ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Идентично као с мојим сестрићем. ;)
Смирио се око 3,5 године.
Пуни 4 године 22. јула.
Ето, до скоро смо имали с њим свакодневне тренинге.
И ја сам бринула, читала ову тему али као и код вашег дечака наду ми је давала та концентрација за гледање цртаћа, слушање прича.
Наравано, не би било лоше да га одведете код дечијег психијатра.
Ако Вам буде требао контакт за докторку која је била стожер ове теме, пишите, даћу Вам га. Знам да се она неће љутити.

Поздрав!

Pozdrav Brenks!
Kao da vidim mog sina oko 2 godine. Takodje nisam mogla ni kafu popiti od njega. Cak i nocu lose spavao! I kada sam rekla doktorici, ona samo zamahnula rukom, da je suvise mali. I da su deca cesto nemirna.
Ako situacija se ne popravi posle 2 godine javite se psihologu, makar privatno. Ona zna sta je razvojna faza, a sta je problem kod dece. A moguce da stalna infekcija utice na nervni sistem. Probajte omegu3. I svakako pitajte pedijatra, to vas nista ne kosta.
Sve najbolje!!!

Procitala sam od pocetka do kraja sve postove. Naime, imam sina od 28 meseci. Sa svojih punih godinu dana pricao je slogove ma-ma, ba-ba, de-da, ta-ta. Kada je napunio godinu dana pedijatru sam skrenula paznju da nije progovorio, na sta je usledio odgovor ima vremena. Sa godinu i po, ne menja se situacija, pocinjem da brinem, jer postaje nezainteresovan za sve, ne drzi ga paznja ni za sta, sem za gledanje crtaca i reklama. Nema nikakvih pokaznih gestikulacija, mimike, icega neverbalnog. Tada sam ga odvela kod logopeda prvi put u Sokobanjsku koja me je uveravala da nema mesta panici i da ima vremena. Sa 2 godine stanje jos gore, nikakvog pomaka, ne mogu da ga zadrzim 2 minuta na mestu, konstantna vriska i cika, bacanje, nervoza ukoliko zelim da ga naucim nesto npr. knigica sa zivotinjama kako kaze krava, prase jednostavno ne prihvata, samo ustane i ode. Do danas moje dete ne prica, tj. prica ali nekim govorom koji niko ne razume. Vodila ga kod raznih ORL doktora nikakav problem, da bi sa 2 godine dosla do dr. Jecmenice na Institutu za majku i dete koja je ustanovila da je problem sekret u srednjem uvu i da zbog toga dete ne cuje i samim tim i ne prica. Tada je timpanometrija bila B, bera test pokazao da nema nervnog ostecenja sluha. Nakon terapije i ugradnje cevcica pre 2 meseca timpanometrija A. Odmah sa 2 godine vodim ga na intezivan rad sa logopedom i evo koliko ima 4 meseca, ne vidim nikakav pomak, jedino sto je poceo da radi jeste da me dovede do necega ako nesto zeli sto pre nikako nije radio. Zna dosta stvari, da baci pelenu u djubre ali ako ga ja dovedem do kante sa pelenom u njegovoj ruci, da ubaci kljuc u bravu, da pozove lif, da upali svetlo, sam da jede, da upali televizor i sve te neke osnovne funkcije, ali kada je rec o glasanju tj. radu na verbalnom delu tu nastaje ozbiljan problem. Nikako da ponovi barem nesto bilo sta. Sada je naucio rec ne i no-no i to mu je za sve uz pratnju histericnog placa. ako nesto nije po njegovom u tom momentu krece da place, vristi i tako u krug. Isli smo i u zavod, sa strane psihologa njeno misljenje je da zaostaje u razvoju ali samo zbog govora koji nije razvijen. Ume da slaze kocke, da gura autic , da redja kruzice, da ubacuje krug, kocku i trougao gde pripada tj. u rupu koju propada, ali sve to kratko traje, nekih par minuta i onda opet pocinje po starom da trci, trci, trci…… Logoped radi sa njim, ali po vasem misljenju vidim da bih trebala da ukljucim nekog defektologa. Cak i ovaj logoped sto radi sa njim nisam previse zadovoljna jer mislim da nije uspostavljen dobar kontakt izmedju nih dvoje. Ukoliko imate da mi preporucite nekoga bila bih vam vrlo zahvalna. Puno sam istrazivala po internetu i dosla do imena Ranko Vukovic koji ima svoju ordinaciju “VERA” pa ako neko ima iskustva sa njim, bilo da su pozitivna ili negativna volela bih da mi se obrati.

Ne znam da li sam napomenula nekada se odaviza na svoje ime nekada ne, vise voli drustvo vece dece, obozava prirodu, ne trpi zatvoren prostor, jos uvek smo u pelenama, ja ga stavljam na nosu ali to je samo sedenje bez nekog efekta da nosa ipak znaci nesto, nema “pa-pa”, nema posalji poljubac rucicom, ali zato jako voli kada u Knez Mihajlovom vidimo gitariste, prosto je opcinjen gitarom i javnim nastupima, jako dugo moze da sedi i gleda i aplaudira sa publikom kada za to dodje vreme. Ima i mladjeg brata prema kome ne iskazuje simpatije, tipa da ga zagrli ili pomazi, vec je to stipanje, grizenje, i onda gledanje kakva ce reakcija biti tj. vrlo mu je simpaticno kada brat pocne da place. Kada mu ja kazem dodji da te poljubim on dodje pa mi da ili u glavu ili obraz da ga poljubim, ali kad mu kazem ajde ti mene poljubi, on se opet namesta da ga ja poljubim. Sada pre 2 meseca je tek poceo da ga interesuju knjigice sa zivotinjama, ali tako sto je lista pa uzme moj prst i pokaze mi ono sto ga interesuje, a onda ja moram da proizvodim zvuk i gestikuliram rukama. Kada mu intrepretiram srecan je, ali kada necu vec kazem ajde TI, on krene da vristi, place nervira se.

Ponekad upadnem u tesku depresiju jer ne vidim izlaz iz ove situacije, sve mi izgleda kao zacaran krug i nigde nema pocetka ni kraja. Vidim kako se ponasaju ostala deca, znam da ne treba decu uporedjivati, ali postoje neke stvari koje ne morate da uporodjujete prosto vidite da tu nesto nije u redu.

Takodje imam pitanje koliko kucni ljubimac moze da pomogne u ovakvim situacijama.

Takodje imam pitanje koliko kucni ljubimac moze da pomogne u ovakvim situacijama.

Ima slucajeva gde deca jako pozitivno regauju na zivotinje, ali to mora prvo da se ispita jer se u vecini slucajeva zavrsava tako da dete maltretira zivotinju
i da kucni ljubimac zavrsi na ulici. Pokusaj da sa njim ides u neki zooloski vrt, ili kod ljudi koji imaju psa ili macku da vidis kako ce reagovati, u svakom
slucaju nikako nemoj na svoju ruku da odlucujes o kucnom ljubimcu jer ces imati jos vise problema, a kazem, pas ili macka ce izvuci deblji kraj.

Da li je postavljena i tacna dijagnoza ili se samo pretpostavlja da je to "to"?
Imam u komsiluku jednu devojcicu ( jako slicna situacija kao kod tebe) ,ona je sada i velika, ima deset godina, ide u skolu,
njena majka mi prica da vec od trece godine zivi sa lekovima i da ocigledno ne moze da " se smiri" bez lekova.

I da, i oni su pokusali sa psom, ali su morali da daju psa u azil jer ga je devojcica besomucno maltretirala.

Dobro vece svima,
Prvi put se javljam, ali vas pratim neko vreme. Znacili su mi komentari i price roditelja,.....Naravno posredi je pre svega licna motivacija / jedan djavolak /....... Mislim da je ovo najbolje mesto da zatrazim neke informacije koje mi trebaju. Naletela sam na hrvatski sajt za neurofidbek,/www.neurosky-hrvatska.com.hr/...i nude igrice za vezbe paznje. Ne znam koliko im se moze verovati, koliko je to ono sto radi i Nebojsa,...u popisu su neki dr, prof.... ali meni nepoznati.... Da li neko nesto zna o tome Druga stvar se tice lekova za homeopatiju, pojavio se neki kao upravo za porem paznje, /kini...../ , i da li neko ima iskustva sa njim?
Hvala unapred!

Нисам чула за Небојшу, а што се хомеопатије тиче, не играјте се.
Много је лажњака на тржишту, а ако дете не почне на време са адекватном терапијом, после је само теже.

Hvala, cacakacu po internetu jos, ali i izgleda zanimljivo pogotovo sto moze izgleda da se kupi...a neurofidbek za adhd je izgleda koristan.
Sto se tice homeopatije, skepticna sam, zato se i raspitujem, a za lekice nismo. A Nebojsa je Nebojsa Jovanovic, koji radi neurofidbek treninge kod nas
poz

Samo što su tretmani kod Nebojše ,kažu, oko 30-ak eura. A treba ih baš puno odraditi da bi se primetio učinak.
Moj sin je sada srednjoškolac i odavno je prerastao taj nivo igrica, bar koliko sam ja pročitala o tim igricama, ali
da je mlađi, sigurno bih to kupila , pa kako bude. Samo treba proveriti da li je aplikacija kompatibilna za
naše računare, ili treba ugradnja nekih adaptera... Znam da sam se pre par godina raspitivala o tome u
Americi,pa su mi tako rekli. Homeopatija, hm :think: ... i to smo probali i nikad gluplje ne ulupah novac,
ali uvek sam za to da treba probati sve što detetu ne može da škodi, bar da te posle ne grize savest.

Vidim da ste se zabrinuli,..kada nam nesto sa detetom nije uredu, sve ostalo bude nevazno... E sada, onako kako je vidim ovo sto ste opisali, otprilike je realna procena psihologa, zaostaje u sferi govornog razvoja, ali ima neku rec, vise vas razume nego sto goivori, motorno je dobro, a to su sve plusevi. U periodu kada su deca mala, ovo js razlog za paznju i rad, ali ne i depresiju. Deciji mozak se u ovom peridu jos razvija, pa ovo moze biti i samo njegov tempo rasta.... U svakom slucaju veoma je bitna stimulacina razvoja, i to pre svega kod logopeda / defektologa *to vam je isto, logopedija je vrsta defektologije* / kontinuirana.... A za Ranka sam cula da dobro radi, da ima iskustva, i u tom smislu sve poreporuke... malo je kontraverzan po nacinu rada, ....ne odustaje, strog u zahtevima, ...ali su ljudi sa njim veoma zadovoljni

Нисам чула за Небојшу, а што се хомеопатије тиче, не играјте се.
Много је лажњака на тржишту, а ако дете не почне на време са адекватном терапијом, после је само теже.

Ma cula si za Nebojsu Jovanovica ( ja pojma nemam odakle se stvorio, ali je i na mom fejsbuku), psiholog, i on i zena
pisu jednom mesecno ogromne clanke u dnevnom listu Danas. Jako zanimljiv covek, ali je meni uvek cudno kada se neko
preterano reklamira i razume se u sve.Tu sam nekako skepticna.

da li vase dete moze da stoji sedi ispred televizora, i koliko dugo.. ako moze da stoji vise od 1 sata ono nema poremecaj paznje ... ili ti hiperaktivnost.. ako moze da se na bilo sta skoncentrise, igranje sa igrackama itd ono je normalno..

mlada deca i treba da budu energicna itd... ako mislite da je to bolest i date im lekove VASA znaci lekove kao sto su sntidepresivi itd... bvi ste vase dete ubili.. uradili ste hemijsku lobotomiju, ono ce biti osteceno tokom celog zivota.. nikada nece sazreti i emocije ce mu biti u haosu kada prestane da pije lekove... budite svesni da ako pristanete na lekove protiv ad... vi ste ubili svoje dete.

to je BOLNA _ISTINA

Poslednja izmena od moderatora:
Definitivno ne razumem roditelje koji su poverovali u postojanje ovog ADHD, ili hoperaktivnosti, kao poremecaja kod dece. Licno, poznajem dvoje dece, dva decaka, koja su bila neverovatno hiperaktivna, ali su srecom imala "normalne" roditelje koji su sa tim izlazili na kraj sasvim tradicionalnim metodama, i u tome i uspeli. Od ta dva slucaja, prvi je Dositej, nas komsija, neverovatno, nemoguce nemirno dete do polaska u skolu. Da napomenem da je Doske 1993 godiste. Ne mogu opisati kakvo je to dete bilo, jednostavno kao da ga je neko ukljucio u struju, sa tri godine je skakao sa troseda u pokusaju da se obesi o luster, morali su da ga cuvaju da ne skoci sa terase bukvalno, kada dodje kod nas u goste, neumorno je trcao oko stola, po sat vremena, non stop. Ako bi neko samo pokusao da ga uzme u ruke, taj se koprcao, udarao, vristao iz sveg glasa. Nista, apsolutno nista mu nije privlacilo paznju, nikakve igracke, ni autici ni vozici, ni puske, a o edukativnim igrackama da ne pricam. Do trece godine nije progovarao ni rec osim ma-ma, ba-ba, ta-ta i slicno, tek sa cetiri je poceo da sastavlja po dve smislene reci, "pada kisa", "jedem kremic", "hocu napolje"... Sa sest nije mogao da razlikuje muski i zenski rod, pa je o sebi pricao u zenskom rodu. Kad je imao cetiri godine, rodio se moj brat, kog smo morali konstantno da pazimo, jer je Doske hteo da ga cusne, pocupa, da mu zacepi usta. Hteo je da bije i drugu decu, svog uzrasta, nije hteo da deli nista svoje, otimao je tudje, tukao i mucio macice i kucice. Jednom recju, djavolsko dete. A kako su se njegovi roditelji borili s njim. Pa evo, majka je kao i svaka majka isla za njim i ponavljala "ne to Doske, ne ono Doske", "doci ce ti otac", " idem po prut", "evo ih Cigani", pokusvala da ga zainteresuje za pesmice, za slagalice, za mozgalice, mada vecinom neuspesno. Otac mu je bio strah i trepet. Dosketu jednostavno nije pomagala cuska, sljaga ni cvrga, njega se moralo tresnuti od krevet il dobro prodrmati da bi se smirio. Naravno da nisam pobornik fizickog kaznjavanja dece, ali kod njega je jedino delovalo kad ga otac dobro protrese i prodere se na njega i naredi mu da sedi na jednom mestu. Bila sam nekoliko puta prisutna kad ga je otac sa bukvalno tri metra bacio i zalepio za krevet, i verujte da je jedino to imalo ucinka da se smiri. Sve se promenilo kada je posao u skolu, bespogovorno su mu odredili kada i koliko mora da uci, kada jede, kada gleda televizor, kada ide da se igra, bukvalno vojnicki recim detetu od sedam godina. Svake nedelje su odlazii u skolu i raspitivali se o njegovom ponasanju, za lepo su ga nagradjivali, za lose kaznjavali, ali su ga maksimalno drzali pod kontrolom. Definitivno se smirio polaskom u peti razred, i stvarno postao jedno dete za primer, odlican i jako vrlo dobar, upisao je gimnaziju, kroz koju je prosao odlicno, kao od sale, vrlo bistar i pametan, izuzetno kulturan i ljubazan sa svima. Ove godine je upisao biologiju medju prvih deset. Njegovi roditelji nikada nisu posetili bilo kog lekara zbog njegove hiperaktivnosti, niti su ga ikada smatrali bolesnim.

Sledeci slucaj je Damjan, sin moje drugarice, 2007 godiste

Damjan je vrlo rano prohodao, a cak i kad je puzao bio je nemoguc. Apsolutno ga je bilo nemoguce zaustaviti, puzao je uz zavesu, zamotavao se u nju, penjao se na stolice, na sto, skakao, izvlacio sve moguce fijoke, bacao stvari, lomio igracke. Niko i nista ga nije interesovalo niti je ista moglo da mu skrene paznju, osim nekih po mom misljenju agresivnih crtaca na cartoon network, i nekih ludih reklama, tipa onih za koka kolu. Kao i Dositej, do trece godine nije hteo da govori ( sve je razumeo ali nije hteo da prica), i ne samo to, nego nije hteo da komunicira cak ni neverbalno, ako bi nesto hteo samo bi poceo da vristi, nije zeleo da bar pokaze sta hoce, nego ceka da "pogode" sta on to zeli. Nemoguca je misija bila njega smiriti niti zainteresovati za neku "normalnu" igru na vise od par minuta. Druga deca su ga interesovala samo u smislu otimanja, guranja i udaranja. Sa tri godine je poceo da "govori", ali totalno nerazumljivo, meni je taj njegov jezik zvucao otprilike ovako: BRL, BLR, KKK, RRR, BR BR, VA VA, RA RA, BBB... Uglavnom, prepuno glasova B i R, poneki samoglasnik i to je to. Kad je imao dve godine rodila mu se sestra. Kad je imala desetak meseci, gurnuo ju je sa sve dupkom niz stepenice, hteo je da je grebe, udari, pocupa, i uvek bi cekao reakciju, uzivao je kad pocne da place. Izuzetno tesko ga je bilo nahraniti, ja ne znam na cemu je ziveo. Price ga ne zanimaju, pesmice ga ne zanimaju, puzzle ga ne zanimaju, drustvene igre takodje. Damjan samo zeli da divlja, a majka mu samo ide za njim i pokusava da ga animira. Zato, kada se pojavi tata, Dača se skameni i bude DOBAJ. Obavezno ga vode u gumeni dvorac i na trambolinu da se iskace, daju mu na vollju da trci po parku, ali u kuci se zna, ako pocne da divlja ici ce u kaznu da sedi u fotelji sat vremena. Ako ustane iz fotelje dobice batine i ici ce na spavanje, ako pocne da vristi takodje. Za koji dan treba da napuni pet godina, a pre deset dana je posao u obdaniste. Ako je nevaljao u obdanistu ide u cosak, i za sada kazu da je malo zivlji ali uspevaju da ga smire DISCIPLINOM. Sto se tice govora u poslednig 8 do deset meseci je poceo sve razumljivije da prica, i sada to zvuci sasvim ok, tek mozda za nijansu brze, nekako zbrzi neke reci, ali sve je bolji. Ni Damjanovi roditelji nikada ga nisu iz nekog od gore navedenih razloga odveli kod lekara, niti su ikada to smatrali za potrebno. Jednostavno su sebe prilagodili svom detetu, i pokusali da njega prilagode sebi, sto im za sada fino uspeva.
Iz svega sam jedino zakljucila da za takvu decu veliku ulogu u vaspitanju igraju tate koje umeju sa njim i da se izigraju ali i da podviknu i postave ga u stav mirno.
Dajte, ljudi, ta deca nisu bolesna, ni defektna, ne daj Boze, niti im kasnije u zivotu nesto fali, oni su samo jako nemirni, toliko aktivni da ne mogu da nauce da pricaju na vreme, od sve zbrke u njihovim glavicama. Njima ne trebaju lekovi, smirice se oni, smirice ih vaspitacice, uciteljice, nastavnici, profesori, treneri. Bice oni super momci i devojke, videcete.

I ja sam poslala privatnu poruku cameronbg,ali ona ne otvara niti temu niti e/mail.
Za sve ovde prisutne želim da kažem da nismo upoznali Ranka Vukovića,ne znam kako bi danas naš život izgledao.Stigli smo kod njega kada je ćerkica imala 3 godine i jedini je u to vreme bio koji nam je rekao da zna šta je problem i da može da ga reši.Kod naše devojčice nije bilo hiperaktivnosti ali su svi ostali problemi vezani za deficit pažnje bili prisutni-baš onako kako je doajen ove teme i opisala s tim što nije sa tri godine imala razvijenu niti jednu reč i još bitnije nije razumela šta joj mi govorimo.Zbog problema u govoru smo je i vodili po raznim institutima,nismo mi tada ni znali(to je bilo pre 10 godina) da je problem pažnje u osnovi.Svuda su nam govorili u stilu: "Kako ne razume?Ona vas namerno ignoriše itd. ".Jedini je Ranko tada rekao da zna o čemu se radi a i ordinacija mu je bila puna takve dece.Jesu mu metode drugačije od drugih,ali zar je to bitno ako pomaže?Išli smo kod njega ukupno 6 meseci i nastavili rad sa drugim logopedima do polaska u školu.Danas je devojčica u 6 tom razredu,odličan je đak,ne mogu reći da je sve lako,ali nema ni većih problema.Uopšte je ovaj problem sve više rasprostranjen,kao neka epidemija.Pre 10 god se o tome malo znalo,čini mi se jer su se svi čudili kada bi mi rekli da naše dete ne razume verbalno saoptavanje niti reaguje na poziv sopstvenog imena.
Svim roditeljima prporučujem da ne odustaju,još bitnije da ne zatvaraju oči pred problemom i ne uljuljkuju se u priču da je dete malo i da će se to rešiti.Svaki rad mora da donese rezultate a najbitnije je ne gubiti dragoceno vreme.Sve u svemu najviše sam se javila da bih preporučila Ranka Vukovića kao velikog znalca problema koji su vezani za probleme u razvoju govora,pre svega - a u osnovi je ustvari uvek problem sa deficitom pažnje.

@Fulton

Procitala sam tvoje iskustvo, i zaista mi je drago sto ste sve prebrodili, ali zar zaista mislis da bi dete kojemu nesto fali, koje je na neki nacin defektno (jer i problem sa govorom je defekt), moglo da bude odlican djak? Dete koje ima teskoce u razvoju, nikada ne moze da bude konkurentno deci svoga uzrasta, a de li da bude odlican djak, sto tvoja devojcica jeste. Iz toga ja mogu da zakljucim jedino da je mozak jedna velika nepoznanica, kako nama laicima, tako i strucnjacima, koji znaju tek jedan mali delic slagalice. Takodje, mogu da zakljucim da tvojoj devojcici nista bitno nije falilo, i da bi svakako bila to sto jeste, sa strucnjacima ili bez njih. Doduse, verovatno su iz nje izvukli maksimum, ali, molim te, o cemu pricamo, ona je to uvek imala u sebi. Ne mogu da verujem da bi neko svom detetu svesno dao lek iz grupe, recimo, morfijuma, samo zato sto je nemirno i slabije obraca paznju.

Kod te dece ne postoji problem u inteligenciji,zato i jeste ne uhvatljivo-vidiš da nešto nije u redu a ne možeš shvatiti šta je u pitanju.U kući imam dva zdravstvena radnika i starije dete i kristalno nam je bilo jasno od njene druge godine da nešto nije u redu (čak i pre druge godine).I dan danas ona je odsutna ,rasejana ,zaboravna a odlična je uz naše velike napore i kontrolu i zbog toga što su sa njom radili stručnjaci počev od njene 3 će godine pa sve do polaska u školu - ali svakoga dana i pritom i mi kući nastavljamo rad.Samim tim je problem sveden na najmanju meru.Ali sam u ordinaciji Ranka Vukovića imala prilike da vidim decu od 5-6 godina koju su rodetelji tek tada doveli i koja su bila u istom stanju kao naše dete sa tri .Najčešće su ih ubeđivali kako će sve biti u redu,pa eto ne govori ali progovoriće - Bože moj pa koje dete koje je normalno,ne govori.I dete sve zaključuje što vidi ispravno - samo ono što mu se saopšti verbalno ništa ne razume i uopšte na to ne reaguje.Veruj mi,da ko nije imao kontakt sa ovim problemom ne može ni da shvati.Ja ovde pišem o slučaju dece kod koje ne postoji hiperaktivnost u ponašanju.Ima ovde ,rekla bih dosta opisa nemirne dece ali razdvojiti ADHD od nemirnog deteta ipak može samo stručnjak.Kažem ponovo da je doktorka na početku ove teme opisivala problem -kao da je gledala u naše dete i opisivala je.Znači da ovu problematiku prate tačno definisani oblici ponašanja - i tu se nikako ne radi o nedovoljnoj inteligenciji već o problemu fokusiranja pažnje.

Najbolje sam razumela stanje svog deteta kada nam je Ranko napravio poređenje: vi ste u autobusu punom ljudi i zadubljeni ste u svojim mislima,ako ne obratite pažnju čujete da ljudi oko vas nešto pričaju i to ćete čuti u vidu mramora.Ali ako obratite pažnju vi ćete i razumeti šta oni govore.E mi moramo da je navedemo da ona obrati pažnju,jer je ona u sada u stanju da čuje samo mramor.A veruj mi ,da i posle toliko godina rada sa njom ona i dalje nema pažnju koja može da se meri sa pažnjom koju ima naše starije dete-ma ni upola,pa ja idem u školu da molim da je pitaju usmeno a ne da radi isključivo kontrolne zadatke ,jer na njima ona preskoči pitanje jer ga nije videla ili upiše pitanja i od jedne i od druge grupe pa ne stigne da odgovori na sva pitanja,rukopis je katastrofa pa joj se smanji ocena zbog lošeg rukopisa,spora je - nikada ne stigne da sve upiše ....I onda idem do škole da objasnim nastavnici zašto je upisala pitanja od obe grupe.E zato je ona odlična što bdimo nad njom - ne da bi imala odlične ocene već da ne bi izgubila samopouzdanje,da puno uči a da rezultata nema.Moram reći da smo imali razumevanje i odličnu saradnju sa učiteljicom.I ima tih problema koji nisu tako izraženi i kod druge dece školskog uzrasta.kako reče doktorka na početku-koja mogu a neće.
Morala sam dodati još ovaj komentar - ma imala bih ja puno da pišem...iako naš problem nije propraćen hiperaktivnošću.ali sam imala priliku da vidim i takvu decu - to je ne daj Bože.

Back