Abu Dhabi... Dubai

ako imate kesha i hoćete auto, polovni onda, ali mislim da sam pisala o tome vec, trazenje polovnog auta je kao trazenje posla i kao trazenje stana-glavobolja.ako uzimate kredit za auto-nov! Meni ostalo jos godinu i po da otplatim, kad to prodje, verovatno cu taj da prodam i opet uzmem novi.
mene je vozacka u AD 2011 kosTala od početka do kraja 4300 bez padanja i bez odlaganja i proces je trajao 3 meseca. Za one koji imaju dozvolu upola krace jer ne moraju na poligon vec samo testove i voznju sa instruktorom, a ako se plati nesto dodatno moze se završiti za 2-3 nedelje i dozvola u rukama, ako se ne padne trebalo bi biti manje od onoga sto sam platila. U AD ima samo drzavna auto skola za sve u Mussafi, jedino za casove voznje pre polaganja treba uzeti spoljnog instruktora. Cas se placa 70 AED za sat voznje.

@sunmoonstars, blogove sam izbrisala, tražim neko ozbiljnije mesto gde cu ih postaviti :)

Poslednja izmena:
polovni automobili preko auto kuce su mnogo skupi po meni, najbolje je naci lady driven car sa malom kilometrazom. Ok je kupiti od individue, ponekad se nađje dobar deal ako osoba iznenada napušta zemlju pa hitno prodaje auto. ili preko preporuke, neko koga znate zna nekog ko prodaje...

Ok je kupiti od individue, ponekad se nađje dobar deal ako osoba iznenada napušta zemlju pa hitno prodaje auto. ili preko preporuke, neko koga znate zna nekog ko prodaje...

Na to sam uglavnom i mislio, ako pronadjem. Nisam siguran da bih imao vremena (citaj: i zivaca) da obilazim po AD-u u potrazi za polovnim autom koga je vozio neki strosedelac...iz price odavde vidim da gi ima raznih :manikir:

Za one koji imaju dozvolu upola krace jer ne moraju na poligon vec samo testove i voznju sa instruktorom, a ako se plati nesto dodatno moze se završiti za 2-3 nedelje i dozvola u rukama
Znaci bez obzira sto imamo YU dozvolu, moramo da uzmemo casove? Jel postoji neki minimum koji mora da se odvozi, ili je i to fakultativna opcija...?
U svakom slucaju, vidim da je taxi za pocetak jedina opcija.... Osim ako Byja i njegovo uplacivanje ne urade nesto po tom pitanju :gace:

p.s Dobro jutro!

Zdravo narode.
Uskoro mi se zavrsava ugovor u Avganistanu. Bilo je dvije ipo godine, recimo zanimljivog iskustva.
Za to vrijeme sam prolazio kroz Dubai, kad idem kuci na odmor i kad se vracam. Tu sam imao i pripremni proces, kad sam tek dosao za DynCorp.
Sad kako rekoh, uskoro ponovo u Dubai, ali ovog puta samo u tranzitu iz Kandahara. Ima dugo cekati na let za Sarajevo, srecom tu su Business Lounge i Irish Pub na samom aerodromu.
Sad vec neko vrijeme citam vasu temu i trazim da vidim sebe negdje tu. Kazite mi moze li se naci dobro placen posao , >10000 drh/mjesecno, bez zavrsenog fakulteta ili je bachelor must have. Prolaze li americki strucni certifikati? Elektrotehnicar sam, imam cetifikate za klimatizaciju/ventilaciju nesto malo za networking i slicno.
Nije da obozavam Emirate, znam kakva je klima i sjecam se soka kad sam sredinom maja 2011-te izasao iz aviona, ali eto valja traziti posao.
Hvala unaprijed na odgovorima.

Pre svega, 10k AED mesečno ti i nije baš dobro plaćen posao. Trebalo bi ti više, ako hoćeš da živiš nešto što liči na život nalik onome u Evropi (i to istočnoj), a dosta više za ono što liči na život kao u zapadnoj Evropi.
Drugo, po opisu koji si dao za svoje kvalifikacije, ja ti odmah mogu reći da u ovom trenutku verovatno ima barem 500 njih iz Pakistana i Indije sličnih kvalifikacija koji traže posao, i koji bi pristali da rade za pola od onoga što bi ti smatrao minimumom. Jedino što bi te izdvajalo su ti američki sertifikati, ali ne vidim da ih neko baš traži. A ako i traže, uglavnom traže od onih koji već imaju US pasoš.
Što ne vidiš sa kompanijom da li imaju posla negde još? Zar nisu radili nešto po Kurdistanu?
Mi ćemo imati neki projekat u Libiji (što mu dođe u rangu Avganistana), ali o tom potom...

Znaci bez obzira sto imamo YU dozvolu, moramo da uzmemo casove? Jel postoji neki minimum koji mora da se odvozi, ili je i to fakultativna opcija...?

Mora da se ide na casove, teorija traje 3,4 dana po par sati, onda ispit na kompjuteru, ako prodjes, ides odmah da bukiras road test. Datum za road test ce ti dati mesec dana nakon polozene teorije, ako ih zamolis mozda ti daju nesto brze, tipa posle 3 nedelje, a valjda ako platis dodatno par stotona dirhama moze road test nakon nekoliko dana. Ali, da bi izasao na road test moras da odvozis sa instruktorom (najcesce su Pakistanci) minimum 5 casova od po sat vremena i on treba da ti da neki certifikat da si to odvozio. Instruktora trazis sam, skola ti ih ne daje, najcesce ih nadjes kod Carrefoura na Airpord Rd i sa njima ugovoris cenu ili ti ga neko koga znas preporuci. Za zene ima i zenski instruktori, mada je mnogo bolje sa muskim.
E sad, kad odes na polaganje road testa mozda ti traze taj certifiakt, a mozda i ne. U svakom slucaju, bolje za tebe da ides da odvozis tih 5 casova da bi znao koje cake su ti na testu, kako treba da ulazis u kruzni tok, iako imas npr. 10+ godina voznog iskustva dobro je zbog tebe da znas kako se odvija saobracaj u praksi ovde. Inace, casovi voznje nisu u AD city vec u Mussafi gde ima puno kruznih tokova idealnih za vezbanje, ima manje i vise opterecenih ulica i prosirenja na putu za zaustavljanje.

Pre svega, 10k AED mesečno ti i nije baš dobro plaćen posao. Trebalo bi ti više, ako hoćeš da živiš nešto što liči na život nalik onome u Evropi (i to istočnoj), a dosta više za ono što liči na život kao u zapadnoj Evropi.

Sa 10k neko ko je single (musko ili zensko, nema veze), bez veceg radnog iskustva u zivotu i bez radnog iskustva u UAE itekako moze lepo da se snadje i ok zivi, bolje nego u Istocnoj Evropi 100%. Bar ce da se skine mami i tati sa grbace, zivece negde u sharing accomodation, imace svoju sobu, u najboljem slucaju garsonjeru ako firma hoce da da pare za smestaj unapred za godinu. Nego problem je danas dobiti tih 10k, standard se srozao, ima puno onih koji su bez posla u UAE i traze novi, tako da oni imaju prednost zbog iskustva. Oni koji sada prvi put dolaze i traze poslove 'daj sta das', ne dobijaju vise od 7k sto je lose. Ovde ne mislim na strucnjake sa dobrim radnim stazom, nego na one koji bi dosli da se oprobaju u UAE.

ćao svima!
imam pitanje za one koji žive u Dubaiju,po vašem mišljenju kakav je deo Springs/Meadows za život,i koje su mogućnosti saobraćaja prema Dubai Marini? hvala unapred na odgovoru...

Pošto sam tu u blizini, i bio na par mesta već...

Springs uglavnom ima omanje vile, u nekom pristojnom cenovnom rangu. Barem je bilo pre nego što su cene krenule da divljaju. Mada vidim da nisu baš mnogo skočile tamo.

Meadows je već elitniji kraj, i to je čak i tzv. gated community, što znači da ne možeš ni da uđeš tek tako u kraj, pošto je ograđen i ima portirnice. Podeljen je u par zona, ja sam bio samo u jednoj, pa ne znam kakva je razlika. Uglavnom, tamo su vile, ali veće od onih u Springsu, od 3BR pa nadalje. Cena je takođe lepa, mislim da nema ništa ispod 240k tamo. Ali ionako tamo uglavnom žive ljudi kojima neko drugi plaća kuću, tako da im je svejedno, kao što je npr. slučaj sa mojim šefom.
Samo jedna napomena, pošto su vile u pitanju, troškovi održavanja, kao i uglavnom računi za struju i vodu, i nedajbože klimu, su veći. Takođe, u odnosu na apartmane nemaju neke tipične pogodnosti kao što su teretana i bazen u zgradi. Imaju ponegde, ali u vidu community centra, ali to onda znači da trebaš da gledaš vilu koja je bliže tome.

Ali za Meadows treba imati baš dobar posao da se isplati... :)

radi se o Meadows 9...duga je priča,to je naša vila koja je bila izdavana dugi niz godina...a pošto se sada nešto ipak premišljamo da se preselimo za Dubai pokušavam da shvatim zbog deteta koji kraj bi bio najbolji,da je blizu i škola(još se nismo odlučili koja,mada čitam ovde vaše preporuke),a htela bih da bude blizu Dubai Marina,pošto je većina rodbine u tom delu grada,a pošto ja ne poznajem preterano grad(više iz auta,a uvek su me vozili drugi na destinaciju gde sam trebala da stignem,i toga se plašim malo,pošto ću morati da polažem tamo za vozačku jelte),a mm će stalno biti u pokretu,moraću sama da se snalazim sa detetom...a hoću da budemo blizu rodbine,da on ima društvo barem u prvo vreme,dok se ne sprijatelji sa novim klincima u školi...inače meni se sviđa Meadows community compound...taj osećaj sigurnosti itd.,ali kad god smo provodili vreme tamo,meni se činilo da smo daleko od svega...moje dete obožava Kidzaniu u Dubai Mall-u,a odatle nam je trebalo svaki put oko dobrih 45 minuta da stignemo kolima...volimo plažu u Jumeirah hotelu pored Burj Al Arab,a to je tek daleko,i blizu taj vodeni park za klince...trebalo nam je sat i po da stignemo tamo...nešto se nećkam u vezi svega ovoga...ajde ako vam nije teško,napišite mi malo više,kako je tamo ženi koja ne radi,nego je samo kod kuće sa detetom,i ima obaveza samo oko kuće i deteta?...nikada nisam tamo provela više od 2 meseca u kontinuitetu,a i onda smo svi bili na godišnjem,tako da je to bila druga priča nego što bi bila sada,ako me ubede da se preselimo...

Sin u školu, muž na posao, a žena sedi kod kuće. Bolje da gledaš šta ćeš ti da radiš, da ne postaneš Jumeirah Jane... :) Najbolje je da rodiš još koje... :)
Šalu na stranu, sad sam pogledao na mapi (maps.google.com) gde je Meadows 9. Uf, pa to je iza Springsa, na samom ćošku celog tog područja. Moraćeš da položiš za vožnju odmah, ne znam kakvo je stanje sa taksijima u Meadows (uvek možeš da pozoveš taxi da dođe, ali sumnjam da samo možeš da izađeš i da pokupiš taxi ispred kuće). Škola u Springs/Meadows kraju ima dosta, i mislim da su uglavnom skuplje od ostalih. Problem je što je navala na skuplje škole veća, ima nekih paradoksalnih situacija da su mesta u školama popunjena po par godina unapred, ispadne da treba da rezervišeš mesto čim se dete rodi. Neka tvoj MM :) vidi sa svojom firmom da mu pomogne oko toga.
Dubai Mall je daleko (taxi ima da izađe oko 65 - 70 AED, vremenski je kraće ako krene Al Khail road-om umesto SZR-om, izbegne se gužva i stigne se za 30-40 min max), Marina nije toliko daleko (taxi oko 20 AED, 10 min vožnje van špiceva, 45 min ako zaglavite u periodu od 16 do 20 uveče). Umesto na Sunset Beach ili Jumeirah Beach možete da krenete na javnu plažu Dubai Marine, npr. onu između Ritz Carlton-a i Hiltona. Ali ni Sunset Beach nije toliko daleko (taxijem jedno 45 AED, jedno 25 min), problem je uloviti taxi tamo za povratak, što nije slučaj sa plažama u Marini.
Wild Wadi akva park je tu pored tih plaža (baš smo juče bili tamo).

pa za sada bi bilo tako,da sedim kod kuće.. :)..neće to dugo da traje,jer ću da mrem od dosade... :) inače mm je saudijac koji ima i emiratsko državljanstvo (majka emiraćanka),tako da imamo neke povlastice po tom pitanju... gledam GEMS i čitam i vaša iskustva,i taj program mi se čini nekako najboljim...a Byja šta misliš o delu grada oko Burj Khalife?...i to je jedna od mogućnosti za nas...eventualno sama Dubai Marina,ali taj stančić je mali,ne bi ispunilo naše potrebe već u startu,recimo ako nam se i moja majka pridruži,što je najverovatnije...

Muž Saudi - Emiraćanin?! Auuuh... Pa gde ćeš mečki na jazbinu?

Što se dela oko Burj Khalife tiče, nemam pojma. Moj drugar je živeo tamo, odmah uz Al Manzil hotel, lep kraj. Žalio se samo na to da je vikendom, kao i radnim danom nakon kraja radnog vremena teško izaći kolima od onih koji idu u Mall.

A Dubai Marina je pre za ljude u 20im ili ranim 30im godinama koji su solo, ili barem nemaju decu. Meni se kraj ne sviđa, previše betona, premalo zelenila, plus je problem sa gužvom u saobraćaju. Meadows je x puta bolja opcija, što se da videti i po cenama stanova/renti.

Muž Saudi - Emiraćanin?! Auuuh... Pa gde ćeš mečki na jazbinu?

Što se dela oko Burj Khalife tiče, nemam pojma. Moj drugar je živeo tamo, odmah uz Al Manzil hotel, lep kraj. Žalio se samo na to da je vikendom, kao i radnim danom nakon kraja radnog vremena teško izaći kolima od onih koji idu u Mall.

A Dubai Marina je pre za ljude u 20im ili ranim 30im godinama koji su solo, ili barem nemaju decu. Meni se kraj ne sviđa, previše betona, premalo zelenila, plus je problem sa gužvom u saobraćaju. Meadows je x puta bolja opcija, što se da videti i po cenama stanova/renti.

pa šta da ti kažem :rumenko: ja volim da idem mečki na jazbinu i viknem ja sam gazda...hahaha...pa razmišljamo o Burj Khalifi samo zato što mu je office na par minuta laganog hoda,a tu je i Mall pa onda sa klincem ne moram da prevozim pola grada...a prozor gleda baš na fontanu,i moraš priznati da je uveče prizor prelep,ali...taj kraj je za moj ukus prebrz,prebučan,a sa druge strane manje stresa oko prevoza.. svakako ti hvala na opširnosti i dobrim savetima...baš sam gledala ako se odlučimo za Meadows,i GEMS je na otp. 15 minuta,što je super,e sad još da povučemo veze da klinac upadne u školu..u januaru bi trebalo da odemo u obilazak,i da popričamo sa zaduženima za upis za 2014/15 godinu..uffffffffffffff,sve je ovo za mene novo,navikla sam da živim što više bez trzavica,i bežim od stresa glavom bez obzira,i ovo mi sad sve ne prija uopšte...

Hvala jozefk! za Etisalat info:)

Nego da cujem prognoze za Dubai expo 2020 :think:

Jos 2 dana ostalo do glasanja...

Cula sam da ako Dubai dobije, rusice ceo Bur Dubai i Deiru i gradice ponovo :eek:

Ljudi cekaju ko ozeblo sunce objavu, pa ce da krenu u kupovinu kompanija, zemljista, nekretnina. bice haos:super:

Dubai ce opet da dozivi boom, vise posla, vise para, ali i jos skuplji zivot....

expo_be_part_of_it_150x150px.jpg

Poslednja izmena:
Nego da cujem prognoze za Dubai expo 2020 :think:
Cula sam da ako Dubai dobije, rusice ceo Bur Dubai i Deiru i gradice ponovo :eek:
Ljudi cekaju ko ozeblo sunce objavu, pa ce da krenu u kupovinu kompanija, zemljista, nekretnina. bice haos:super:
Dubai ce opet da dozivi boom, vise posla, vise para, ali i jos skuplji zivot....

Prognoze su da ću ja da gledam da budem komšija Jozefu, tamo u RAKu, ili čak u Fudžiri.
Neće da krene biznis odmah, ali će vlasnicima stanova g00zica da zine toliko da mogu komotno EXPO da organizuju tamo.

A koliko ja znam, sva gradnja i širenje vezano za EXPO će da bude u pravcu DWC (novog aerodroma) u Jebel Aliju, a ne u starom delu grada.

- - - - - - - - - -

samo nek' computer street ne diraju :)

Samo nek plato ispred York hotela ne diraju... :)

Postovana gospodo... pronasao sam ovaj forum i veoma mi se svidelo to sto "nasi" ljudi pomazu jedni drugima i daju im korisne savete u vezi UAE... Svi ste fantasticni i ne bih nikoga posebno izdvajao... A sad ono sto mene zanima i nadam se da ce mi neko pomoci... Juce sam bio u jednoj agenciji u Novom Sadu jer sam pre 3 meseca konkurisao za posao u UAE. Zvali su me i imao sam 15-to minutni razgovor (telefonski na engleskom naravno) sa 3 osobe koje su mi postavljala par pitanja o meni i tome da li bih i zasto dosao u Abu Dhabi konkretno jer je tamo taj posao... Nisam dobio nikakav odgovor od njih jer treba da razmisle o meni i mom CV-u. Bice mi javljeno do petka najverovtnije kakvo je stanje... O kom poslu je rec... Radio bih kao LAKEJ (pomocnik) ili kako se to vec zove na golf terenima. dobio sam i spisak obaveza sta bih trebao raditi i nije uopste nesto komplikovano. Zanima me da li poznaje neko nekoga ko vec obavlja taj posao,koliko je naporan i to za pocetak... Plata nije neka, ali svakako da mi je jasno da ja tek dolazim tamo i da svojim radom moram steci reputaciju dobrog i postenog momka. Moze li da se napreduje tamo posle odredjenog vremenskog perioda, povecava li se plata ? znam da sam mozda dosadan, ali vas molim da me shvatite i ukoliko je moguce pomognete jer sam jos uvek u Srbiji i mogu da odlucim definitivno TAMO ili OVDE . Kakav je smestaj koji dobijam od njih, hrana (cuo sam da je za nas ukus malo zacinjenja) ali navikne se covek na sve... da li je ok potpisati taj ugovor na 2 godine i da li mogu doneti makar nesto novca kuci za to vreme, npr 10.000 evra... Pozdrav svima i jos jednom vas molim da me shvatite za sve ovo sto sam napisao... Nadam se da cu dobiti par odgovora... :D

znam znam i trljam ruke od sreće...ovde već juče paduckao neki sneg,skoro da mrem...kada pomislim kako je tamo trenutno diiiiiiiiiiiiiiivno vreme...verovatno ćemo skoknuti u januaru da pozavršavamo neke stvari,jedva čekam.. :) kako su ti dečica? malena već koliko ima? nešto je mlađa od mog ako se dobro sećam...

Ovde je sad najbolje vreme naravno :)
Svi smo dobro, hvala Bogu. Starija ce da napuni 5 u januaru, mladja tek 6 meseci za par dana :)

Back