Adaptacija stana od poda do plafona

Prošla sam kroz fazu stavljanja parketa (pošto je kuća bila samo ozidana neomalterisana, bez ičega unutra)
Prošla kroz fazu pravljenja kupatila i dve večeri pre svadbe (iako je plaćeno u ona strašna inflatorna vremena, majstor nije došao da završi posao) zajedno sa mužem dovršavali kupatilo - on gletuje aja brišem onaj malter, tj glet masu. Brišem i kao Ok pa kad se osuši samo pobeli pa opet. Sad mi muka kad se setim.
Prošla kroz fazu malterisanja kuće spolja nakon jedne zime sa maximalnom temperaturom od 15 stepeni u sobi , a znala je i da padne na 5.
Prošla kroz postavljanje betonske košuljice u potkrovlju
Prošla kroz postavljanje ograde na terasi
Prošla kroz postavljanje pločica na stepeništu

i sve to živeći u kući

dođoh malo sebi, konačno z:)

ok, što se bojlera tiče, to je sve što je trebalo da znam, 10 godina garancije je i više nego dovoljno. dakle, bojler je precrtan sa spiska pitanja. radijatori takođe, nema potrebe za remontom, grejanje je korektno, toplanu ću svakako zvati za ventile, a što se farbanja tiče, upravo sam i ja razmišljala da same to uradimo, pa ću svakako ostaviti radijatore za pred kraj. i kad bolje razmislim, praktičniji su nam ovi masivni nego aluminujumski, jer zimi, na primer, možeš da staviš na njih neku graderobu koja mora pod hitno da se osuši z:lol:

Dobro kod preduzimaca je sto ne brines o majstorima , dnevnicama , materijalu, lose je sto i njegova usluga kosta.

preduzimača svakako angažujemo, zanima me samo koliko je (okvirno, u procentima) ceo posao skuplji u odnosu na samostalnu organizaciju majstorija (ovaj podatak mi je potreban zbog našeg predračuna). ja računam da bismo mi u celu akciju krenuli najkasnije 1. marta, tako da ako nisu bukirani posle vas, prosledite nam ih, plašim se da će posle biti teško uhvatiti bilo koga kad krene prolećna sezona renoviranja…
.
Boranak u stanu za vreme radova zeno ti si bas optimista.

z:lol:

ok, shvatila, mission impossible z;)

dobra stvar je to što preko puta nas živi moja drugarica iz osnovne, i ovako smo non-stop jedna kod druge, tako da neću imati problema sa kafom, piškenjem, vodom, hranom i ostalim propratnim čarolijama. ali problem je što u stanu DO nas imaju osmomesečnu bebu, zbog njih mi je najveći bedak… z:(

enivejz. imam još nekoliko dilema:

1. da li je bolje obaviti što više posla koji je u mojoj nadležnosti unapred (npr. kupovina sanitarija, pločica, i sl.) ili je bolje oko svakog elementa prodiskutovati prvo sa majstorima?

2. pošto treba sva stolarija da se promeni ( i spoljašnja i unutrašnja), meni je najlogičnije da to ide pre svega ostalog, najviše zbog ‘neurednosti’ celog zahvata, obijenih zidova i sl. a s druge strane, ne bih volela da mi se u toku radova oštete ganc-novi prozori, vrata, štokovi… predstavu nemam...

3. vrata našeg minijaturnog špajza se otvaraju na unutra i užasno su nepraktična, pa hoćemo da stavimo klizna, ali ona koja imaju samo gornju šinu i praktično “vise”. zna li neko nešto o tome i koji majstor bi to uopšte postavljao (može li stolar koji bude radio i police u špajzu?), ne verujem da je to nekakav veliki poduhvat, ali šta ja znam, right? z;)

4. menjaćemo većinu nameštaja jer je naprosto neadekvatan za naše potrebe, ali nameštaj nikako nije za bacanje, star je cca 11-12 godina, italijanski, vrlo očuvan. pa smo odlučile da ga prodamo, međutim, gde i kako? rekli su mi da postoji nekoliko firmi koje se bave otkupom polovnog nameštaja, ali da vrlo slabo plaćaju i da im na kraju ljudi daju u bescenje, samo da bi se oslobodili stvari (mislim, zaista mi je krajnje imbecilno da prodam savršeno dobar francuski krevet za 30 eura, npr.). druga opcija su oglasi, ali to se onda otegnu u nedogled, bojim se...

eto, dilemama nikad kraja... mirka, hvala još jednom na iscrpnosti odgovora, nadam se da nisam predosadna, sebi svakako već jesam, ključa mi mozak od svih ovih pitanja...

1. Kupovine obavljas sama , mozes eventualno da kazes majstoru sta planiras da bi on znao sta ga ceka i da bi ti ukazao na eventualne probleme oko tvojih zamisli.

2. Pvc se radi prakticno prvi , a unutrasnja stolarija ide na samom kraju, tj povadis sve staro na početku a stavljas novu na okrecene zidove, ova nova vrata se ugradjuju tako.

3. Klizna vrata su odlicno resenje al su skuplja od normalnih bar 40 % pa ako ti kazem da prosecna vrata sobna koštaju oko 25 000 din onda razmisli da li ti se isplati da stavljas klizna .

I to se kupuje kao i sve drugo a mozda moze i stolar vestiji da naprai il oni sto prave klizne plakare.

patty , Mirka ti je sve rekla,sto se tice tih vrata,ne znam kojim budzetom raspolazes npr jeftinija varijanta su ti npr harmonika ili rolo vrata,ako radis klizna po mom iskustvu garman je najkonkurentniji sa cenom,ili na kraju krajeva da stavis normalna vrata pa da se otvaraju suprotno od trenutne situacije tj spolja,ako ti opet ta prostorija to dozvoljava
a sto se tice tog polovnog namestaja,davanje oglasa direktno i ne mora da bude bas tolika frka,ja sam npr moje polovne kancelarijske stolove prodala za vecu cifru nego sto sam ih platila nove :)

zahvaljujem na odgovorima.

patty , Mirka ti je sve rekla,sto se tice tih vrata,ne znam kojim budzetom raspolazes npr jeftinija varijanta su ti npr harmonika ili rolo vrata,ako radis klizna po mom iskustvu garman je najkonkurentniji sa cenom,ili na kraju krajeva da stavis normalna vrata pa da se otvaraju suprotno od trenutne situacije tj spolja,ako ti opet ta prostorija to dozvoljava

eh, da. stvar je u tome što budžet zavisi od cene ostalih radova, dok to ne utvrdimo, nećemo znati imamo li dovoljno za ovakve stvari. dakle, ovo računam u neke sekundarne radove, pa ako ostane para… nažalost, u slučaju ove ostave u obzir dolazi samo neki klizni sistem, otvor je nekako izmešten, pa ne može da se otvara sa spoljne strane, jer udara u frižider, ma komplikacija, da ne objašnjavam. u svakom slučaju, ja ne bih insistirala na ‘pravim’ vratima, dovoljno je da to bude neki panel recimo kao na ugradnim plakarima, dakle, samo da se lepo zatvori. no dobro, to sad i nije najvažnije.

elem, nakon što smo popisale sve što treba da se radi, to otprilike izgleda ovako:

- nove vodovodne instalacije u kupatilu i kuhinji
- hidroizolacija i postavljanje pločica ( u kupatilu do plafona, u kuhinji samo podne)
- sanitarije, bojler, kuhinja po meri + kuhinjski aparati
- električne instalacije u celom stanu
- spuštanje plafona i rasveta (samo u dnevnoj sobi)
- spoljna (alu) i unutrašnja stolarija, sigurnosna ulazna vrata, klizna za špajz.
- nov parket (dnevna, trpezarija, predsoblje, hodnik i sobe)
- molerski radovi - ceo stan
- 2 ugradna plakara (po duznom metru: 1.5 i 1.2)

kvadratura otprilike izgleda ovako:
kupatilo (6kvm), kuhinja (6), špajz (2), trpezarija (5), dnevna soba (25), predsoblje (9), mali hodnik (4), mala soba (9), velika soba (12). Visina plafona 2.70.

prozorskih otvora ima 4 (po dužini otprilike: 2x2.5m, 1x2m i 1x1.2m) + dvokrilna balkonska vrata. sobnih vrata: sa staklom 2, bez stakla 4.

pitanje za kviska: da li će 15000 pokriti sve ovo? :think:

hm, pa priti mač standardno.

neki preliminarni dogovor je da ne štedimo na spoljnoj stolariji i kupatilu, a sve ostalo - srednja klasa (imamo super stolara koji će nam napraviti kuhinju za 1500, za parket smo računale 40eur/kvm, sobna vrata 300-350, itd.). ne znam, nekako skupljajući informacije o cenama, sa različitih strana, došle smo približno do ove cifre (500 eura gore-dole). a u zavisnosti od prioriteta, negde štrpneš pa dodaš drugde, šta znam... radije bismo da nam ostane dovoljno da se 'raspustimo' kod nameštaja, rasvete, detalja i estetike uopšte, nego kod ovih stvari. ali naravno, nipošto na uštrb kvaliteta...

p.s. inače, tvrdim da ovo naše kupatilo, iako zaista malo, ima najbolji (originalni) raspored od svih koje sam do sad videla. mislim da je ovu zgradu (kao i pola nbg-a) projektovao arhitekta uroš martinović, a zbog ovog detalja zaslužuje posebno priznanje. pogledajte položaj wc-šolje z:lol:
2lucqrk.jpg

Kazu neki majstori sa kojim sam razgovarala da sasvim korektne plocice npr mozes kupiti a da su domace. I da kostaju vrlo vrlo povoljno. Ja sam bila skepticna prema toj prici i kupovala sam špansku keramiku koja je skoro 3x skuplja od domace.

Sanitarije sam kupovala po izgledu samo me je to zanimalo, al opet nista jeftino nisam kupila jer to sto se meni dopada uvek košta ko djavo.

Kuhinju cu da pravim , belu tehniku sam svu kupila u Gorenju. Najvise zbog 5 godina garancije.

Pvc mi je REHAU , unutrasnja stolarija je iz Doors and Floors ...

Blinda vrata smo uzeli BOSAL.

Sve je to recimo malo iznad proseka al moze i daleko jeftinije da se prodje.

Kazu neki majstori sa kojim sam razgovarala da sasvim korektne plocice npr mozes kupiti a da su domace. I da kostaju vrlo vrlo povoljno. Ja sam bila skepticna prema toj prici i kupovala sam špansku keramiku koja je skoro 3x skuplja od domace.

Sanitarije sam kupovala po izgledu samo me je to zanimalo, al opet nista jeftino nisam kupila jer to sto se meni dopada uvek košta ko djavo.

Kuhinju cu da pravim , belu tehniku sam svu kupila u Gorenju. Najvise zbog 5 godina garancije.

Pvc mi je REHAU , unutrasnja stolarija je iz Doors and Floors ...

Blinda vrata smo uzeli BOSAL.

Sve je to recimo malo iznad proseka al moze i daleko jeftinije da se prodje.

mirka my manz:lol:
i ja kupovala špansku i italijansku keramiku, ali ne toliko što sam se plašila domaćeg kvaliteta, već što naši ne prave ono što sam ja zamislila. Bela tehnika sva iz Gorenja takođe, a unutrašnja vrata Doors & Floors, prosečna cena po vratima 30.000 din. Što se tiče plakara, još nisam odlučila. Cene su jako jako različite od 1.800 do neverovatnih 5.800 evra za plakar dužine 4.5 metra, visine 2.60m.

Ja svracala u Garman pre neki dan , treba mi klizni sa ogledalima dimenzije još ne znam.
Sačekao me neki smoreni prodavac , izgleda sam ga prekinula dok je igrao igricu pa mu se nije pricalo samnom. Al je ponuda solidna , imaju tri vrste ogledala sto mi se dopalo.

Al to sve ostavljam za kraj da prvo vidim sta cu sa garniturom.
Svidja mi se jedna Salotti al ne mogu da se odlucim dal da uzmem ugaonu il da umznem trosed i dvosed.

Sad mi se najvise uklapa bela , al imam psa ludaka ko ce to odrzavati.

Joj Kvinsi stavljaju mi rasvetu ovih dana , sve vise lici na stan i sve mi se vise svidja.

Bila sam al mi se nista nije dopalo da bas kazem to il ni jedno drugo.
A i bilo je pred novu godinu , pola stvari kaze devojka su prodali pa ni izbor nije bio neki.

Odaberem tamo sto za trpezariju beli ...imam sliku stavicu samo da iskopam , al košta trišavih 135000 din. :(

Posle tog stola ni jedan mi vise nije dovoljno dobar.
:dash:

Back