Ne znam kako je sa ADCP, jer nikad nisam tako rentirala, ali ako uzmes stan direktno od landlorda, onda ne placas agency fees, ali zato placas security deposit od 2k do 5k, zavisi. To ti je refundable security deposit koji ti se vrati kada se iselis, ako je u stanu sve u redu.
Ako je u rentu ukljucen agent, onda na taj depozit dodaj agency fee of 5%.
Kada potpisujes ugovor, obavezno vodi racuna da je Minicipality approved, jer ako nije, neces moci da uradis vizu zeni i deci. Znaci VILE u Khalifa citiju i MBZ-u, a i AD - budi obazriv. Stanovi po zgradama u AD su uglavnom ok, ali opet provera. Obavezno trazi Municipality approved i ne prihvataj bilo kakve price tipa dacemo mi tebi papir koji kaze da je vila Sheykova, sa tim papirom ma fee muskila (nema problema). Mozda zaista i ne bude, ali ja se sa tim ne bih kockala. Moja drugarica trenutno placa cenu zato sto nije htela da slusa u vezi municipalitu approved vile, a stanodavac joj je upravo prodao takvu neku pricu i sad se ne javlja na telefon kad treba da uradi vizu za cerku i muza.
Kada udjes u stan, vodi racuna da neces imati vodu i struju. Onda pre useljenja moras da odes u ADDC i otvoris account na tvoje ime. Da bi otvorio racun moras da depozitujes 1000 AED kao security, a ako ima neka zaostala suma od prethodnog stanara, to mora da bude placeno a to placa landlord. Kad to odradis, voda i struja ce ti biti ukljuceni u roku od 24 sata. Racun za struju i vodu na tvoje ime je isto tako bitan, ponekad ga traze na uvid za neke druge government usluge, pa mozda cak i za sponzorisanje porodice (nisam sigurna). U vilama koje nisu municipality approved, voda i struja se ne placaju mesecno, vec je to ukljuceno u rentu, pa je to na neki nacin i indikacija za tebe da ta vila i nije mozda municipality approved. Racun za struju i vodu mesecno iznosi oko 100 AED, bar meni za 1BR.
Da, zaboravih Mawaqif

iliti Parking. Parking u AD se placa 2 ili 3 AED po satu u zavisnosti od zone ili 15 AD po danu, nocu ne mozes da parkiras u delovima koji su oznaceni za Residence Parking (a vecina je tako oznacena), za to ti treba yearly pass. Kad potpises ugovor za stan, odes u Mawaqif i odnes im taj ugovor i napravis ugovor sa njima na godinu dana za parkiranje kola ispred zgrade u kojoj zivis. Landlord mora da ti da plot no. area number itd...To kosta 800 AED za jedna kola. Za drugi auto na istom ugovoru placa se 1200 i onaj na cije je ime ugovor mora da da autorizaciju drugoj osobi (npr za zenu tvoju). Ako odes negde drugde da se parkiras u gradu, taj pass ti ne vazi jer je samo za tvoj residential area. Ako odes na Reem, Al Reef, bilo koju od novih zgrada u AD, nemas problema sa parkingom, dobijas 1 parking mesto sa ugovorom. Na aerodromu ces morati da placas parking za zaposlene koji je povoljniji nego za putnike...
Ako uzmes stan na Reem islandu racunaj da ces platiti 10k vise prve godine od cene koju su ti rekli, jer dodaj na to agency fees, security deposit, power&water deposit, tamo odvojeno placas A/C pa i tu treba neki depozit plus depozit za maintenance. Mislim da je tako generalno u svim novim zgradama u AD, mozda i AlReef.
Kad se konacno uselis i sredis parking, odes u Etisalat da uzmes internet connection na svoje ime. Odneses ponovo sve iste papire kao za parking i naravno pasos i emirates ID (ako imas) i prijavis se. Imas npr. E-life konekciju koja ti obuhvata land line i inetrnet i kosta 299 mesecno, ako hoces dodatno i kablovsku onda jos 100 cini mi se. Nista ne placas kad se prijavljujes za konekciju, nego ces platiti sa prvim racunom posle mesec dana instalaciju modema od 250 AED i paket koji si uzeo.
Sto se tice guzve, ako zivis npr na Kornisu, a ides na aerodrom, treba ti sat vremena ili malo jace da stignes. Problem je Salam St. tunel i Salam ulica do AlSaada mosta, tu je zagusenje, a onda se odjednom rascisti i stizes ok do aerodroma. Drugim ulicama ti se ne isplati da ides zbog milion semafora. Isto kad se vracas, opet ces da naidjes na guzvu na istom mestu. Udesi su svakodnevni, mali ili veliki, a to isto tako usporava saobracaj. Zato je najbolje ziveti u reonu oko Khalifa parka, Carrefoura i Adnec krivog tornja za one koji rade u Mussafi i na aerodromu. Pola sata ti treba do kornisha, pola sata do aerodroma. A sto se tice dece, normalno je za njih da koriste skolski prevoz i da se navikavaju na to, nego ti da se cimas svako jutro kroz guzvu, ne znam, najbolje nadji neki kompromis za sve.
Pogledaj stanove u Al Bandar i Al Raha, preko puta Etihad akademije. Novi stanovi, ali mislim da im je cena veca od onoga sto ti trazis.
Puno srece, ja ti napisah sve sto znam