Abu Dhabi... Dubai

Lepo je što govoriš tečno strane jezike, i još lepše što imaš EU pasoš. Nego, čime se ti tačno baviš? Džabe i pasoš i jezik i sve ostalo, ako si npr. diplomirani istoričar.

Uuh :) Inace sam neka sorta IT inzenjera, ali onog koji nema mnogo iskustva i koji je shvatio da u zivotu ne zeli da se bavi IT-jem recimo. Isuvise je komplikovano za razumeti, bolje i da ne pokusavas.Zavrsio sam bachelor, ali cu se truditi svim silama da upisem master sa malo drugacijom tematikom.
Nisam gore lepo napisao, radio bih u trgovini kao prodavac, ili mozda neki sekretar ili sluzbenik ukoliko npr postoji sansa da se nadje neki poslic u nekoj inostranoj firmi koja sardjuje sa Evropom.

Naravno, ne uzimajte mi ovo za zlo,ja reko' cisto da pitam, a sad su iskustva tu da me demantuju ili podrze.

Hvala na ogd ;)

Ako ces u trgovini kao prodavac, onda molovi i radnje tipa la coste, paris gallery i ostale luksuzne radnje, tu ima belaca da rade i plate su dobre. Druge trgovine mozes da zaboravis, jer zna se ko tu radi. U ovim navedenim nije lako dobiti posao, opet pitanje kriterijuma i sta oni zapravo traze.
Inace ima puno ljudi koji su zavrsili jedno, a rade potpuno nesto drugo. Jedna moja koleginica Indijka, zavrsila kompjutere, radi HR, oni koji pricaju jezike (ukljucujuci i mene) uglavnom rade u administraciji, turizmu, hotelima, tako da to sto ti razmisljas uopste nije nemoguce, ako vec neces IT. Ako pricas neke posebne jezike ili zanimljive kombinacije, ima sanse, evo kao na primer pre neki dan, oglas za svajcarsku skolu, treba im osoba koja ce biti kao neki Coordinator ili Assistant (ne secam se), koja prica engleski, nemacki i francuski, bez sva 3 navedena jezika nece uzimati aplikacije u obzir.
Problem je jedino sto takve poslove tesko da ces dobiti od kuce, preko neta, pa da ti plate da dodjes ovde (izuzev hotela). Moras biti ovde da trazis. Za mesec dana tesko da ces naci nesto da valja jer nemas radnog iskustva iz UAE niti kontakte. Za 3 meseca mozda i nadjes, ali to nece biti nista spektakularno za pocetak. Naravno, mozda budes imao srece, pa sve bude i vise nego ok, to niko ne zna, jer ovde retko gde ima pravih kriterijuma, sve moze ovako i onako.

Poslednja izmena:
Nisam gore lepo napisao, radio bih u trgovini kao prodavac, ili mozda neki sekretar ili sluzbenik ukoliko npr postoji sansa da se nadje neki poslic u nekoj inostranoj firmi koja sardjuje sa Evropom.

Moj savet - drži se (zapadne) Evrope. Ako imaš EU pasoš, a da nije neke od e-u-q... zemlje poput Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, itd..., onda mislim da će ti biti bolje u nekoj evropskoj zemlji. Realno, ovde je veća disproporcija u platama između nekih hi-profile poslova (menadžeri, doktori, inženjeri), i sve ono ispod toga. A sve ono ispod toga uglavnom rade Azijati, za poprilično manje pare nego njihove evropske kolege.

Ništa te ne košta da probaš, naravno, možda i ja grešim što polazim od pretpostavke da je novac glavna stvar u donošenju odluke.

Ako ces u trgovini kao prodavac, onda molovi i radnje tipa la coste, paris gallery i ostale luksuzne radnje, tu ima belaca da rade i plate su dobre. Druge trgovine mozes da zaboravis, jer zna se ko tu radi. U ovim navedenim nije lako dobiti posao, opet pitanje kriterijuma i sta oni zapravo traze.
Inace ima puno ljudi koji su zavrsili jedno, a rade potpuno nesto drugo. Jedna moja koleginica Indijka, zavrsila kompjutere, radi HR, oni koji pricaju jezike (ukljucujuci i mene) uglavnom rade u administraciji, turizmu, hotelima, tako da to sto ti razmisljas uopste nije nemoguce, ako vec neces IT. Ako pricas neke posebne jezike ili zanimljive kombinacije, ima sanse, evo kao na primer pre neki dan, oglas za svajcarsku skolu, treba im osoba koja ce biti kao neki Coordinator ili Assistant (ne secam se), koja prica engleski, nemacki i francuski, bez sva 3 navedena jezika nece uzimati aplikacije u obzir.
Problem je jedino sto takve poslove tesko da ces dobiti od kuce, preko neta, pa da ti plate da dodjes ovde (izuzev hotela). Moras biti ovde da trazis. Za mesec dana tesko da ces naci nesto da valja jer nemas radnog iskustva iz UAE niti kontakte. Za 3 meseca mozda i nadjes, ali to nece biti nista spektakularno za pocetak. Naravno, mozda budes imao srece, pa sve bude i vise nego ok, to niko ne zna, jer ovde retko gde ima pravih kriterijuma, sve moze ovako i onako.

Bas ti hvala sto si sepotrudila :) Mislio sam da su vise zatvoreni ali mi je drago sto to cujem.Ne znam, nisam jos nacisto sam sa sobom jer i dalje nesto motam po glavi Evropu ali mi nekako sve to deluje egzoticno na istoku a i pustolov sam.Pokusacu nesto verovatno na tom polju pa mozda se i desi nesto.Ne znam dok ne probam.

Hvala ti, ukoliko mi bude trebalo nesto rado bih te saslusao.
Pozz

Moj savet - drži se (zapadne) Evrope. Ako imaš EU pasoš, a da nije neke od e-u-q... zemlje poput Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, itd..., onda mislim da će ti biti bolje u nekoj evropskoj zemlji. Realno, ovde je veća disproporcija u platama između nekih hi-profile poslova (menadžeri, doktori, inženjeri), i sve ono ispod toga. A sve ono ispod toga uglavnom rade Azijati, za poprilično manje pare nego njihove evropske kolege.

Ništa te ne košta da probaš, naravno, možda i ja grešim što polazim od pretpostavke da je novac glavna stvar u donošenju odluke.

Da, kontam te.Upravo se oko toga i cimam u posledje vreme, ali me nesto vuce daljina.Videcu, probacu nesto, ko zna sta ispadne na kraju.Ima nesto misteriozno u tim Emiratima sto mi ne da da ih totalno iskljucim.

PS. Pitanje za sve: Da mozete da li biste se vratili u Evropu, odnosno da li biste vise ziveli u nekoj EU zemlji nakon par godina provedenih tamo?

:worth:

Ovdje je egzoticno samo prvih nekoliko mjeseci, ne zavaravaj se da ce to da potraje dugo. Evropa je majka nasa i ne moze se uporedjivati sa ovim ovdje, ne zove se dzaba stari kontinent. Civilizacija, nema ovih divljana iz bangladesa, indije, filipina i slicnih.

PS. Pitanje za sve: Da mozete da li biste se vratili u Evropu, odnosno da li biste vise ziveli u nekoj EU zemlji nakon par godina provedenih tamo?

Sad će neko da me strelja zbog odgovora.... Ja sam imao mogućnost da se preselim i živim u Norveškoj (sad je kolega tamo). Očigledno, nisam tamo...

Nisam ovde dugo, ali me je nešto vuklo ka bliskom istoku / magrebu. I sviđa mi se ovde. Jedino što može da promeni je kad dete krene u školu.

A prema većini zemalja unutar EU osećam neku odbojnost. I prema zemljama i prema ljudima.

Ja bih posle zivota ovde definitivno isla negde da dobijem neki dobar pasos. Da sam znala kako stoje stvari kad sam bila mladja, prvo bih se skolovala negde gde su dobri pasoši i gde se diktiraju svetski trendovi ( EU, kanada, australija, us), dobila pasos po mogucstvu, pa onda dosla ovde. da radim i zaradim..eh da mi je tad bila ova pamet...ali u svakom slucaju i ovo je ispalo sve onako kako sam zelela, tačno sam sebe ovako videla u budućnosti kad sam imala nekih 15,16, da nisam dosla ovde, nikada ne bih imala svoju porodicu, moju ćerkicu i muza i divno zivotno iskustvo sa Bliskog istoka koje zlata vredi...a za budućnost cemo videti sta nam Bog da...

Ne znam na koju foru drzave EU svrstavas u isti kos, kad je svaka razlicita od svake na milion nacina. Ni americke drzave nisu toliko homogene, a kamoli EU. norveska je prica za sebe, italija, grcka, svajcarska, belgija... bas se razlikuju mentaliteti i drzave jedna od druge. Ja bih se ovog koraka vratio u bilo koju drzavu EU, zivio sam i radio u svedskoj i svajcarskoj i to su civilizacije naspram UAE. nema ovih jadova sto ih prije pomenuh sto dirince i smrde za 150 eura. U UAE je prevelika razlika izmedju vecine populacija sto radi za mizerne pare i onih koji trose milione svaki dan. Nije lijepo vidjeti stotine autobusa i zgrada koji su pretrpani gotovo robovima iz bangladesa, indije i slicnih. da ne pominjemo filipince svuda. to nigdje neces vidjeti u eu. ma ne moze se porediti sa ovim ovdje, ovo ovdje je vise da se vidi i malo iskustva stekne, osim neko ko ima familiju ovdje pa mu je lakse tako da se nastani ovdje.

@Tonto, mislim da ne bi pogresio ako dodjes ovde u pustolovinu, pa makar ona trajala i 3 meseca, ako je to ono sto zelis i ako mozes to da finansiras. I da radis malo, steknes neko drugacije radno i zivotno iskustvo, sve je to ok i nece da se baci. Uvek imas gde da se vratis kao i svi mi.
Slobodno pitaj sta te interesuje. Pozzzz

Ma nigde nije dobro na svetu danas. Ovde su neke stvari dobre u drugim drzavama su neke druge stvari dobre ali svuda postoji i druga strana medalje. Svuda problemi i nigde nije med i mleko da ti tece i da uzivas u zivotu. Svuda moras da rmbas da bi preziveo. Jedna od razlika zbog koje bi ja odavde zapalio je drzavljanstvo. Svuda mozes to da dobijes osim ovde :) Sto na kraju znaci: kad tad odavde ces morati da ides.

Eto jozefk, nasa su se deca ovde rodila, pa nemaju pravo da ovu zemlju zovu svojom...to mi je bas onako porazavajuce...sve ostalo mogu jos uvek da podnesem, jer ako se nadjes ovde, ides nekim svojim putevima i gledas svoja posla, napredujes tako da nije lose generalno. Mada, uvek u tvojim mislima postoji taj jedan dan u buducnosti kada neces imati vise kredibiliteta da ostanes. Izgubio si posao, a nisi uspeo da nadjes novi, imas preko 60 pa te poslodovci nece, a da bi ovde ostao moras imati radnu vizu, sve se urotilo protiv tebe i nema sanse da se zadrzis. Tada moras da ides kuci. Kojoj kuci?
Evo neke moje kolege npr, u zemlji su preko 20, 30 godina, a neki od njih vise nemaju sigurnu kucu da se u nju vrate (kao npr. Sirija, Egipat), a imaju i godina. Gledam ih kako iz dana u dan postaju sve stariji, kosa im rapidno sedi, sada guraju decu ispred sebe, salju ih na studije daleko odavde (EU, US) kako bi ona mozda uradila ono sto oni nisu, skucila se negde sa pasosem (a ni to vise nije lako), para imaju, to stoji, al sta dalje? Provedes zivot ovde radeci, prodje ti vreme dok trepnes u stresu, nerviranjima, pokusajima da se makar malo osecas kao kod kuce, tvoja zemlja u medjuvremenu propadne vise nego onda kada si iz nje otisao i onda ti neko ovde kaze khalas! (gotovo) idi!. Cak iako kupis svoju kucu, ne mozes ovde ziveti bez cimanja, jer ako ne radis, daju ti samo privremeni rezidens, pa stalno moras da ulazi, izlazis iz zemlje, a sve to kosta.
Mene to frustrira strasno...
Mislim da najbolje ovde prolaze ljudi koji sebi zacrtaju cilj u novcu ili recimo vremenski cilj, pre nego sto ovde dodju. Vracam se kuci posle 5 godina ili kad zaradim toliko i toliko, a to mi treba za to i to. Oni znaju sta hoce i kuda idu, kao i to da se ne treba zavaravati pukim sanjarenjem, avanturizmom, trosenjem para na luksuzni zivot ovde, jer od toga nema vajde. Ja bih zaista volela da je drugacije, ali nije.
Drugo je ako iza sebe ostavljas lep zivot u sigurnoj zemlji ili zemlji koju volis, kucu na tvoje ime, pare, pa ti se ovde dolazi cisto radi prezivljavanja neceg novog i sticanja novih iskustava. Onda je ovo prava zemlja, rok trajanja joj je koliko bude trajala ta tvoja avantura...
Nadam se da ce nasa Srbija biti bolja u buducnosti, kada bih to znala, bas bi me bilo briga za sve.

Poslednja izmena:
Da u pravu si. Nemas gde da se vratis tako reci. I kad ce to da bude? Ja sam dosao 2006. i ako moram da odlazim kad budem imao 60 godina (ako Bog da zivota i zdravlja) dje cu da idem? To je vremenska razlika od oko 30 godina recimo. Moze "kuca" da se okrene up side down za to vreme :D A u mojoj situaciji ja jos uvek ni ne znam gde cu da idem odavde, u Srbiju ili na Filipine :) Tako da je ovo luda kuca. Ja bi odavde malo palio cini mi se. Dosta brate. 7 godina rada, zena, dvoje dece. I to je nesto :D

Gmail brate radi bolje od svih drugih. Posizio sam vec vise od svih tih mail provider-a. Gmail mi jedini nije pravio probleme do sada. Jedino je bilo smaranje sa njim kad sam aktivirao PIN. I mi u firmi koristimo svoj domain ali email ide preko gmail servera jer radi super. Tako da nemoj da mislis da ako vidis neko ima adresu na primer nenad@svilenkonac.com ne koristi Gmail :) Ne koristi gmail.com ali koristi Gmail server, sto ti dodje na isto.

I naravno opet ja :) trebam vasu pomoc :)

Gdje mogu naci u Dubai-u najftinije stanove gledao sam i dubizzle svasta nesto... al eto sta mi vi mozete preporuciti? Ja sa suprugom dolazim i nemam potrebe za nesto vece od garsonjere "studio". oko 3000 do 3500 dhs..... da se placa mjesecno....

Probaj Hamdan Center, ima nekoliko radnji sportske obuce, nalazila sam one sketchers patike sa krivim djonom za 350 kad su na drugim mestima bile i 500. Mozes i da se cenjkas. Nisam dugo bila, pa ne znam sta imaju. Tu kupujem i UAE suvenire kad idem kuci. Ima par radnji, privesci koji na aerodromu kostaju 30, tamo kupiš za 5. Isto mozes da trazis discount na total amount.

Juce, u supermarketu, muvam se oko povrca, nailazi Indijac, jedan od prodavaca, ide ka ljutim papricicama :) uzima tri komada, slozi ih i cap u usta :D Jede ih tek tako! Zena kupila tih istih papricica i ja danas strpo jednu u usta, reko kad on moze tri mogu i ja jednu :DDD Mal' nisam umro hahaha

Back