ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Zdravo svima!
Vidim da je opet ozivela tema!! Veoma mi je drago, jer ipak mozemo razmenjivati iskustva. Dopala mi se prica od menna, jer je imao srecan kraj. I moj sin koji ima adhd, sad kreno u prvi razred. Htela sam odloziti, ali sad ove godine definitivno ne daju nikome da odlozi upis. Mislim da je to jako lose. Eto on ne sedi na casu, ne pise nista, gleda kroz prozor, i da jos nabrojim? Sve kuci moram odraditi sa njim. Kad ode u skolu nije mi dobro. Zaista znam da to nije za njega, nije jos dozreo. Eto , ne moze ni jedan crtani film da odgleda do kraja. Samo prica stalno, zapitkuje, i deset puta pita jedno isto, ako mu ne odgovaras.
Veoma sam zabrinuta da nece usvojiti gradivo, jer ga uopste ne interesuje. Sta uciniti?

Контролисати га и све радити с њим. :(
То Вам је једини начин да дете нешто постигне док терапија не одради своје.
И издржите, и та деца могу пуно да постигну у животу, само ако имају родитеље која хоће с њима да раде. :)

Kontrolisem ga, kao u vojsci. Da dosta spava, zdravo da se hrani, puno boravka napolju, voznja bajsom, fudbal, idt. Dosta sam stroga, nema popustanja. Najgore kad mi se smeje. Uf. Onda mi puce film. Al kad treba da uci, da pise.. Kao da ga je vatra opekla. Jos ne pije taj famozni lek, ali ne znam da li cemo izbeci, ako ne bude mogao da sedi na casu.
Ja ne radim. Ceo dan sam sa njim, jer ga niko nece ni da primi u kucu. Zivela rodbina!!!!

Јој, црни хумор. :lol:
Разумем да је тешко. И могу мислити колико може да те изнервира церекањем.
Али шта да радите, ако не буде хтео да пише, седи, понаша се тако да не омета превише наставу, мораће да узима терапију.

Ok, verujem da postoji, ne kao bolest, nikako, ma ni kao stanje. Recimo, verujem da postoje ovakvi i onakvi ljudi, kao npr. levoruki i desnoruki. Ama, ne dajem ni pet para na te dijagnoze, bitno je voleti svoje dete i raditi s njim, bilo ono mirno, hiperaktivno, povuceno, lenjo... Ne treba mi psihijatar, a kamo li psihostimulans - ni-po-sto. Evo, npr, ja pamtim brojeve, reci tu i tamo, samo ako ih povezem sa brojevima (npr. pod br, jedan zapamti to, pod br. 2 zapamti ono...) Slike ne, nista vizuelno, nista graficki nikada nisam mogla da zapamtim. Pa jesam normalna - jesam. Imam li poremecaj paznje? U velikoj meri, da. Nikada ne stizem na vreme, jer NE SHVATAM da cu zakasniti dok ne prodje onaj minut kad sam negde trebala da budem, a ja jos kuci, u pidzami. Ja sam zakasnila na test za vozacki, zakasnila sam na prijemni za faks, zakasnila sam na diplomski, naposletku i na svoje vencanje. Pa sta sad? Gubim stvari, moja majka ume da kaze da vec trecina ljudi u gradu ima nase kljuceve od kuce, zahvaljujuci meni. Uvek imam osecaj da sam nesto zaboravila, ili da sam nesto trebala da uradim, ali ne znam sta. Desava mi se da ne znam sta sam se sa kim dogovorila, ili ko je sve danas zvao telefonom, pa opet, nista za to, zvace taj opet. Moram da spomenm i svog oca u ovoj prici, kome sam vrlo slicna. Npr. on cesto cuti u telefonsku slusalicu i totalno zbuni onog s druge strane, jer se u nekom trenutku seti da NE ZNA o cemu su pricali. Mozete da zamislite kako zvuci kad nas dvoje razgovaramo. To uopste ne zvuci, malo - malo, pa minut cutanja. Evo jedne anegdote sa njim. Posto su moji bili jedno vreme razdvojeni, ja sam zivela sa majkom, a on je ziveo u drugom gradu. Kad je trebalo da podjem u skolu, izabrala sam da zivim kod tate, majka me je spakovala i nas dvoje smo posli vozom Beograd-Bar u kasnim vecernjim satima. Ja sam zaspala, a kad je voz stao na nasoj stanici, moj otac je izleteo napolje i ZABORAVIO me, a setio me se tek kad je voz izasao iz stanice. Da li je to poremecaj paznje? Po nekoj mojoj laickoj proceni, tezak. No, i pored toga, on je doktor nauka u svojoj oblasti i jedan od najcenjenijih strucnjaka u poslu kojim se bavi. Mogla bih do sutra da pricam o nasim kiksevima i gegovima, ali hocu da kazem da postoje ljudi koje iste stvari rade na razlicite nacine, neki od tih nacina vecini ljudi nisu bliski ni shvatljivi, ali bitno je da imate ljubav i razumevanje svoje porodice, pa ce onda sve doci na svoje mesto. Eto tako.

@ milaz

Zar ne mozete da otkrijete neki nacin, neki metod koji bi Vasem sinu odgovarao kod ucenja? Eto, ja sam znala cak i da napisem sva slova sa manje od pet godina, iako sam npr. sa sedam godina primetno mucala i nisam mogla sva slova da izgovorim, dok moj brat nije mogao da nauci sva slova ni sa devet godina, a u prva cetiri razreda je bio jedva vrlo dobar. Ipak, ove godine je uspeo da upise Prvu ekonomsku skolu u Beogradu gde je konkurencija zaista jaka, jednostavno mu je u tu u sestom - sedmom razredu nesto kliknulo i bas se popravio.

Odgovor za menna je da je upravu! To nije bolest, nego stanje! I bilo je takve dece i pre! Al mogli smo odlagati skolu, a sada ne! A i gradivo islo sporije, bar pre 25god, kada sam ja isla u skolu. On sad u roku od 2 mes, mora znati sva slova i da cita i da pise. Hoce li uspeti? Kako, kada nece ni da gleda u knjigu, da makar 20min sedi?

Pa zna vec pola azbuke, ostalo malo pomesa. Jako puno smo bojili, ponavjali. Jedan ceo zid je izlepjen samo sa njegovim crtezima, samo da bih ga motivisala.
Za sad moramo nauciti drugu polovinu slova i da pocne da cita. To mu je jos tesko da povezuje glasove u reci. Potrazicu pomoc logopeda , jer oni znaju metodiku za citanje i pisanje za problematicnu decu. A da i brojevi! Kad nesto prebroji, pojuri, pa izostavi ili duplo broji. Eto, cista nepaznja... Nije da ne zna. Ne zna ni sa igrackama da se poigra, samo bi jurcao ,skakao. Joj. Dobro je da vec spava...

Suština je u tome da ta deca nisu bolesna niti defektna ,nije stvar u nedostatku inteligencije.Te osobe budu vrlo uspešne u životu ako otkriju šta je to što ih veoma interesuje.Naprotiv - često provere IQ govore o visokoj inteligenciji ali to ne može da dođe do izražaja jer dete eto ne može da savlada gradivo zbog nemogućnosti da sedne da pročita ili u našem slučaju da razume neke sasvim obične reči pa samim tim i ne razume zadatak- recimo tekstualni iz matematike.U prvom razredu gleda bledo u mene jer ne razume šta je ukupno ili zajedno npr. Pera ima 3 klikera a Joca 2 - koliko imaju zajedno?Zadatak ne rešen jer ne zna šta znači reč zajedno.Naša varijanta je sasvim blaga ali kažem ponovo ne znam šta bi bilo da nismo na vreme reagovali.Na sreću ne moram da razmišljam o primeni lekova i ne znam zaista da li bi se odlučila da to dam svom detetu.

Pozdrav svima,

ja sam juce slucajno otkrila ovaj forum, te nisam stigla sve da iscitam - s'toga, molim vas ne zamerite ako su moja pitanja vec postavljana i odgovarana:

1. oni koji imaju iskustva sa nocnim mokrenjem: kako se 'borite' sa/protiv toga. Moj 8-godisnjak se i dalje par puta mesecno upiski nocu u krevet :(. Mi ne pravimo veliku guzvu oko toga, niti tome dajemo veliki znacaj, ali sam ipak pocela da primecujem da je njemu postalo neprijatno. Ima li primera ovde na forumu porodica koje su uspesno (i na koji nacin!) prebrodile ovu situaciju?

2. u nekom od postova, neko je naveo kako svome malisanu 'vezbaju paznju 3 puta dnevno' - ne mogu taj post da nadjem :(. Ako ima neko ko zna post koji ja spominjem, da li biste mogli da ga 'repostirate'?

Najlepse hvala svima - I mnogo pozdravljam postojanje ovakvog foruma i ucesce svih. Juce ste mi svi olaksali jedan vrlo tezak dan...

Veliki pozdrav svima!

Ima li porodica koje se bore sa situacijom nocnog mokrenja i kako to prevazici? Nas 8-godisnjak i dalje par puta mesecno se upiski u krevet nocu. Mi tome ne pridajemo veliku paznju niti pravimo guzvu oko toga, ali primecujem da njemu postaje da bude neprijatno. Ja sam se nadala da ce sve to prestati pre nego sto on pocne tome da pridaje vaznost, ali izgleda smo zakasnili...

Najlepse hvala svima!

PS> mnogo pozdravljam postojanje ovog foruma!

Veliki pozdrav svima!

Ima li porodica koje se bore sa situacijom nocnog mokrenja i kako to prevazici? Nas 8-godisnjak i dalje par puta mesecno se upiski u krevet nocu. Mi tome ne pridajemo veliku paznju niti pravimo guzvu oko toga, ali primecujem da njemu postaje da bude neprijatno. Ja sam se nadala da ce sve to prestati pre nego sto on pocne tome da pridaje vaznost, ali izgleda smo zakasnili...

Najlepse hvala svima!

PS> mnogo pozdravljam postojanje ovog foruma!

Pozdrav.
Moj sin do 8-me godine redovno upiskio u krevet nocu par puta nedeljno.Mi smo dobili lek kad je imao 8 godina(ali on imao i probleme sa bubregom).Pio je vise godinu dana.
Nama je rekla doktorka onda da decaci do 8-e godine cesto imaju ovaj problem,samo roditeljima je sramota da idu kod lekara.
Inace ako nema uroloskih problema onda mozda tako spava,da ne primeti da treba mu piskiti. Mi smo stigli najvece rezultate sa tim,da posle 6 najkasnije 7 sati nije dobio tecnost,pa svako vece pre spavanja smo pricali o temi,i da on mora da kaze svom mozgu da treba ustati kad oseti da trba da se piski,i morao je praviti sebe kalendar,i na to svako jutro crtati nesto(zvezdicu,srce....) kad nije upiskio.
Sad ima 11 god.,i 99posto je u redu!!!Ima kad se desi jos uvek ali to godisnjem par puta.
Ja vam samo to mogu reci da ako nema drugo resenje pitajte jednog urologa!
Pzdrav

Pozdrav svim roditeljima, moj Stefan ima 7 godina i sada je krenuo u skolu, a dijagnoza ADHD mu je ustanovljena u 5. godini. Posto vecina roditelja ima iskustvo koje je vec opisano u prethodnim postovima, samo mogu da vam preporucim par strucnjaka koji ce svakako pomoci vasem detetu, jer su pomogli i mom. Svi oni rade u drzavnim ustanovama, tako da su pregledi i lecenje besplatni. Od decijih neurologa mogu da preporucim dr. Predraga Ignjatovica sa decije klinike u ul. dr. Subotica. a od decijih psihijatara, prof. dr. Anetu Lakic sa iste klinike. Dobro iskustvo imam i sa dr. Nenadom Rudicem iz ul. Palmoticeve, a najvecu pomoc sam dobio od prof. dr. Miodraga Stosljevica iz zavoda za psihofizioloske poremecaje u ul. Kralja Milutina. Koliko sam shvatio za ove dve godine, ADHD se ne moze izleciti, ali se mogu ublaziti njegove posledice i nauciti dete da sa njim uspesno zivi. Takodje sam shvatio da izmedju hiperaktivnosti i ADHD ima velika razlika, jer je hiperaktivnost izleciva i to u velikom broju slucajeva, samo morate da utvrdite da li vase dete prosto zivahno, hiperaktivno ili ima poremecaj ADHD.
Pozdrav, Ivan.

Postoji lek koji se daje za to, ali neću ovde da navodim ime leka,... inače se dobija na recept.
Prvo se mora ispitati da li je problem u vezi sa mokraćnim kanalima, neurološki,... i kad se te sumnje otklone,
ostaje da je problem na psihičkoj bazi i daje se taj lek. Naravno, tada doktori preporučuju i gore navedene
stimulacije (kalendar umokravanja). Ako ni tada ne prestane, postoje i drugi lekovi, koje će dečji psihijatar ili
nefrolog da preporuči. Samo ne treba čekati da prođe samo, jer to jako iscrpljuje dete, što je starije, sve teže
to podnosi.

I ja sam kao dete bila veoma hiperaktivna. :)

A sad objasni šta ovo znači ADHD?

Attention deficit-hyperactivity disorder. Ako si kao dete bila nestašna, to u ovom smislu ništa ne znači.:)
Mnoga su deca nemirna, zvrkovi koje je teško obuzdati. Sve dok je njihova ,,jurnjava,, organizovana, dok
ima smisla, dok znaju zašto čine takve ,,marifetluke,, može se govoriti o deci punoj energije (što je super),
ili o razmaženom/ nevaspitanoj deci. Mnogi roditeljio koriste termin ,,moje je dete hiperaktivno,, kad ne
izgrade autoritet i dete odrasta po svojim pravilima. Detetu sa ADHD-om kretanje je kompenzacija za
nemogućnost da se skoncentrišu u situacijama kada je to neophodno. Zato se ADHD najčešće primeti
tek sa polaskom deteta u školu.

Dobar dans vima na forumu!
Majka sam deteta sa ADHD sindromom i iza mene je destogodišnje iskustvo vezano za ADHD.
Lek Concerta je ukinut od strane ministarstva i volela bih ako bi neko mogao da mi ponudi odgovora na pitanje zašto?
Nebojša Jovanović je neverovatan stručnjak vezano i za ove probleme.
U sve tri škole koje je moje dete promenilo, oglušili su se na sve zahteve kao što su ona koja deca u Hrvatskoj recimo imaju: Dodeljivanje vojnika na civilnom služenju, defektologa...i tome sl. Moj sin sada ima 14 god i ko zna koliko toga je još ispred meneu svakodnevnoj borbi. Svaki dan je težak u takvoj porodici. Izazova je mnogih. Ja nisam sa njim u školi a tih nekoliko sati koje provede tamo tretira se kao i ostala deca i još gore, jer je već stigmatizovan od ranije. Priča o ADHD od strane pedijatara se ignoriše, bez obzira na zvaničan nalaz doktora ( plus diskalkulija, disgrafija) i na silnu literaturu koju sam im odnela na našem ali i prevedenu sa engleskog jezika. Naravno da i IQ iznad normale predstavlja dodatni problem.
Knjiga 1-2-3 Magic od Thomas Phelan mi je puno pomogla.

Srdačan pozdrav!

Dobar dans vima na forumu!
Majka sam deteta sa ADHD sindromom i iza mene je destogodišnje iskustvo vezano za ADHD.
Lek Concerta je ukinut od strane ministarstva i volela bih ako bi neko mogao da mi ponudi odgovora na pitanje zašto?
Nebojša Jovanović je neverovatan stručnjak vezano i za ove probleme.
U sve tri škole koje je moje dete promenilo, oglušili su se na sve zahteve kao što su ona koja deca u Hrvatskoj recimo imaju: Dodeljivanje vojnika na civilnom služenju, defektologa...i tome sl. Moj sin sada ima 14 god i ko zna koliko toga je još ispred meneu svakodnevnoj borbi. Svaki dan je težak u takvoj porodici. Izazova je mnogih. Ja nisam sa njim u školi a tih nekoliko sati koje provede tamo tretira se kao i ostala deca i još gore, jer je već stigmatizovan od ranije. Priča o ADHD od strane pedijatara se ignoriše, bez obzira na zvaničan nalaz doktora ( plus diskalkulija, disgrafija) i na silnu literaturu koju sam im odnela na našem ali i prevedenu sa engleskog jezika. Naravno da i IQ iznad normale predstavlja dodatni problem.
Knjiga 1-2-3 Magic od Thomas Phelan mi je puno pomogla.

Srdačan pozdrav!

Vidim da je ova poruka od prosle godine, moj sin pije Concertu i jos uvek je regularno dobijamo na recept, tako da mislim da nije ukinuta...ono jeste da je bila nestasica u jednom periodu i da samo je skupo placali ali je sad ima.

Da li neko zna zbog cega dva rodjena brata ne mogu biti kod istog doktora u Palmoticevoj?

Ja sam ocajna definitivno, aj prvi sto je hiperaktivan, nego sad i drugi, jos samo ja da postanem hiperaktivna :(
Ide li necije dete u dnevnu bolnicu tamo kod njih, ona sto je ko vrtic?

Citao sam o ovome vise puta od kada sam saznao za ovaj simptom. Vecina toga sto se manifestuje na decu imao sam kada sam bio mladji. Neceg cega se najvise secam da nikada nisam mogao da se skoncetrisem na ucenje, nisam mogao da imam duzu paznju, ako ne bi smeo da ustanem bio sam ceo nemiran, hvatao bi me svrab po telu, cupkao bi nogama, misli bi se smenjivale itd. Tada se malo o tome znalo i jednostavno se smatralo da su takva deca.
Kada sam saznao za sve ovo, a relativno sam nedavno saznao, poceo sam da citam o tome i vidim da se to nastavlja i u kasnijem uzrastu...
Mogu reci da i dalje prolazim tj. nikada nije ni prestajao taj simpotom deficit paznje i nemogucnost da se skoncetrisem. Ucim nesto i zelim da se usavrsim u tome ali imam i dalje problem. Ovde ne mogu da biram hocu ili necu ovo moram zbog sebe ali postoji 'to nesto' u meni sto me sputava da se usmerim ceo.
Ne znam da li da sebe uvrstim u ovu kategoriju?
Zamolio bi za neki odgovor, neko pod pitanje koje vise upoznat sa ovim, da ne bude da sam se dzabe poveravao i iznosio svoj problem. To sto ce mi neko reci idi tamo i tamo mi opsolutno nista ne znaci. Za to tamo i tamo treba i dobra lova da se spremi pa s obzirom da je ovo jedna od najvecih teme o ovom simptomu iz tog razloga sam i napisao to ovde jer se nadam da cu dobiti neki priblizan odgovor.
Hvala na razumevanju.

Zdravo svima!
Vidim da je opet ozivela tema!! Veoma mi je drago, jer ipak mozemo razmenjivati iskustva. Dopala mi se prica od menna, jer je imao srecan kraj. I moj sin koji ima adhd, sad kreno u prvi razred. Htela sam odloziti, ali sad ove godine definitivno ne daju nikome da odlozi upis. Mislim da je to jako lose. Eto on ne sedi na casu, ne pise nista, gleda kroz prozor, i da jos nabrojim? Sve kuci moram odraditi sa njim. Kad ode u skolu nije mi dobro. Zaista znam da to nije za njega, nije jos dozreo. Eto , ne moze ni jedan crtani film da odgleda do kraja. Samo prica stalno, zapitkuje, i deset puta pita jedno isto, ako mu ne odgovaras.
Veoma sam zabrinuta da nece usvojiti gradivo, jer ga uopste ne interesuje. Sta uciniti?
Koliko mali ima godina?Ako je 6 nije ni cudo sto je takav,ja sam bila takva i prezivela bez lekova,ali da mogu da vratim ipak bih posla sa 7 u skolu.Sta mu koji k**** dajete te otrove kada ce mali da sam odraste i mozak ce sam da se razvije?Neeee sve mora kako bi vi hteli i sta bi vi hteli i kada bi hteli....Ali malo sutra....Bravo cestitam nemam reci... :roll:

Back