Adaptacija stana od poda do plafona

Ne vidim ko je "palamuda" i šta je to u ovom slučaju.
Svako može da uradi što god hoće i kako god hoće. Ako mu se ne dopadne ono što je postigao - pozove nekog drugog. Taj drugi bi trebalo da zna bolje. Ako zaista zna bolje - uradi što treba i to uredno naplati.
Prema tome, ako je neka popravka trebalo da staje 500 dinara a zahvaljujući intervenciji domaćina postane 3000 dinara - ne vidim problem! Pogotovu ne da nekog nazivam "palamudom"!

Nešto nemam poverenje u "majstore" za koje su (svi) drugi "palamude"! Uradi ono što treba i naplati! Kraj!

u tome i jeste problem sto ne vidis ko je palamud. imas takve ljude pun ***** (kao sto sam i rekao)
price tipa: sta ti znas bolje od mene kada sam ja samouki dr-mr,video sam na jutubu i nije tako tesko!
i tada daj samouki dr-mr zaserre pa zove pravog majstora da ispravlja.
i kada pravi majstor to naplati skupo mu je u pm :lol:

primer br 1.)

nije hteo tip da mu mi postavljamo podno grejanje jer smo skupi a zapravo je to prosto ko pasulj pa ce on.
prilikom montiranja vc solje probusio cevku.i naravno saniranje kvara je ispalo skuplje nego postavljanje.

drugi pametnjakovic je ustanovio da je elektricar :lol:
sve je on to znao,povezao i razvukao kablove(i naravno okrecio) i izbacivala mu fidelka.
da bi na kraju zvao prave majstore da ustanove gde je zajebbao
(zajebbao je kada je ekserom prihvatao kablove pa ostetio i spojio nulu i zemlju)

evo jedan samouki gazda p[alamud je kosuljicu radio sa sljunkom :lol:
kaze video na jutubu :hahaha1:
e to su palmudi. misle da sve znaju i misle da svako moze da bude majstor. i kada se ujebbu samo zavuku rep pod bulju

i da ne nabrajam primere i primere palamuda.
mada msm da su najgore zene domacice :think:

zavrsis kupatilo, sve kako treba a ona kaze:
majstore taj umivaonik bi mogao na drugi zid da ide! :eek: :lol:

Poslednja izmena:
I dalje ne vidim zašto bi te ljude smatrao "palamudom"?
Uradio je što je uradio. Ti dođeš i kažeš: sada je cena toliko. Može da prihvati ili ne. Ne vidim zašto sad treba da mu prosipaš pamet!
Pozvan si, kaži cenu, ako gazda prihvati, uradi i naplati!
Svako mudrovanje ide samo na tvoju štetu!

upravo zbog toga sta si opisao u postu.
misle da su najpametniji i obavezno zaserru pa posle kukaju za pomoc

nije precizan primer ali da te prosvetli :hahaha1:
http://vukajlija.com/palamud/143393

Majstore, koju si ti skolu ucio da radis to sto radis? Kad budes pokazao diplomu na kojoj pise da si majstor zidar, ili sta vec, onda ces biti majstor. Ovako, ti si isto sto i mi, obican neskolovani amater, sa malo vise prakse. Ako sam mogao da zavrsim fakultet, onda sam valjda sposoban i da radim neki posao za koji nije potrebna neka narocita inteligencija i znanje.

Ljudi su pogresili, jaka stvar. Nisu uradili ko zna sta.

Ja stvarno ne volim da se upuštam u ovakve rasprave.To što je neko završio fakultet ne znači da ume da kreči. A u stvari sam htela da kažem da se osećam krajnje prevareno kad mi dva profesionalca u razmaku od 11 meseci kreče trpezariju i posle 6 mesece zidovi ispucaju. Tako se potrefilo, krečili smo čim smo se uselili, a posle 11 meseci smo renovirali kuhinju i kupatilo, pomerali neku struju u trpezariji, pa je štemovano i moralo ponovo da se kreči. Samo žure da što pre završe, niko ne skida stare slojeve (koji su ko zna koliko već puta naneti), samo nanose neke pripreme pa poludisperziju. Drugi majstor je morao plafon da oguli jer je pretilo da će da padne pre nego što on završi posao, znači ne bi izdržalo ni po principu "drži vodu dok majstori odu". I zbog toga se zadržao dva dana duže i kukao kako on ne prihvata poslove koje ne može da završi za vikend i bla-bla, još smo i njegove kukumavke trpeli.... i posle svega, eno zid ispucao...
I na kraju zaista ispadne najsigurnije da radimo sami. Muž ume da kreči, ali on to sve skida, šmirgla, traje beskonačno, a nema vremena da se posveti tome pored redovnog posla.

Ne znaci da ume, ali znaci da ako je intelektualno sposoban da zavrsi fakultet, sposoban je i da nauci da kreci. Mozda nece uspeti iz prvog ili drugog puta, ali ce nauciti.
Od stemovanja zna da ispuca malter. Pukotine treba popuniti akrilnim kitom i pregletovati uz koriscenje bandaz trake.

Moj savet. Guljenje stare farbe i glet mase. Nakvasis valjkom zid, sacekas malo da povuce i onda spahtlom skines. zatim, popunjavanje pukotina akrilnim kitom, nanosenje podloge, gletovanje, smirglanje, gletovanje, podloga, farbanje.

Botr, hvala ti na savetu, sve to moj muž zna i radi kad on kreči. I traje danima i nedeljama, ali tada nije imao vremena, pa smo platili profesionalcima a oni su skarabudžili. Sve sam to napisala da ilustrujem zašto ljudi pokušavaju sami da rade.
Ja sam jednom pokušala da krečim kupatilo, jer me kuma naložila: ma to ti je lako, skineš malo, izgletuješ, naneseš 2-3 sloja.... sve to što si ti napisao, ali u praksi baš nije išlo tako glatko. Namučila sam se i ni na šta nije ličilo. Ali dobro, nije više otpadao plafon kao do tada i bilo je čisto. I ružno. Pa šta. Verovatno bi sledeći put bilo bolje, ali nemam molerskih ambicija.
Posle sam shvatila da ima stanova u kojima su svi zidovi nekakve gipsane ili ne znam kakve ploče koje su uvek ravne, tu nema šta da se gletuje, gituje, popunjava, šmirgla, samo se prekreči. Onda može da da se završi za par sati. Ali moji zidovi nisu takvi.

Čeka nas farbanje stolarije. I to on hoće sam da radi. Kaže, uradiće nam kao što su nam okrečili. Brzo i loše...

Moj savet. Guljenje stare farbe i glet mase. Nakvasis valjkom zid, sacekas malo da povuce i onda spahtlom skines. zatim, popunjavanje pukotina akrilnim kitom, nanosenje podloge, gletovanje, smirglanje, gletovanje, podloga, farbanje.
Mene mrzelo sa valjkom da kvasim plafon ( ispada kao da krečim plafon,a to mi je najteže ) pa sam uzela onu pumpu sa kojom se prska vinograd i buba zlatice na krompiru,onu žutu,stavila toplu vodu,napravila pritisak,poprslala plafon i za tren oka ogulila .Mislim da je tako lakše.

Moze i tako, ko ima sa cim da radi. Krecenje nije za zene, bez uvrede, :)
:) nije uvreda :) Kad su zidovi ravni-meni to nije u opšte problem i znam lepo da okrečim,ali ne znam već da radim kad su napukli zidovi ili treba da se gletuje.

Večeras ,tj malo pre nam bio majstor koji je tražio za krečenje dnevne sobe od 27 kvadrata(nema gletovanja) i kuhinja koja je oko 12 kvadrata( postoje velika vrata,prozor,pločice do pola,1 zid je ceo i za to traži 150 evra sem što neće da guli plafon.

Meni se ta cena nije svidela,pa sam odlučila da ja to uradim sama.Samo sam napomenula da me ne uslovljavaju da radim plafon (dva puta) pa da krečim zidove.To ću dva dana da radim.

Ne smatram da je to neka umetnost.Znam par žena koje dobro kreče...do duše,mogu da mi budu mame.

Majstore, koju si ti skolu ucio da radis to sto radis? Kad budes pokazao diplomu na kojoj pise da si majstor zidar, ili sta vec, onda ces biti majstor. Ovako, ti si isto sto i mi, obican neskolovani amater, sa malo vise prakse. Ako sam mogao da zavrsim fakultet, onda sam valjda sposoban i da radim neki posao za koji nije potrebna neka narocita inteligencija i znanje.

Ljudi su pogresili, jaka stvar. Nisu uradili ko zna sta.

nemas ni ti diplomu za majstora a i na tarabi pise svasta.

iskustvo i svakodnevni rad vredi vise od diplome a da sve moze da se nauci to si u pravu.mozes da budes i automehanicar i moler i zidar i vodoinstalater i svi ti poslovi nisu previse komplikovani i sto je majstor bolji to njegov posao izgleda laksi.

ali kada krenes da radis vidis da nije bas tako jednostavno.jeste po pravilu posle svakog krecenja ide struganje i gletovanje ali kvalitetnim radom se moze raditi i nekoliko slojeva.

neko rece da mu puca nakon krecenja a od molera se ocekuje da-ispravi krivo ozidan zid,da osusi zid koji je prokisao ,da sanira pukotine u betonu i malteru trakom od 5cm i rigipsom i jos mnogo toga.

:) nije uvreda :) Kad su zidovi ravni-meni to nije u opšte problem i znam lepo da okrečim,ali ne znam već da radim kad su napukli zidovi ili treba da se gletuje.

Večeras ,tj malo pre nam bio majstor koji je tražio za krečenje dnevne sobe od 27 kvadrata(nema gletovanja) i kuhinja koja je oko 12 kvadrata( postoje velika vrata,prozor,pločice do pola,1 zid je ceo i za to traži 150 evra sem što neće da guli plafon.

Meni se ta cena nije svidela,pa sam odlučila da ja to uradim sama.Samo sam napomenula da me ne uslovljavaju da radim plafon (dva puta) pa da krečim zidove.To ću dva dana da radim.

Ne smatram da je to neka umetnost.Znam par žena koje dobro kreče...do duše,mogu da mi budu mame.

tu ima preko 100kvm.sto da nije krecenje za zene.nekada su odlicni majstori bili zene posebno po vojvodini.

Ja stvarno ne volim da se upuštam u ovakve rasprave.To što je neko završio fakultet ne znači da ume da kreči. A u stvari sam htela da kažem da se osećam krajnje prevareno kad mi dva profesionalca u razmaku od 11 meseci kreče trpezariju i posle 6 mesece zidovi ispucaju. Tako se potrefilo, krečili smo čim smo se uselili, a posle 11 meseci smo renovirali kuhinju i kupatilo, pomerali neku struju u trpezariji, pa je štemovano i moralo ponovo da se kreči. Samo žure da što pre završe, niko ne skida stare slojeve (koji su ko zna koliko već puta naneti), samo nanose neke pripreme pa poludisperziju. Drugi majstor je morao plafon da oguli jer je pretilo da će da padne pre nego što on završi posao, znači ne bi izdržalo ni po principu "drži vodu dok majstori odu". I zbog toga se zadržao dva dana duže i kukao kako on ne prihvata poslove koje ne može da završi za vikend i bla-bla, još smo i njegove kukumavke trpeli.... i posle svega, eno zid ispucao...
I na kraju zaista ispadne najsigurnije da radimo sami. Muž ume da kreči, ali on to sve skida, šmirgla, traje beskonačno, a nema vremena da se posveti tome pored redovnog posla.
Ja sam imao sličan problem kod mene u trpezariji tj to je nekada bila trpezarija pa su skinute pločice (lepljene na malter) to je neko poravnao i svakih par godina su se pojavljivale sitne pukotinice. To je tako trajalo 20 godina koliko ja znam, šta god radio, popuca. Kada sam renovirao stan, ogulio sam sve zidove (većinu porušio :) ) i preko tih kritičnih mesta postavio mrežicu i pregletovao tanko. Nikad više nije popucalo. Možda nema veze sa količinom slojeva, u principu ako se pažljivo radi, sa poludisperzijom može da se fura u beskonačnost. Problem je kada je ispod neka stara boja od pre 100 godina i ona popusti e onda ide guljenje ali to većina majstora ne voli da radi, vole brzo da uzmu lovu i nestanu. Danas malo ljudi voli svoj posao, svi to rade da bi vozili mercedese audije...

A što se tiče stolarije, kako god da pripremaš i farbaš drveni prozor - boja otpadne posle godinu - dve a nije jeftino, samo materijal tj smirgla, impregnacija drveta i boja te izadje 30-50 evra po otvoru. Po meni, skupiš pare pa staviš nove, nije to više tako skupa investicija a da ne pričam što se zimi mnogo manje troši na grejanje tj ako je toplana. Mi smo merili u dva stana u istoj zgradi oba na centralnom grejanju, jedan pvc a drugi drveni prozori - razlika je bila 5 stepeni u korist novih prozora.

Poslednja izmena:
zato se majstori uzimaju sa preporukom a ne trazis ih po buvljaku :)

dobri majstori uvek imaju posla i nemaju potrebe da lepe letke po ulicama.

nasa firma od osmoro ljudi je prebukirana poslom cele godine
zato i ne nudim nase usluge :cool:

Ovde su takodje "majstori" prebukirani, ali to i dalje ne znaci da umeju da rade. Gledam neku fasadu, covek dao 3000 evra, i posle godinu dve po uglovima prozora je pocela da puca, jer verovatno nisu stavili mrezicu kako treba.

nemas ni ti diplomu za majstora a i na tarabi pise svasta.

iskustvo i svakodnevni rad vredi vise od diplome a da sve moze da se nauci to si u pravu.mozes da budes i automehanicar i moler i zidar i vodoinstalater i svi ti poslovi nisu previse komplikovani i sto je majstor bolji to njegov posao izgleda laksi.

ali kada krenes da radis vidis da nije bas tako jednostavno.jeste po pravilu posle svakog krecenja ide struganje i gletovanje ali kvalitetnim radom se moze raditi i nekoliko slojeva.

neko rece da mu puca nakon krecenja a od molera se ocekuje da-ispravi krivo ozidan zid,da osusi zid koji je prokisao ,da sanira pukotine u betonu i malteru trakom od 5cm i rigipsom i jos mnogo toga.

Nemam, i ne kazem za sebe da sam majstor, niti da radim ko zna sta.

Mogu majstori da rade npr. 1000 kvadrata fasade dnevno, kad sam se zato uhvatio u prethodnom postu, ali to ne znaci da oni znaju to d arade. Koliko njih je uopste procitalo uputstvo sa lepka, ili koliko njih je uopste trazilo edukativni materijal od proizvodjaca fasade? Mnogo toga se moze nauciti iz tih materijala. Koliko majstora zna da se jednim lepkom lepi stiropor, a da se sasvim drugi koristi za utapanje mrezice i fasadu?

Zavisi kakvom se farbom radi, ja samo malo presmirglam i farbam. Doduse, od kako sam izgletovao zidove, farbao sam ih samo tri puta.

Krecenje nije za zene, kao ni bilo koji drugi tezi fizicki rad.

sa ovim se slazem ima majstora i *majstora*.gleda dva puta i vec postane *majstor* ali uvek ima neku zvaku pa prica,prica a posao nikakav.

ima dobra i detaljna uputstva posebno za fasadu da se nadju na internetu.

treba da stavis i sloj podloge i ne smes suvise gusto inace ce poceti *peskiri* tj ljustenje sloja.bolje jedan sloj vise a tanko nego kad se nabaci debelo pa se pokrije iz sloja sto rade neki *majstori*

Ovde su takodje "majstori" prebukirani, ali to i dalje ne znaci da umeju da rade. Gledam neku fasadu, covek dao 3000 evra, i posle godinu dve po uglovima prozora je pocela da puca, jer verovatno nisu stavili mrezicu kako treba.

ponovicu opet: uzimaj majstore koje su ti nahvalili drugari i rodjaci,kolege blizi i dalji....

jer ako si majstor po preporuci ne moz ti sebi da dozvolis fijasko...pa makar negde i otisao u minus.sve da bi zadovoljio musteriju i da te dalje preporuci...naravno takve je teeesko naci :P

ponovicu opet: uzimaj majstore koje su ti nahvalili drugari i rodjaci,kolege blizi i dalji....

jer ako si majstor po preporuci ne moz ti sebi da dozvolis fijasko...pa makar negde i otisao u minus.sve da bi zadovoljio musteriju i da te dalje preporuci...naravno takve je teeesko naci :P

Problem je sto nema takvih. Dve takve nahvaljene ekipe su radile, i nikad vise, jedni uradili ravnajuci sloj, posto sam hteo da poravnam krive podove, ono isti djavo. Doduse, da nije bilo njih, ja nikad ne bih krenuo da betoniram. Radim sigurno sporije od njih, ali mnogo bolje i preciznije. Drgi pametnjakovici ozidali staklene prizme pur penom, ajd sto su radili pur penom, nego stoje krivo, fugne nisu napravili, nego su redjali prizmu na prizmu, a od gvozdju, koje se inace stavlja kada se zidaju prizme, nema ni traga. Neke prizme su cak i pukle. Nisam bio kuci kad su radili, da sam bio odmah bi ih isterao cim bih video sta planiraju. Uz to, oni su pobegli pre nego sto sam dosao kuci,i nisu se javljali. Posle godinu dana, jedan sasvim drugi lik, koji btw radi sa njima, ali nije nista radio kod mene, dolazi, da trazi pare. Ja pokusao da se dogovorim sa njima, spreman sam da im platim ono sto su uradili kako treba, ali fuseraj necu da platim. Posto nisu hteli, nisam im nista ni platio.

Tako bi trebalo da se radi, ali je mentalitet ovdasnjih majstora daj da to cas smandrljamo, uzmemo pare i dovidjenja. Jos nisam nasao ekipu koja stvarno dobro radi. Drugo, svi su oni culi da se tamo negde neki rad naplacuje po nekoj tarifi, i oni tako isto naplacuju, a to sto taj njihov rad nema veze s onim ko naplacuje toliko, i ciji rad stvarno vredi, nema veze.

Zato sam resio da fasadu radim sam, uz pomoc prijatelja i rodjaka. Iznajmim skelu, kupim materijal i udri. Sta reci kad retko ko od lokalnih majstora stavlja ugaonu lajsnu na fasadu, za to jos nisu culi, a tek za pocetnu niko nije cuo.

Krecenje nije za zene, kao ni bilo koji drugi tezi fizicki rad.

Nije, nije, slažem se u potpunosti :super:.
Samo, kad i žene ne bi radile muškarci bi brzo izumrli :zper:. Pa neizvodljivo je da polovina ljudskog roda radi a druga pola samo odmara i doteruje se. Jeste to lepa i humana ideja samo mnogo nepraktična... Uostalom, zar trčanje za obavezama od zore do mraka, rađanje dece ili održavanje cele kuće nisu težak fizički rad?
A krečenje stvarno nije baš toliki bauk, osobito kad se malo uvežba i navikne na alat. Vući valjak po plafonu nije teže od brisanja prozora, kačenja zavesa ili brisanja prašine sa vrha regala - a to radi skoro svaka žena.

Problem je sto nema takvih. Dve takve nahvaljene ekipe su radile, i nikad vise, jedni uradili ravnajuci sloj, posto sam hteo da poravnam krive podove, ono isti djavo. Doduse, da nije bilo njih, ja nikad ne bih krenuo da betoniram. Radim sigurno sporije od njih, ali mnogo bolje i preciznije. Drgi pametnjakovici ozidali staklene prizme pur penom, ajd sto su radili pur penom, nego stoje krivo, fugne nisu napravili, nego su redjali prizmu na prizmu, a od gvozdju, koje se inace stavlja kada se zidaju prizme, nema ni traga. Neke prizme su cak i pukle. Nisam bio kuci kad su radili, da sam bio odmah bi ih isterao cim bih video sta planiraju. Uz to, oni su pobegli pre nego sto sam dosao kuci,i nisu se javljali. Posle godinu dana, jedan sasvim drugi lik, koji btw radi sa njima, ali nije nista radio kod mene, dolazi, da trazi pare. Ja pokusao da se dogovorim sa njima, spreman sam da im platim ono sto su uradili kako treba, ali fuseraj necu da platim. Posto nisu hteli, nisam im nista ni platio.

Tako bi trebalo da se radi, ali je mentalitet ovdasnjih majstora daj da to cas smandrljamo, uzmemo pare i dovidjenja. Jos nisam nasao ekipu koja stvarno dobro radi. Drugo, svi su oni culi da se tamo negde neki rad naplacuje po nekoj tarifi, i oni tako isto naplacuju, a to sto taj njihov rad nema veze s onim ko naplacuje toliko, i ciji rad stvarno vredi, nema veze.

Zato sam resio da fasadu radim sam, uz pomoc prijatelja i rodjaka. Iznajmim skelu, kupim materijal i udri. Sta reci kad retko ko od lokalnih majstora stavlja ugaonu lajsnu na fasadu, za to jos nisu culi, a tek za pocetnu niko nije cuo.

joj druze skoro da mi te je zao :hahaha:
muke su to velike, verujem. i posle kada mi dodjemo kod nekog ko je imao slicne ili jos gore traume sa majstorima navrnu se na nama da ikaljuju frustracije.:evil:

problem je sto su danas svi majstori i misle da mogu da se bahate do mile volje

A krečenje stvarno nije baš toliki bauk, osobito kad se malo uvežba i navikne na alat. Vući valjak po plafonu nije teže od brisanja prozora, kačenja zavesa ili brisanja prašine sa vrha regala - a to radi skoro svaka žena.

pise ti u lokaciji da si iz vojvodine. kod nas je to po defoltu zenski posao.jel' tako? ;)

Back