujem. Ako se ne ubrza, pokušaću sutra s posla.

By the way, sutra imamo zakazano kod vase dr. Homeopate pa da cujemo sta ce i ona da nam kaze....spominjala je i nekog lika iz Indije, koji dolazi u septembru....da li si cula za njega?:think:

Jesam, naravno :) On je sjajan, nama je bio alternativa ako ne bude rezultata sa njom. Duplo je skuplji od nje, ali je zaista sam 'vrh' homeopatije (ovde drži školu lekarima). Poznajem lično par pacijenata, i rezultati su spektakularni.

Ne mora to ništa zabrinjavajuće da znači. Poznajem dete koje je sa skoro 5 prestalo da koristi pelenu u tu svrhu, a nijedan drugi problem nema. Kao izlovani problem, zaista ne mora ništa da znači.

Back